Тотю Младенов с нов вариант за пенсионна реформа

Стажът за пенсия да се вдигне с една година от 1 януари 2011 г. През следващите две години да нараства с по още една, без да се повишава пенсионната възраст. Това е поредният вариант за пенсионна реформа, който социалното министерство ще настоява да бъде приет час по-скоро, съобщи министърът на труда Тотю Младенов след среща с парламентарната група на "Коалиция за България".


Досега Младенов многократно защитаваше предложението на собствения си консултативен съвет, че осигурителният стаж трябва да се увеличи с три години наведнъж от 1 юли 2011 г. За първи път Младенов заговори за плавно повишаване на стажа миналия петък след срещата между синдикатите и премиера Бойко Борисов. Постепенното увеличаване на стажа, за което сега настоява министърът, беше сред предложенията на бизнеса за реформа в пенсионната система.


"Ще увеличим стажа плавно, защото се съобразяваме с мнението на хората и със синдикатите", каза Младенов, въпреки че профсъюзите са против всички варианти за увеличаване на стажа, а през миналата седмица анкета на НЦИОМ показа, че едва 6% от хората са готови да работят, след като имат право да се пенсионират.
В сряда след срещата между социалните партньори министърът на труда коментира, че въпреки разногласията между синдикати и работодатели реформата не може да бъде отлагана повече, защото ситуацията в Националния осигурителен институт (НОИ) е "изключително драматична". В четвъртък той каза, че дефицитът от близо 2 млрд. лв., който ГЕРБ е наследил през 2009 г., само за първите шест месеца на тази година се е увеличил с още 200 млн. лв. заради по-ниските приходи от осигуровки. "Ако продължаваме да не правим нищо, обричаме тази система на гибел, това е недопустимо", каза Младенов вчера въпреки новото му настояване за по-плавни реформи.


Същевременно НОИ отчете, че за периода януари-юни приходите в бюджета му са спаднали с около 119 млн. лв., а до края на годината спадът може да стигне 206 млн. лв. Паралелно с това обаче осигурителният институт смята, че до декември ще спести 148.5 млн. лв. и така непланираният му дефицит ще бъде около 55.7 млн. лв. Икономиите ще са от орязването на болничните и от отлагането на увеличението на "вдовишките добавки" и тези към пенсиите на хората над 75 години.


Младенов отхвърли идеята на левицата за увеличаване на осигуровките, въпреки че преди дни заяви, че ще се правят разчети в тази посока. "В момента НАП изпитва трудности да събере осигурителните вноски, а какво става, ако ги вдигнем още", попита реторично Младенов.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Писна ми! Стига сте ни правили на балъци! Цял живот смучете този пенсионен фонд и ще продължавате да го правите! Не ни заблуждавайте, че ще бъдем богати пенсионери. Това няма да стане - няма да бъдем богати, няма да бъдем и пенсионери. Абе, хора, толкова ли сме загубени, бе? Отвсякъде ни натискат с увеличения на ток, парно, вода, измислиха какви ли не такси, глоби за каквото се сетиш, сега стигнаха и до осигуровките ни, които цял живот ще внасяме, без да можем да се пенсионираме. Тия го удариха на рекетьорство,бе!Да не би да трябва да си плащаме до гроб, за да съществуваме? Но човек жъне това, което е посял.

 2. 2 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Бъба и Тотю са припознали всички пенсионери като "мат'риал" на БСП и затова гледат да го вкарат по-бързо в гроба. само дето дерат осигурителни вноски и от своя "мат'риал", та скоро ще трябва да бягат далеч от любовта народна.

  то бива данък НАП, то бива данък НОИ, то бива данък НЗОК и какво ли още не, ама слон за мезе не бива!

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 3. 3 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1260 Весело

  От вчера се чудя, ако на 01.01.2011 не ти стига стаж да се пенсионираш, как на 01.01.2012 ще си ги направил като ще ти трябва с една година повече.

 4. 4 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1850 Весело

  До коментар [#3] от "stoiank": Ще се въведе т.н. РАЗТЕГАТЕЛЕН стаж, а от догодина и върху него ще има данък.

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 5. 5 Профил на bggozo
  bggozo
  Рейтинг: 8 Гневно

  Ще се сбъдне мечтата на властмащите да пукнем и да не получим пенсия, а само да им пълним фондовете. Наяждане нямате, бе тюмбели с тюмбели ! Стига с тези "реформи", кажете кой краде парите ?

 6. 6 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 638 Неутрално

  А защо въобще не се елиминира пенсионното осигуряване чрез пенсионни фондове и да го направят осигуряване по избор= който иска да се осигурява да си внася в специална сметка посочена сума като процент от трудовото възнаграждение и тя да се олихвява и гарантира от БНБ= Инвалидите и без това са за сметка на всички данъкоплатци=
  Бих подкрепила само реформа- която дава право на избор - да се осигуряваш ли пенсионно или не= Аз например нямам това желание

  un buen dia empieza con un solo rayo
 7. 7 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  "...сегашният разходопокривен модел, при който пенсиите се плащат от осигурителните вноски на работещите, може да бъде устойчив само ако хората работят дълго и живеят кратко след пенсионирането си, а пенсионерите са много по-малко от работещите. Това не се случва нито в България, нито в повечето европейски държави..."
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/07/22/936229_ikonomisti_celta_na_pensionnata_reforma_triabva_da_e/

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 8. 8 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Да балансираш фалит
  Автор: Светла Костадинова / 30.07.2010


  “увеличаване на събираемостта и балансиране на бюджета на НОИ”.

  Забележете - не се посочва като цел по-високи пенсии, нито пък повече избор за работещите, които плащат. Не - говори се за постигане на баланс на пенсионния бюджет или да се вземат мерки, че платените осигуровки сега да стигат за изплащането на пенсиите днес.

  Нека уточним нещо - бюджетът на НОИ никога не е бил балансиран. Той винаги е получавал трансфери, за да покрие дефицита си, т.е. тази система е фалирала отдавна.

  Дори и да приемем, че балансирането на бюджета за пенсии може да стане, което няма как да се случи (няма страна в Европа с такава система), то като погледнем вариантите за постигането на целта, отново става ясно, че идеите само ще накарат хората да не участват в тази система, кой както успее.

  1) вдигане на пенсионната възраст - политиците ще трябва да решават буквално всяка година с колко да се вдигне възрастта. Запазването на сегашния пенсионен модел в България изисква постоянно повишение на пенсионната възраст – неслучайно и в ЕС, и у нас вече се говори за пенсионна възраст от 70 години и това е само началото.

  2) вдигане на вноската - при равни други условия, осигурителната тежест трябва да се увеличи трикратно, за да се „балансира” на теория сегашният пенсионен модел. Но това няма да се случи, защото ще имаме следните ефекти:  високи осигуровки → неплащане (сив сектор) → още по-ниски приходи в НОИ - ниски пенсии

  високи осигуровки →по-ниски заплати, за тези които ще ги плащат → по-малко спестявания → по-ниски инвестиции → по-малко работни места → по-малко работещи, които да плащат високите осигуровки → още по-голям дефицит в НОИ → ниски пенсии  И в двата случая всички са зле, защото общият ефект е по-нисък икономически растеж.

  Единствената причина в последните години пенсионната ни система да не фалира окончателно беше, че с намалението на осигуровките и другите данъци икономиката регистрира рекордни инвестиции, създадоха се хиляди работни места и бюджетът можеше да превежда пари на НОИ всяка година, за да се покрива недостигът.  Решението – истинска реформа

  Вместо да се вдига пенсионната възраст и да се забавя икономическото развитие с увеличение на осигуровките, трябва да се промени философията, за да се даде причина на хората да мислят за пенсионирането си, а не да разчитат на политиците и синдикатите.
  Всеки трябва да вижда смисъл да спестява за пенсия, а това може да стане, ако наистина спестява. Правителството трябва да спре да се надява, че може да оправи сегашната система - тя никога не е била ефективна и няма да бъде. Все повече страни в Европа вървят в посока увеличаване на личното спестяване за пенсия и по-малък дял на плащане от бюджета.

  Единственото решение за България е отказване от сегашната система, която не работи и не може да се балансира, и постепенно преминаване към пенсионна система с лични сметки. При нея бъдещите пенсионери ще могат да разчитат на значително по-високи пенсии, а сегашните пенсионери – на ръст на пенсиите, съобразен с реалния ръст на икономиката, който ще бъде по-висок, ако реформата се осъществи.


 9. 9 Профил на caravagqio
  caravagqio
  Рейтинг: 466 Гневно

  Пред Националния осигурителен институт трябва да поставят цитат от "Ад" на Данте:
  " О вий, кои пристъпяте тоз праг - надежда всяка тука /за пенсия/ оставете!"

  А на лудото келеме Тотю МЛАДЕНОВ , на Ваньо Нейков и др. подобни малоумни идиоти , изобщо не им личи, че са били синдикалисти. Те не са изобщо с акъла си!!! Мъжете у нас са споминават около 67. Жените подир три лета.
  Да бъхтеш 40 за 2-3 е гавра!
  КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗБЕРЕ , че ДЕМБЕЛИТЕ ТРЯБВА да внасят своите здравни и социални осигуровки както всички останали българи! ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСИЧКИ от бюджетната сфера – и мързеливите даскали и тъпите милиционери и наглите „доктори „ и некадърните чиновници и малоумните „овенни „и корумпираните данъчни … !! БЕЗ изключения и БЕЗ КОМПЕНСАЦИИ !!! ТОВА СЕ ОТНАСЯ и за онези, които ИЗОБЩО НЕ ПЛАЩАТ –роми, тарикати , и всякакви други боклуци !ЗА ТЯХ ДА ИМА ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД ,ако не искат да плащат Не може да не се съгласим и че „ пилеенето на пари никак не противодейства на депресията. Не антикризисна програма трябва сега, а антидепресивна. Само една такава е подействала досега: запушване на всички пробойни, от които изтичат ненужни разходи, а най –ненужните са точно протестиращите полицаи, военни , даскали, данъчни и още цяла кохорта ТЪРТЕИ , чучнали на държавната софра , свикнали само да лапат и да претендират … ЗАЩО СЕ СЛУЧВА ВСИЧКО ТОВА в България и с българите ? ?Много е елементарно !... ПРОСТ НАРОД-ТЪПОУМНО УПРАВЛЕНИЕ -СЛАБА ДЪРЖАВА ... Това е исконната формула за територията България ... И понеже първият елемент от формулата не иска и не може да се промени , няма как да се промени и валентността на останалата част от формулата ВРЕМЕ Е форумните фашизоидни ченгета да се включат ... СЕГА !

 10. 10 Профил на anonymous
  anonymous
  Рейтинг: 8 Неутрално
 11. 11 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#8] от "vloti":
  Разумни предложения от г-жа Светла Костадинова, но при отсъствие на сребърен фонд, от който да се изплащат пенсиите на настоящите и предстоящи пенсионери в следващите 20-30 години ще е малко трудно.
  За сега започващите трудовият си живот е разумно и всеки един ще е заинтересован и сам ще може да си заделя 'бели пари за черни дни' и то колкото позволяват възможностите и желанието му, т.е за периода от живота си, когато няма да е трудово активен.
  Но ако същите започнат да го правят още отсега, а им се удържат и вноски за изплащане на част от пенсиите на по-горе упоменатите пенсионери - ще им дойде доста нанагорно и няма да е справедливо.Както и сега не е по отношение на никого.
  Берем и ще берем плодовете на крадците на пенсионните фондове и липсата на разумни и нискорискови инвестиции, които можеха да им донесат немалко дивиденти.
  А предложението за повишаване на пенсионната възраст или стаж не е никакво решение, а задълбочаване на проблемите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK