Младежите масово са безработни


9000 млади хора са напуснали България за една година по данни на АРГО

Всеки четвърти българин до 29 години е безработен. Това твърдят от Асоциацията за изследване и развитие на гражданското общество (АРГО), която  започва проект за младежката безработица. Според председателя на организацията Даниел Панчев тенденцията младите хора все по-трудно да намират първа работа се задълбочава.


"Липсата за възможност за реализация изпраща голяма част от младежите в сивия сектор - на минимална работна заплата, без трудови договори", твърди той. Според Панчев друга последица от това е увеличаването на апатията и демотивацията на младите хора заради невъзможността да се реализират.
Данните на организацията показват, че за една година 9000 образовани младежи са напуснали страната. Панчев цитира данни от последния доклад на главна дирекция "Заетост" на Европейската комисия, според който младежката безработица в ЕС в момента е 20%, а в България - 25. По данни на Агенцията по заетостта към юни безработните до 29 години у нас са над 60 500.


В същото време анализ на Българската стопанска камара показа, че има остър недостиг на инженери и кадри в здравеопазването, а като цяло квалифицираните работници намаляват. Основната причина е, че образованието е загубило връзка с пазара на труда, а младите не искат да учат в професионални гимназии.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Ето, това е проблема, господа управляващи! Младите хора нямат работа. Не могат да се реализират в собствената си страна. Държавата бездейства. А правителството мисли глупости с увеличаване на пенсионната възраст. Значи бабите и дядовците ще работят, а младите ще се чудят кой път да хванат. Това са хора, образовани и някои от тях семейни, които ходят да работят на по две и три места за мизерни пари, за да се нахранят и да осигурят прехрана за децата си. Не ви ли е срам да се чудите по цял ден как да преджобите народа, а да нямате ясна представа изобщо защо сте избрани там? Къде ви е програмата? Къде ви са антикризисните мерки? Къде е грижата за гражданите на тази страна! Страшно е, че младите от нужда ще трябва да напускат родината си и да ходят да работят в чужбина, защото тук никой за никого не го е грижа! Абе, хора, това са нашите деца, внуци! Не ни ли е грижа изобщо за живота ни? Какъв народ сме? Какво гражданско общество?

 2. 2 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 610 Разстроено

  Евентуално повишение на осигуровките (данък труд) ще повиши безработицата и то имено сред най-уязвимите-младежите и нискообразованите.

 3. 3 Профил на konrad
  konrad
  Рейтинг: 367 Любопитно

  А случайно тези младежи дали се определят като Българи и дали сами не са избрали професия безработен?

 4. 4 Профил на victor troska
  victor troska
  Рейтинг: 624 Неутрално

  анализът на БСК показа ли, че в същото време заплатите на търсените инженери са по-ниски отколкото на примерно колегите им стругари?
  т'ва другарите работодатели още не са схванали, че диктатурата на пролетариата свърши преди 20 години.

  Ако имате 5 лева, Костов може да открадне от вас 6 лева.Костов е откраднал целия свят 5 пъти, като два от тях от самия себе си.
 5. 5 Профил на arripedi
  arripedi
  Рейтинг: Неутрално

  Дрън-дрън!!! Масово са в сивия сектор!!!

 6. 6 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Разстроено

  Кочинаа ,кочина , е тука ма сами си избираме свинарите
  та да се сърдим на някой е смешно.

 7. 7 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "че за една година 9000 образовани младежи са напуснали страната". Това е ясна оценка колко струва бизнеса в България и достатъчен критерии за кухите оплаквания на същият този бизнес за несъобразеното с нуждите на бизнеса висше образование. За чуждите фирми то е адекватно, а за България не става. Като им са толкоз "високи" критериите да продължават да работят със среднисти и студенти трети курс!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 8. 8 Профил на vivacom
  vivacom
  Рейтинг: 213 Гневно

  "Остър недостиг на кадри в здравеопазването"- Ало идиотиии учим по десет години като скъсани а после ни давате по 500лв. заплата за лекар специалист.Кой нормален би искал да го унижават така?Работниците на строежите цял ден Арианката,Мелника и радио Сигнал + и взимат 1500 лв. без стрес и псих. напрежение ,а младши хирург побърквал се от учене и стрес 10 г. и адско напрежение на работата- 700лв. Ми за това ще се искат пари под масата ,щото цялата система е сбъркана- високо образованите взимат два пъти по малко от неграмотните, а назапад е обратното.Затова е недостига на добри кадри ,заради сбърканата система.

  www.vivacom.bg
 9. 9 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Спокойно, на учените пак им намалиха заплатите, сега един млад учен ще получава 300 лева заплата (преди данъците), а ако е защитил дисертация 400 лева ( пак преди данъците)! Да живей Боко, хер Флик и ЦвъЦвъ! А нас летище Враждебна ни очаква

 10. 10 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Младежите които са безработни са и също толкова масово мързеливи. Питали ли сте колко от тях се опитват да научат нещо ново. Да се опитат да се реализират в друга сфера от тази която родителите са им определили преди години. И не ми казвайте че няма пари та затова. Когато има желание всичко се постига.

 11. 11 Профил на maratonkov
  maratonkov
  Рейтинг: 8 Гневно

  С другари , назначени капиталисти ...се стига дотук .Ще видите какъв бой за кадри ще настане след 5-10 години .Пък после ...мат,ряла бил калпав , то да не вие да вземате кошоните с парите от Ок на БКП ...а ?!

 12. 12 Профил на Did
  Did
  Рейтинг: 28 Неутрално

  Образованието, образованието, там е грешката. И недейте да плачете, че младите специалисти не били оценени. Навсякъде в Европа първата година след колежа стажът е нископлатен , а в Америка дори повечето стажове са без заплащане.

 13. 13 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Разстроено

  Проблема е ,че специалисти ползват само големи фирми ,или такива с международен бизнес,за дребен и среден бизнес в БГ
  специалисти не трябват щото няма истинска кункоренция
  и истински пазар.Всичко е с познанства ,връзки и далавера.
  Няма я пазарната логика в БГ ,всичко е далавера.
  За какво му е на дребен производител спец маркетинг
  ми то ако се спазват западните и пазарните правила в БГ ,
  фирмата ще фалира.Да не говорим за счетоводството
  Там трябва да се знаят вратичките и начините за намаляване на данъците ,платиш ли всичко тука без да хитруваш си работиш залудо,така е за съжаление в дребния бизнес.
  В едрия нещата вече са на политическо ниво ако си от наште
  има бизнес ,ако не си нямааа.То затова фирмите са като слънчогледи .

 14. 14 Профил на pavlikmorozov
  pavlikmorozov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  безработица сред млади и необвързани с кариера, имот и семейство хора бързо се преобразува в еднопосочна емиграция.

  и когато след няколко месеца или години икономиката се размърда пак ще ни залеят крокодилските сълзи на чорбаджиите - "ама защо няма работници!? къде отидоха?!"

  забравят, че човека не е проста машина. един човек се създава минимум 18-30 години, което налага планирането по този въпрос да е стратегическо. който си позволи управлението му на човешките ресурси да се води по еднодневни и сезонни моди задължително в един момент се оказва с малко или некачествен мат'рял.

  пилеенето на националния човешки капитал на България е към края си, защото този капитал свършва, а новия който се създава в момента е малко и вече не е български - той ще бъде на който даде по-добра цена за него.

 15. 15 Профил на pavlikmorozov
  pavlikmorozov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "Did":

  да бе, ама тук и след края на стажа плащането си остава ниско.

  изключения има, разбира се, но изключенията само потвърждават правилото, че който търси сериозно и устойчиво развитие няма бъдеще в абсурдистан.

 16. 16 Профил на pavlikmorozov
  pavlikmorozov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "maratonkov":

  какви ти 5-10 години? много фирми, особено тези дето работят за износ, още след няколко месеца ще се нуждаят от повече хора, понеже оборотите им вече скачат, а за да пестят разходи сас е свили до санитарния минимум за съществуването си. а за всички фирми с персонал в предпенсионна възраст даже пазара няма значение - ако искат да просъществуват на тях им трябва постоянен поток от нова работна ръка.

  сега на пазара на труда излизат родените през 1992 - виж каква е била раждаемостта през тези години. извади от това число тези, които заминават да учат в чужбина и няма да се върнат. извади сега и тези дето ще емигрират през тази година. извади сега и броя на хората, които ще излязат в пенсия през тази година (родените средата на 40-те). какво число мислиш че се получи - положително, нула, или силно отрицателно?

 17. 17 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 726 Весело

  Мда, само с умения по игра на табла и белот (даже и това не могат добре) не става.

  Я да разгледаме квалификацията на един съвременен средностатистически млад човек:
  1. Чужди езици: зле. Английски, който се изчерпва с "мадърфакър бейбе".
  2. Компютърна грамотност: ниска. Освен чат и гледане на порно в Интернет, друго няма. Умения по текстообработка и електорнни таблици - йок.
  3. Обществени знания: зле. Да се напише грамотна биография е непосилна задача. Да се напише официално писмо пък е чак невъобразимо.

 18. 18 Профил на HH
  HH
  Рейтинг: 521 Неутрално

  А какво да кажем за образованите и грамотни млади хора?? Ама вие учите, не можем да ви вземем. Като завршим - ама вие нямата стаж! Еми откъде да дойде този стаж бе подяволите??? С това мислене, няма да има квалифицирани кадри, естествено.......

 19. 19 Профил на email
  email
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Сбъркана държава със сбъркана политика!
  Как да са мотивирани младите като виждат, че никой не ги иска на работа?! Навсякъде търсят дъртаци (не се обиждайте и аз натам вървя). Вдигаме пенсионната възраст и позволяваме на пенсионерите да работят... а те се задоволяват и с по-малко пари! Никой не иска да наеме на работа човек без поне няколко години стаж! Изискването за стаж автоматично поставя като бариера минимална възрастова граница?! И така нататък... добре, какво да се направи за да се излезе от омагьосания кръг който тази държавна политика създава? Значи ли това, че младите трябва да излезнат на работа в чужбина за да придобият необходимия стаж и тогава да се върнат обратно в България?! Или идеята е да се прокудят от тук...

 20. 20 Профил на maratonkov
  maratonkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До "павлик морозов "
  Абсолютно съм съгласен със теб !

 21. 21 Профил на krainici
  krainici
  Рейтинг: 8 Неутрално

  НЯМА КАКВО ДА ЧАКАТ МЛАДИТЕ, ДА ХВАЩАТ ПЪТЯ НА ЗАПАД , ТАМ Е СПАСЕНИЕТО ЗА ТЯХ, КОЛКОТО ПО РАНО ТОЛКОВА ПО ДОБРЕ.НЕ ЧАКАЙТЕ ЧЕ КОМУНИСТИТЕ ЩЕ НАПРАВЯТ НЕЩО ЗА ВАС.

 22. 22 Профил на victor troska
  victor troska
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#9] от "Roza":
  учените им е крайно време да ги закрият. или да ги пратят в другите останали държави, в които има професия "учен". северна корея примерно.

  Ако имате 5 лева, Костов може да открадне от вас 6 лева.Костов е откраднал целия свят 5 пъти, като два от тях от самия себе си.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK