Софийският градски съд ще може да разпитва свидетели от затвора

Софийският градски съд ще може да разпитва свидетели от затвора

© Георги КожухаровСъздаване на видеоконферентна връзка между Софийския градски съд и един от затворите, предвижда третия проект на Висшия съдебен съвет (ВСС) по Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК).


Все още не е избран затвора, от който ще бъде осъществена първата конферентна връзка, но той вероятно ще бъде или Централния софийски затвор или някой в областта.  Проектът "Ефективност, отчетност и координация в съдебната система"  е за над 1.3 млн. лв, а крайният срок за изпълнението му е до декември, съобщи членът на ВСС и ръководител на проекта Георги Гатев, предаде БТА.


Създаването на видеоконферентна връзка за разпити и представяне на веществени доказателства и експертизи са сред основните дейности по проекта. С това се очаква да намалеят разходите по конвоиране на задържани лица до съдебната зала и да се улесни представянето на експертизи и разпитите на свидетели, с което да се ускори решаването на делата, съобщиха от фирмата-изпълнител.
До декември такава връзка ще се създаде само за Софийския градски съд, но в бъдеще ще има и до другите съдилища. Обмисля се техниката да е мобилна, защото поставянето й във всеки
отделен съд ще е твърде скъпо, обясниха изпълнителите.


Според тях по този начин е възможно да се разпитват и защитени свидетели, като се прикрие самоличността им, но това трябва да се уреди и от законова гледна точна.


В рамките на проекта се очаква да бъде изработен и проект за Закон за вещите лица, преводачите и тълковниците. Очаква се да бъде разработена информационна система, която да даде възможност да се води статистика за извършените корупционни престъпления от магистрати, както и за броя и видовете на наложените им наказания. Информацията ще бъде публична, но тепърва се очаква да бъде определен редът, по който тя ще бъде оповестявана пред обществото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK