Опозицията атакува повторно пред Конституционния съд структурните промени в агенцията "Архиви"

ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ

© Юлия Лазарова

ЛЮБЕН КОРНЕЗОВБСП и ДПС за втори път атакуваха пред Конституционния съд поправки в закона за Националния архивен фонд за преструктуриране на Държавната агенция "Архиви", с което според опозицията се цели "политическа чистка".


Първият път КС обяви законовите промени за противоконституционни, тъй като са били гласувани от парламента на първо и второ четене в един ден, без да е спазен правилникът на Народното събрание. Сега основанието на опозицията да иска законът пак да бъде отменен като противоконституционен е, че се предвижда промените да влязат в сила със задна дата - от 12 юни. Според вносителите това нарушава конституцията, защото в нея е указано, че законите влизат в сила, след като  бъдат публикувани в Държавен вестник.


Искането, подписано от 54 депутати от левицата и ДПС, беше внесено днес в Конституционния съд от депутата Любен Корнезов.
По думите му с приемането на закона ГЕРБ се поставят над Конституцията и над КС, който вече веднъж го обяви за противоконституционен.


Целта на поправките е била управляващите да прочистят Държавната агенция "Архиви", каза Корнезов, цитиран от БТА. Докато КС е разглеждал първото дело, от нея са освободени над 130 души, добави той.


Корнезов смята, че законът е приет със задна дата, за да не може държавата да бъде осъдена от освободените служители и те да бъдат възстановени. Трябва да защитим трудовите права на хората, пострадали от  тази чистка, посочи един от мотивите за настоящото искане пред КС депутатът.


Досега от опозицията са  подали искания за обявяване за противоконституционни на 21 акта, приети от този парламент, каза Корнезов.


Няма цивилизована държава, която да не се съобразява с решенията на съда, каза депутатът, помолен за коментар на изказванията на премиера и вътрешния министър по решенията на Софийския  апелативен съд да промени мерките за неотклонение на задържаните по акциите "Всичко коз" и "Килърите". Не може да се поставя над закона нито министър-председателят, нито министърът на вътрешните работи и да дават оценка на съда, добави той. Корнезов поздрави българските съдии, че "все още се държат".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK