Божидар Димитров за мощите край Созопол: Завиждат на колегата

Божидар Димитров за мощите край Созопол: Завиждат на колегата

© Надежда ЧипеваИма една наука, която не се изучава в България, това е археология на душата. Трябва да влезеш в душата на средновековния човек от различни епохи, за да разбереш защо е направено едно или друго действие." Това заяви министърът без портфейл, отговарящ за българите в чужбина Божидар Димитров за "Дневник", попитан (чуйте звуковия файл) как е било доказано, че намерените край Созопол мощи са на свети Йоан Предтеча.


Божидар Димитров, който  пръв официално съобщи, преди още да ги е видял, че намерените от екипа на проф. д-р Казимир Попконстантинов останки, са именно на светеца, обясни че това се доказва с надписа върху запечатания реликварий. "Това по принцип липсва при археологически разкопки. Той удостоверява, че някъде в пети век някой си Тома пренесъл точно на рождения ден на свети Йоан Предтеча, 24 юли, светите мощи. А като знаем, че в Константинопол е имало свети мощи - цяла глава и ръка... Близко до ума е и че в един манастир, който всъщност е ранна резиденция на константинополските патриаршии, са били изпратени, за да се спази канонът, когато се построява нова църква на името на свети Йоан Предтеча", каза Димитров.


Друго доказателство за това, че мощите са автентични, е, че са били намерени под земята. "Защото в следващите векове има много измислени мощи, които се правят, за да привличат поклонници и са над земята, за да идват и да се молят и да оставят пари в църквата и манастира. А тези, ако бяха фалшиви, нямаше да бъдат заровени в земята", смята още Димитров. "Този, който прави фалшиви мощи, ги прави, за да ги експлоатира. А тези хора не са ги експлоатирали, просто са спазили канона - под основния камък на църквата да бъде поставено ковчеже с мощите", обясни министърът.
Според него в душата на ранните християни фалшификации от такъв род са недопустими.
Преекспонираха, прекалиха, прибързаха


Преекспонираха, прекалиха, прибързаха с цел търсене на сензацията - това беше общото становище на археолози по темата, което те заявиха пред "Дневник". Те предпочетоха да запазят анонимност, за да не се конфронтират с колегите си. Всички въпроси около доказването, класификацията и обявяването на находката в Созопол и аз си ги задавам, задават си ги и колеги, вероятно ще му бъдат поставени, когато се съберем през септември на съвет, коментира археолог. Според него обаче хората, намерили "сензационни" ценности, не си позволявали такова поведение пред колегите си, каквото пред камерите и микрофоните. Защото знаят, че всички ще им скочат, когато се изхвърлят, допълват експертите.Министърът: Завиждат на колегата
"Това е защото завиждат на колегата си Казимир Попконстантинов. Просто разтърсвани от дива завист към колегата си" - така министърът коментира призивите на археолози да се направят експертизи, преди да се твърди, че става въпрос за мощите на светеца. "Той е рядък щастливец, професорът. Рядко се случва да излезе надпис, а при нас археолозите надписът се смята за най-автентичното доказателство. Надпис за какво ще се фалшифицира в онази епоха", допълни Димитров.


Има множество анализи, които могат и трябва да се направят, а дори и след тях може да се говори само с приблизителна точност за каква находка става дума, посочват още археолозите. Антропологичният анализ можел да покаже от коя част на тялото са намерените кости, а по-сериозни изследвания, които не са възможни в България, можели да датират костите. Тогава поне ще може да се каже от кой период са, едва тогава може да се каже "нещичко" за намереното, отбелязват те.


Можело да се изследва и сандъчето, в което са намерени костите, да се проучи как то е достигнало до остров Св. Иван. Но пак имало въпросителни, тъй като, доколкото археолозите са запознати, върху самата алабастрова кутия, намерена в сандъчето, нямало конкретни надписи. И смятат, че в случая се излиза от границите на това, което изобщо може да бъде доказано, още повече в първите дни след откриването на експоната.


Няма преекспониране на стойността на самия комплекс, той е неизследван и разработването му би имало сериозно значение, би представлявало интерес и придало стойност на археологическите ценности в България, подчертават експертите. Те отбелязват, че и колегата им (бел. ред - Казимир Попконстантинов) е високо признат както в България, така и в чужбина. В случая с намереното сандъче с мощите обаче се прекали, действа се прибързано и недостатъчно професионално, предполагам, че има поддаване както на властта, така и заради средствата, допълниха те.


Който намира, получава


Последните години - от 2004 г., случаите, в които се правят сензационни открития, стават все повече, може да се говори дори за подобна тенденция, отбелязват археолози. И го обясняват с  финансирането. Много по-лесно е да си намериш допълнителни средства и финансиране на обекта, ако намериш нещо уникално, голямо. Затова колеги си позволяват и да преекспонират, въпросът е, че някои губят баланса, истината, допълват те. Археолог дори разказа за разговор с колега, при който го призовал да не прави прибързани и недостоверни изводи и то пред медиите и обществото. Отговори ми - ако не можеш ти да ми осигуриш финансиране на обекта, не ми давай такива съвети, допълни той.


Експертите отбелязват, че пари за разкопки вече почти не се осигуряват, още повече сега в кризата. В момента се работи основно по спасителни дейности и "тук-таме ако някой нещо е намерил". Основно се намирали спонсори от чужбина. Дори при спечелени средства за провеждането в България на конференции с международно участие обаче не се намирали допълнителни средства за финансиране на съпътстващи дейности и подготовка на терена например.


"Българите сами ще се изядем, наистина. Намерил един колега, професор, уважаван в цял свят и тъй нататък, заявил нещо, излага доказателства, а те почват да мърморят. Той пари иска, това иска, онова иска...", коментира твърденията на археолози Димитров. Той каза, че е предлагал на Попконстантинов пари за разкопките, но той е отказал, защото проектът е финансиран с европейски средства.


Ако е само за намиране на финансиране, за изваждане на сензация вътре в страната, иди-дойди, но предизвикваме удивлението и на колеги от чужбина, коментират археолози. Подобно недоумение предизвикал шумът около открития наскоро край Враца скелет на мъж от ранния неолит. Не че се срещат подобни експонати под път и над път, но са известни поне 150 такива и в чужбина бяха изненадани защо придаваме такова значение на находката, разказа експерт.


Той припомня, че преди месеци учени откриха в Южна Африка напълно запазен скелет на непознат досега прародител на днешните хора, датиран на около 2 млн. години. Защо никой не понечи да каже, че това е Адам, с усмивка попита риторично той. Археолозите повтарят известни истини - ако се съберат костите, обявени  за мощи на даден светец, ще се съберат поне 17 скелета на съответния светец.


Някои колеги се поддават на изкушението, забравят баланса, още повече че част от археолозите бяха възпитани да търсят сензацията, говорят експерти. Те очакват техен колега, известен с шумните си открития, в близко време "да отговори" на предизвикателството на находката в Созопол и да намери нещо още по-атрактивно.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на metaflute
  metaflute
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Дано поне не се оризилим като една съседна държава, която "откри" мощите на Александър Македонски.

 2. 2
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:33 на 03/08/2010 от неговия автор.

 3. 3 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Шарлатанин.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 4. 4 Профил на the Onion
  the Onion
  Рейтинг: 822 Весело

  'Надпис за какво ще се фалшифицира в онази епоха", допълни Димитров.' Отг: за това за каквото се фалшифицира и сега

  Tu Stultus Es
 5. 5 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Тоя псевдоучен,титулавал се сам професор сигурно изобщо не знае кой е Йоан Кръстител.Той е бил еврейски проповедник ,който е проповядвал в Юдея няколко години преди Исус.В проповедите си се е противопоставял на властта на римляните и основно на тяхното протеже-юдейския цар Ирод.Поради това Йоан е бил убит и главата му е била занесена на Ирод,като доказателство за смъртта му.Смята се Исус е бил ученик на Йоан,но няма доказателства за това.Такива са историческите факти.След смъртта си не е известно ккаво е станало с тялото на Йоан,но според някой данни тялото му е било дадено за храна на кучетата-т.е бил е оставен на полето,където трупа е бил изяден от животни.Божо казва,че мощите били донесени от Константинопол .Но Йоан е бил убит в началото на Новата ера,а Константинопол е създаден едва в средата на 4-и век-т.е поне 300 години са минали от смъртта на Йоан и занасянето на предполагаемите останки в Константинопол.Което за мен е една измама,тъй като в този период са възникнали множество християнски фалшификации.От друга страна няма никакви доказателства,че именно мощите от Константинопол са закарани в созопол.Но Божо се изтъпанчва и заявява,че било безспорно доказано,чо това били мощите на Йоан.За да се твърди такова нещо трябва да се направи радиовъглероден анализ,за да се установи от кой век е находката.Също така и ДНК анализ.И пак няма да е сигурно,защото не съществуват останки на доказан роднина на Йоан с когото да ги сравнят.Но това за пореден път показва,че министъра е псевдоучен.

 6. 6 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 411 Неутрално

  важното е да се блабламосва масата и да й се действа мозъчно!
  много са балъците,хващащи се на въдици разни от всякакъв калибър..а това е просто една от тях!
  И не забравяйте..каквото и да ви плещят,а те с половин уста си го казват-за ПАРАТА,за повече пара иде реч!!
  Ментета много,стари,нови....споко..БГ е страната на ментетата..ВЕрвайте!!

 7. 7 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Честно казано, Божо понаучи история след като стана теле-водещ. От историците които интервюираше.
  Но щом Гърция показва килията в която е арестуван и прикован св Петър, защо пък и ние да не ...

 8. 8 Профил на tramtaram
  tramtaram
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не е мое.Намерих го в нета,но много ми хареса.

  "Година 2012. В Созопол, за да посреща прииждащите от цял свят поклонници, е открито най-голямото летище в света, по-голямо от това в Мека, от самия Созопол и новия му квартал Бургас. Хората се извозват с автобуси в посока Стара Загора, тъй като там е краят на опашката от чакащ да зърнат надписа, написан в V-ти век върху т.нар. транспортен реликварий: "Дар от Йоан Кръстител за Бойко Борисов, Премиер Единствен на Българския народ, възкресител на Отеца, Сина и Светия Дух!" Всеки понеделник и първи петък от месеца желаещите могат да закупят с намаление от останалите в наличност кости на светията, като черепите вървят "два на цената на един". Поклонниците от Созопол се радват и на нова придобивка - възможността да пътуват с 30 минути по-бързо до Старосел по новата магистрала Йерусалим-Созопол-Старосел. Автомобилите, с които се разхождат, са произведени в Ловеч и се задвижват с газ от Трите Големи български находища. Посещавайки българското Мачу Пикчу, имат редкия шанс да видят бедрена кост и кътник от единствения европейски индианец. Той е емигрирал в България през далечната 2000 пр.н.е. предусещайки политико-икономическата криза на Америка и гоненията на конкистадорите. Негови преки потомци населяват Факултета, София - доказано е със съпоставителни ДНК анализи и писмени източници, открити от професор Б.Димитров. В новооткрития близо до Мачу Старосел Пикчу мол, "ДаМол", туристите могат да се насладят на кюфтета от истинска кайма, прокарвай ги с айрян от истинско мляко, надоено от истински доячки. От книжарница "Веселин Маринов", кръстена на великия български бард с и без китара, чужденците могат да си закупят новото луксозно издание на "Винету" с твърди корици. Всеки петък от 12:00 до 13:30 тяхното копие от книгата може да бъде подписано лично от Премиера на РБ Бойко Борисов. В новооткритата спортна зала "Мачу Старосел" всяка събота-неделя се провеждат мачлета между Г-н Борисов (от една страна) и сборен отбор от 15-те най-добрите нападатели в света (от друга страна). Г-н Борисов обикновено побеждава на нула, а най-голямо шоу за зрителите е, когато сборният отбор успее да отбележи гол. Парите от демо мачлетата отиват директно за подобряване на сомалийската инфраструктура и разширяване на Сомалийския залив, през който изнасяме втечнена газ за Катар и Азърбайджан. И т.н."

 9. 9 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Наистина сме много злобни...

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 10. 10 Профил на kdr7
  kdr7
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Преди 3-4 години почивах в Созопол и в продължение на десетина дни се опитвах да намеря начин да стигна до острова и да разогледам останките от манастира.Най-накрая с много ужещания придумахме един рибар да ни закара полулегално до там.Човека ни остави и цял ден се скитахме по обраслите с тръни и пълни със змии пущинаци. Останахме доволни, но и за пореден път възмутени как държавата се отнася към своето културно наследство!

 11. 11 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Духът е, който животвори. Плътта нищо не ползва".
  Йоана, 6:63


  За съжаление, реално погледнато, в тая тъжно-смешна история не е най-виновно ченгето Димитров... - Църквата е, която ПОГРЕШНО придава извънредно голямо значение на черепи и кости, и отклонява вниманието на вярващите от Духа!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 12. 12 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Дома на Отца Ми не правете дом за търговия".
  Йоана, 2:16

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 13. 13 Профил на kikot
  kikot
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да не стане като оная, дето не били компютри ами компоти .......

 14. 14 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 418 Неутрално

  хора нека приемем истината, не вярващите нека доказват ако могат.

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 15. 15 Профил на pnm
  pnm
  Рейтинг: 418 Весело


  tramtaram, голям пропуск! Във величественото бъдеще на ББ, пишман Историка и горката ни България, защо не са споменати Бойковите "папуаси от джунглите на Амазония"?

 16. 16 Профил на confucius2
  confucius2
  Рейтинг: 418 Весело

  Б. Димитров си показа отново мощите.

 17. 17 Профил на Гуньо
  Гуньо
  Рейтинг: 462 Разстроено

  "Трябва да влезеш в душата на средновековния човек от различни епохи..."
  Моля ви, дневник, говорете с археолози, но не от България, които да ви кажат как НЕ могат да се датират такива находки, как НЕ може да се твърди, че това е градът на този, ръката на онзи и шлемът на третия и как бд НЕ е археолог, историк или палеограф.
  Впрочем, последното го знаем и ние, археолозите в бг, но си мълчим, защото и ние не четем класически старогръцки или старобългарски извори, не знаем как се датират артефакти или ни е страх да си ритаме хранилката.

 18. 18 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Да проверят коя ръка (лявата или дясната) е при нас. Ако другата е в Константинопол тогава ТОВА е човека

 19. 19 Профил на ibryam_ali
  ibryam_ali
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Има една наука, която не се изучава в България, това е археология на душата. Трябва да влезеш в душата на средновековния човек от различни епохи, за да разбереш защо е направено едно или друго действие."
  ***
  Нема ли кой да го върже тоа идиот,набеден за историк,че да ни е мирна държавицата,бря?

 20. 20 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Абе човек като го направят "професор" трябва да има някаква срама. Но от червен кап.т да сте виждали срам????

 21. 21 Профил на dalechen
  dalechen
  Рейтинг: 213 Неутрално

  новата баба Ванга се изказа...сега остава да влезе и в душата на извънземните и да светне света къде да ги търси...

 22. 22 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 745 Неутрално

  БД удивително прилича на историк, политик и нормален човек.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 23. 23 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ...пък след това да не се чудим, ако гърците кажат: "ами всичко онова което българите отхвърлят за Созопол е вярно за Созополи (нейде из Халкидики) - и хубавата порта на Черно море (ако, че си нямат такова), и намерените мощи на светеца на острова (ако, че си нямат и двете (пред Созополи) и т.н....Та..."добре дошли туристи в Созополи....", докато онея (българите) се джавкат за Созопол...

 24. 24 Профил на Йордан Детев
  Йордан Детев
  Рейтинг: Неутрално

  Ех, отиде си Китов...

  за Вас
 25. 25 Профил на Йордан Детев
  Йордан Детев
  Рейтинг: Неутрално

  Първият анализ за който се сещам е ДНК анализа. Защо никой не повдига въпросът за него? Нима в татковината ни няма казионен учен, който да се сети, че днес това е анализа, установяващ генетична принадлежност на този или онзи?

  за Вас
 26. 26 Профил на fiona
  fiona
  Рейтинг: 425 Гневно

  И по телевизията се чу как този мошеник казва "шибан народ, шибани колеги"! Няма би кой да го издуха някъде, че да не го виждаме повече?

  fff
 27. 27 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#25] от "Йордан Детев":

  и като как ще стане тоя анализ?нали знаеш колко мощи има по европата на светеца....
  До коментар [#17] от "Гуньо":Мдаа, това го знаят всички, които не търсят евтина популярност , като специалиста по всичко "професора" Овчаров и сегашният му опонент "подводният археолог Б.Д.
  Ама пусти пари.....за съжаление без тях разкопки няма....

 28. 28 Профил на ukashaka
  ukashaka
  Рейтинг: 213 Неутрално

  1.Да не говорим, че е спорно дали изобщо Ийсус и сътоветно Йоан са исторически личности. Това, че нещо е написано в библията, доказателство ли е, че го е имало? Колко историци от онази епоха споменават Ийсус и Йоан в аналите? Така че да обявяваш, че си открил мощите на някого, за когото още не е ясно дали го е имало - все едно да откриеш гроба на Бай Ганьо.
  2.Цялата схема е политическа и цели вдигане на рейтинга на ББорисов. Само че, г-н Борисов, смешно е да се оптивате да ни манипулирате така плоско. Тия, дето избързаха да идат да се поклонят, те и без друго вярват - на тях и пластмасов кокал да им сложиш, те и него ще целуват в набожен унес.
  3.Ние обаче НЕ ВЯРВАМЕ, ние ИСКАМЕ: работа; по-любезни, кадърни, но и доволни лекари; по-малко корумпирани съдии; по-ниски цени; повече просперитет; затвор за Станишевата и Царската клика и за Доган; хванатите престъпници да си остават в ареста и затвора; да вървим спокойно по улицата, без да ни газят пияни селяни без книжки; вън от България чалгата и нейните курви; вън хомосексуалистите от политиката и медиите; закон за българския език; не закриване, а откриване на нови театри, кина, читалища, опери, симфонични оркестри; по-малко фирми фантоми; повече реални банки, а не перални; и още, и още, и още...
  Стига хляб и зрелища - искаме да живеем!!!

 29. 29 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Това дали са или не са истински не е особено важно, може да са истински. Самият факт че това ковчеже е стояло в основите на църква поне 1500 години го прави изключително ценна находка, от всякаква гледна точка.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 30. 30 Профил на classicc
  classicc
  Рейтинг: 418 Неутрално

  То поне да си измисляше нещо което има значение, той вземе че провъзгласи някакви кости на човек за свети та да ходят да му се кланят хората.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK