Дянков, Рашидов и Трайков ще мислят стратегия за културно-исторически туризъм

По разпореждане на премиера Бойко Борисов финансовият министър Симеон Дянков заедно с колегите си Вежди Рашидов и Трайчо Трайков през август ще изработят обща стратегия за по-нататъшното развитие на културно-историческия туризъм. Това съобщи в събота Дянков.


Той се качи на багер и направи първа копка по рехабилитирането на пътя Момчилград - Крумовград.
Преди дни Дянков присъства на опяването на мощите, намерени край Созопол, за които министърът без портфейл Божидар Димитров обяви, че са на св. Йоан Кръстител. Още тогава Димитров лансира идеята България да развива поклоннически туризъм - "нещо, което е много разпространено по света и носи до 30 на сто от приходите от туризъм".


Пред журналисти в събота финансовият министър съобщи, че правителството ще отпусне средства за довършване на посетителския център в подножието на Перперикон, "но вече няма да се дават европейски пари за скъпо струващи обекти". Имало шанс обаче да се намери финансиране и на пътната отсечка Кърджали - Подкова, за да има "още една удобна пътна артерия за туристическия поток от Гърция към България".

Божидар Димитров да се извини на колегията, призова Маргарита Ваклинова


"Божидар Димитров следва да се извини публично така, както оскърби цялата колегия, чиито открития той ловко използва в продължение на години." Това заяви директорът на Археологическия институт с музей при БАН Маргарита Ваклинова пред БНР. Тя коментира изявлението на министъра без портфейл пред "Дневник", по повод находките на остров Св. Иван. Попитан как се е разбрало, че са открити мощите на Св. Йоан Кръстител, министърът обяви: "Защо бе, майка му стара, защо толкова злоба! Ей т'ва не мога да си обясня при този шибан народ, при тези шибани колеги - защо го правят..." В петък министърът пък обясни пред "Дарик радио", че не е казвал "шибан народ", а е имал предвид "група хора, наричащи се археолози". "Тук нещата опират до намеса в наука, която не е науката на господин Божидар Димитров, това е науката на сериозните хора", заяви Ваклинова пред БНР.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK