Промени в управлението и собствеността на "Икономедиа" АД

Елица Ангелова - нов изпълнителен директор на "Икономедиа"

© Анелия Николова

Елица Ангелова - нов изпълнителен директор на "Икономедиа"Компанията-издател на "Дневник" и "Капитал" обяви днес промени в управлението и акционерите. Публикуваме официалното съобщение: 


Най-голямата българска група за бизнес медии "Икономедиа" АД прави промени в редакционното и оперативното управление и в собствеността си.


Решението на акционерите е да се създаде нов орган – редакционен съвет, който ще бъде надзорен за редакционната политика на изданията. Задачата на съвета е да гарантира запазването на високите професионални и етични стандарти на изданията и тяхната независимост. Редакционният съвет ще избира главните редактори на "Капитал" и "Дневник". Съветът ще бъде съставен на квотен принцип. Най-голяма квота имат независимите представители (представители на гражданското общество и водещи неправителствени организации) – трима души. С по двама представители участват мениджмънтът на дружеството (това са изпълнителният директор и директорът продукти и операции) и журналистическият екип (представителите ще се избират от общото събрание на журналистите в "Икономедиа").
"Създаването на редакционен съвет е изключително съществена промяна по отношение на редакционната политика в "Икономедиа". Вярвам, че тя ще гарантира както независимостта и професионализма на изданията, така и пряката им връзка с гражданското общество", коментира ролята на новия орган Иво Прокопиев.


Предстои редакционният съвет да бъде сформиран в рамките на месец. Една от първите му задачи ще е изборът на нов главен редактор на "Капитал". Настоящият Галя Прокопиева напуска и до назначаването на нов изпълняващ длъжността ще бъде Станка Тошева, която е първи зам. главен редактор на "Капитал". В "Дневник" няма да има промени.


"Икономедиа" АД има и нов изпълнителен директор – Елица Ангелова. Елица Ангелова е завършила право в Софийския университет и има MBA от Мичиганския университет.


В структурата на собствеността също настъпва частична промяна - на мястото на досегашния акционер Филип Харманджиев с 49% участие влиза Теодор Захов. Участието на другия акционер Иво Прокопиев (51%) остава непроменено. Иво Прокопиев няма да участва в органите за оперативното управление на дружеството.


Филип Харманджиев за излизането си от "Икономедиа": "Оттеглянето ми е свързано с желанието ми да бъда фокусиран в едно поле на дейност - винения ми бизнес. Радвам се, че "Икономедиа" ще има за акционер способен, финансово стабилен визионер с изключителни познания в телекомуникационния бизнес в лицето на Тео Захов. Елица Ангелова, която ме наследява като изпълнителен директор, е дисциплиниран, талантлив и добре образован мениджър - екипен играч, което е перфектно съчетание за предизвикателствата на медийния бизнес. Излизам от компанията, но оставам приятел на екипа, Иво и Тео и почитател на изданията."


"Има дигитална революция в медиите, "Икономедиа" е водеща в този процес в България и е голямо предизвикателство как продължава напред в следващите няколко години", каза Теодор Захов. Теодор Захов е успешен интернет предприемач и председател на БАИТ.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Ами.... честито , дано е за добро !

 2. 2 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Звучи доста иновативно. Особено с тоя редакционен съвет. Само дето като знам кви са гражданските организации у нас и какви хора ги представляват мялко се опасявам но дано се получи. Пожелавам успех!

  пс Ккавото и да говорим за Прокопиев най-добрият член на правителството в момента признат и радващ се на удобрението на ЕК САЩ и дори предложен не от коя да е а най-голямата дясна организация в ЕВропа конрад аденауер да получи много повече власт от премиера и да състави план Б-я на регионите по принципа на Германия и АВстрия е бившия представител на КРИБ и американската търговска камера Росен Плевнелиев!

  Затова и се надявам дневник по-бързо да отговарят на ченгеджийски атаки тип днешните на вацовете относно друг представител на КРИБ мисля Катев! Ясно е че днешната публикация няма никаква друга цел освен да стопира желанието за промяна от Уорлик в Борисов.

 3. 3 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Това с редакционния съвет е лоша работа! Особенно "....независимите представители (представители на гражданското общество и водещи неправителствени организации)...". Много "левичарско" ми звучи!

  Предполгам обаче, че едва ли ще работи. Не вярвам този който дава парите и носи отговорност да остави някой друг да назначава главните редактори!

 4. 4 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Дано редакционния съвет осъзнае необходимостта от подобряване на качеството на текста в статиите. Докато стилистично смятам, че статиите са много добре издържани на фона на конкуренцията, все по-често виждаме фактологически грешки и грешки при въвеждането на текста.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 5. 5 Профил на turtle
  turtle
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Жалко, че в Дневник няма да има промени...Вече не е така добър, както преди година - две

  x]]
 6. 6 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Ха Медиапул пръв реагира да не би да четат и те днивнк бре? Щото го пуснах след като пуснах тука мнението си:


  Опровержението на Борисов не хвърли светлина върху въпроса защо се тиражира версията за бъдещата смяна на Танов точно с Катев и защо се намесва името на американския посланик. Според неофициална информация на Mediapool интригата е забъркана с участието на висши правителствени представители.

  Премиерът отрече изобщо представители на американското правителство да са разговаряли с него и по друга тема - разполагането на американска радарна система на територията на България или Турция като част от противоракетната отбрана на САЩ в Централна и Източна Европа. За подобни идеи през седмицата писаха американски и чешки вестници.

  Чакам коментар на дневник с интерес.

 7. 7 Профил на kritikar
  kritikar
  Рейтинг: 503 Любопитно

  Съставът на редакционния съвет, който ще избира главните редактори, е много лоша и неправилна идея! Главните редактори и другите висши мениджъри следва да се назначават от собствениците и да отговарят пред тях! В сега сформирания вариант пред кого ще е отговорен главният редактор - пред някакъв донякъде външен спрямо собствениците на капитала редакционен съвет. Глупости на търкалета! Собствениците на капитала се представляват и представят пред обществеността от главния си редактор. Ето защо те трябва да го назначават. Ако на мен не ми харесва редакционната политика на изданията как да се сърдя на главния редактор, като той не е назначен от собствениците?! Това вероятно няма да проработи.

 8. 8 Профил на гт
  гт
  Рейтинг: 1341 Весело

  Глупав ход и още по-глупаво представен!

  Но пък си е тяхна работа, разбира се...

  Господин Захов не беше ли нещо съсобственик на нещо, дето пък и господин Прокопиев беше?!

 9. 9 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Принципно погледнато, няма значение кой е собственик на Дневник, има значение в това да си запази демократичната и антикомунистическа ориентация!
  На новия собственик и на новия изпълнителен директор и успехи и здраве!

  Машини прости, народ неук.
 10. 10 Профил на JediMonster
  JediMonster
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#2] от "merkel":

  А бе "човеко" отиди се излекувай ! Ще се почустваш добре и ще спреш да облъчваш този форум! Сигурно си мислиш, че глупостите които постоянно пускаш са нещо смисленно, но това е защото си болен и имаш нужда от лечение!

  пп. Преди беше Popai сега Merkel утре очаквам да се кръстиш Уорлик!

  Силата ще ти даде свобода!
 11. 11 Профил на Spongy
  Spongy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "JediMonster":

  или Плевнелиев...

  Spongy
 12. 12 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#10] от "JediMonster":

  Само меркел съм и винаги си пишас един ник! За разлика от някои от вас които очевидно пишете с по 4-5 но аз нищо не ви казвам нали? Ваша си работа това е демокрацията!

  Другари , айде спрете се малко. Комунизма свърши разберете го най-накрая. Даже СЕРгея го схвана.

 13. 13 Профил на Spongy
  Spongy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "merkel":

  ооо, сърдитко

  Spongy
 14. 14 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Аз ако искам ще си сменя ника Меркел и с Обама ако ми е кеф, но другари пак ви казвам - това е мой избор! Комунизма свърши, осъзнайте се.

 15. 15 Профил на Spongy
  Spongy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "merkel":

  Не ти ли свърши работното време или си на норма? Колкото повече - толкова повече?

  Spongy
 16. 16 Профил на АНТИПАТ
  АНТИПАТ
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Бих искал да науча нормалните коментатори как да раграничават платените форумни селяндури и простаци от обективните и интелигентните коментатори, първите никога не дават , качествени или аргументирани най-малкото смислени коментари, те просто пцуват, хулят като селяндури или се изхождат граматикално под всяка статия винаги с развеселено отношение към темата като животни, с тази методика те запълват врмето и съ.евременно изпълняват ролята на форумни мърсители, по простотията ще ги познаете.

  Лесно е да се гавриш със смъртта когато тя е толкова далеч зад хоризонта.
 17. 17 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#15] от "Spongy":

  Другарю, ти наистина не разбираш, нали? Аз какво ще правя, пиша и решавам си е моя лична работа, другарю! Отказвам повече да споря и да пълня със спам и лични нападки интелигентен форум като този на дневник заради другарите тук. Самият факт че в безсилието си отивате на лични нападки е досаттъчен за мен.

 18. 18 Профил на JediMonster
  JediMonster
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#14] от "merkel":

  Думата "кеф" повлияна от "османското присъствие" по българските земи! Хора които ползват думата "кеф" са определено селяци със ниска обща култура!!! Ето направих ти лек психо-анализ макар да не ме бива много сега тичай към специалистите! Там ще намериш квалифицирана помощ и ще рабереш, че онанизма не помага!

  Силата ще ти даде свобода!
 19. 19 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  Спектър нет влиза в Икономедия.

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 20. 20 Профил на georgiefs
  georgiefs
  Рейтинг: Разстроено

  Наистина е странно защо няма промени в Дневник. Точно той е все по-слабоват и все по-провинциален. Някакъв хаос и повтаряемост са го обзели, в същото време от статиите прозира слаба журналистика и недобра граматическа култура. Това не е обругаване - просто сме свикнали с високата летва и искаме тя да се запази.
  Капитал си е ОК, но не и електронното му издание - мръчкаво и разхвърляно е. Не е ли добре, все пак да се чуе, да се прочете мнението на вашите читатели? Някои от нас ви четем от самото създаване на вестника. Заслужаваме го.
  Дано новите решения са за добро. Имаме нужда от вас.

 21. 21 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Наистина, дано да е за добро.
  Н напускащите - пожелавам да открият много нови хоризонти, а на пристигащите - жална ви майка, хал хабер си нямате какво чудо ви е дошло на главата.
  Но! Нека да не плашим новобранките. Наслука приятели!

  The biggest risk in life is not taking one.
 22. 22 Профил на dimaa
  dimaa
  Рейтинг: Неутрално
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на sangiovese
  sangiovese
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Бягат хората извън тая мафиотска държава. Най-вероятно там е цялата работа. Дано да не е чак толкова лош ефектът върху концентрацията на собственост в медиите.

 25. 25 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#24] от "sangiovese":Мафия в България -няма!!!!Хувър го е твърдял и за САЩ 50-те г.

 26. 26 Профил на sangiovese
  sangiovese
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#25] от "vlad76":

  Днес едната от трите дебели съдийки каза така, видях. А Хувър го говори и през 60-те, когато мафияшите чрез подставени смешници убиват Джон Кенеди в Далас '63, и после Мартин Лутър Кинг в Мемфис '68, и брата на Кенеди - Робърт в L.A. два месеца по-късно.

  На мен ми е мъка за медията "Дневник" и за медията "Капитал", дано да не потънат отсега нататък.

 27. 27 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 434 Неутрално

  в съобщението има две новини - смяната на съдружника и редакционния съвет.

  Филип Харманджиев е решил да прави пари предимно от вино и това един доста по-кротък вид дейност от лудата журналистика. негова си работа е дали одобрява сегашната редакционна политика или не, аз нямам право да го съдя. любопитно ми е да чуя дали Тео Захов ще се оттегля от Спектър нет след вливането на Орбител и защо е решил да скача точно в журналистиката.

  дано да бъркам, но според моята параноя редакционния съвет е някакъв параван. трудно ми е да имам друго мнение докато не стане ясно кои са тези анонимни "представители на гражданското общество и водещи неправителствени организации". Иво Прокопиев може да е всякакъв, но няма как да е глупав. съответно едва ли ще изтърве контрола върху редакционната политика - градената много години медийна група може да бъде съсипана доста бързо.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на victor troska
  victor troska
  Рейтинг: 652 Неутрално

  хмм, цензурата не закъсня. само не разбрах защо...

  Ако имате 5 лева, Костов може да открадне от вас 6 лева.Костов е откраднал целия свят 5 пъти, като два от тях от самия себе си.
 31. 31 Профил на dduchev
  dduchev
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Честито за промените. Пожелавам ви да бъдете обективни както винаги и да постигнете целите си...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK