Да продадеш държавната граница срещу компенсаторки

Да продадеш държавната граница срещу компенсаторки


Може ли да си купиш част от държавната граница? Може, и то срещу компенсаторки, защото излиза евтино - около 8 лв. квадратния метър. Скандалният случай е от миналата година.


На 25 май 2009 г. - т.е. 6 седмици преди парламентарните избори с прогнозирана от социолозите загуба за тройната коалиция - тогавашният областен управител на Добрич Ердинч Хаджиев (ДПС) продава около 74 декара от крайбрежната ивица между курорта Албена и Балчик срещу компенсаторни инструменти за около 630 хил. лв. В същото време държавата плаща около 8 млн. лв. за изграждането й. Неотдавна Аминистративният съд в Добрич обяви за нищожни осемте заповеди за скандалните продажби, с които на практика е продадена част от държавната граница. Мотивът на съда: "Налице е безпрецедентно несъобразяване с императивни разпоредби на Конституцията и законите от страна на областния управител."


Отвоюването на плажната ивица
Допреди четири години продадената от Ердинч Хаджиев плажна ивица не е съществувала. Изграждането й започва през август 2006 г. по европейския проект "България - защита на речните и морските брегове от ерозията и абразията на водата и свързаните с тях свлачищни процеси". Проектът се финансира от държавния бюджет и заеми от Европейската инвестиционна банка и Банката за развитие към Съвета на Европа.


Консорциум с водещ партньор софийската фирма "Станилов" изгражда брегоукрепителна дамба с дължина 2405 и възстановява съществуваща от 217 м за около 8 млн. лв. "Изграденото съоръжение представлява крайбрежна плажна ивица с площ от около 150 декара. Ползва се за защита и укрепване на брега, а изградената бетонова настилка се използва за пешеходна зона за разходка и отдих край морето", е посочено в решенията на съда.


На 30 юни 2009 г. тогавашните министри на регионалното развитие Асен Гагаузов и на икономиката Петър Димитров режат предизборно лентата на съоръжението. Вероятно двамата не са знаели, че месец по-рано областният управител на Добрич вече е продал половината от него за близо 2.5 млн. лв., платени с компенсаторни инструменти. Плащанията са извършени в периода юни-юли 2009 г., като по това време цената на запис с номинал 1 лв. на борсата се е движела от 24 ст. до 28 ст.. Което означава, че реално държавата е получила около 630 хил. лв. Това еняколко пъти по-малко от средствата, които същата тази държава е дала за създаването на тези парцели.


Фиктивни търгове


В края на април 2009 г. Ердинч Хаджиев открива процедури за провеждане на 8 търга с тайно наддаване за имоти от строящата се крайбрежна ивица. Търговете са насрочени за 25 май 2009 г. Те обаче не са обявени в нито един национален и местен ежедневник, каквито са изискванията на правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, става ясно от съдебните решения.


На всеки един от осемте търга се явяват по два кандидата. Единият кандидат е фиктивен конкурент и е свързан с бъдещия купувач на имота. И в осемте търга неспечелилият кандидат не представя вносна бележка за платен депозит за участие и поради тази причина е отстранен, става ясно от делата. Така по два парцела печелят фирмите "Зари-СС", "Ей Пи Инвест 09" и "Сезони", а с по един имот остават "Ренкон" и "Балчик Плаза".


Имотите са с площ около 10 декара, а цената, с която печелят търговете, е около 353 хил. лв. без ДДС. Имотите обаче се плащат не с тази сума, а с компенсаторни записи и така излизат на собствениците реално между 80 хил. и 90 хил. лв., защото цената на тези инструменти на борсата в този период е средно около 26 ст. Така новите "собственици" плащат за имотите близо четири пъти по-евтино от тръжната цена, а квадратният метър им излиза средно между 8 и 9 лв.


Двама от купувачите, с които "Дневник" успя да се свърже по телефона, заявиха, че намеренията им са били да строят на морския бряг. Единият каза, че не познава областния управител Хаджиев, а разговорите за покупката на терените е водил с Пламен Ганев, който по това време е директор на дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост" в областната управа в Добрич.


Протестът на прокуратурата


През декември 2009 г. окръжната прокуратура в Добрич атакува в Административния съд в града заповедите на областния управител за продажба на плажната ивица. Два съдебни състава с председатели Красимира Иванова и Милена Георгиева гледат осемте дела. По нито едно от тях новата областна администрация в Добрич не е представяла становища. Община Балчик - също. Единствено министерството на регионалното развитие изпраща свои представители в съдебната зала, които да бранят държавния интерес, става ясно от съдебните решения.


В периода от март до юни 2010 г. двата съдебни състава обявяват заповедите на Ердинч Хаджиев за нищожни. Административният съд в Добрич с идентични мотиви определя, че при продажбата на имотите са допуснати съществени нарушения в четири закона - Конституцията, Закона за държавната собственост, Закона за водите и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.


"От доказателствата по делото е безспорно, че брегоукрепителното съоръжение дамба Албена - Балчик е изключителна държавна собственост, тъй като по местонахождение и характер е отвоювана територия от Черно море, крайбрежна плажна ивица. Отделно от това строителството на дамбата е осъществено върху континенталния шелф, който съгласно Закона за водите е публична държавна собственост, в този смисъл е налице отвоюване на площ от морето и промяна на сухоземната граница на страната в тази й част", посочва в мотивите си Административният съд в Добрич. "Налице е безпрецедентно несъобразяване с императивни разпоредби в Конституцията и законите от страна на областния управител. Нарушението на закона е толкова съществено и непоправимо, че опорочава всички действия на административния орган до степен на тяхната нищожност", пише още в мотивите на съда.


Сега предстои областната администрация Добрич да внесе искови молби в съда, с които да се настоява за обявяване за нищожни и на договорите за продажба, сключени от бившия областен управител, каза Екатерина Захариева, зам.-министър на регионалното развитие, за "Дневник". По думите й за административни разходи по предстоящите искове вече са преведени 40 хил. лв. на областната управа в Добрич.


Без обвинения


Бившият областен управител на Добрич Ердинч Хаджиев, който е и областен лидер на ДПС, засега няма повдигнато обвинение по този случай. Продажбата на имотите от дамбата обаче се разследва, казаха за "Дневник" от окръжната прокуратура в Добрич. Ердинч Хаджиев заяви за "Дневник", че е извършил всичко според закона и няма от какво да се срамува.


Срещу него и Пламен Ганев има повдигнати обвинения за престъпления по служба за други продажби на държавни имоти, казаха от прокуратурата в Добрич. Двамата се разследват за общо 23 имотни сделки, с които са били причинени щети на държавата за повече от 450 хил. лв. Разследването е започнало през юли 2009 г., но все още не е приключило и няма внесен обвинителен акт в съда, уточниха от прокуратурата. Хаджиев и Ганев имат повдигнато обвинение за продажбата на 7 имота край фара на Шабла на земеделска кооперация "Приморец" в село Тюленово, които също е трябвало да бъдат платени с компенсаторни инструменти, но според прокуратурата не е имало плащане.


Нанесената на държавата вреда от тази сделка възлиза на 116 334 лв., твърдят от прокуратурата. Интересна подробност е, че след като Хаджиев продава имотите, скоро след това новите собственици, сред които има и безработни, ги препродават на трети лица, един от които е зет на областния управител според публикация на в. "24 часа". За тези сделки Хаджиев и Ганев бяха задържани на 1 март 2010 г. и пуснати срещу парични гаранции от 25 хил. за Хаджиев и 20 хил. лв. за Ганев на 25 май 2010 г.


Освен за тези сделки Хаджиев беше обвинен от земеделския министър Мирослав Найденов, че неправомерно е деактувал държавна земя в курорта "Русалка" в полза на Николай и Евгения Баневи. Хаджиев обясни, че е дал земята на базата на сключен приватизационен договор.


Те продадоха държавна граница:
Ердинч Хаджиев е роден през 1961 г. в село Карапелит, община Добрич. Завършва Медицинския университет във Варна. 15 години работи като участъков и общопрактикуващ лекар в село Хитово. Политическата си кариера започва като редови член на ДПС още със създаването на партията в Добрич. Първоначално е председател на общинското ръководство на ДПС в Добрич.


Два мандата е бил общински съветник. През август 2005 г. влиза в парламента на мястото на избрания за министър на земеделието Нихат Кабил. След връщането на Кабил в Народното събрание Хаджиев е назначен за областен управител на Добрич през май 2008 г., като заема поста до края на юли 2009 г.


Пламен Ганев е роден през 1974 г. в Добрич. Завършил е висше образование в Икономическия университет във Варна със специалност "Икономика и управление на строителството". На 28 февруари 2000 г. започва работа в областната администрация на Добрич като младши експерт в отдел "Държавна собственост".


Постепенно се издига в йeрархията, като от 1 декември 2007 г. става директор на дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост". На този пост остава до 14 септември 2009 г. През 2007 г. е бил кандидат на ДПС за кмет на Добрич, като взима 5.27% от гласовете на избирателите. В момента е общински съветник в Добрич от квотата на ДПС.


Те купиха държавна граница
- "Ей Пи Инвест" купува два имота от по 10 636 кв.м за 705 хил. лв., платени с компенсаторни инструменти. Дружеството е собственост на Ивелин Иванов, Калин Цветанов и Милчо Маринов според регистъра ДАКСИ.


- "Ренкон" купува един имот от 10 636 кв.м срещу 353 хил. лв., платени с компенсаторни инструменти. Дружеството е собственост на Десислава Иванова-Кафеджиян, Калоян Стойкин, Гергана Табакова, Магдалена Златинова и Камен Георгиев според регистъра ДАКСИ. "Ренкон" е проектантска фирма и има индиректна връзка с "Нафтекс инженеринг".


- "Балчик Плаза" купува един имот от 10 636 кв.м за 352 хил. лв., платени с компенсаторни инструменти. Дружеството е собственост на Живко Диков и Петьо Пенуков. Преди четири години Пенуков е бил прострелян в Морската градина на Варна според публикация във в. "Черно море". Пенуков е собственик на хотел "Детелина" в курортния комплекс "Чайка" край Варна. Живко Диков има дялове в десетина фирми, като е едноличен собственик на "Айсберг", "Гапа", "Айсберг 1". Двамата са собственици на хотел "Мистрал" в Балчик.


- "Зари - СС" купува два имота. Единият е 5930 кв.м срещу 197 хил. лв., а другият е 4813 кв.м срещу 160 хил. лв. И двете сделки са платени с компенсаторни инструменти. Дружеството е собственост на Диляна Илиева - Костадинова и Стоян Вълчев според регистъра ДАКСИ.


- "Сезони" купува два имота от по 10 636 кв.м за 706 хил. лв., платени с компенсаторни инструменти. Дружеството е еднолична собственост на Григор Иванов. Той е собственик на пътната компания "Пътинженерингстрой Т", която ремонтира множество пътища в Североизточна България, а сега заедно с "Холдинг Пътища" ще строи отсечката от Ямбол до Карнобат на магистрала "Тракия".


Чрез друга своя фирма - "Кага Бул", Иванов успя да замени 5 ателиета и 2 апартамента в "Манастирски ливади" в София за 2.5 дка държавен терен на столичния булевард "Черни връх", в близост до ресторант "Кошарите", и още четири сгради - бивши гаражи на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Сделката стана преди парламентарните избори 2009 г., по времето на областния управител на София Тодор Модев.

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  qjtemikyra2
  Рейтинг: Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Е нали вчера Станишев има' наглостта да ми говори колко му се било струвало лошо сегашното управление!
  Хубаво е, че подобни подаръци се обявяват за нищожни! Но ще е още по-хубаво ако виновните длъжностни лица отидат на мястото си! За което нека независимите държавни органи да си свършат работата!
  А тази сделка тип подарък НЕ Е единичен случай! Хиляди, хиляди са като нея! По станишево време държавата играеше основно за корпоративни интереси, в свой ущърб и срещу гражданите! И много зле прикриваше това! Та се налагаше приближени на Станишев да сплашват медии и да пребиват журналисти с чукове-е така-за назидание на другите, за да си мълчат за безобразията за милиарди!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 657 Любопитно

  познайте кой е взел комисионни от нищо чудно 1-2 милиона, като е знаел, че сделките след това ще бъдат развалени. сега ги боли фара, че сделката е отменена, а остават рибите, които са си купили граница 'изгодно'

 4. 4 Профил на Milen Krumov
  Milen Krumov
  Рейтинг: 213 Гневно

  И тоя защо още не е в затвора, да гние там за назидание на остналите които ще дойдат след него, за да знаят какво ги чака ако решат и те да си правят същите далавери както тоя селски, депесарски крадец.
  Всичките са такива долни и нагли крадци в турската антиконституционна партия ДПС. Най-големия срам за България и най-голямата грешка на прехода.

 5. 5 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Без милост

  15.02.1989 - 07.02.2018
 6. 6 Профил на АНТИПАТ
  АНТИПАТ
  Рейтинг: 418 Гневно

  Мога да кажа само едно,държавните предатели на кръста без милост Хаджиев вече е ТРУП.................ТРУП...........

  Лесно е да се гавриш със смъртта когато тя е толкова далеч зад хоризонта.
 7. 7
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:34 на 01/08/2010 от неговия автор.

 8. 8 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Девизът на прехода е :Държавата е лош стопанин" .
  Защото така е изгодно за политиците ни. Оправдава както некадърността им, така и алчността им. И им осигурява безнаказаност.

  За двадесет години преход -двадесет години такива сделки . Е , някои не така нагли.
  И нито един наказан.

  Предполагам, че понеже този е дребна риба и го е направил съвсем ачик, доган ще го пожертва. Е, не съвсем без съпротива.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 9. 9 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 565 Разстроено

  дпс е незаконна и антибългарска партия , създадена от дс - мафията и луканов , Не трябва да съществува за да са добре Българите и обикновенните фесове .

 10. 10 Профил на maratonkov
  maratonkov
  Рейтинг: 8 Гневно

  Ясно е ,че такива "продажби"ще има , докато го има антиконституционното ДПС -Движение педераси и сводници!Ясно е , че е имало политически чадър над този тип "сделки" от БКП и ДПС , като комисионните директно са захранвали партийните им каси !Айде сега да го видим "независимият съд" какво ще отсъди на тези пладнешки айдуци !!!!!!!!

 11. 11 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  dnevnik.bg/pazari/2010/06/09/914673_stroitel_na_metroto_i_firma_na_shtrabag_sa_favorit_za/

 12. 12 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1408 Гневно

  Ердинч Хаджиев, който е и областен лидер на ДПС, заяви за "Дневник", че е извършил всичко според закона и няма от какво да се срамува.

  Против насилието съм, но си мисля че за такива гьонсурати освен набиване на кол или разчекване с 4 коня, друго просто не помага!
  Тези мутанти за морал, достойнство хал хабер си нямат...

  Не ми се мисли колко още знайни и незнайни далавери са минали и колко огромни щети са нанесени на Държавата и обществения интерес!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 13. 13 Профил на dobrava
  dobrava
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Евала Лили, браво за куража...
  С нетарпение чакам за следваштите разкритија

  Macedonia Timeless
 14. 14 Профил на stoli4anin
  stoli4anin
  Рейтинг: 229 Любопитно

  този човек Григор Иванов направо си е затвора - погледнете му сделките - само скандални договори, свързани със замяна/покупка на държавна или общинска земя - С Кого ли е приятел се чудя или по-точно на кого ли се "отчита" ?
  Чудесна статия за корупция, престъпления - прокуратурата да се самосезира и всички изброени лица, фирми и т.н. да бъдат призовани като подсъдими и осъдени строго по бързата процедура според законите на Република България, ако въобще я има тая държава !!!

 15. 15 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Да беше само този Ердинч! Като почнеш от Доган, та стигнеш до Хасан...
  ДПС е най-клиентелистката партия у нас.

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 16. 16 Профил на mp888
  mp888
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Ето това е пример за това колко малко се работи в държавата!Прието, продадено,разделено преди повече от година ,а се огласява чак сега за простолюдието за да бъде настоено партиино.Виждате ли как с пиар и преса се гони престъпност???Смяяяях и за жалост никога няма да се оправи тази държава!!!

 17. 17 Профил на Contra
  Contra
  Рейтинг: 418 Гневно

  Да се направи закон за отнемане на БГ гражданство при двойно такова...
  После куфарите и ... обратно в "родината".
  Това си е престъпление срещу държавата !
  А той не е българин !!!

 18. 18 Профил на visible_crazy
  visible_crazy
  Рейтинг: 367 Неутрално

  За подобни кражби и далавери в Китай дават смъртна присъда! Смърт за всички турци!

 19. 19 Профил на Цапцарапов
  Цапцарапов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#16] от "mp888":

  Неотдавна Аминистративният съд в Добрич обяви за нищожни осемте заповеди за скандалните продажби, с които на практика е продадена част от държавната граница.
  /////////////////////////////////////////
  Чети!
  Значи първо фирмата на вашия доганчо взима 8млн да я изгради.След това вашето обл управителче продава част от нея,а после вашето гагаузче реже лента и не знае какво е станало преди това!?И си нагъл да се изтъпанчиш тук и да кажеш,че това правителство не работи?!?Е как не работи,като вашите ли???Как не ви удари някой метеорит там на върха,хубаво се бяхте събрали!!!

 20. 20 Профил на sting
  sting
  Рейтинг: 470 Неутрално

  А сега-някой ще отнсе папура.Доста пари са дадени от нещастните фрмаджии да им продадат тези имоти.Сега като им ги вземат парите ще трябва да се върнат-те обаче са отишли по предназначение към онзи с големите консултантски договори-а той пари не връща.Значи някой ще го отнесе-дали ердинч рязаната карабина.

 21. 21 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#15] от "monika2003": Ще си позволя малко да те поправя - от където и от когото да започнеш в ДПС, в крайна сметка всичко стига до Доган! При него случайни неща няма, изключая самоубийствата

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 22. 22 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Нищожни са договорите, които противоречат на закона или го заобикалят
  Нищожни са договорите, които противоречат на закона или го заобикалят, както и договорите, които накърняват добрите нрави, включително и договорите върху неоткрити наследства.
  Нищожни са и договорите, които имат невъзможен предмет, договорите, при които липсва съгласие, предписана от закона форма, основание, както и привидните договори. Основанието се предполага до доказване на противното.

 23. 23 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 418 Неутрално
 24. 24 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Съдът обяви за нищожни сделки с имоти край Балчик
  16 апр 2010
  dnevnik
  Съдът цитира чл.18, ал. 1 от Конституцията, според който крайбрежната плажна ивица е изключителна държавна собственост. Позицията на магистратите е, че заради тази близост до брега парцелите попадат и под забраната на Закона за устройство на черноморското крайбрежие и са с режим на териториално-устройствена защита.
  "Налице е безпрецедентно несъобразяване с императивни разпоредби на Конституцията и закона от страна на областния управител, който е обявил търг за имот публична, изключителна държавна собственост, провел е този търг и е издал заповед, с която е обявил купувач за този имот. Предприел е разпореждане в противоречие с нормите на закона. Разпореждането не само че е с имот, който е част от брегозащитно съоръжение, изградено в акваторията на Черно море, а и строителството на този имот е осъществено по проект с европейски средства в рамките на "Проект България – защита на речните и морските брегове от ерозията и абразията на водата и свързаните с тях свлачищни процеси" и е финансиран чрез държавен заем от Европейската Инвестиционна банка договор Ф1 № 1. 7769/1999 на стойност над 4 200 000 евро", са мотивите за съдебното решение. Съдът намира, че са допуснати съществени нарушения на Конституцията, Закона за държавната собственост, Закона за водите и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.Повдигнато е и обвинение за продажба на подставени лица. Нарушен е чл. 85 ал. 1 и ал. 4 от Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост.

 25. 25 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Този Ердинч е един мръсен кьопек(куче)! Но не е виновен той. Не е луд този, който яде от баницата, а този, който му позволява. Позволихме на една шепа турци с българско гражданство да се хранят на държавната софра, а те за благодарност я превърнаха в свинска кочина. Защо? Защото нещастната им корумпирана партия(ДПС) се радва на подкрепата на около милион изселници в Турция. Които се радват на абсурдната привилегия да са граждани и на Турция и на България. И се возят безплатно веднъж на 4 години(возенето е осигурено от ДПС), за да гласуват...в България, но срещу благото на България. Да, те гласуват в България, но не за благото на България, а за благото на ДПС и Турция. Е, кой е лудия? Доган, който им организира безплатен превоз с автобуси дотук или българските политици, които са им позволили двойно гражданство? Колко от тези турци с двойно гражданство биха се върнали да живеят в България, ако им се постави условие да избират родина? Май николко. А с колко процента ще намалеят гласовете за прогнилата от корупция ДПС? И дали изобщо ще може да прескочи 4% бариера. Или ще остане завинаги в политическата история на блатния преход.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 26. 26 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  То държава няма, те за граница мислят.

 27. 27 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#18] от "visible_crazy":
  Предполагам,че искаше да кажеш „смърт на всички мошеници“

 28. 28 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 572 Гневно

  НИКОГА ПОВЕЧЕ БСП/ДПС на власт!!!

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 29. 29 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#25] от "baracuda":

  Не се безпокой, сигурен съм че мнозинството ще промени изборните закони, така че право на глас да имат само постоянно живеещите в България. Това ще резултира в 4-5% за ДПС. Надявам се, мнозинството да не спре дотук, а да въведе и образователен ценз при гласуване - ОСНОВНО образование - това ще доведе до премахване на платените цигански гласове и съответно до 7-8% за БьеСьеПье.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 30. 30 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#15] от "monika2003":

  Точно за това не бях критичен към полицията при случката в Кърджали - когато и да шляпнеш член на ДПС по врата, все ще има защо. Просто там вероятно няма нито един, който да не е в някакви далавери с имущество на БЪЛГАРСКАТА държава.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 31. 31 Профил на Veselin Stilyanov
  Veselin Stilyanov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Утре може да започнат да продават и хора, и пак нищо няма да може да се направи, защото "такъв е закона".

 32. 32 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Манчев да ти напиша какъв е Моят закон :

  На мен никой не ми е дал никакви права, защото не съм ги искал, но и никой не може да ме задължи да направя нещо което не искам.

  Казано с обикновени думи : Не ми трябват правата Ви, но не можете да ме задължите с нищо.

  Моите приятели са парите ми ... останалото няма значение.

 33. 33 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  naturisten [# 30], прав си!
  Онзи ден постъпих твърде емоционално и глупаво, като поисках наказания за ченгетата.
  Но това бе първата информация и се подведох по нея. След 1-2 дни излязоха другите факти.
  Това не ме извинява, разбира се. Е, не съм толкова мъдра, колкото предполага възрастта ми!

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 34. 34 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ох,приятели, в този случай поне е задействана съдебната процедура и всичко вече е в ръцете на ЗАКОНА.Но колко ли още подобни случаи са СКРИТИ-ПОКРИТИ, защото "Някои" продължават да си плащат на КОГОТО ТРЯБВА-КОЛКОТО ТРЯБВА ....Ето един случиай,чиито скандален ефект престои да видим:днес по Радио "Хоризонт"/БНР/ чух, че за КОНСУЛ в ЧИКАГО/САЩ/ , където живеят в момента не по-малко от 300 000 Българи-Емигранти , е бил "избран": г-н. ЩКУМБАТА - един македонски тарикат-мошенник , който си създаде "Легендата" ,че е бил "ОПОЗИЦИЯ" , чрез разказване на "вицове" за ТАТО ...Аз съм учил в Техническият университет в София ,Факултет "Автоматика" с НЕГО и мога да свидетелствам ,че г-н.Тужаров още от ТОГАВА си беше ТАКЪВ...Беше назначен по разпределение в "Кремиковци" и за да не работи ТАМ разигра Масовката ,че е "самороден талант" в Шоу-бизнеса....За да си Консул в САЩ , не тряба ли да си ПРОВЕРЕН КАДЪР НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ -ДИПЛОМАТ ОТ КАРИЕРАТА ?...Надявам се някой Мастит Журналист да разследва и разплете и ТОЗИ КАЗУС ! /с почит:инж.Бъчваров , Казанлък /

 35. 35 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Мирослав Найденов: Кражбите от заменки биха покрили външния ни дълг!

  Министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов обяви, че заменките на земи, извършени по време на управлението на Тройната коалиция, са ощетили държавата със сума, приблизително равна на целия ни външен дълг. Така той контрира в студиото на "Нова телевизия" критиките по адрес на действията на ГЕРБ.

  "Тъй като БСП постоянно изтъкват какъв резерв са оставали, нека да е
  ясно, че това е заслуга на всички нас. Резервът не е на БСП, а на държавата. Винаги пропускат да кажат, е колко откраднаха и аз ще дам само един-единствен пример. Само от заменки на земи и гори кражбите са такива, че биха покрили външния дълг на България.
  http://www.blitz.bg/news/article/84651

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 36. 36 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не, Моника - не си постъпила глупаво ( емоционално ) , сърцето никога не лъже. Как може да ти позвънят на вратата и като отвориш да нахълтат в дома ти и да пребият теб и детето ти.

  ЛИЧНО БИХ ИЗПИЛ КРЪВТА НА ТИЯ ,,ЧЕНГЕТА" ( ПАРДОН - ПРЕСТЪПНИЦИ ).

  Гранатомет ли трябва да държа, когато отварям вратата на апартамента си. Моят Дом е моята крепост и Аз имам право да защитя както Дома си ,така и семейството ,ако трябва с ядрено оръжие ( ако имам ) срещу ВСЕКИ който се опита да проникне в моята крепост.

 37. 37 Профил на mp888
  mp888
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#19] от "soho":

  оооо неразумни партиецо!!! Вей си знамето и говори за идоли!Боли ме за партии, парцали и за всеки километър! Аз виждам, виждам далавери, виждам че сте същите! Знаеш ли защо българското овчарско куче е българско? Защото пуска и хапе на изхода.Повярвай, българското не е просто българско то винаги напада в изненада.

 38. 38 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#36] от "Желязото":
  А бе ти не си човек,а желязо бре-истински комунист

 39. 39 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Аз не мисля, че двойното гражданство ще реши проблема с турските гласове. Голям брой турци живеят в България постоянно. И докато има радикални партии като Атака и новоизгряващата ВМРО с безумните им акции срещу Турция, турците, турския език и т.н., всички мюсюлмани в България ще гласуват САМО и ЕДИНСТВЕНО за ДПС. Независимо колко краде, лъже и дерибейства Ахмед Доган.

  Единственият начин да се отнемат гласовете на турскоговорещите ни съграждани от ДПС е да се спре противопоставянето турци-българи.
  Дано повече хора в България осъзнаят това по-скоро.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 40. 40 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  # 39, "...Единственият начин да се отнемат гласовете на турскоговорещите ни съграждани от ДПС е да се спре противопоставянето турци-българи..."

  Лилиа, против съм етническото противопоставяне, но тезата ти е погрешна!
  Въпреки че на турците ДПС им е омръзнало, ПАК гласуват и ЩЕ гласуват за него. Защото ДПС по време на избори се държи като полувоенна организация и така е омотала горките турци със сладки приказки, лъжливи обещания (морковчето) и заплахи, страх и отмъстителност (тоягата), че изход скоро не се вижда.

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 41. 41 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#15] от "monika2003":

  Да беше само ДПС.

  То са едни Авгиеви обори непочиствани 20 години.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Някой ще иде в затвора, усещам аз.
  И Гагауза и той е пътник.

  The biggest risk in life is not taking one.
 44. 44 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Този заслужава пак обрязване, но този път от дъно!!!

 45. 45 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#42] от "stefan_tcholak":

  Чолак,

  ко стаа?

  Спече ли ти се говното?

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 46. 46 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Алея първа във варна за колко я продадоха - няма и 50 евро квадратния метър - седмица преди изборите, отново областния управител от ДПС.

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 47. 47 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 411 Неутрално

  1-ви,за кое бесило говориш,къде е бесилото,питам?!
  бълнуваш нещо...България е това,доволни,честити ,надути НЕГРАМОТНИ пуяци НАГЛИ са с джипове,имоти,земи и хотели!!
  за какво бесило говориш...нали обесихте не някой друг,а великия,нечовешкия Левски на него!!!!
  единствените си безценни хора съсипахте,прокудихте,обесихте..ха сега върви се оправяй !!И прислугвай на гореописаната дебеловрата лоясала ЗА БЕСЕНЕ паплач!!

 48. 48
  ****

  Този коментар беше изтрит в 04:19 на 02/08/2010 от неговия автор.

 49. 49 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#4] от "112":
  Комисионното подлежи на възтановяване в случая т.е. трябва да го върнат давноста е 3 години.

 50. 50 Профил на pena
  pena
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Според мен отнемането на двойното гражданство ще отнеме голяма част от електората на ДПС. Не е права Костова,че имало турци и в БГ.Разбира се че има, но те са недостатъчно. Време е да спрем екскурзиите на фесовете на всеки 4 години. А това ще стане чрез отнемане на двойното гражданство. Стига са се правили на българи. Или си българин, или си турчин.Средно положение няма.

 51. 51 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#8] от "mi6osp": Приятелю, избягвайте тафтологията "държавата е лош стопанин"! Държавата е лош собственик! Добрият собственик си назначава кадърни и неподкупни мениджъри, които да стопансиват собствеността му. А Държавата, освен че е лош, е и безотговорен собственик. И най-голямата й некадърност и безотговорност се изразяват в подбора и контрола на мениджърите, които управляват нейната собственост. Защото и подборът и контролът са на партизански принцип! Това не значи, че не трябва да има държавна собственост! Трябва да има добри закони и правила както за управлението й, така и за контрола върху управлението! Освен това, периодична смяна на Принципала и грижа за кадърните мениджъри!

 52. 52 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Ех,Ердинч,ех далавери!Такива ме карат да мисля,че политик се става изключително само за бързо и безнаказано забогатяване.

 53. 53 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Този е доста нагъл. Осем необявени търга. Ами продажбите май са недействителни.

  ATX
 54. 54 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1290 Весело

  Уникална находчивост! Това и Илф и Петров не биха се сетили да го опишат!
  Браво на балканския далавераджия! Възхитена съм!

 55. 55 Профил на pravdyo
  pravdyo
  Рейтинг: Гневно

  Или моментално да влизат в затвора начело с доган и станишев или допускам линч.

 56. 56 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Права си, Моника, но това не прави тезата ми погрешна.
  ДПС беше създадена именно на базата на това, че турците са Другите. ДПС, Атака и ВМРО усилено работят, за да не стихва това противопоставяне.
  Едните плашат хората с промяна на имената, а другите - с това, че Турция ще ни погълне.
  И двете тези работят много успешно.

  При немските Зелени единият съпредседател в момента се казва Джем Йоздемир. Бих искала да видя това и в българска партия.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 57. 57 Профил на Blag
  Blag
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не са прави тези, които казват, че ние българите за нищо не ставаме.

  Това съоръжение е прекрасно! Пешеходна и велосипедна алея до самото море между Балчик и Албена. Шосето е добре защитено от морето, а между него и брега са оформени езера (блата), които вече са пълни с различни редки видове птици.

  Но... (Ех, това "но"!) Дори сега на няколко места има някакви криминални прегради. По неизвестни пътища до тази алея достигат някакви мутренски джипове, че и каравани.

  Сега разбирам - тази алея вече не е държавна или общинска собственост, свободна за гражданите, а на някакви тарикати, които са я купили за жълти стотинки от продажни държавни чиновници. Следващата стъпка е да поставят бариери и да се продават билети. Наистина като по Илф и Петров (#54).

  Май са прави онези, които казват, че ние българите за нищо не ставаме.

 58. 58 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1468 Любопитно

  Какво ли може да се каже за матрял, дето областен управител му е бил селският доктор, фесът Ердинч?

 59. 59 Профил на grubo
  grubo
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Този резняк е от глупавите и нагли мошенници и най-вероятно престъплението му ще бъде наказано, а явно-тъпо незаконните сделки ще бъдат развалени по съдебен ред. Въпреки това, загубите са непоправими, защото купувачите могат да се подведат под отговорност само, ако се докаже, че са знаели, че участват в престъпната схема, а това е доста трудно. Ако бъдат оправдани (т.е. че не са знаели), ще последват искове срещу държавата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, защото от позиция на сделката (договора) купувачите са изправна страна. Почти сигурно исковете ще бъдат удовлетворени и познайте кой отново ще плаща за поредната държавна или общинска далавера - Н(И)ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!

 60. 60 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Защо трябва да купуваш,като в Лозенец-певицата Белослава и съседи ,така са си оградили едно държавно плажче,че не то вече си е "частно" и не са дали и един лев!Никой няма достъп поради техните "случайно" построени там огради!Така че-направо може да се загражда!!!И няма съд,няма полиция,няма реакция на общественост-просто гледш плажа на снимка.

  4itatel
 61. 61 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#50] от "pena":

  Защо да се отнема двойното гражданство ,не е ли по лесно да се забрани на всеки ,който е отсъствал повече от година от България ,да гласува.

 62. 62 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#56] от "liliakostova":

  Тезата ти не е погрешна. Но въпроса е да се подредят ходовете срещу престъпната и антиконституционна партия ДПС. Най-напред тя трябва да бъде обезсилена по два основни начина:
  1. Безкомпромисно съдебно преследване на тези политици от ДПС, които са станали и престъпници - а те не са никак малко...
  2. Свиване на социалната база на ДПС чрез премахване на двойното гражданство.
  Успоредно с това, но засега на втори план, следва да се предприемат радикални мерки за интегриране на българските турци в нашия политически живот, за предлагането на равни възможности за издигането им в партийната и държавна йерархия. Една такава мярка би била определянето на минимални квоти на участието им в местните органи на самоуправление в смесените региони, друга - насърчаване на образованието им и т.н.
  Но по-важното в момента е, че ДПС е като крива къща. А крива къща не се оправя - по-добре е да се разруши. То не че къщата на българската политическа система е много права. Но все още не е непоправимо крива и подлежи на капитален ремонт, но не на разрушаване.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 63. 63 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 695 Весело

  ПП: Иначе певицата Белослава в дарителски кампании агитира-дарявайте!,"не на дрогата!","живот за всеки!"-супер е ангажирана с разни кампании.Ние да да дадем,а тя да си "взима"...Хитро!

  4itatel
 64. 64 Профил на гт
  гт
  Рейтинг: 1291 Весело

  Държавната граница е 12 морски мили на изток от брега. Ако вие, от Дневник, можете да ги умножите по 1852 метра, ще разберете къде е източната граница на България.

  Дори вие!

  Има и едни други води, за икономическо ползване, отвъд тези, макар в Черно море, поради площта му, тези територии да са малки...  Иначе - цялата брегова ивица е абсолютна държавна собственост, забранена за застрояване. След нея идват едни територии с ограничения в застрояването като площ и височина, после други територии...

  А тези, от ДПС, забележете нещата, за които те се "грижеха" - земеделие, гори, води, аквакултури... Та, крайно време е, начело с "лидера си", да бъдат съдени, да върнат всичко неправомерно придобито от държавата, и по живо, по здраво, да поживеят на държавна издръжка!

 65. 65 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#61] от "Irina":

  А българите по света с българско гражданство? А факта, че те по един или друг начин помагат финансово на роднините си, на родните си места? Или те имат право да помагат, но нямат право да участват в политическия живот? Не си права!

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 66. 66 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Аз лично съм за премахване на двойното гражданство. Нека видим колко хора искат да бъдат българи на този свят и са готови да направят нещо хубаво за тази страна.
  В крайна сметка много лесно е да отидеш на метенето.
  Друго е сам да си пометеш вкъщи и да се пребориш с всички видове боклуци, напластили се в тази държава за векове.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 67. 67 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Не мисля, че ДПС е по-неконституционна от ВМРО.
  Вътрешна македонска революционна организация.
  Само малко се замислете!
  Всички отрочета на ДС са за боклука.
  Съжалявам, че трябва да го кажа, но си е така.
  Има хора във ВМРО, които уважавам, но това не прави партията по-малко безсмислена и вредна.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 68. 68 Профил на КЛИЕНТ
  КЛИЕНТ
  Рейтинг: 418 Гневно

  БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ- ЕТО ТОВА СТАВА 20 - Т ГОДИНИ В РЕГИОНИТЕ НА ДПС. ТОВА ГО ДОПУСНАХА БСП И СДС.

 69. 69 Профил на НАУМОВ
  НАУМОВ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Ердинч Хаджиев заяви за "Дневник", че е извършил всичко според закона и няма от какво да се срамува."
  Дневник, защо не проверите, кога е приет законът, позволяващ на мръсници като Хаджиев , да извършват пладнешки обир на държавата и да са спокойни ,че всичко е законно?
  Кой е лудия- дето яде баницата или тоя дето му я дава? Ако някой още не е разбрал, и даващите и плюскащите са едни и същи от години.

 70. 70 Профил на granik
  granik
  Рейтинг: 162 Неутрално

  Скоро очаквам, като вляза да плувам в морето , някой турчин да ми се развика от брега : -Ей излизай от морето бе гяур, то е частна собственост.

 71. 71 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Предлагам да направим така,че на следващите избори да няма областни управители от БСП/ДПС.
  Много е лесно-просто гласуваме,кой за когото иска и си е харесал!
  Просто гласуваме!Това е!

  Големият процент гласували е убиец за БСП/ДПС-праща ги в девета глуха!

 72. 72 Профил на Плам
  Плам
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#29] от "naturisten":

  Ще ми се да си прав, но на изборите ГЕРБ също са купували цигани по места и то не с кебапчета и вино, доста по-хитро

 73. 73 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 624 Весело

  Пено, Пенооо... Като не вярваш на мен, погледни статистиката... Нямало турци в България. Ти какво, като кажеш, че няма, и мислиш, че ще изчезнат ли?

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 74. 74 Профил на Desolater
  Desolater
  Рейтинг: 470 Гневно


  Само смъртното наказание ще ги оправи тея...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK