Тотю Младенов: Януари вдигаме вноските, ако приходите не скочат

Тотю Младенов: Януари вдигаме вноските, ако приходите не скочат

© Асен ТоневОсигурителните вноски ще бъдат увеличени от 1 януари 2011 г., ако приходите в Националния осигурителен институт (НОИ) междувременно не нараснат. За това предупреждава министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в интервю за "24 часа".


"Ще предложим на социалните партньори да изчакат още няколко месеца, за да се види дали мерките за увеличаване на събираемостта  ще проработят. Ако не стане, чертаем график за вдигане на осигуровките още догодина", казва Младенов. По думите му "оттук нататък всичко зависи не само от действията на НАП, но и от лоялността на бизнеса".


Министерският съвет ще гледа в сряда предложенията на Националната агенция за приходите (НАП) как да се увеличи събираемостта на вноските.
Младенов казва, че осигурителният стаж за пенсиониране ще нараства плавно - на три пъти с по 1 година. Разчетите показват, че при тази схема дефицитът на НОИ ще намалее с около 70-80 млн. лв. догодина, през 2012 г. - с 340 млн. лв., и през 2013 г. - с 670 млн. лв. Ще отпадне обаче възможността за по-ранно пенсиониране с намалена пенсия за хората, които нямат достатъчно стаж.


Засега възрастта за пенсиониране няма да се променя, казва Младенов, но уточнява, че това може да се наложи " след някоя друга година". "Ще стимулираме хората да работят повече, за всяка година труд след пенсионна възраст пенсията ще се вдига с 3%", обещава министърът.


За работниците от първа и втора категория труд още 4 години ще важат сегашните условия. "Гратисният период изтича в края на тази година, но ние ще им го удължим до 2014 г. След това и за тях ще започне да нараства изискваният стаж, а вероятно и възрастта, казва той.


Младенов обяснява, че лихвена ваканция за дължими осигуровки няма да има, както се обсъждаше, защото Комисията за защита на конкуренцията е изказала възражения срещу мярката. Няма  да противопоставяме коректни платци на длъжници".


За  самоосигуряващите се ще бъде запазен сегашният режим - те ще могат да избират дохода, върху който ще се осигуряват в границите от 420 лв. до 2000 лв.  Върху този размер ще се начисляват и обезщетенията им за болест и майчинство.


Няма да има и увеличение на задължителната вноска към частните фондове, каквато плащат родените след 1959 г., за сметка на тази към НОИ. С данъчните закони обаче ще бъдат предложени стимули за работниците, които се осигуряват за допълнителна пенсия, посочва министърът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK