Кабинетът се отметна от основни осигурителни промени

Министърът на труда заплаши с по-високи вноски, ако падне събираемостта им


Министърът на труда заплаши с по-високи вноски, ако падне събираемостта им

Правителството се отказва от подготвените от министерството на труда предложения за реформа в осигурителната система, чиято цел беше да ограничи злоупотребите с изтичането на средства. Това стана известно в понеделник - два дни преди новите текстове в Кодекса за социално осигуряване да влязат в Министерския съвет.


След като миналата седмица министърът на труда Тотю Младенов изостави предложението на създадения от него консултативен съвет за увеличаване на осигурителния стаж с 3 години от 1 юли 2011 г. и лансира схемата за плавно увеличение, вчера се разбра, че управляващите се отказват и от въвеждането на лихвена ваканция, както и от идеята повишаването на пенсиите да зависи от ръста на брутния вътрешен продукт (БВП).
В законопроекта няма да намери място и задължението за самоосигуряващите се да правят вноски върху минималния осигурителен доход (420 лв.). Според управителя на НОИ Христина Митрева този текст е щял да намали злоупотребите, но правителството се отказало от него, защото търсело "консенсусни решения".


За поредната смяна на курса в пенсионната реформа на кабинета съобщи Митрева на пресконференция в понеделник. Отлагането на текстовете беше потвърдено и от Тотю Младенов в интервю за вестник "24 часа". Всички предложения срещнаха отпор сред синдикатите, опозицията и работодателите още преди официалното им обсъждане.


Липсата на яснота в намерението на управляващите също беше разкритикувана от опозицията. "Противоречивите сигнали за промените в пенсионната реформа не са добър знак", каза пред "Дневник" Хасан Адемов (ДПС), зам.-председател на социалната комисия в парламента.


"Ако правителството си мисли, че ще има пълно съгласие по толкова болезнени промени, това няма да се случи. Трябва да се вземе решение и да се върви напред, а не като в аржентинско танго - две напред, една назад", добави той.


Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова пък обясни, че предложението вноските на самоосигуряващите се да бъдат само върху минималния праг е отпаднало още преди няколко седмици, тъй като депутатите са предупредили, че така се отнемат осигурителни права.


Идеята на министерството беше обезщетенията за бременност, майчинство, болнични да се плащат върху минимума, а ако при подаването на данъчната си декларация самонаетите докажат по-висок доход, НОИ да изравнява сумата до реалния им размер.


"Не е добре, вместо да стимулираме хората да се осигуряват върху по-високи суми, да ги караме да внасят върху минимума. Предложихме, вместо да се ощетяват добросъвестните платци, да се засили контролът при събираемостта на вноските", каза Ангелова пред "Дневник".


Вчера стана известно, че лансираната от министъра на труда идея за лихвена ваканция също ще остане само на думи. Пред "24 часа" Младенов обясни: "Имаме сериозни възражения от Комисията за защита на конкуренцията. Не искаме да навлизаме в тези дебри и да противопоставяме коректни платци на длъжници."


Според управителя на НОИ поправката е отложена, тъй като според експерти Европейската комисия ще тълкува опрощаването на дълговете като непозволена държавна помощ.


Идеята увеличаването на пенсиите да се обвърже с ръста на БВП пък нямало да се прилага, защото при липсата на икономически растеж в кризата това ще ограничи нарастването на доходите за възрастните.


Паралелно с неяснотата за финалните промени в пенсионната система представители на кабинета продължиха да дават противоречиви сигнали и за размера на вноската за фонд "Пенсии". Въпреки уверенията на премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Симеон Дянков, че данъци и осигуровки няма да се пипат, министър Младенов за пореден път намекна, че вноските може да се увеличат още през 2011 г.


Условието да не се вдигат е мерките на НАП за увеличаване на събираемостта да дадат ефект. "Ако това не стане, говорих и с премиера, веднага чертаем график за вдигане на осигуровките още от догодина", обясни Младенов.Министърът на труда заплаши с по-високи вноски, ако падне събираемостта им


Мнения


Светлана Ангелова, депутат от ГЕРБ
Промените, които задължават самоосигуряващите се да се осигуряват върху минималния осигурителен праг, ограничават техните права. Заради това идеята отпадна. Не е добре, вместо да стимулираме хората да се осигуряват върху по-високи суми, да ги караме да внасят върху минимума. Ако мерките на НАП не повишат събираемостта, е възможно вноските да се повишат. С колко - може да се каже едва в края на годината.


Хасан Адемов, депутат от ДПС, зам.-председател на социалната комисия
Противоречивите сигнали за промените в пенсионната система не са добър знак. Неясните правила пораждат несигурност и голяма част от хората в предпенсионна възраст ще се опитат да излязат в пенсия преди промените. Вместо да намали разходите на системата, това ще ги увеличи. Ако правителството мисли, че ще има пълно съгласие по промените, това няма да се случи. Негативните ефекти от увеличаването на вноската  ще са нарастването на сивия сектор и на безработицата.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 715 Неутрално

  То тези кога ли не са се отмятали. Ний това си го знаем, но днес ми липсва акция на МВР.
  Цецо да не е в отпуск?

 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  То пък едно правителство....

 3. 3 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 213 Неутрално

  аржентинското танго не е две напред две назад, а е доста свободно;

  състезателното танго, което е една подигравка с аржентинското, се марширува в ритъм бавно-бавно, бързо-бързо-бавно;

  http://www.youtube.com/watch?v=142FjGbCZTk
  http://www.youtube.com/watch?v=10_wN67DTyE
  http://www.youtube.com/watch?v=l5EwrbED3ls
  http://www.youtube.com/watch?v=4Z41RBZihE0

 4. 4 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Омръзна ми от простотия. Тука има, тука няма. Ще вдигаме осигуровки, няма да вдигаме. Ще вдигаме стажа - виж тука ще го вдигаме! Щом е да натиснем народа - с две ръце ще го приемат. Абе, господа, не ви ли омръзна вече да ни правите на будали. Стига сте настройвали млади срещу стари, деца срещу родители. На тези безработица и при положение, че младите стоят без работа; при сегашното бездействие на правителството да се справи с това тежко положение, а напротив задълбочава кризата с неизпълнението на задълженията си към осигурителни институции и бизнес; за каква реформа ще говорим? Аз ще ви кажа: говорим отново за рекетьорски методи за пълнене на дупки всякакви от бедния човек! И тези проучвания по пресата - виждате ли колко хора искат да работят след навършване на пенсионна възраст - пълна глупост и измама! Кого си мислите, че заблуждавате, господа? До там ли стигнахте, да ограбите целия ни живот? Нали и ние искаме да излезем в заслужена почивка след дългия трудов живот? Нали и ние искаме да жънем това, което сме посели? При всички констатации, че България е на първо място в Европа по смъртност, ние ще увеличаваме стажа? Това не е ли геноцид спрямо редовните и добросъвестни данъкоплатци. Храни куче да те лае са казали хората, че и нашата работа. На мен ми писна от държавни хрантутници и бирници. А на вас?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK