Божидар Димитров: Мощите на Йоан Кръстител родиха дива завист

Археолози: Прибързаха в търсене на сензация

Божидар Димитров

© Дневник

Божидар Димитров
Археолози: Прибързаха в търсене на сензация

Намерените в края на юли при разкопки на остров Св. Иван край Созопол мощи, за които само дни след откриването им беше обявено, че са на Йоан Кръстител, предизвикаха напрежение в археологическата общност.


"Находката край Созопол е много симпатична и приятна. Но трябва да се изчакат резултатите от експертизите", коментира вчера министърът на културата Вежди Рашидов. Пред "Дневник" археолози, пожелали анонимност, заявиха, че в търсене на сензацията се е прибързало със заключенията около находката. "Това е, защото завиждат на колегата си Казимир Попконстантинов. Просто са разтърсвани от дива завист.
Той е рядък щастливец. Рядко се случва да излезе надпис, а при нас археолозите надписът се смята за най-автентичното доказателство", коментира министърът на българите в чужбина и бивш шеф на Националния исторически музей Божидар Димитров.


Димитров, който е роден в Созопол, беше първият, който обяви, че мощите са на Йоан Кръстител. Останките - части от ръка, лицева кост и зъб, бяха открити в запечатан мраморен реликварий на 28 юли от екипа на проф. д-р Казимир Попконстантинов.


Още същия ден и преди да ги е видял, Божидар Димитров обяви, че мощите са автентични и са на Йоан Кръстител. По-късно той присъства на ритуалното разпечатване на реликвария. "Емоционалните изказвания са хубаво нещо, но трябва да се внимава с тях", коментира вчера колегата му министър Вежди Рашидов. "Има една наука, която не се изучава в България, това е археология на душата.


Трябва да влезеш в душата на средновековния човек от различни епохи, за да разбереш защо е направено едно или друго действие", заяви Димитров за "Дневник", попитан как е било доказано, че мощите са на Йоан Кръстител. По думите му надписът върху запечатания реликварий удостоверява, че "някъде в V век някой си Тома пренесъл точно на рождения ден на св. Йоан Предтеча светите мощи".


Преекспонираха, прекалиха, прибързаха с цел търсене на сензацията, беше становището на археолози, потърсени от "Дневник" за коментар. Те предпочетоха да запазят анонимност, за да не се конфронтират с колегите си.


Експертите не поставиха под въпрос професионализма на Попконстантинов, но заявиха, че в случая не са направени всички необходими изследвания, преди да се правят заключенията. А дори и след анализите находката може само да се датира, но не и да се докаже, че е на един от основателите на християнството, допълниха те.


Колегите си задават много въпроси около доказването, класификацията и обявяването на находката в Созопол, вероятно ще бъдат поставени и на  Попконстантинов, когато се съберем през септември на съвет, коментира археолог. Според него обаче хората, намерили "сензационни" ценности, не си позволявали такова поведение пред колегите си, каквото пред камерите и микрофоните.


Експертите питат дали и кога ще бъдат направени анализи поне за датиране на костите и защо се обявява каквото и да било преди тези изследвания. В последните години, поне от 2004 г., сензационните открития стават все повече, отбелязват археолози.


И го обясняват с финансирането - много по-лесно било да си намериш допълнителни средства, ако намериш нещо уникално, голямо. Докато течаха дебатите, екипът на д-р Казимир Попконстантинов обяви, че сред останките е разпозната част от петата на светеца.


Въпреки съмненията дали мощите са на Йоан Кръстител и преди да са излезли каквито и да било експертизи, вече се организират събития, свързани с находката. В четвъртък те ще бъдат изложени тържествено в созополската църква "Св. Георги", като преди това ще има литийно шествие.


В. "24 часа" съобщи, че премиерът Бойко Борисов е поръчал специална сребърна мощехранителница за костите, която ще плати със собствени средства.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 845 Неутрално

  МОЩИ - това звучи много яко
  Винаги ме напушва смях като го чуя.

  МОЩИ

 2. 2 Профил на Чалмите вън!
  Чалмите вън!
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Малка червена пицо, че то си е нормално на болшевишките мозъци да им звучи смешно.

  Когато няма повече място в ада, мъртвите ще бродят по земята...
 3. 3 Профил на arripedi
  arripedi
  Рейтинг: Неутрално

  Кво ли ще родят твоите мощи?

 4. 4 Профил на naso
  naso
  Рейтинг: 458 Гневно

  Тъпаци няма ли нещо свято за вас?

 5. 5 Профил на kuma_lisa
  kuma_lisa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Преди да стане министър, моите уважения към личността Б. Димитров, но сега образно казано той се самозабрави.....Трябва да се замисли сериозно преди да каже нещо. Мисля,че напоследък само глупости говори и с всяка изречена от него дума , той губи своят авторитет сред българското население.

 6. 6 Профил на meis
  meis
  Рейтинг: Неутрално

  имам чувството, че си измислят напоследък за всички находки. Прекалено много са последните години и все с грандомански претенции - царе, царици, златни лаврови венци, сега пък мощите на Йоан Кръстител. Не вярвам! Обикновени хорица не изравят ли? Ми то Бг е била населена само със светци, царе и царици, ако съдим по честотата и значимостта на находките през последните години.

 7. 7 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Кумице, Божо винаги е ръсил бисери, само че за разлика от Батето все още се взима на сериозно. И хората какво да правят, взимат го и те насериозно.
  Достатъчно е да си спомним интервюто, което го извади така де се каже от нищото " ...как се прави френска любов с добре измита жена", в известният ченгесарски вестник "Нощен труд".

 8. 8 Профил на Чалмите вън!
  Чалмите вън!
  Рейтинг: 684 Неутрално

  kuma_lisa, циганко потурнашка. Ти пък кога стана част от българското общество ?!
  По-добре си отпусни малко бурката, че ти спира кръвообращението и не се чуваш какви ги плещиш.

  Когато няма повече място в ада, мъртвите ще бродят по земята...
 9. 9 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 458 Неутрално


  "Духът е, който животвори. Плътта нищо не ползва".
  Йоана, 6:63


  За съжаление, реално погледнато, в тая тъжно-смешна история не е най-виновно ченгето Димитров... - Църквата е, която ПОГРЕШНО придава извънредно голямо значение на черепи и кости, и отклонява вниманието на вярващите от Духа!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 10. 10 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Този е мозъчно увреден. Обаче пасва идеално в България, а шофьори и шивачки се прехласват по него! Жалко за Бг!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 11. 11 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Не искам да коментирам достоверността на находката.
  Но защо ББорисов ще си присвоява правото да се нареди до светеца,поръчвайки и заплащайки от собствени средства
  новата сребърна или златна мощехранилница?
  Нали тя е на България?
  Държавата не може ли да си позволи тези средства?
  Тя прибра парите от непотърсеният тото-джакпот за 6.5 милиона лева, дава за българският Лувър 20 милиона, 90 милиона за спортна зала и т.н.
  Толкова ли няма пари за такова свято дело?
  Явно дава знаци за кандидатстване ако не за светец,поне за архонт!
  Сигурен съм, че в бъдещата изложбена зала,под тази мощехранилница ще пише:
  "Дарена от безгрешният борец за народни правдини - Бойко Борисов, бивш министър-председател на Република България".
  И българи и чужденци ще плачат от умиление.
  Амин!

 12. 12 Профил на kilgore_trout
  kilgore_trout
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Божо Димитров е олицетворение на чалгализирането на науката история. Всичко знае и няма тайни за него. По времето на покойния проф.Николай Генчев /светла му памет/ бе по-нисък от тревата, а сега... виждат всички.

 13. 13 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Горното важи с пълна сила за 'бедната' ни църква.
  Тя къде е?
  А трябва да е най-отпред.

 14. 14 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Въпрос:
  Очакваните приходи от пилигримите в Созопол дали ще покрият ония НАД ЕДИН МИЛИАРД ЛЕВА, КОИТО БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВАТА БЕШЕ ОСЪДЕНА ОТ СЪДА В СТРАСБУРГ ДА ЗАПЛАТИ ЗАРАДИ НЕРАЗБОРИИТЕ В Българската православна църква?

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 15. 15 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 458 Гневно  "Дома на Отца Ми не правете дом за търговия!"

  Йоана, 2:16

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 16. 16 Профил на Чингиз Хан
  Чингиз Хан
  Рейтинг: 456 Неутрално

  очаквайте по новините в осем:

  "При строеж на хотел в Созопол, Бездар Димитров откри кивота, Индиана Джоунс си скъса дипломата" и Бездар Димитров пи вино от свещенният граал - намерил то в кръчмата на Митьо Кебапчето" също така "космическа експедиция на БАН реководена от Бездар Димитров откри старобългарски надпис на Луната, доказахме на македонците че това е българска земя"

 17. 17 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Добре де, ама как разбраха че са негови? Т.е. на СВЕТИ Йоан Кръстител.
  Доре е не са го кръстили горкия "гражданина Йоан Кръщелников"
  Може ли такова светотатсво?
  БПС кво спят пак?

  The biggest risk in life is not taking one.
 18. 18 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Абе desen (#11), защо не напишеш същото за севастократор Калоян, ктитора на Боянската църква, а?

 19. 19 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 402 Весело

  тц тц тц...съгласен съм,че малко прибързано се изказаха учЕните, ама ме изненадва силата, с която хората оплюват всичко това. Ами така се прави туризъм бе ,хора. Някой тръгнал ли е да прави експертизи на хилядите места, за които гърците събират вход и разправят истории?Или екстрасенси да изследват има ли богове на Олимп? Хората са си създали една митология и сега печелят пари от това нещо. Защо и при нас да не може да стане- имаме ресурса за това,все пак на нашата територия са живяли много народи, още повече са минали. И във време, в което туризма ни е в рецесия и идват само пияни утрепки от ниските социални класи в Европа, не е нормално да пропускаме да привлечем нормални хора на българското черноморие.

  Virtus est medium vitiis.
 20. 20 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#10] от "BBC":


  До коментар [#12] от "kilgore_trout":

  защо никой истински изкуствовед и църковен историк не го опровергава , а му гледат сеира ?Страха или омерзението пречи на истинските учени да се намесят?
  Божо си е лика прилака с Бойко и Цецо - пълен, тотален кич!От десетина години ръси простотии и небивалици, излага професията , меси се с некомпетентно мнение във всичко свързано с история , археология, изкуство.Малиии, срам!Па и професор се е самохабилитирал!Живеем в местната епоха на кича!

 21. 21 Профил на doki4_s
  doki4_s
  Рейтинг: Неутрално

  А някой замисли ли се, как е наречен островът - на името на светеца - това не е случайно - и не е направено нито от ББ нито от БД. Така, че находката най - вероятно е автентична, а още повече - доходоносна за целия регион. Стига сме се антирекламирали и сами да си вредим, вода газим - жадни ходим...

 22. 22 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "....че е на един от основателите на християнството..."


  Йоан Кръстител реално няма много общо с християнството, камо ли да е негов основател!

 23. 23 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 516 Неутрално

  колеги, много го плюете този божидар димитров. евала ви за самочувствието. какво разбирате вие от история, че квалифицирате изказванията му като неуместни, неточни и т.н.

 24. 24 Профил на Meghit
  Meghit
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В България има много артефакти, разкрити и още не открити.
  На запад биха шумяли още повече, ако трябва ще изопачат фактите, но ще си направят реклама с цел поклонници и туристи. За това не трябва да бъдеме съдници, историята ще покаже, кое как е.

  Meghit
 25. 25 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 622 Весело

  “...а при нас археолозите” коментира министърът на българите в чужбина.
  Бе тоя не се беше самообявил за професор по само по ИСТОРИЯ.
  Кога стана и археолог

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 26. 26 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Завистта е просмукала всички научни среди. Не е типична само за археолозите.
  Добре е в България да се заражда някаква духовност, от която народеца се нуждае.
  С "комунизма" уж скъсахме, но с последствията в душите ни, трудно се разделяме.

 27. 27 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Хм...от момента в който видях , че Орфей е негър - според Холивуд , нищо не може да ме учуди.

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 28. 28 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#19] от "Емо":

  Щото нямаме усета, че мощи, чудовища от Лох Нес, богове от Олимп, плащеници от Торино и камъняци от Стунхендж са освен чесало за "учените" езици и бизнес. Туристически, съпроводен с екзалтация и вяра, но най-важното с харчене на пари около "артефактите". В Гърция или Италия, в Египет или Турция това събитие щеше да бъде "отразено" подобаващо, а научната истина щеше да бъде изложена из списания струващи по 100 евра бройката...
  Тъй де. Науката си е наука, а бизнеса - бизнес. Едното не трябва да пречи на другото.
  Нъл тъй..?
  Да, ама не. В Булгаристан пресата ще потърси научно доказване на раждането на Христос, смъртта на Кръстителя и на феномена Ванга. Учените тикви, вместо да си гледат публикациите и да се подмихват на рекламните усилия на "историка" - "професор", се юрват да правят антиреклама на един типично туристически продукт, какъвто в края на краищата ще бъдат кокалите на ... Бе онез кокали.

  Ecrasez l’infâme
 29. 29 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#9] от "SAAVEDRA":

  Протестантизма е хубаво нещо, ама Летер не е и подозирал, че някакви хора, които се имат за негови последователи ще започват да белосват църкви, да трошат статуи и икони и да поругават мощи.

  Инак си прав за духа, но ти е крив контекста и не си наясно с 2000 години християнство.

  Колкото до Божката Димитров - той си е един ходещ цирк. Ако Божката каже, че днес е сряда, то е редно да провериш календара, защото може и за това да лъже или да си измисля.

  preklara rara
 30. 30 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 458 Гневно

  Кви заключения бе!?
  Гърците на един пиклив камък ще те сложат и ще кажат, че там Зевс е ял имамбаилдъ и на никой гък не дават да каже, ние тука ще си издерем очите от тъпа балканска завист!!!

 31. 31 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#18] от "gibi":
  Цитат:
  "Абе desen (#11), защо не напишеш същото за севастократор Калоян, ктитора на Боянската църква, а?"

  Не е написал, защото севастократор Калоян и съпругата му действително са ктитори, т.е. дарили са средствата за построяване на Боянската църква. Докато Нашият пироман не дарява, а всъщност присвоява. Не се посвени да използва и мощите за крепене на рейтинг. Наглостта му е толкова огромна, че действително започна да поставя името си навсякъде - справка с паметника на Вазов в Рим. Не от българския народ, не от Майка България, а табела с името Му. О, нещастний Вазов. Единственото място, под което е удачно да стои името на ББ е под лика му, на бъдещия паметник на българската глупост и агресивна наглост. Уверен съм, че опашката за посещение на този паметник ще е забележителна. А Димитров си е ... Какво искате от министри с малки имена!?

 32. 32 Профил на kaubojko
  kaubojko
  Рейтинг: Неутрално

  Ние по-бетер станахме от македонците.

 33. 33 Профил на suburban
  suburban
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Естествено, че мощите (научно или от днешна гледна точка) не са на Йоан Кръстител. Въобще "истински" мощи почти няма. И със сигурност няма на светци живели пр. Хр., че и преди Константин... Спомням си в "Баудолино" на Еко имаше един герой, който си изкарваше прехраната произвеждайки мощи и то точно глави на Йоан Кръстител, беше направил 7 и гледаше да ги продава на по-отдалечени места едно от друго. Има много слиучаи на светци с по 3-4 ръце и Х пищяла... От друга страна за църквата и вярата автентичността никога не е била от значение - т.е. от религиозна гледна точка ако хорат, построили църквата, са положили там мощите, вярвайки че това са наистина мощите на Йоан Кр. - то и ние, чисто религиозно, нямаме основание за съмнение. Естествено това няма нищо общо с науката и не е работа на Б.Д., а на църквата. А не ми се говори за неадекватните действия и приказки на този човек...

 34. 34 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Жалко, ама Божидар Димитров съвсем се оля....Мощи и с надпис, браво, браво. Остава и да намери "Made in China" някъде написано....

  Май просто човечеца си вдига рейтинга, нищо друго. Иначе изкопаните нечии кости просто ще идат в бележка под линия....

  Иначе:
  "Преекспонираха, прекалиха, прибързаха с цел търсене на сензацията, беше становището на археолози, потърсени от "Дневник" за коментар. Те предпочетоха да запазят анонимност, за да не се конфронтират с колегите си."

  Но:
  "Още същия ден и преди да ги е видял, Божидар Димитров обяви, че мощите са автентични и са на Йоан Кръстител. "

  Толкоз. Министър човека, по министерски се изказва.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 35. 35 Профил на Namesake
  Namesake
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Нали си знаете, защо в Ада единствено пред казана с българи няма дяволи?

  Забранен завой наляво!!!
 36. 36 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  по повод #28 "В Гърция или Италия, в Египет или Турция това събитие щеше да бъде "отразено" подобаващо, а научната истина щеше да бъде изложена из списания струващи по 100 евра бройката..."

  Ако Гърция, Египет и Турция са страните, които имаме за пример жална ни майка. А научни списания от по 100 "евра" бройката не съм видял още..

  Напълно резонно пресата критикува чалга-археолога на републиката. чалгизацията на страната е раково образувание и все отнякъде трябва да започне борбата. Дано не се ограничи с това.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 37. 37 Профил на maramot
  maramot
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Скъпи симпатяги,

  Къде скрихте аудиозаписа от интервюто. Толкова ми харесваше да слушам как министър от кабинета нарича народа си "шибан" и колегите си "шибани"! Върнете записа в статията, моля ви.

  Ваш почитател

 38. 38 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#31] от "Мърмор":

  Благодаря за допълнението,което дадохте на " gibi.
  Само ще добавя: Скромността краси човека, а не парадирането.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK