Тотю Младенов с нов вариант за пенсионна реформа

Стажът за пенсия да се вдигне с една година от 1 януари 2011 г. През следващите две години да нараства с по още една, без да се повишава пенсионната възраст. Това е поредният вариант за пенсионна реформа, който социалното министерство ще настоява да бъде приет час по-скоро, съобщи министърът на труда Тотю Младенов след среща с парламентарната група на "Коалиция за България".


Досега Младенов многократно защитаваше предложението на собствения си консултативен съвет, че осигурителният стаж трябва да се увеличи с три години наведнъж от 1 юли 2011 г. За първи път Младенов заговори за плавно повишаване на стажа миналия петък след срещата между синдикатите и премиера Бойко Борисов. Постепенното увеличаване на стажа, за което сега настоява министърът, беше сред предложенията на бизнеса за реформа в пенсионната система.


"Ще увеличим стажа плавно, защото се съобразяваме с мнението на хората и със синдикатите", каза Младенов, въпреки че профсъюзите са против всички варианти за увеличаване на стажа, а през миналата седмица анкета на НЦИОМ показа, че едва 6% от хората са готови да работят, след като имат право да се пенсионират.
В сряда след срещата между социалните партньори министърът на труда коментира, че въпреки разногласията между синдикати и работодатели реформата не може да бъде отлагана повече, защото ситуацията в Националния осигурителен институт (НОИ) е "изключително драматична". В четвъртък той каза, че дефицитът от близо 2 млрд. лв., който ГЕРБ е наследил през 2009 г., само за първите шест месеца на тази година се е увеличил с още 200 млн. лв. заради по-ниските приходи от осигуровки. "Ако продължаваме да не правим нищо, обричаме тази система на гибел, това е недопустимо", каза Младенов вчера въпреки новото му настояване за по-плавни реформи.


Същевременно НОИ отчете, че за периода януари-юни приходите в бюджета му са спаднали с около 119 млн. лв., а до края на годината спадът може да стигне 206 млн. лв. Паралелно с това обаче осигурителният институт смята, че до декември ще спести 148.5 млн. лв. и така непланираният му дефицит ще бъде около 55.7 млн. лв. Икономиите ще са от орязването на болничните и от отлагането на увеличението на "вдовишките добавки" и тези към пенсиите на хората над 75 години.


Младенов отхвърли идеята на левицата за увеличаване на осигуровките, въпреки че преди дни заяви, че ще се правят разчети в тази посока. "В момента НАП изпитва трудности да събере осигурителните вноски, а какво става, ако ги вдигнем още", попита реторично Младенов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK