Мощи на Йоан Кръстител са открити край Созопол

Остров Свети Иван

© Дневник

Остров Свети ИванИзбори 2022

Мощите, открити при разкопки на остров Свети Иван край Созопол, са на Свети Йоан Кръстител, предаде БТА.


Йоан Кръстител, известен и като Йоан Предтеча, е възвестил пришествието на Исус Христос и после го е кръстил. Това обяви днес в крайморския проф. д-р Казимир Попконстантинов, ръководител на археологическите проучвания.


Реликварият беше отворен днес пред журналисти при засилени мерки за сигурност. Вътре има части от ръка, лицева част и зъб. Именно част от черепа и едната ръка на Свети Йоан Кръстител са се пазили в Константинопол, в патриаршията. Потвърждава се, че това са автентичните му кости, заяви министърът на българите в чужбина проф. Божидар Димитров. Той присъства на отварянето на находката в Историческия музей в Созопол.
Предстои да бъде направен антропологичен анализ. Реликварият е от алабастър, а не от мрамор, както предполагаха предварително археолозите, каза Попконстантинов.


Подобен реликварий се намира за пръв път по нашето Черноморие. Той е открит на 28 юли тази година в олтарната част на най-стария храм на острова. Мощехранилницата датира от средата на пети век преди Христа.


Оттук нататък Созопол се превръща във втори Йерусалим, каза министър Димитров. Созополската църква "Свети Георги" в момента притежава частица от Светия кръст, дарена от премиера Бойко Борисов, и мощи на Свети Андрей.


Вселенският патриарх при своето идване наскоро подари мощи на Свети Андрей. Сега излязоха и мощите на Свети Йоан Кръстител. Това са все първостепенни християнски реликви, на най-старите светци. Този град освен морски туризъм би могъл да развива и поклоннически туризъм. Нещо, което е много разпространено по света и носи до 30 на сто от приходите от туризъм, каза още министърът.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK