Борисов ще пита ФБР и Европол за доказателствата за "Килърите"

Бойко Борисов

© Георги Кожухаров

Бойко БорисовДоказателствата по някои от полицейските операции ще бъдат преведени на английски, за да попитаме ФБР и Европол - как те биха реагирали и дали биха осъществили операциите. Ще видим какво е недостатъчно и ще го поправим." Това заяви премиерът Бойко Борисов ден след като Софийският апелативен съд освободи задържаните по последните две най-шумни акции на МВР - "Килърите" и "Всичко коз". В ареста беше оставен само Методи Иванов от "килърите", но не заради доказателства, че е участвал в убийството на Юри Галев, а защото в дома му беше открит незаконен автомат "Калашников", което е рецидив за Иванов.


Борисов коментира развоя на събитията след заседанието на Министерския съвет. В първата си реакция във вторник вечерта той обвини за случващото се Висшия съдебен съвет, въпреки че органът няма право да влияе върху решенията на съдиите по което и да било дело.


В изявлението си премиерът намекна, че магистратите не са отсъдили въз основа на доказателствата. "Още преди десетина дни прочетох, че има нагласа да се бойкотират дела", каза Борисов пред медиите.
"Категорично заставам зад служителите на МВР и прокурорите, участвали в акцията", каза премиерът. "Приемаме, че полицаите не ни бива, но прокурорите, които са завършили заедно с тези съдии... Вижте колко хора не разбираме - полицаите не разбираме, после следователите, после прокурорите, после първата инстанция на съда. И се оказва, че само едни разбират. Те обаче не издават оправдателна присъда, а казват, че не са събрани достатъчно доказателства", каза още Борисов.


"По делото "Килърите" нека да приемем позитивното, че този път човек с автомат "Калашников" е оставен в ареста. Това не може да не ни радва и да показва прогрес в системата. Защото аз действително се притеснявах, да не би да се каже, че с този "Калашник" може да се шият дрехи", добави Борисов.


Той увери, че още днес или утре ще бъдат събрани още доказателства по операция "Килърите": "Това, че окръжният съд ги задържа, за мен е достатъчно. Сега ще досъберем и доказателства за апелативния." Не стана ясно пред кого ще бъдат представени тези доказателства, след като вчерашните решения на магистратите за мерките за неотклонение са окончателни и не могат да бъдат обжалвани. Промяна може да има само ако четиримата обвиняеми не спазят условията на подписката, която им беше наложена, или ако не се представят доказателства за нови техни тежки престъпления, които налагат задържането им в ареста.


По същия повод премиерът изрази недоумение за разликите в тълкуванието за годността на доказателствата между прокуратурата и съда. "Не мога да разбера, когато всички учат на едни и същи банки, как след това се оказва, че едните (прокурорите - бел.ред.) стават глупави и не могат да водят разследване и да събират доказателства, а съдиите разбират всичко. Това ми се вижда крайно нелогично. Приемаме, че полицаите не ни бива, но това - не мога."


До този момент от прокуратурата не са коментирали двата случая.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK