Созополска църква ще получи 420 хил. лв. заради мощите

Министерският съвет ще даде 420 хил. лв. за ремонта на църквата "Св. св. Кирил и Методий" в Созопол, съобщи вчера премиерът Бойко Борисов. Там ще бъдат съхранявани намерените преди дни мощи на остров Св. Иван край Созопол, за които министърът без портфейл Божидар Димитров обяви, че са на  св. Йоан Кръстител.


Находката ще бъде поставена в сребърна мощехранилница, дарена от премиера. Борисов каза още, че за допълнителни разкопки на острова ще бъдат отпуснати средства, като финансовият министър Симеон Дянков и Божидар Димитров ще преценят колко да са тези пари. Днес те ще участват и в литийно шествие с мощите в Созопол.


Борисов припомни, че правителството вече е дало 150 хил. лв. за ремонта на храма "Св. св. Кирил и Методий". С новите пари ще бъде изграден паркинг около църквата, ще бъде подобрена прилежащата инфраструктура, ще бъдат сложени информационни табели.
Шумно обявената пред медиите находка предизвика вчера напрежение в археологическата общност. Министърът на културата Вежди Рашидов призова да се изчакат резултатите от експертизите и "да не се прекалява с емоционалните изказвания".


Археолози също напомниха, че в случая не са направени всички необходими изследвания, а заключенията и изказванията пред медиите са били малко прибързани. Те си обясниха действията на колегата си, когото определиха като голям специалист, с финансирането - много по-лесно било да си намериш допълнителни средства, ако намериш нещо уникално, голямо.


"Изпращам министрите Симеон Дянков и Божидар Димитров в Созопол, за да преценят колко пари да отпуснем за разкопки на другите две неизследвани могили на острова и да превърнем Созопол в атрактивно място за туризъм", заяви вчера премиерът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK