Божидар Димитров: Мощите на Йоан Кръстител родиха дива завист

Археолози: Прибързаха в търсене на сензация

Божидар Димитров

© Дневник

Божидар Димитров
Археолози: Прибързаха в търсене на сензация

Намерените в края на юли при разкопки на остров Св. Иван край Созопол мощи, за които само дни след откриването им беше обявено, че са на Йоан Кръстител, предизвикаха напрежение в археологическата общност.


"Находката край Созопол е много симпатична и приятна. Но трябва да се изчакат резултатите от експертизите", коментира вчера министърът на културата Вежди Рашидов. Пред "Дневник" археолози, пожелали анонимност, заявиха, че в търсене на сензацията се е прибързало със заключенията около находката. "Това е, защото завиждат на колегата си Казимир Попконстантинов. Просто са разтърсвани от дива завист.
Той е рядък щастливец. Рядко се случва да излезе надпис, а при нас археолозите надписът се смята за най-автентичното доказателство", коментира министърът на българите в чужбина и бивш шеф на Националния исторически музей Божидар Димитров.


Димитров, който е роден в Созопол, беше първият, който обяви, че мощите са на Йоан Кръстител. Останките - части от ръка, лицева кост и зъб, бяха открити в запечатан мраморен реликварий на 28 юли от екипа на проф. д-р Казимир Попконстантинов.


Още същия ден и преди да ги е видял, Божидар Димитров обяви, че мощите са автентични и са на Йоан Кръстител. По-късно той присъства на ритуалното разпечатване на реликвария. "Емоционалните изказвания са хубаво нещо, но трябва да се внимава с тях", коментира вчера колегата му министър Вежди Рашидов. "Има една наука, която не се изучава в България, това е археология на душата.


Трябва да влезеш в душата на средновековния човек от различни епохи, за да разбереш защо е направено едно или друго действие", заяви Димитров за "Дневник", попитан как е било доказано, че мощите са на Йоан Кръстител. По думите му надписът върху запечатания реликварий удостоверява, че "някъде в V век някой си Тома пренесъл точно на рождения ден на св. Йоан Предтеча светите мощи".


Преекспонираха, прекалиха, прибързаха с цел търсене на сензацията, беше становището на археолози, потърсени от "Дневник" за коментар. Те предпочетоха да запазят анонимност, за да не се конфронтират с колегите си.


Експертите не поставиха под въпрос професионализма на Попконстантинов, но заявиха, че в случая не са направени всички необходими изследвания, преди да се правят заключенията. А дори и след анализите находката може само да се датира, но не и да се докаже, че е на един от основателите на християнството, допълниха те.


Колегите си задават много въпроси около доказването, класификацията и обявяването на находката в Созопол, вероятно ще бъдат поставени и на  Попконстантинов, когато се съберем през септември на съвет, коментира археолог. Според него обаче хората, намерили "сензационни" ценности, не си позволявали такова поведение пред колегите си, каквото пред камерите и микрофоните.


Експертите питат дали и кога ще бъдат направени анализи поне за датиране на костите и защо се обявява каквото и да било преди тези изследвания. В последните години, поне от 2004 г., сензационните открития стават все повече, отбелязват археолози.


И го обясняват с финансирането - много по-лесно било да си намериш допълнителни средства, ако намериш нещо уникално, голямо. Докато течаха дебатите, екипът на д-р Казимир Попконстантинов обяви, че сред останките е разпозната част от петата на светеца.


Въпреки съмненията дали мощите са на Йоан Кръстител и преди да са излезли каквито и да било експертизи, вече се организират събития, свързани с находката. В четвъртък те ще бъдат изложени тържествено в созополската църква "Св. Георги", като преди това ще има литийно шествие.


В. "24 часа" съобщи, че премиерът Бойко Борисов е поръчал специална сребърна мощехранителница за костите, която ще плати със собствени средства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK