Младенов: Вдигаме осигуровките, ако НАП не събере дълговете към НОИ

Младенов: Вдигаме осигуровките, ако НАП не събере дълговете към НОИ

© Анелия НиколоваЗадълженията към Националния осигурителен институт към 30 юни 2010 г. от работодатели, работници, самоосигуряващи се лица са общо за над 1 млрд. лв., показва справка на Националната агенция за приходите. Данните бяха съобщени от министъра на труда Тотю Младенов след днешното заседание на правителството. Главницата е 698.9 млн. лева, а задълженията - 376.4 млн. лева.


"Дълговете са натрупани през последните години и показват, че трябва да се вземат изключителнo сериозни мерки", добави Младенов. Той изчисли, че ако НАП събере 40% от сумата, това ще увеличи приходите в осигурителната система с 400 млн. лв. и няма да има нужда от увеличаване на осигурителните вноски. 


"Ако тези пари не се съберат до края на 2010 г., явно ще трябва да се върви към увеличаване на тази вноска", каза Младенов. Той уточни, че това ще се реши есента, когато се гледа бюджетът на държавното обществено осигуряване.
Министърът на труда представи и одобрените от кабинета днес промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се прокарва обсъжданата близо година пенсионна реформа. Поправките предвиждат от 1 януари 2011 г. стажът за пенсия ще се увеличи с една година и ще продължи да нараства със същата стъпка и през 2012 г. и 2013 г. Така в края на периода мъжете ще могат да се пенсионират след 40 години стаж, а жените - след 37 години. Възрастта за пенсия няма да се променя и остава 60 г. за жените и 63 г. за мъжете.


По същата схема ще се увеличи и осигурителният стаж, необходим за пенсиониране на военните полицаите и учителите.


На практика въпреки плавното увеличение на стажа повечето хора ще трябва да работят с три години повече, а не само с една. Тези, които през 2011 г. ще навършат необходимата възраст и ще са изработили необходимия досега стаж, ще трябва да работят още година. Докато си го набавят обаче, изискваният стаж ще се е вдигнал с още 12 месеца.


"Каквито и промени да се правят, винаги ще има гранични случаи", коментира казуса Младенов. "Всеобщото мнение е, че стажът трябва да се увеличи плавно. Съобразихме се със синдикатите, съобразихме се с хората", добави той. Според него голяма част от хората, които са работили легално, "въобще няма да ги затрудни повишения осигурителен стаж". "Той ще затрудни хората, работили в сивата икономика", добави Младенов.


Висшистите ще продължат да имат право да купят годините, през които са следвали, и те ще им се зачитат за стаж. Хората със средно образование, на които не им достига стаж, обаче ще имат право да купят само две години, вместо пет, както е сега, обясни Младенов. 

Възрастта за пенсия за "тежките професии" се увеличава с две години 


Срокът за ранното пенсиониране на работещите първа и втора категория труд се удължава до края на 2012 г., а не до края на 2014 г., както предвиждаше до вчера проектът за промени в Кодекса за социално осигуряване.


След този срок работниците с тежки професии ще трябва да получават пенсия от професионалните пенсионни фондове, докато навършат възрастта за пенсия за работниците от трета категория. Проблемът обаче е, че в тези фондове има много малко пари, тъй като много малка част от работодателите са осигурявали служителите си в тях.


"Ако не бяхме удължили срока, категорийните работници трябваше да получат от професионалните фондове по 50-60 лв. пенсия", каза Младенов. "Дълг е на синдикатите и на НАП да принудят техните работодатели да ги осигуряват върху истинския размер на техните заплати", добави той.


Вноската в професионалните пенсионни фондове за първа категория е 12%, а за втора - 7%.


От 1 януари 2011 г. възрастта за пенсия за категорийните работници ще се увеличи с 12 месеца. Същата ще е стъпката и през 2012 г. В момента жените могат да се пенсионират на 47 г., а мъжете на 52 г. За втора категория сегашната възраст за пенсия е 52 г. за жените и 57 г. за мъжете.   

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Явно е, че няма да се съберат, Тотю, ами недей да баламосваш народа! Всичко показва, че искате три в едно да ни натресете от началото на другата година - хем вноската вдигате, хем стажа, а оттам и възрастта! Стига сте ни правили на глупави, ами кажи държавата какво дължи! Къде е отчетността и прозрачността на това управление, с което толкова се парадираше? В нас ли видяхте дойната крава за попълване на дупките в бюджета от некадърното ви управление? Затягате колана все повече и повече! Не стига, че един път ви плащаме заплатите и лукса по върховете, сега искате и да попълваме дупки всякакви в бюджета от некадърното ви управление! Какъв е този геноцид, бе? Тотю, отивай си, докато е време!

 2. 2 Профил на HH
  HH
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Е мен какво ме интересува, че сульо и пульо не са си платили????????? Накарайте ги, аз няма да плащам за тях! Това ви е работата, направете си апарат, с който да събирате дължимото си, как ще го направите, не ме вълнува! Скапана държава смотана!

 3. 3 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 497 Неутрално

  тоя тъпак не може да схване че докато той не си плати вноските никой друг няма да си ги плати в тая държава.друго,хора които са работили при некоректни работодатели нямат шанс да вземат пенсия защото няма как да натрупат четиридесет години осигурителен стаж,защо ги рекетирате тия хора ,ЗАЩО ГИ КАРАТЕ СЕГА ДА ПЛАЩАТ ЗА НЕЩО КОЕТО НЯМЯТЕ НИКАКВО НАМЕРЕНИЕ ДА ИМ ДАДЕТЕ УТРЕ.ПРОСТО СИСТЕМАТА ВИ Е СБЪРКАНА НЕ ГО ЛИ РАЗБРАХТЕ.ДРУГО, В МОМЕНТА ХОРА СА БЕЗРАБОТНИ,ТРУПАТЕ ИМ НА ТИЯ ХОРА И ПЛАЩАНИЯ И ЛИХВИ,СРАМОТА Е!!!

 4. 4 Профил на krum69
  krum69
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Как беше "Гледам и не вярвам на ушите си".
  Значи, понеже държавата със всичките и лостове и механизми е безсилна да принуди работодатели, самоосигуряващи се и т.н. да си платят задълженията към НОИ, ще натоварим коректните платци с увеличение на осигурителната вноска.
  УЖАС. НЯМАМ ДУМИ!!!!!!!

 5. 5 Профил на phil13
  phil13
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Според него голяма част от хората, които са работили легално, "въобще няма да ги затрудни повишения осигурителен стаж - цитат на Тотю Младенов.
  НЕ Е ВЯРНО ЩЕ ГИ ЗАТРУДНИ!!! ДОРИ И СЕГА ХОРАТА ЕДВАМ СЪБИРАТ НЕОБХОДИМИЯ ТРУДОВ СТАЖ!!! АЗ НЯКОЛКО ПЪТИ СЪМ БИЛ ПРИНУДЕН ДА РАБОТЯ НА 4 ИЛИ 6 ЧАСА!!!

 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Що за правителство има България! Осигуровките се събират от органите на изпълнителната власт, как може този, който е избран да върши една работа, да заплашва тези, които са го избрали, че ако не си свърши работата ще трябва да плащат.

  Що за партия е ГЕРБ след като в предизборната й програма имаше намаление на осигурителните вноски да допуска някакъв министър да говори за увеличение!?

 7. 7 Профил на HH
  HH
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Не знам, гласувах за ГЕРБ, но с всеки изминал ден, слушайки некоординираните им малоумни изявления, се убеждавам все повече и повече, че са тотални некадърници!!!

 8. 8 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Този министър много умен. Изчислил, че 40% от 1 млрд. са 400 млн. Браво. Прав е мутрата като казваше: "От министрите повечето са по-умни от мен."

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Колко от тях са на Кремиковци, Терем, БДЖ, Градски транспорт, Топлофикациите и пр. синдикално-партийни хранилки?

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 10. 10 Профил на A.K
  A.K
  Рейтинг: 729 Весело

  Отново веселба от правителството. Тотю очаквал да се намали дефицита в НОИ евентуално след 1-2 години.Това може да стане ако всички които досега не са плащали започнат да плащат. Неплащащите явно имат причини, доста от тях не краткосрочни да не внасят пари. Тъпото е че и от мен очакват пари пък аз не живея в страната.Така е и с доста други хора но Тотю и тях слага в сметките

 11. 11 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#6] от "svoboden":

  Много си прав! Какво правителство имаме - ами никакво! Не виждате ли, че държавата е абдикирала и разчита само на глоби, такси, увеличение на данъци, осигуровки и т.н., каквито уж нямаше да има! Не виждате ли, че държавата не върши никаква работа и не изпълнява никакви свои задължения, а на всичкото отгоре трябва да плащаме за негативните резултати от несвършената работа! Значи хем никаква работа не вършат, хем трябва да им плащаме допълнително като бонус! Рекет и изнудване!

 12. 12 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 425 Неутрално

  а КОЛКО и КАКВО дължи БГ управата,БГ държавата на народа,разбирай и на БГ страната?!
  да ти покажа ли пък тия изчисления,ДИВАКО!!
  КОЛКО дължите ,бе,ако човек след десетилетия блъскане с ком. и посткомунистическа заплата получава 10 и повече пъти по-малко от западноевропееца,питам?? И УЖ след края на това мъчение го чака пенсионнат каторга с 100 евро пенсия!! Натова ПЕНСИЯ ли му викаш??? ДИВАКО,колко и как ще се издължи държавата ти на преждевременно починалите и сусипани хорица поради гореописаното..фукара старо-нова такава??
  КЪДЕ СА ПАРИТЕ ?????
  ГРАБИТЕЛИТЕ КОИ СА>>ИМЕ ПО ИМЕ????
  ИНТЕРПОЛ И ФБР ЛИ ЩЕ ПИТАТЕ<ГЛАВАНАЦИ???
  ВИНОВНИЦИТЕ ЗА ДЕСЕТИЛЕТНАТА БГ МИЗЕРИЯ КЪДЕ СА и КОИ СА-ИМЕ ПО ИМЕ????
  ИЛИ ИЗВЪНЗЕМНИТЕ СА ВИНОВНИ<А???
  ПАРИ ИСКАЛ!! А КОЛКО ДЕСЕТИЛЕТИЯ ГРАБЕНЕ ОТ ДЪРЖАВАТА КЪМ НАРОДА?! ТАМ,при вас и мутрите ви милионни търси парите!!разтърсил си се,че и да ги върнеш на народа ограбен ли,а?! а,МИШОК??

 13. 13 Профил на HH
  HH
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#10] от "garga_ro6ava":

  Ще има да чака :Д И от теб, и от мен след време :Д Както се казва, последният да затвори вратата...

 14. 14 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Проблема е, че администрацията не си плаща САМА осигуровките! 100 000 хрантутници не са малко на година!

  Няма как 2 милиона работещи да издържат 6 милиона други.

 15. 15 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Ето едно страхотно мнение-анализ:

  Преди време предложихме да се премахне административната възраст за пенсиониране и всеки човек сам да си решава кога да се пенсионира – и съответно да решава какви пенсионни осигуровки да плаща и каква пенсия да получава.

  Тогава синдикатите твърдяха, че това били глупости и че хората не могат да вземат подобно решение. Трябвало правителството да го реши. Типична синдикална реакция на предложенията за повече личен избор.

  Сега, обаче, синдикатите предложили друго – да се направи референдум и да се питат хората дали предпочитат по-високи осигуровки или по-висока пенсионна възраст. Гледай ти – уж хората не можеха да вземат решения, а сега синдикатите искат да ги питат.

  Има, обаче, един голям проблем с предложението на синдикатите. Той се корени в това, че по-голяма част от гласоподавателите не работят и не плащат осигуровки – или са пенсионери, или са безработни, или са извън пазара на труда, или са в сивата икономика, или са студенти, или са полицаи, военни и държавни служители и т.н. Т.е. при референдум няма да разберем мнението на работещите дали искат да плащат по-високи осигуровки, а ще разберем мнението за осигуровките на хората, които не плащат осигуровки.

  Затова продължавам да си мисля, че най-добре е да се стигне до край и да се даде право на всеки човек сам да решава кога да се пенсионира, какви осигуровки да плаща и каква пенсия да получава. Тогава ще разберем истинските предпочитания на хората – когато всеки решава за себе си.

  Георги Ангелов

 16. 16 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#15] от "merkel":

  Тази идея е неприложима в България. Никой няма да плаща никакви осигуровки, а като не може да работи повече, ще излезе с бастуна пред парламента. Да протестира срещу собственото си решение.
  Така правим и сега, като избираме некадърници, а после протестираме.

  ☭= ☠
 17. 17 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1257 Гневно

  Системата на Тотю Младенов и ГЕРБ:

  "Ако не можем да съберем вноските на неизрядните, дайте да натоварим още изрядните"

  Да ви е честито на всички изрядни данъкоплатци.

  Кирил Кирилов
 18. 18 Профил на krum69
  krum69
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Във връзка с тези коментари искам да споделя нещо.
  През 2008 г. претърпях трудова злополука която ме прати за 1 г. в болнични. Шест месеца не получих и стотинка от НОИ, тъй като работодателя ми не плащеше осигуровки и не ми беше предал болничните листове в НОИ. След няколко лъжи от него, че ще плати осигуровките и ще предаде болничните листа в НОИ се принудих и написах писмо до териториалното поделение на НОИ, където бе регистрирана фирмата , в която работех, сезирах и НАП, тъй като тя е отговорна за събираемоста на парите от осигуровките. В интерес на истината институцийте реагираха на моя сигнал и в рамките на 1 мес. принудиха работодателя ми да плати осигуровките и да предаде болничните листа /не само моите, а на всички работещи във фирмата/.
  Всеки може да си провери дали е осигуряван, върху каква сума го осигуряват и т.н., нужно е само да си получи ПИК / персонален идентификационен код / от териториалното поделение на НОИ по местоживеене и да седне за 2 мин. пред компютара.
  В заключение искам да кажа:
  Не позволявайте на държава, работодател и ред други да Ви правят на глупаци, не чакайте , също така някой друг да свърши вашата работа а бъдете активни и се борете, когато правата Ви са нарушени.

 19. 19 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  Кой ще потърси отговорност на плямпащата Христина Митрева и на бившия и шеф Йордан Христосков за непотърсените пари от 10 години насам?

  Какво изпльоскахте поредната "новина", като се знае от десетилетие?!

 20. 20 Профил на indigo
  indigo
  Рейтинг: Неутрално

  А ДА ВИ ПИТАМ ,СЛУ4АИНО НА ЦИГАНИТЕ КОИ ИМ ПЛА6ТА ОСИГУРОВКИТЕ ,4Е АЗ НЕ6ТО НЕ СЕ СЕ6ТАМ !!???????ТОВА НИКОГА НЕ Е БИЛО ДАРЖАВА И НЯМА И ДА Я БЪДЕ ОТ МЕН ДА ГО ЗНАЕТЕ !!!

 21. 21 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#17] от "Кирил Кирилов":Напълно си прав и то при полужение че, сивия сектор вече изпревари легалния -пак балъците които си плащаме честно ще го отнесем а длъжници са точно синдикалните хранилки!!!!

 22. 22 Профил на tinati
  tinati
  Рейтинг: 395 Гневно

  Така както разбрах , НАП не може да събере даже 40% от приходите. Ужас ,ако е така . Нашата държава санкционира редовните, тарикатите се измъкват. Трябва всички фирми да престанат да внасят осигуровки за да се променят правилата. Нали щеше да се криминализира невнасянето на осигуровки, отказаха се.

 23. 23 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1142 Гневно

  1 млрд. са страшно много пари и нека Дневник поиска списък на фирмите с над 50/100 хил. лв задължение на осигуровки за да видим колко са от "любимите" на държавата. Защото този номер първо го изиграха банкерите /заеми не се връщат- дайте на натоварим коректните/, сега и държавата. Работодателите и работниците нито са НАП, нито мутренска група, така че от тях ама нищо не зависи, дали НАП ще си събере 10% или 90%. И как стават тези дългове, мен за 1.90 лв не ми издадоха документ за лирса на задължение, защото било над 1.00 лв, как се натрупват такива суми. Ако някой им ги е разсрочвал, сега да се стяга към следствието. Казва се престъпление по служба!

 24. 24 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#23] от "stoiank":

  Съгласен съм. Наистина е интересно да гивидим тези длъжници и този един милиард който наиситна е астрономическа сума откъде идва!

 25. 25 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Давайте, дойте матреала до последно.

  Добре бе, мамицата ви. Преди време бившия ми работодател престана да ми внася осигуровките. Прозвънях и НАП и НОИ да се поинтересувам къде да пусна сигнал. И в мой интерес е (уж) и в интерес на Тотю. И кво?-сигнал се подава само и единствено в общината, където е регистрацията на фирмата. Лично!
  Логично, нали?

 26. 26 Профил на fisting
  fisting
  Рейтинг: 225 Неутрално

  63 години и 40 години работа ако си мъж и 60 годин и 37 години работа ако си жена..... това е бруталан дискриминация и е ненормално, много дела за дискриминация ще има.....
  жените живеят повече от мъжете и по-рано спрират да работят..
  средна продължителснот на живота мъже- 69, жени 77, тоест ако си мъж ще получаваш пенсия само 6 години след 40 години работа, а ако си жена 17 години след 37 години работа..
  ТОВА Е НЕНОРМАЛНО и е подигравка с хората, затова всичко е в сивата икономика

 27. 27 Профил на rigukuku
  rigukuku
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#7] от "HH":

  човека затова е човек, защото може предположи и предскаже какво ще се случи. маймуните се учат предимно чрез емпирика - като се опарят и после не бъркат в огъня. надявам се поне на следващите избори да не се юрнеш презглава... то като се замисля няма аналог на пожарникаря/криминалиста на хоризонта, така че си в сигурна позиция, само мисли!

 28. 28 Профил на fisting
  fisting
  Рейтинг: 225 Неутрално

  и това за смръдливи пенсий между 136 и 700 лв????????? не няма да стане, хора не разчитайте за доходи от държавата..

 29. 29 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#22] от "titi46"според мене най некоректният и в тоя случай ще излезе държавата.

 30. 30 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 768 Неутрално

  ето за какво служел мат'ряла
  само едно въпросче към др. министър - крепостните като се чупят по белия свят кой ще дерете с данъци, индо-българите или кой, м?

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 31. 31 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Тази система на осигуряване НЕ може повече да работи в БГ. Трансферът от по-младо към по-възрастно поколение, при реално повишаващи се пенсии е невъзможен, при катастрофално намаляване на населението и при това качество на образованието. НЯМА кой да приход, който да плати пенсиите слд 30-40 години.

  До всички плащащи осигуровки:
  Опичайте си акъла ! Системата няма да се погрижи за вас !

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 32. 32 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#14] от "merkel":

  Проблемът с държавната администрация не в осигуровките им, а в броя й, в безплатното облекло, допълнителните отпуски и т.н.

  Но главният проблем на социалното осигуряване са некадърниците, които заграбиха властта преди 1 г. и успяха да сътворят толкова идиотщини, колкото турчин за 500 г. не се е сетил. Сринаха икономиката, разбиха финансите, опитват се да съдерат по 15 кожи от всичко, което още мърда. А работещите все повече посивяват.
  Същата осигурителна система в продължение на 10 г. увеличаваше пенсиите и ръстът беше значителен. Трябва да си ненормален, за да не се сетиш, че приходите растяха основно заради увеличаващите се доходи на осигурените и изсветляването на икономиката, респ. повишаващата се събираемост. И трябва да си пълен идиот да се надяваш, че като унищожаваш икономиката с вдигане на ставката ще увеличиш приходите.

  Шансът на осигурителната система е в икономическия растеж. За мутрата източник на богатство са рекета, грабенето и дрането и той това се опитва да прави в държавата. Но за обществото източник на богатство е икономическия растеж.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 33. 33 Профил на open_position
  open_position
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо не са събрани? С колкото и да вдигате пак няма да има защото не можете да събирате и пускате много да крадат!

 34. 34 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Две години е малко. Ножицата при разликата в годините между ранно пенсиониращите се и останалитетрябва да се смалява, не разширява! Както и годините за мъже и жени да се изравнят. Все пак жените живеят по-дълго!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 35. 35 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Иначе ситуацията с парите е да чакаш писмо от умрял. Те половината пари са сигурно само от Кремиковци.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK