Жалбата на Сакскобургготски за имотите вече е в Страсбург

Бившият премиер и предишен лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски е изпълнил заявеното си намерение и вече е завел иск срещу България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Това съобщи в неделя юристът и член на ръководството на НДСВ Минчо Спасов.


Причината Сакскобургготски да се обърне към европейския съд е мораториумът, който Народното събрание наложи върху разпореждането с реституираните му имоти. В края на миналата година по предложение на РЗС и с подкрепата на ГЕРБ, "Атака" и "Синята коалиция" депутатите гласуваха решение, с което забраниха всякакви разпоредителни сделки с имотите, върнати на наследниците на царете Фердинанд I и Борис III.


Наскоро бившият премиер поиска да му бъде разрешена поне санитарна сеч в имотите му в Рила, но след преценка на експерти земеделското министерство забрани дори това. Симеон Сакскобургготски заведе дело и в Конституционния съд (КС) срещу решението на парламента. Магистратите обаче отказаха да се занимават с казуса с аргумента, че КС не може да се произнася за решения на Народното събрание, а само за закони.
Пред БНР Минчо Спасов каза, че няма по-подробна информация за иска в Страсбург, но знае, че са спазени сроковете и жалбата е внесена. Преди около месец източници от НДСВ съобщиха, че бившият министър-председател има намерение да потърси правата си в европейския съд и дори е информирал за това премиера Бойко Борисов, който потвърди.


Спасов заяви, че също като комисията в миналия парламент, обсъждала казуса с т.нар. царски имоти, така и юристите на сегашното правителство не могат да дадат отговор на основния въпрос - защо през 1947 г. държавата одържавява нещо, за което сега опонентите на Сакскобургготски твърдят, че е било държавно. Бившият председател на парламентарната вътрешна комисия разказа и за разговор малко преди изборите с бъдещия премиер Бойко Борисов, в който той му казал, че "те ще му вземат имотите".


"Аз само мога да предполагам кои са тези "те", вероятно това са хората, с които Борисов в момента работи най-добре", обясни Спасов. Сред тези хора той назова Васил Божков. Спасов каза, че НДСВ и Сакскобургготски са накърнили интересите на Божков през 2003 г. с намерението да привлекат външни инвеститори за строителството на магистрала "Тракия", както и с въвеждането на строги изисквания за колекционерите на антики.Държавата ще търси милиони за съдебни такси
Милиони ще са необходими на държавата, за да плати съдебните такси, ако реши да заведе искове за връщане на т.нар. царски имоти. Това каза министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев пред БНР, като уточни, че тепърва ще се мисли откъде да бъдат намерени средства. Миналата седмица от строителното министерство съобщиха, че срещу 15 хил. лв. са наели адвокатски кантори, които да направят предварителни анализи как държавата да си върне реституираните на Симеон Сакскобургготски имоти и гори.


Държавната такса при завеждане на такива искове е 4% от стойността на интереса. Досега не са правени оценки на каква стойност са имотите, върнати на Сакскобургготски. Единствената сума, обявявана някога, е от лидера на РЗС Яне Янев, който смята, че става дума за 500 млн. евро. Ако това число е вярно, таксата ще е около 40 млн. лв. "Процедурите са скъпи и отнемат много време, това ще струва пари на същата тази държава, която е дала имотите", заяви в петък премиерът Бойко Борисов. Той обаче каза, че ще се намери начин средствата да бъдат осигурени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK