Жалбата на Сакскобургготски за имотите вече е в Страсбург

Бившият премиер и предишен лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски е изпълнил заявеното си намерение и вече е завел иск срещу България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Това съобщи в неделя юристът и член на ръководството на НДСВ Минчо Спасов.


Причината Сакскобургготски да се обърне към европейския съд е мораториумът, който Народното събрание наложи върху разпореждането с реституираните му имоти. В края на миналата година по предложение на РЗС и с подкрепата на ГЕРБ, "Атака" и "Синята коалиция" депутатите гласуваха решение, с което забраниха всякакви разпоредителни сделки с имотите, върнати на наследниците на царете Фердинанд I и Борис III.


Наскоро бившият премиер поиска да му бъде разрешена поне санитарна сеч в имотите му в Рила, но след преценка на експерти земеделското министерство забрани дори това. Симеон Сакскобургготски заведе дело и в Конституционния съд (КС) срещу решението на парламента. Магистратите обаче отказаха да се занимават с казуса с аргумента, че КС не може да се произнася за решения на Народното събрание, а само за закони.
Пред БНР Минчо Спасов каза, че няма по-подробна информация за иска в Страсбург, но знае, че са спазени сроковете и жалбата е внесена. Преди около месец източници от НДСВ съобщиха, че бившият министър-председател има намерение да потърси правата си в европейския съд и дори е информирал за това премиера Бойко Борисов, който потвърди.


Спасов заяви, че също като комисията в миналия парламент, обсъждала казуса с т.нар. царски имоти, така и юристите на сегашното правителство не могат да дадат отговор на основния въпрос - защо през 1947 г. държавата одържавява нещо, за което сега опонентите на Сакскобургготски твърдят, че е било държавно. Бившият председател на парламентарната вътрешна комисия разказа и за разговор малко преди изборите с бъдещия премиер Бойко Борисов, в който той му казал, че "те ще му вземат имотите".


"Аз само мога да предполагам кои са тези "те", вероятно това са хората, с които Борисов в момента работи най-добре", обясни Спасов. Сред тези хора той назова Васил Божков. Спасов каза, че НДСВ и Сакскобургготски са накърнили интересите на Божков през 2003 г. с намерението да привлекат външни инвеститори за строителството на магистрала "Тракия", както и с въвеждането на строги изисквания за колекционерите на антики.Държавата ще търси милиони за съдебни такси
Милиони ще са необходими на държавата, за да плати съдебните такси, ако реши да заведе искове за връщане на т.нар. царски имоти. Това каза министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев пред БНР, като уточни, че тепърва ще се мисли откъде да бъдат намерени средства. Миналата седмица от строителното министерство съобщиха, че срещу 15 хил. лв. са наели адвокатски кантори, които да направят предварителни анализи как държавата да си върне реституираните на Симеон Сакскобургготски имоти и гори.


Държавната такса при завеждане на такива искове е 4% от стойността на интереса. Досега не са правени оценки на каква стойност са имотите, върнати на Сакскобургготски. Единствената сума, обявявана някога, е от лидера на РЗС Яне Янев, който смята, че става дума за 500 млн. евро. Ако това число е вярно, таксата ще е около 40 млн. лв. "Процедурите са скъпи и отнемат много време, това ще струва пари на същата тази държава, която е дала имотите", заяви в петък премиерът Бойко Борисов. Той обаче каза, че ще се намери начин средствата да бъдат осигурени.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мисисипски
  Мисисипски
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Айде тогава и той след нея и да не се връща.

  Пази Боже сляпо да прогледа и във фейсбук да почне да пише
 2. 2 Профил на P.I.M.P.
  P.I.M.P.
  Рейтинг: 1040 Гневно

  Го ебам у нещастника прост...комунистическо говедо ненаситно.

  There are no hopeless situations; there are only people who have grown hopeless about them.
 3. 3 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3422 Гневно

  Като добър играч на рулетка, Симеон заложи на очакванията на масата българи, обеща им мечтания добър живот и спечели, като остойности народната глупост. Дали ще спечели делото или не, ние трябва да подемем акция за осветяване на истинското лице на цялата фамилия Сакскобурггота пред света. Дали ще му платим още някой и друг милион - може и така да е. Трябва да ги накараме да съжаляват за лакомията си, явно, че трагедията с Кардам им е малко, дали ги интересува как ще им затворят вратите в цивилизования свят.
  Да напишем и некролога на "царската" партия - Царят ги използва като кърпичка и след като ги употреби, ги захвърли. А то не бе мазнене, не бе целуване на височайшия задник ...

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 4. 4 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Още не са се появили "царските" оплаквачки, но спомняте ли си как го посрещнахте "дълбочеството" през далечната вече 1996? Помните ли, колко депутати имаше дълбочеството след изборите през 2001? Братя българи докато се надявате на месии все ще е така! А иначе спасението на давещите се си е втехните - тоест нашите ръце. Не се надявайте онези перфидни колонизатори от Западна Европа да отсъдят в наша полза! Той е техен "генерален представител" в новата колонизация на България. Е на висока цена прдставителите на тъпата част от населението ни разбраха ,че той, както и неговите предци е един от многото гробокопачи на България. Висока цена за една нистина обрулена държава, но пък без никаква илюзия за красивите и добри монарси. Значи най после девиза на дякона Левски за "чиста и свята република" няма да има опоненти, освен няколкото ибрици от рода на оЛимпи кЪтев и подобни нему. Мамка ви царска измет недонесла нищо друго освен злини на родината ни!!!

 5. 5 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  П.П Мутрата , която в момента е на власт е от същите ибрици. Така , че тълпата винаги може да бъде дълго лъгана, но все пак за радост не за винаги.

 6. 6 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Е, неизбежното неминуемо ще се случи. И то очаквано.
  И понеже знам рефлексното храчкоотделяне на някои нискочели форумни примати, бързам да кажа че не съм фен на Симеон С., Но в този случай той е абсолютно прав и вероятно ще спечели делото. И жалко, че всички /вкл. и аз/ ще плащаме за ниската правна култура на сбирщината наречена ГЕРБ, подведени от РЗС и СК. Защото ако си спомняте, точно тези които най-много се мазнеха и всячески се стремяха да ползват харизмата му и да го ползват за свои политически цели, сега приеха един абсурден закон. Запорират личната собственост на някой, който не е осъден. До кога? Не е ясно. без срокове. До второ пришествие. И то точно тези които стартираха процедурите за връщане на имотите му. За това точно е прав Симеон С. - върна един проблем там , където му е мястото - на съдебното поле, а не в политиката. А да видя някой който ще се примири да експроприарат собственоста, която му е върната и то без съдебно решение. Ако има еправилно решение, то трябва да се промени от съда, и то по установените закони.
  А за цялостната политическа оценка на Симеон С. като министър пред. - като че ли е още рано . Само наивно и невинно ще попитам: още ли има някой който си вярва, че като някой дойде на власт с обещанието да ще му "оправи" живота. Е, надявайте се - до второ пришествие . Ами те всички досега идваха с това обещание

 7. 7 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Държавата и общините трябва да актуват отново като държавна или общинска собственост всички имоти, които по нотариални актове са придобити по давност или правна сделка от Интендантството на Цивилната листа.

 8. 8 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#6] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  За историческото развитие и правния статут на цивилната листа на монарха може да се узнае от съдържанието на Курса по общо държавно право, част ІІ – Организация на демократичната държава, чийто автор, проф. д-р Любомир Владикин, е сред най-бележитите учени и специалисти по държавно право (вж. проф. д-р Любомир Владикин, Курс по общо държавно право, част ІІ – Организация на демократичната държава, стр. 567, София, 1941 г. изд. на Университетска библиотека при СУ “Св. Климент Охридски”).По дефиниция:'цивилната листа е определената по законодателен ред годишна сума, която държавата винаги вписва в бюджета си за издръжка на монарха и неговия двор. Цивилната листа е публичноправна институция и е призната за юридическа личност, за да могат имотните интереси на държавния глава да се уреждат по общоустройствения правов ред, без да се намесва неговата личност'. Не е приемливо да се счита, че цивилната листа представлява джобна сума на монарха, която той може да изразходва безконтролно по свое лично усмотрение. Цивилната листа би следвало да служи за посрещане на разходите на двора, извършвани от монарха в качеството му на държавен глава…..
  Нелепо е да се счита,че Цивилната листа е предназначена за персонално изкупуване на територията на дадена държава, в която монархът изпълнява функциите си на държавен глава.


 9. 9 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До #8:
  Аз не твърдя, че правните основания, въз основа на които са върнати имотите на Симео С. са верни. Даже може да са оборими. Твърдя със сигурност, че един имотен спор трябва да се реши в съда, съгласно законите. Твърдя, че дори да се наложи временна възбрана за владение на частна собственост, е недопустимо да няма срок за това. Колко време трябва да се чака. Ако има аргументи за отнемане на собственоста - в съда и той да реши. Сегашната ситуация е издевателство над демократичните принципи. И просто ми е смешно, как някои наричащи себе си "демократи", с лекота пренебрегват изконни права. И други, които витиевато почват по този повод да дават политически оценки

 10. 10 Профил на psmid
  psmid
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От по-горе изказалите се "Свети Илия" е най-прав.И понеже народът ни е сиромахомилски,затова разсъждава,че Интенданството каквото има не е на царя.Ами нали точно с парите,които държавата дава на Интенданството за издръжката на царското семейство,ако то живее скромно и остават пари могат да се купят имоти за тях.

 11. 11 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#9] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Само включи в сметките си, че Симо-ментата си върна имотите докато беше господар в бг-то! Оттук нататък за никаква законност и справедливост не може и дума да става - самият той е действал при явен конфликт на интереси и властово влияние. Край!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 12. 12 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#10] от "psmid":

  Как пък не ти омръзна да спамиш с тази дивотия - Царят спестявал от закуски да си купи имотите! Егати мозъчната клетка, дето го е измислила това!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 13. 13 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До #11
  Приятелю, и Вие изглежда страдате от амнезия, но добре и целенасочена подплатена с политическо късогледство. Процедурата по врущане на имотите стартира през 1999 год о правиелството на Иван К. Когато по-късно, мавъра не успя да яхне, му направи номер чрез Конституционния съд. Но процедурата беше стартирала.
  Направете си справката и тогава политиканствайте, защото е смешно

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 581 Неутрално

  симеон каза 4е е информирал борисов 4е ще съди българия в страсбург,
  е аз не съм оракул но мога да ви кажа какъв ще е резултата, българия ще бъде осъдена И щЕ ТРЯБВА ДА ВЪРНЕ ИМОТИТЕ НА СИМЕОН,
  както е приклю4вало впро4ем и 99% от делата в страсбург
  на мен ли само ми се струва или борисов и симеон са направили сделка, да не му се срине рейтинга на борисов , той вика срещу симеон и информира народа как ще му вземем царските имоти на симеон, само дето борисов много добре знае 4е българия ще изгуби делото в страсбург, и после само ще допълни, еми опитахме се да си ги върнем ама те от страсбург не ни разбраха и му ги върнаха имотите и ние от герб нищо не можем да направим освен да се под4иним

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK