Мощи на Йоан Кръстител са открити край Созопол

Остров Свети Иван

© Дневник

Остров Свети ИванМощите, открити при разкопки на остров Свети Иван край Созопол, са на Свети Йоан Кръстител, предаде БТА.


Йоан Кръстител, известен и като Йоан Предтеча, е възвестил пришествието на Исус Христос и после го е кръстил. Това обяви днес в крайморския проф. д-р Казимир Попконстантинов, ръководител на археологическите проучвания.


Реликварият беше отворен днес пред журналисти при засилени мерки за сигурност. Вътре има части от ръка, лицева част и зъб. Именно част от черепа и едната ръка на Свети Йоан Кръстител са се пазили в Константинопол, в патриаршията. Потвърждава се, че това са автентичните му кости, заяви министърът на българите в чужбина проф. Божидар Димитров. Той присъства на отварянето на находката в Историческия музей в Созопол.
Предстои да бъде направен антропологичен анализ. Реликварият е от алабастър, а не от мрамор, както предполагаха предварително археолозите, каза Попконстантинов.


Подобен реликварий се намира за пръв път по нашето Черноморие. Той е открит на 28 юли тази година в олтарната част на най-стария храм на острова. Мощехранилницата датира от средата на пети век преди Христа.


Оттук нататък Созопол се превръща във втори Йерусалим, каза министър Димитров. Созополската църква "Свети Георги" в момента притежава частица от Светия кръст, дарена от премиера Бойко Борисов, и мощи на Свети Андрей.


Вселенският патриарх при своето идване наскоро подари мощи на Свети Андрей. Сега излязоха и мощите на Свети Йоан Кръстител. Това са все първостепенни християнски реликви, на най-старите светци. Този град освен морски туризъм би могъл да развива и поклоннически туризъм. Нещо, което е много разпространено по света и носи до 30 на сто от приходите от туризъм, каза още министърът.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 497 Неутрално

  дано да е истина.на бож.дим му нямам доверие

  за чиста и свята република-но не с този народ
 2. 2
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:17 на 01/08/2010 от неговия автор.

 3. 3 Профил на АНТИПАТ
  АНТИПАТ
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Момент, момент, МОООМЕЕЕННТТТ...............откъе знаете, че точно тези са неговите мощи след като анализите предстоят???

  Лесно е да се гавриш със смъртта когато тя е толкова далеч зад хоризонта.
 4. 4 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Нищо лошо в новината, но Божидар Димитров отново се превъзнася ито преди да са направени нужните анализи.
  И какво по дяволите търси министра на българите в чужбина на този остров?
  Стига евтин популизъм.

  "One-upmanship is the systematic and conscious practice of making one's associates feel inferior and thereby gaining the status of being "one-up" on them.
 5. 5 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ако това е така ,то е много важно откритие ,все пак иследвнията предстоят,но и много трудно ще се докаже.

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 6. 6 Профил на lauritzen
  lauritzen
  Рейтинг: Неутрално

  "Мощехранилницата датира от средата на пети век преди Христа."

  трябва да е пети век след Христа. Дали редакторите могат да оправят?

 7. 7 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 225 Неутрално

  пети век преди Христа е бил ПРЕДИ ХРИСТА, тоест не е било християнско време? има грешка

 8. 8 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 442 Неутрално

  и още предполага се ,че тампилерите са притежавали главата на СВ. ЙОАН ако това е така няма как това да са неговите мощи.Освен това има и други светии с името Йоан.но ще видим интересно е

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 9. 9 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1620 Любопитно

  И как стигнаха до това велико умозаключение - чрез ДНК анализи на мощите и неоспоримите наследници на въпросния Йоан Кръстител?
  Някой май пак е забравил, че живеем в XXI в., а не в XI в.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 10. 10 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Току-що прочетох много смислено предложение под същата статия в Медиапул -- мощите на Йоан Предтеча да останат на автентичното си място на острова, а не да се местят в Созопол. Пътят с лодка до острова е няколко минути. Това е доброто отношение към историята.

 11. 11 Профил на epikureec
  epikureec
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Какво значение има на кой са тия мощи при условие че из различни църкви и манастири по света се съхраняват 5-6 глави на същия светец, 20 пръста, 8 ръце и т.н. Всеки претендира че неговите са истински.
  Казваме че са на Йоан Кръстител и готово.

 12. 12 Профил на epikureec
  epikureec
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#10] от "boris_ivanov":

  Ако острова се развие като туристическа дестинация, може. Но дотогава нека са си в Созопол за да привличат повече туристи.

 13. 13 Профил на манол
  манол
  Рейтинг: 714 Неутрално

  относно телешкия възторг около "автентичността" на мощите, ще цитирам (по памет) Умберто Еко, Името на розата:

  "- ... а веднъж в една катедрала видях черепа на Йоан Кръстител, когато е бил 12-годишен.
  - Но той е починал много по-късно !?
  - Е да, другия череп се съхранява някъде другаде. И скъпи ми Адсон, виждал съм толкова много парченца от Светия кръст, че ако всички бяха истински, то нашият спасител е страдал не върху две дъски, а върху цяла гора."

  manol
 14. 14 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "1984":

  Божидар Димитров е виден историк, така или иначе. А министър ще бъде някоя и друга година, както я е подкарал, май няма да е много. Мястото му там е напълно оправдано, защото - първо е специалист по ранното средновековие, като историк има своите международни контакти на високо научно ниво, а като действащ министър в правителството - държавата показва заслуженото внимание и ангажираност на тази изключително ценна реликва, ако се потвърди окончателно.
  Макар че редица изследвания и анализи не са направени още, мисля, че щом ръководителят на екипа, специалистите и пр. неизвестни нам люде, вероятно са запознати и представители на БПЦ и всичко е обмислено предварително, се наемат да се изправят пред целия християнски свят и да го заявят по този начин, има достатъчно основания затова.
  Той и вселенският патриарх се спъна да дойде тука съвсем наскоро, не ще да са случайно тези работи.

 15. 15 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "Хриси":

  И от кого да вземат ДНК анализи, Хриси!
  Науката история ползва най-новите методи на всички науки, на всички, даже на криминалистиката. Тепърва ще разберем, ама Божидар Димитров за такова нещо няма да се изцепи току-така, и не само той.

 16. 16 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#15] от "noshtna_straja":

  Да, де, и аз това питам. Откъде знаят, че това са мощите на Йоан Кръстител? М?
  А Божидар Димитров е шут.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 17. 17 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  До коментар [#13] от "манол":

  Ех, Маноле, Маноле, не телешко, а просташки тъпо е да се вярва на писанията на разни Д. Браун или на изумително скучния Еко. Все пак има художествена измислица и литератулният герой не винаги е правил това, което му се преписва )))))))))))))))))))))))))))))))))

 18. 18 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 442 Неутрално

  хора прочетете в БИБЛИЯТА какво пише за светеца как живял и как е починал могат да се направят интересни изводи. все пак там е най достоверната информация.

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 19. 19 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "daam":

  Прав си за художествените измислици, не - според мен, за Умберто Еко, изобщо не е скучен, ама мисля, че Манол искаше да каже, че светът е пълен с мощи на светци - менте и в този смисъл цитира въпросния литературен герой. Не че Манол не може сам да ти отговори, ама ако излезе истина това за открити нощи на Йоан Кръстител, това си е направо епохално събитие, няма какво да се лъжем и предварително да омаскаряваме нащата.

 20. 20 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#16] от "Хриси":

  Ами то в политиката, хеле в нашенската, без да си шут - накъде?!
  Ама е класен историк и е невероятно работоспособен. А другото - ами обича публичността човекът! А методите само на антропологията са доста автентични, като прибавиш и впримчиш
  биохимия, биофизика и пр.... За ДНК сякаш ако питаме, ще станем смешни.

 21. 21 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Мила Хриси, ироничните ти въпроси са оправдани от незнанието ти. Историците и археолозите си имат начини да засичат различни източници на информация и да потвърждават хипотези. Тази статия е журналистическа, т.е. търси сензацията. В научните статии се използват други изрази: "може да се предполага", "с голяма степен на вероятност" и т.н. и се анализират находки като се сравняват с подобни други находки, писмени източници и др. Пътят към истината не е лек и тя не винаги е еднозначна и твърдо доказана, особено пък в религията.

 22. 22 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#17] от "daam":

  Какво общо има същината на цитата с художествената измислица в романите на Умберто Еко и Дан Браун?

  Просташки тъпо е да се вярва, че може с научни методи да се докаже, че някакви кости са точно костите на Йоан Кръстител. Обикновенно с научни методи що-годе сигурно може единствено да се опровергае такова твърдение. Или в Библията е описан генетичния код на Йоан Кръстител, та да може да му направят ДНК анализ?

 23. 23 Профил на Karla Lihula
  Karla Lihula
  Рейтинг: 497 Весело

  Ноо важно!
  И без това са пилешки кокали от преди 300 години.
  Или са на Иван Кръстев (известен в таверната като Йоан Кръстител , щото е "кръщавал" виното)...

  Който живее в страх никога няма да бъде свободен. Хорацио
 24. 24 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Всички запалени християни бегом да се потопят във водите около Созопол. Там редовно се наблюдават плаващи парчета кафява материя, които може и да бъдат мощи на различни светии, почивали в курорта по библейско време. Намерете своята света моща и си гарантирайте здраве и щастие цяло лято!

  gradinko.bg
 25. 25 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Оттук нататък Созопол се превръща във втори Йерусалим, каза министър Димитров. Созополската църква "Свети Георги" в момента притежава частица от Светия кръст, дарена от премиера Бойко Борисов, и мощи на Свети Андрей.
  =================================
  някой хора хептен изперкаха и взеха да ни правят на будали ......

 26. 26 Профил на epikureec
  epikureec
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#25] от "capitalist":

  Нормално е да говори така за родния си град.

 27. 27 Профил на Karla Lihula
  Karla Lihula
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#24] от "gradinko":

  А на бас , че и друг път съм ти казвала колко си тъп?

  Не спирай да пушиш ла*ната дето ги пушиш , няма смисъл , мозъка ти съвсем се е втчнил , спасение няма , поне ще си по-весел в тъпотата си...

  Който живее в страх никога няма да бъде свободен. Хорацио
 28. 28 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#26] от "epikureec":

  знам ,че божо е от созопол и иска да помогне на градът си ,но поне да не лъже .......

 29. 29 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "capitalist":

  А ако не лъже... Все пак на ачика толкова народ да изпляска такова нещо... и не само той.

 30. 30 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 598 Любопитно

  Това е голямо богатство не само за България но и за цялият ХРИСТИЯНСКИ свят

 31. 31 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#28] от "capitalist":
  иска да помогне на градът си ,но поне да не лъже .......

  Всеки помага с каквото може.
  А иначе цялата история е една общо договорена лъжа, която от време на време се променя, с оглед интересите на последните победители. Актуализира се така да се каже.
  При християнските артефакти, доказателства не са нужни. Как си представяте една научно доказана религия. Да доказваш, каквото и да е в религията е все едно да приемаш научните твърдения на доверие.

 32. 32 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "KOBA_STALIN":

  Коба, недей така, не можем всички "да я вършеем" историята като тебе - договорена лъжа била. Ти навремето достатъчно ни прецака, сега нека и ние нещо да понамажем! Какво сега, защо пък да е толкова невъзможно! Ти като ходи да се молиш в тайния си параклис - стаичката в Кремъл, помниш, нали - по три пъти на ден, по време на войната, че и след това, сега поне не пречи. Артефакти, не знам какво - на България са й нужни признание и икономически възможности. Ако това откритие може да й ги даде, ти стой мирен, а?

 33. 33 Профил на Оня с коня
  Оня с коня
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Голямо важно ако са костите на Иоан Кръстител, Християнството не се крепи на нечии кокали, а на познаването на Божието слово. Всичко останало е идолопоклонство

 34. 34 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  По принцип фетишизмът и поклонението пред реликви си е разпространен във всяко общество. Тия дни намериха 2 пръста и един зъб на Галилей и ги поставиха в изложба, продадоха ченето на Чърчил и рентгенова снимка на циците на Мерелин Монро, в наш музей се пазят косите на Левски. Да не говорим, че в една "европейска" столица си има цяла мумия, обект на поклонение. Явно за хората тия неща са важни.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 35. 35 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#32] от "noshtna_straja":
  ти стой мирен, а?

  Добре, ще стоя - мир да има!

 36. 36 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#35] от "KOBA_STALIN":

  Хм, дано както си в настроение, да удържиш на думата си!
  Щото да не се окаже после, че мощите през пети век от Христа били пренесени от киевски или някакви други славяни през Черно море, ама не могли да стигнат до някое руско /или грузинско/ княжество - ако тогава е имало такива, не съм запознат, извинявай, че имало данни, че до 1917 г. същите мощи се пазели в Севастопол, или пък са били в Грузия, ама не знам как си са се намерили тука - иначе казано, че Русия или Грузия, или Украйна, и т.н. претендират за тия мощи и ние пак
  с пръст в устата!!!

 37. 37 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "Гилгамеш":

  Да, много си прав. Явно и така ще продължава и в обозримо бъдеще.

 38. 38 Профил на nikolaimi
  nikolaimi
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Божидаре,ти 2 камъка от' самуилово време ' обърка сега за 5 век се отваряш.Помните ли сландала за камъните които се оказаха фалшиви

  Гледай отвисоко падналия,само ако си се навел да му подадеш ръка!You were given the choice between war and dishonour. You chose dishonour, and you will have war
 39. 39 Профил на RedMi John
  RedMi John
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Според библията (ев. според св. Иоан) св. Иоан Кръстител е бил обезглавен от Ирод Антипа, вероятно 36 год. Сигурно не в Созопол. Според римския историк Иосиф Флавий той е обезглавен в крепостта на град Mахерон на мъртво море в днешна Иордания.
  Ако министър Димитров се смята за историк а не за политик, той първо би с дал реликвите да се анализират. И би се опитал да докаже че веднаж анализирани, има с какво да се сравнят за доказателство. След това би обяснил как те са пристигнали в Созопол. И сигурно би написал статия в сериозно историческо списание.
  Но като бивш жител на Созопол, тези неща не са важни за него. Важно е сегашните жители от Созопол да са му благодарни а доверчивите хора да си мислят колко Б. Димитров е велик. А истината може и да почака.

 40. 40 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  Те го осраха Созопол с това безбразно презастрояване с отвратителни големи сгради... Сега за туризъм ми разправят...
  Иначе след победата на християнството в Римската Империя, мощите на Св. Йоан Кръстител са били пренесени в Дамаск, където се издига огромна за времето си (IV - V век) църква. Копрусът на базиликата стои и до днес, колоните са коринтски. Когато мюсулманите завладяват града, църквата е првърната в джамия и сега е известна като Джамията на Омаядите. Гробът на светеца е запазен и много почитан и до днес. Това, което Омаядите нареждат е да се премахнат християнските изображения на хора, като противоречащи на Корана. Във втората половина на VII век храмът е отновоукрасен от византийски майстори, поканени да работят за халифите - само че с флорални мотиви и - което е уникално - с панорами на византийски градове и строежи.
  Християните никога не са успели да си възвърнат града - Византия през X - XI век (до 1071) овладява Едеса, Алепо и Антиохия, но не и Дамаск. Кръстоноските държави в най-големия си разцвет (1099 - 1141), също не овладяват Дамаск.

  Изводът е един - реликвите в Дамаск са относително непокътнати. Ако са се отделяли части от тях като специални подаръци за Константинопол или евентуално за Рим (никой друг е нямал ранга и престижа, та да му се правят такива подаръци), това е станало преди падането на града под властта на Халифата ок. 650 година. Главата, като символ на духовните сили и на целостта на човека, никога не се подарява (евентуално се краде, но Дамаск не е бил разграбван). Подаряват се крайници, понякога ребро или прешлен, зъб.

  Какво следва да се направи с този реликвиарий - анализ на старостта на костите - резултатите трябва да излязат в интервал 50 год. пр. Хр.- 50 г. сл. Хр. Сирия никога няма да позволи анализ на мощите в гроба в Джамията на Омаядите. Т.е. прякото сравнение не е възможно. Но днес има възможност да се анализира съдържанието на минерали в костите и зъбите и да се установи приблизително къде е живял човекът. И горе-долу с какво се е хранил. Св. Йоан Кръстител би трябвало да излезе човек от палестина с предимно растителна храна (нали е бил постник в пустинята).
  До тогава всички приказки на министъра са си изхвърляне.

  E PLVRIBVS VNVM
 41. 41 Профил на ninjago
  ninjago
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#14] от "noshtna_straja":

  На мен ми е омръзнало да го гледам все този Божидар Димитров. Дори да приемем, че е много "печен", не е ли малко едностранчиво само него да гледаме като стане дума за история или археология? Замислете се, колко други български историци може да изброите от раз?

 42. 42
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:31 на 03/08/2010 от неговия автор.

 43. 43 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#24] от "gradinko":

  (^_^)

 44. 44 Профил на brainlady
  brainlady
  Рейтинг: Неутрално

  Няколко по-вероятни хипотези :
  1. Мощите са фалшиви. И в православният и в католическият свят векове наред е съществувала мощна "индустрия" за производство на фалшиви обекти на култа и идолопоклоничеството като : а)части от костната система на починали хора, обявявани от официални или неофициални манипулатори за "мощи на светци". б) части или дори цели предмети свързани със старозаветни и новозаветни сюжети като : парченца от светият кръст или дори целият кръст(!) ( разпространена тогава измама), парченца от дрехите на светци и мъченици,посмъртни покрови, различни предмети на бита които уж са били ползувани от светците, тяхни лични вещи като малки "иконки" носени на врата като медальони, медальони, пръстени, ковчежета и т.н и т.н в) Чудотворни "самонарисували се", "случайно "открити при фантастични обстоятелства или извършващи сами по себе си чудеса Икони или статуетки ( в католическият свят- обикновенно статуетки на Богородица сама или с малкият Иисус в ръце, в православният- икона със същите изображения)
  2. Втора хипотеза- мощите са автентични , но не са на Йоан Кръстител, а са на някой по-късен мъченик или светец, по вероятно живял през 3 или 4 век от новата ера. Това е много по-вероятно да е истината в случая.
  3.трета хипотеза Това изобщо не са останки на светец или мъченик , а са погребаните останки на "обикновен " светски човек, поставени в църквата по силата на някакъв ктиторски договор с манастира.
  4.четвърта хипотеза Това не са останки на светец, а на някой особено почитан игумен на манастира.
  5.Пета хипотеза Това е съвременна акция на фалшификация с цел увеличаване туристическият поток и популярността на мястото във време на икономическа криза. Мотивирана е от икономически интереси и локален патриотизъм .(Факт: г-н Божидар Димитров е родом от Созопол. Разбира се, това не означава автоматично че ако тази хипотеза е вярната той е автора на тази манипулация. Може просто да е бил въвлечен в нея).

  г-н Божидар Димитров би следвало да постъпва като учен, след като претендира да бъде такъв. Неговите прибързани изказвания и то по такъв привидно "наивен" начин, показват че той не е е отдаден истински на науката като принцип. Истинските Учени са преди всичко търсачи на истината, опитват се да не обвързват заключенията си с емоционални, икономически, егоистични, патриотични, политически,консервативни и каквито и да е други пристрастия. Истинските учени не ограничават набора от хипотези и експериментални методи с които искат да достигнат истината , като в същото време са наясно с всички качества и недостатъци на вече овладяните методи за анализ и търсене.В този смисъл истинските Учени като цяло са много малко в света, повечето от так.нар учени са титулувани чиновници и обслужващ персонал на управляващите клики на Земята. Те не търсят истината и не я разкриват на хората , а просто обслужват дадени икономически и политически интереси.
  Несериозно е да твърдиш че това са останки на конкретен човек след като не разполагаш с ДНК -материал на доказан жив или починал роднина на този човек. Образа на лицето би могъл да се възтанови доста точно ако има добре запазен цял череп, но ако не разполагаш с достоверно изображение на търсеното лице за сравнение, този метод също няма да даде неоспорими резултати.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK