Божидар Димитров: Не знам кои са тези анонимни археолози, но като ги науча, на овчарчета ще ми станат

Божидар Димитров: Не знам кои са тези анонимни археолози, но като ги науча, на овчарчета ще ми станат

© Надежда ЧипеваНека тези, които се съмняват, да не се прикриват под името анонимни археолози, а да излязат, както го направихме аз и проф. Казимир Попконстантинов, и да докажат с аргументи, че това не са кости на Йоан Предтеча. Не знам кои са тези анонимни археолози, но като ги науча, на овчарчета ще ми станат...". Това заявява Божидар Димитров - министърът без портфейл, който отговаря за българите в чужбина, в интервю за вестник "24 часа".


Министърът отрича да е против идеята да се направи експертиза на намерените на остров Св. Иван мощи. "Пред мен е молба от директора на музея в Созопол да се извърши такава, която министърът на културата би трябвало да подпише. Но и без нея имаме две неопровержими доказателства, че това са мощите на св. Йоан Предтеча", заявява Божидар Димитров.


Той повтаря аргументите си - надписът върху намерената мощохранилница и фактът, че реликварият е заровен през V в. Посочва като най-силно доказателство това, че фалшификацията на мощи през Средновековието се е правела с комерсиална цел и подобни предмети са държани на видно място, на олтарната маса, за да привличат поклонници, докато намерените мощи на острова са заровени по канон - под основния камък на църквата.
На въпрос какви експертизи могат да се направят, министърът отговаря, че за това трябва да се питат археолозите, които искат такива. "Чета, че някои музейни работници искат ДНК. Кой може да посочи роднини на св. Йоан Предтеча? Възможно е с въглерод 14 да изследваме възрастта на костите и ако са от I в., когато е живял св. Йоан Предтеча, да се сметне, че са негови, но и тогава някой ще каже: А кое доказва, че костите не са на някой друг човек от I век? Но и това не е много сигурно, тъй като този метод дава много големи отклонения от по 300-400 г.", обяснява още министърът.


В интервюто си той заявява още, че България е известна по света само с тракийските златни съкровища. Според него старобългарските ръкописи например са "по-висше изкуство, отколкото сервизите за пиене на тракийските владетели, които издават доста парвенюшки вкус".


"Щото те (траките - бел. ред.) са били на същото ниво, неграмотни, управлявали са царства с размерите на една днешна област. Многотопари, които са имали, вместо за пътища, сгради, книги и училища са ги влагали като днешните мутри - в съкровища, които не са и тракийски, които са произведени от перси или гърци, или са военна плячка, или са им били подарявани". Ние сме българи в края на краищата, не сме траки, заявява още министърът.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1154 Весело

  "Не знам кои са тези анонимни археолози, но като ги науча, на овчарчета ще ми станат..." - дебела комуноидна свиня в целия и блясък.

 2. 2 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1154 Весело

  "Щото те (траките - бел. ред.) са били на същото ниво, неграмотни, управлявали са царства с размерите на една днешна област. Многотопари, които са имали, вместо за пътища, сгради, книги и училища са ги влагали като днешните мутри - в съкровища, които не са и тракийски, които са произведени от перси или гърци, или са военна плячка, или са им били подарявани" - е тоя откри Америка. До оня ден други ги редеше. Пълен палячо...

 3. 3 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Този псевдо министър пиян ли е бил или какво ? Ама само каква риторика използва...

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 4. 4 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Като гледам съвремието, май сме си чисти траки и за сведение на Божо в това няма нищо лошо. Доколкото съм запознат и троянците са траки, а за тях не можеш да кажеш че са били диваци.

  икономист - неграмотник с диплома
 5. 5 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Божидар Димитров: "Шибан народ, Шибани колеги"

  http://www.youtube.com/watch?v=nPFDPaZVGu0

  Май за Божидар Димитров всички са шибани само той цвете. Полюбувайте се на културата му.

  Кирил Кирилов
 6. 6 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 1143 Любопитно

  Какви благи каруцарски думи от устата на... каруцар

 7. 7 Профил на krasi_99
  krasi_99
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Проф.Казимир Попконстантинов, е учения, който след няколкогодишни планови розкопки на острова, откри мощохранилицата. Мойте най-искрени поздравления и уважение към този голям български учен. Божидар както обикновенно бързо се прикрепи към събитието и от министър за българите в чужбина, започна да се изявява като съоткривател на реликвите. Тази сутрин гледах по телевизията проф. Попконстантинов, изключително уравновесен и умен мъж, нямаше никакви изхвърления и грандоманщини. Още веднъж поздравления и нови успехи.

 8. 8 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1441 Весело

  ХАХАХАХА, тоя искрено ме весели.

  "божидардимитровизми", какво повече да кажа.
  Не знам дали комикът и инженер Шкумбата става за дипломат или политик, ама знам че историкът и политик Божидар Димитров, съвсем спокойно ще може да си изкарва хляба със смешки и комични изказвания.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 9. 9 Профил на the Onion
  the Onion
  Рейтинг: 892 Весело

  До коментар [#1] от "Alien":

  Снимката е повече от красноречива Лъха такъв интелект от този човек, че нямам думи...

  Tu Stultus Es
 10. 10 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Весело

  Божо се изходи на министерски килим

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 11. 11
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:35 на 05/08/2010 от неговия автор.

 12. 12 Профил на каруцар
  каруцар
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Е нема начин Б.Б да няма каквато и да е връзка с Исус Христос!Само роднини да не излязат тогава и Господ няма да може да ни помогне щото ще остане само Б.Б вечни да са му времената!!!Алилуа!!!

 13. 13 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 794 Неутрално

  1. "Нека тези, които се съмняват ... да докажат с аргументи, че това не са кости на Йоан Предтеча."

  Значи до доказване на противното са негови?

  2. Основният напън е да дойдат туристи, а не да приемем и частица от светостта на Йоан Кръстител.

  3. Светия синод ако вкупом мине на строг пост и молитва би трябвало да му се открие истината. Но къде-къде по-лесно е да коментираш гей-паради.

  4. Аман от кости и гробници. Искам малко Дух и Истина.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 14. 14 Профил на kabuto
  kabuto
  Рейтинг: Неутрално

  Цитат:
  „да докажат с аргументи, че това не са кости на Йоан Предтеча”

  ... щото то е ясно че са, след като божо го е казал.

 15. 15 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Преди няколко седмици Божидар Димитров и строителния магнат Динев в предаването "На четири очи" се напъваха да доказват как трябва да се превърне Св. Влас и Созопол в места за поклоннически туризъм, щото приход трябва да има целогодишно, а поклонниците много харчат ходейки по света... И таз реликва дойде дю шест...точно там...

  Добро съчетание с алкохолния туризъм по Черноморието ще се получи във всеки случай

  un buen dia empieza con un solo rayo
 16. 16 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Toя човек и когато е прав, звучи като на 10 ракии!

 17. 17 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1040 Весело

  И на какво ще се покланят поклонниците? На бетона и сергиите ли? Но ще е забавно ако това стане. Смирени поклонници ходят сред тълпите алконавти по южното Черноморие.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 18. 18 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Изказване характерно за един комплексар.
  В това правителство комплексарите са няколко.

 19. 19 Профил на Николай Ангелов
  Николай Ангелов
  Рейтинг: 8 Весело

  Немедленно Цевцко Физкултурата вместо да дреме в Албена с казионния славей Веско Маринов да спретне една акция срещу тези провокатори. Ккави арехволози са те-нито ги дават по телевизията, нито даже са и министри. Лаици.

  аман от комунисти
 20. 20 Профил на Николай Ангелов
  Николай Ангелов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе тоя да не е член на Македонската акдемия. Само там има подобни проблясъци

  аман от комунисти
 21. 21 Профил на metaflute
  metaflute
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Колкото и изследвания да се направят, въпросът по науче път няма да получи окончателен отговор. Всички подобни въпроси са били решавани с избора на вярата. В този смисъл може да се направят вече сериозни заключения, но едно ме отвръщава: Б. Димитров се позовава на факти изхождащи от вярата датираща от 5 в. и спазването на каноните, които са в противовес на всякакви икономически стремежи, а в същото време ясно прозира от директните му изказвания, че интересът да се прибърза е главно икономически - поклонническият туризъм и произтичащите от него приходи в ПАРИЧНИ ЗНАЦИ.

 22. 22 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1551 Разстроено

  Тоя идиот надмина себе си. Неспасяем. Направо нямам думи. Това нищожество, нагло и самозабравило се, е министър на РБ. Айде кефете се на идиота. Ако той каже ще са на мойсей. Кой не вярва да се разстреля.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 23. 23 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  ох, заглавието ме грабна! Много обичам да слушам как преводачи се опитват да преведат подобни изказвания. Предимно са от Бойко, но виждам, че и други хора имат богат речник

 24. 24 Профил на arripedi
  arripedi
  Рейтинг: Неутрално

  Без портфейл, без достоинство, без познания...
  Чакам откриване на мазол от Буда и свински цървули от Аллах.

 25. 25 Профил на theseus
  theseus
  Рейтинг: Весело

  Боже, боже, колко умен и знаещ народ е имала България. Специалисти, широки специалисти, сведущи по всички въпроси, а родината защо тъне в мизерия.
  Дали пък БД не е прав, а?

 26. 26 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1326 Весело

  Защо му се нервите? Тоя само като го видя, ме напушва смях, а отвори ли си устата......направо ме скъсва!

 27. 27 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Шатильонщината му е безгранична. Имаше жълт картон от главния чирак. Сега трябва да е изгонен.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 28. 28 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1147 Весело

  В интервюто си той заявява още, че България е известна по света само с тракийските златни съкровища. Според него старобългарските ръкописи например са "по-висше изкуство, отколкото сервизите за пиене на тракийските владетели, които издават доста парвенюшки вкус".
  ============================
  имам усещането,че скоро ще започнат да излизат много ръкописи на старо български,"автентични"; естествено.....

 29. 29 Профил на foreigner
  foreigner
  Рейтинг: 237 Весело

  Не го знам кой е този "министър", но като го науча ...

  Бъдете здрави!
 30. 30 Профил на kukuruko
  kukuruko
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#22] от "Цецо":

  ".....Ако той каже ще са на мойсей. ....."
  Скъпи ми братко грамотний, я ти кажи на нас грашните, колко грешки има в написаното от теб изречение и особенно на пророка.

 31. 31 Профил на wornoxmaniak
  wornoxmaniak
  Рейтинг: 753 Неутрално

  В случая войната е между него и професор Овчаров. Затова са и нападките към траките.

  Нивото във форума е много ниско! Хора, влезте в европейските чатове! Там няма такова нещо, при нас всекиго изкарва другия идиот.

 32. 32 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1551 Весело

  До коментар [#30] от "kukuruko":

  На вас грАшните ще кажа да погледнете себе си.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 33. 33 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Брей,не знаех че "мутрата" Александър Македонски е управлявал територия колкото една област...............
  А тоя "министер" и "историк" хуубаво да се поогледа по улиците ...и о чудо -преобладаващият антропологичен тип сред днешните българи е ..?? медитеранският.......и кво излиза сега??
  Българи или траки сме?Ама то кога време да изтрезнее и да си припомни аджеба къв е генезиса на българския народ!!!И кое е по вярното и точното-написаното от разни придворни историци или законите на генетиката.............

 34. 34 Профил на манол
  манол
  Рейтинг: 753 Неутрално

  БД е гениален - айде докажете, че това не са костите на Йоан. Единственото, което може да му се възрази е примерно: ти докажи, министре, че костите не са на комшията на Йоан! Или защо не на дядото на комшията...

  manol
 35. 35 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#33] от "al64ad":

  Ама какво ли се учудвам.Като се сетя какви ги бръщолевеха от "иранската експедиция" .............

 36. 36 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Иначе реакцията на бившия созополски гларус и гмуркач не е изненадваща.Сещам се за една случка отпреди 20 години ,когато българските мастити археолози на една конференция почти линчуваха свой немски колега имал неблагоразумието да им обясни ,че църкви като нашата "уникална" кръгла ,златна и т.н. има коолкото искаш в района на Аахен средището на франкската държава .

 37. 37 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 414 Весело

  По повод на "иранската експедиция" имам предложение към министъра за българите в чужбина.
  Да пратим такава експедиция в индианските територии в Сащ и Аляска.Като се базират на приликите на шевиците по техните и наши носии и черги ,плюс написаното от Алеко в пътеписа му за Чикагското изложение, да обосновем българският корен на коренното американско население с всички произтичащи оттова последици.......и претенции.
  Ако не друго може статут на индиански резерват да ни дадат .Привилегиите са такива,четова офшорните зони ряпа да ядат !

 38. 38 Профил на meteor
  meteor
  Рейтинг: 410 Весело

  Този пак настъпи мотиката. Щом зине с уста и от там започват да текат невероятни глупости.

 39. 39 Профил на mimiiiiiiiiiiiii
  mimiiiiiiiiiiiii
  Рейтинг: Неутрално

  Искам да ви кажа на всичките, че сте едни типични "българи"!
  Престанете с тоя скиптимизъм и малко поне се зарадвайте за държавата си, защото колкото и "ужасна да е българия", явно поне има история и това малко по малко става факт.
  Хах и после кой ни бил виновен за тфа дериже на страната - на такива идиоти. Радвайте се малко повече на живота бе хора, стига само сте се оплаквали!

 40. 40 Профил на mimiiiiiiiiiiiii
  mimiiiiiiiiiiiii
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#33] от "al64ad":

  А ти мислиш ли, че знаеш повече история от него ?
  Не мисля, че от 40 години с тфа се занимаваш, така че не прекалявай и ти с изказванията.
  Въпросът е, че при траките става въпрос за съдовете им, а в момента е за кости на светец.. Ама не, той прекалява нали.. Разликата е никаква

 41. 41 Профил на mimiiiiiiiiiiiii
  mimiiiiiiiiiiiii
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#13] от "Митко":

  А ти знаеш ли колко хора и градчета зависят изцяло на този туризъм?
  Знаеш ли какво е цяла зима да се бъхтиш за едни 3 месеца и ако няма туристи да трябва да стоиш на студено?

  Не мисля, че в това има нещо лошо - нали всички се оплакват, че няма пари държавата ? А и не мисля, че всички да са тооолкова вярващи, че чак да имат основание да спорят тоя какъв бил, ония какъв бил.
  Просто се радвайте бе хора, нещо хубаво ще се случи и вместо другите държави да се съмняват озлобени, то го правим самите ние.. Поне 1 път мисля, че е редно хората да защитят БГ и своето, а не да се обръщаме отново срещу себе си и после - ама защо така, то управниците бла бла..

 42. 42 Профил на AC/DC
  AC/DC
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата."
  Константин Иречек

 43. 43 Профил на mimiiiiiiiiiiiii
  mimiiiiiiiiiiiii
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#42] от "AC/DC":

  Евала!

 44. 44 Профил на open_position
  open_position
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всичко е за ПАРИ. Знаете ли какъв цирк ще стане когато се съберат парчета от всички мощи разхвърляни по манастирите и се окаже след ДНК-то че всичките са на различни хора. Цирк

 45. 45 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#40] от "mimiiiiiiiiiiiii":

  Ами ,явно повече я разбирам щом по документи сме на еднакво ниво с гсин министъра. Но никога не бих си позволил да приказвам такива глупости даже на пияна глава и то само пред компания.Особено това за траките е върха на некомпетентността!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK