Напрежение в болниците заради бюджетите за август

Здравната каса иска да намали с повече от очакваното парите за клиничните пътеки

Напрежение в болниците заради бюджетите за август

© Дневник
Лечебни заведения в провинцията плашат със стачки


Здравната каса иска да намали с повече от очакваното парите за клиничните пътеки

Осем болници от област Стара Загора вчера обявиха, че до два дни може да спрат работа и да започнат протестни действия. Други лечебни заведения като това в Шумен съобщиха, че спират плановия прием на пациенти и ще обслужват само спешните случаи. Шефът на софийската "Св. Екатерина" свиква днес съвета на директорите на болницата. В сряда и Българският лекарски съюз (БЛС) свиква своите национален и мениджърски съвет.


Причината за всичко това е искането на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да намали парите на болниците за август. То е изпратено на лечебните заведения под формата на анекс към договорите им с касата, който те са поканени да подпишат. Според председателя на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов с новия бюджет болниците ще могат да покрият едва 65% от досегашния си обем дейност.
Средствата, които касата плаща по клиничните пътеки на болниците, вече бяха намалени средно с 20% от 1 юни с въвеждането на делегираните бюджети.


В понеделник от лекарския съюза призоваха директорите на болници да не подписват августовските анекси, защото противоречали на Националния рамков договор (НРД) за 2010 г. В писмото на касата до болниците по думите на Райчинов тя ги заплашва, че няма да им плати стари дължими суми, ако не подпишат.


"В НРД са определени и разписани цените на клиничните пътеки и след като намаляват бюджетите, това автоматично води до намаляване на плащанията по клиничните пътеки", обясни пред "Дневник" Райчинов. Според него толкова голямо орязване на финансирането ще доведе до недостиг на средства за лекарства, консумативи, ток и вода и пациентите ще трябва да доплащат.


"НЗОК не лимитира дейността на лечебните заведения. Финансовата регулация чрез бюджета предполага активно участие на болничните ръководства в изразходването на финансовия ресурс, а не само досегашното пасивно "усвояване" на средства".


Това беше отговорът на касата на въпрос на "Дневник" има ли допълнително намаление на бюджетите на болниците и защо. "Налице е намаление на средствата, като това произтича от финансовата рамка на НЗОК за 2010 г. в сравнение с 2009 г.", се казва още в отговора, който бе качен на сайта на институцията.


На 28 юли, преди да излезе в лятна ваканция, парламентът актуализира бюджета на НЗОК и увеличи със 178 млн. лв. средствата за болнична помощ. Общо разходите на касата се увеличиха с 220 млн. лв.
Директорите на осемте болници от област Стара Загора, които ще протестират в сряда, обявиха, че няма да подпишат анексите.


Вчера те излязоха с обща декларация. "Сумите, определящи се от делегирания бюджет, са под 65% от заработката за изминалите месеци на 2010 г. Като се има предвид и 30% недоплащане по 215 клинични пътеки, болниците няма да могат да се издържат", твърдят старозагорските лекари.
Реакцията на колегите им от София обаче не беше еднозначна.


Според проф. Генчо Начев, който е начело на "Св. Екатерина", свиването на средствата от касата ще доведе и до по-дълги листи на чакащите пациенти, и до намаляване на възнагражденията на лекарите. Затова той свиква днес съвета на директорите на болницата, който да реши дали да се подпише анексът.


Директорът на Военномедицинска болница обаче ген. Стоян Тонев вече е подписал документа без никакви възражения. Според него предложението на здравната каса е логично, защото през август обичайно има много по-малко планови операции. Тонев каза пред "Дневник", че проблем ще се появи, ако бюджетите на болниците останат същите и през последните месеци на годината.


И директорът на "Пирогов" доц. Димитър Раденовски твърди, че няма да има проблем с бюджета, но по друга причина - в болницата се извършва предимно спешна помощ, а тя е прерогатив за държавата и се заплаща на 100%.


"Може би различните болници са получи различни предложения от касата и за някои намалението е по-голямо", коментира различията в реакциите д-р Райчинов. Той уточни, че е запознат с анекси на лечебни заведения извън София.Лечебни заведения в провинцията плашат със стачки


Здравната каса иска да намали с повече от очакваното парите за клиничните пътеки

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 636 Весело

  Напрежение и в шибаните болници ли бе? Аре стига бе! Ебати шибаната държава. Пълно е с шибаняци и шибанячки.

  (Да не се врържете, просто си лекувам нервите. Няма пари за лекраства!)

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 2. 2 Профил на S_D
  S_D
  Рейтинг: 8 Весело

  АМБ /АМеБата/ има пари, ББ /Биг Брадър/ и ги даде...... Утре, заран - тя ще ги даде на тези болнични директори /пишманмениджъри/ който сутрин пият по 8 литра мляко и...... "дупе да им е яко"!!!!

  Karadjata
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Да се провери НЗОК - персонал,заплати,"други разходи"
  Като за "Каса разпределителна" нещо много ни струва,май.
  А лекарите в болниците трябва да работят - квалификацията не идва от НЗОК.

 4. 4 Профил на debneshtiya
  debneshtiya
  Рейтинг: 8 Гневно

  тия са луди преди време когато се плащаха данъците върху доходите общо без да са разделени като сега имаше за всичко. После ги разделиха за здравно осигуровка, за безработица и т.н.
  В случая интересното е, че тези данъци се добавиха към предишните без да ги намалят. Накрая излиза, че прлащаме за едно нещо над пет пъти и пак нестигат е къде отиват парите ???

  1 След разделянето на данъците не ги намалиха
  2 Здравна осигуровка
  3 потребителска такса
  4 За престой в болница ако се наложи
  5 За консумативи

  както казва един шибан министър
  ШИБАНА ДЪРЖАВА ШИБАНА РЕФОРМА ШИБАНИ УПРАВЛЯВАШИ

 5. 5 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 112 Неутрално

  Къде ще отидат шефовете на болници, че няма да подпишат. нали същият който реже парите ги назначава и тях /де факто държавата/.
  Като не подпишат за мястото им чакат други гладници, които и майка си ще продадат,но няма да защитят работещите в болниците.
  същото важи и за другите отрасли.

  Пътят е целта! Конфуций
 6. 6 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 444 Неутрално

  "Директорът на Военномедицинска болница обаче ген. Стоян Тонев вече е подписал документа без никакви възражения" Че как няма да го подпише - издръжката от МО е по-голяма от това, което получава от НЗОК.

 7. 7 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Айде господа пасажери един по един без да се блъскате . Корабът потъва бързо , вода има за всички . То и без друго много дълго пътувахте без да сте си платили .

 8. 8 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Край на лекарската заплата от няколко хиляди лева и то по време на криза.Нека лекарското некадърно ,алчно ,безралично към болните съсловие разбере че като иска да трупа пари ,първо да натрупа знания,да работи в частна клиника и тогава да мисли за космически заплати , а то иначе наготово от парите на държавата всеки може.

 9. 9 Профил на luarkas
  luarkas
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Поне 50% от бюджета на касата се харчи корупционно.
  Докато има монопол, няма да има нормално здравеопазване.
  Ако някой разчита на касата, за да се лекува, да клине един минус

 10. 10 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 740 Неутрално

  който притежава 150-200 евра Терминал 2
  който не притежава лоу-кост+ Терминал1

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 11. 11 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ааа , за тази Военномедицинска болница , за тази КРЕПОСТ НА ДЕБЕЛОГЪЗИ хрантутници която обира всичкият каймак от средствата на НЗОК в ползу на дебеловратите ДС Шапкари , Депутати и техните свинки и свинчета които получават най- доброто лечение , апаратура и средства от парите на изсмуканите и нещастни дънакоплатци за които никога няма достъп и средства за качествено лечение , някой мухльо от министерството да има да каже нещо а , аа нямал и той бил се лекувал там .

 12. 12 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 740 Весело

  "Борисов „договори” неограничени заеми от Световната банка"...

  само се чудя как тия отрепки лекарите си позволяват да взимат 300лв заплата и на всичкото отгоре и рушвети да искат - според мен требе Народната милиция и армията да вземат отношение и да не се повлияват от тоя буржоазен боклук съдът

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 13. 13 Профил на day_by_day
  day_by_day
  Рейтинг: Неутрално

  Това си е чиста мизерия

 14. 14 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 950 Весело

  Шибана работа... Нищо пейоративно.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 15. 15 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Който е болен да се спасява - Б. Борисов устрои лошо Света.

 16. 16 Профил на LZ
  LZ
  Рейтинг: 217 Весело

  "Ебати шибаната държава" и раждаемостта се покачва

 17. 17 Профил на jass
  jass
  Рейтинг: 377 Неутрално

  "недостиг на средства за лекарства, консумативи, ток и вода и пациентите ще трябва да доплащат."

  Мдам, до сега пациентите една стотинка не си вадеха от джоба...!

 18. 18 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 685 Неутрално

  В България всичко е обърнато наопъки. Ако има проблеми с финансирането на болниците, то проблемът ще е най- вече за нуждаещите се от тези болници и напрежение трябва да се появи там. Иначе, ако няма финансиране, няма и оцеляване. Следва закриване на болниците и пренасочване на персонала към частни, други общински или държавни болници, или в чужбина. Но в България се случва нещо друго: вдига се шум, че няма пари за заплати и започва масов рекет (заплащане под масата) на болните- от санитаря, от сестрата и лекуващия лекар, от завеждащия отделението, от физиотерапията, от ренггена , от лабораторията. Не дават заплати, но не измъкват стола под задника и болниците оцеляват.

 19. 19 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 532 Неутрално

  В "Света Екатерина" по 35 бона месечни заплати на баш лекарите?! А делото за спасяване на давещите се явно ще става все повече дело на самите давещи се!

 20. 20 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 531 Неутрално

  И каква става тя - хем плащаш като поп всеки месец, хем ще останеш без здравни услуги, когато ти се наложи! За какво плащаме изобщо! Здравното осигуряване е вид договор между здравните органи и пациента, за това, че ще ползваш безплатни медицински услуги. След като такива ми се отказват в момент, когато ми са необходими, то следва такива да не бъдат заплащани. Това е по моя прост акъл. А така хем плащаш, хем после пак ще плащаш, защото ако си назор, пари назаем ще вземеш, за да се лекуваш - било ти, било член на твоето семейство. Това е геноцид спрямо българското население и лично аз, не дай боже, ако ми се наложи и нещо се случи, мамицата им ще разкатая! Абе, хора, опомнете се, бе! Това е торба без дъно - колкото повече снасяш, толкова повече искат, а насреща - кръгла нула.

 21. 21 Профил на Истината
  Истината
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Конкретно - значи, хем т.н. "здравна" ?! "каса"???!? получава допълнително финансиране от бюджета чрез актуализация, хем едновременно орязва плащанията. Къде отиват старите, пък и новите суми? Кой / Сметната палата - и тя е в играта / ще извърши проверка в самата НЗОК - нима там дейностите са в ред? Явно, всичко по управлението на сумите е тотално сбъркано и все още яко се краде. То че върни тотален геноцид над обикн.хора, е ясно. Защо обаче трябва и ни карат да плащаме за собственото си унищожение - това как се нарича? Тези, от които зависят нещата, просто си казват - аз не съм оттук и съм за малко, юруш! Тъй че няма скоро оправия. Искам само да припомня, че т.н. "здравно" осигуряване започна през 1999 г. с 3% и пари някак си имаше. Стана 8%, гласят ни го за 10% от догодина, вдигнаха мин.прагове, върнаха неосигурените с 3 год.назад да плащат срещу неизползвани през това време от тях услуги - това са все допълнителни и необосновани суми, растящи по своята изискуемост с всяка година. И пропорционално на увеличените вноски намаляват парите за здравеопазване?!? Нещо на глупаци ни правят ...

  Gero
 22. 22 Профил на luarkas
  luarkas
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#9] от "luarkas":

  БРЕ Изглежда тук четат много бедни хора или просто безхаберни за здравето си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK