Големи болници отказват да правят планови операции

Лекарският съюз призова директорите да не подписват анекса със здравната каса


"Това, което предлагаме, не е по-различно от това, което са имали болниците като бюджетен разчет за миналата година през август и за предходните месеци"
Нели Нешева, управител на НЗОК


"След подписването на анекса с НЗОК болницата ще получи 845 хил. лв. за клиничните пътеки. Средната сума, която сме отчитали към касата всеки месец от началото на годината, е 1.26 млн. лв."
Стефан Станчев, директор на Бургаската многопрофилна болница

След шуменската болница и многопрофилната в Бургас обяви, че спира плановия прием на пациенти и ще обслужва само спешните случаи. Причината е в намерението на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да намали парите за август, които отпуска на лечебните заведения.


От различни болници в страната твърдят, че реално намалението на средствата е с над 30%. От миналата седмица директорите на лечебните заведения започнаха да получават покани от касата да подпишат анекс към договорите, с който им се орязват парите.
"Бюджетът на бургаската многопрофилна болница за август е намален с около една трета", обяви вчера изпълнителният директор доц. Стефан Станчев. Лечебното заведение е подписало анекса, предложен от касата, на 5 август. Така болницата ще получи 845 хил. лв. за работа по клиничните пътеки.


Средната сума, която здравното заведение е отчитало всеки месец от началото на годината, е 1.26 млн. лв., каза директорът. "Орязването на бюджета ще доведе до ограничаване на дейността ни и затова през август се спира обслужването на плановите операции и на плановите пациенти, като те ще бъдат записани в листи на чакащите", допълни той.


Делегираният бюджет за август, определен от здравноосигурителната каса на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен, е намален с над 30% вместо с 12-15%, каквато беше договорката през юни, каза изпълнителният директор на здравното заведение д-р Васислав Петров.


На срещи с болничните директори ръководството на НЗОК е обяснило, че ако миналата година касата е плащала средномесечно по 85 млн. лв., тази година заради липсата на средства в бюджета парите няма да са повече от 75 млн. лв., съобщи Петров.


На месец най-голямата болница в Сливенска област изработва по клинични пътеки и получава от касата средно по 1 млн. лв. Вместо очакваните 850-900 хил. лв. за август обаче д-р Петров бил поканен в районната каса да подпише договор за 644 хил. лв.


"Реших, че не мога да подпиша този анекс без решение на съвета на директорите, тъй като тези пари поставят болницата в невъзможност да работи", обяви директорът. По думите му толкова голямо орязване на бюджетите на лечебните заведения не е имало от 2000 г.


Още в понеделник осемте болници в област Стара Загора обявиха, че до дни ще спрат работа и ще започнат протестни действия заради предложения от здравната каса анекс.


"Така е било всеки август", обяви пред БНР управителят на НЗОК д-р Нели Нешева. "Ако август е месец на отпуските и шефовете на здравните заведения, които могат да преценяват как колективът да почива и как да извършват дейностите, колко да бъдат плановите, колко да бъдат спешните, аз не виждам нищо лошо в намалението на бюджета за месеца", каза тя.


По нейна информация 50% от болниците вече са подписали анексите. На сайта на здравната каса пък има съобщение, което гласи: "Подписването на допълнителните споразумения с договорните партньори на НЗОК за болнична помощ протича нормално.


" Нешева каза, че засега орязването на средствата ще е само за август. Касата изчаква в Държавен вестник да бъде публикувана актуализацията на бюджета й, чрез която тя ще получи допълнителни 220 млн. лв., обясни Нешева.


Националният съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) ще заседава извънредно днес заради орязването на парите за болниците. "Ако се позоваваме на законите и на националния рамков договор, касата няма никакво основание да предлага анекс само за един месец", напомни  вчера председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.


Според него болниците категорично не трябва да подписват документа и НЗОК ще е длъжна да им преведе парите по договора от началото на годината. Няколко шефове на здравни заведения са отказали да подпишат анексите и сега чакат каква ще е реакцията на касата.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално
 2. 2 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Но пък според НСС/не е националната служба за сигурност-контраразузнаваето,нито националната следствена служба/ промишлеността/вероятно Дневник има предвид промишленото производство,което еи нещо по-различно от ръст на промишленост/ расте с невиждани през кризата темпове.Не значи ли това,че приходите на държавата се увеличават също с невиждани темпове?Защо тогава се орязват така драстично средствата за болниците,а пне за строежа на спортната палата в София?Мистерия някаква има тука!

 3. 3 Профил на shumi68
  shumi68
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Перфектно!!! Най-сетне пациентите ще се научат ,че да се влиза в болница си има цена и съответното чакане! Не можеш да влизаш с течащ нос ,да стоиш 20 дни и след това още 30 болнични да си прекопаеш царевицата на вилата. Няма как всички влязли на лечение до сега да са неотложни! Научете се ,българи ,здравето е мно-о-о-о-го скъпо!!!

 4. 4 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Това са резултатите, когато вземеш за модел една компрометирана система. Ние решихме да правим европейско здравеопазване, когато то е в криза в цяла Европа. Това глобално, а в случая става дума за голямо крадене от касата, защото това престъпно и крадливо правителство вдигна осигуровките със средно 50% и приходите са много повече от предишните години, просто всичко се краде.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 5. 5 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  Ами да си свият гъза и да правят икономии, ако не им харесва и решът да стачкуват да им земат правото на работа като лекар за няколко месеца и ще им доиде акъла в главата, краино време е да се оправлява като бизнес ... Това е направо пълно безхаберие вместо да се стегнат и да деистват постоянно оправдания за щяло или нещяло ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 6. 6 Профил на shumi68
  shumi68
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#5] от "ivanchoLA":

  Прав си ,като ми дойдеш ще ти бия един шут в гъза та да си отидеш чак на село. Така ще направя икономии и всичко е О.К.

 7. 7 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 974 Любопитно

  Само да спомена, че заглаавието "Големи болници отказват да приемат спешни пациенти" е абсолютна тъпотия и някой пак в стремежа си да изкара сензационна новина е изсрал мега глупост. Спешните случаи естествено, че ще се обслужват и то с предимство.

 8. 8 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#2] от "molesan2":Защото крадат без мярка и милиарди да им отпуснат всичко ще потъне и пак ще имат дългове!!През последните години постоянно се увеличаваха парите за болниците и болните също се увеличаваха!!!Каква е логиката повече пари повече болни, по малко пари -здрав народ!!!

 9. 9 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#6] от "shumi68"

  Абе както така много говориш да не стане да се свиеш като п*тка като се видим, щото последния дето се прави на бабаит като бях в Бг после плюеше кръв като за световно.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 10. 10 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 803 Весело

  Предлагам следните икономии:
  Да се изключи осветлението ,ще се работи само докато има дневна светлина.
  Да не се перат чаршафи и прочие пестиме ток вода перилни препарати
  Ще се чисти 1месечно ,всепак болница е не може съвсем.
  Ще се дават само най ефтините лекарства и то в 1/3 от нормалната дозировка ще компенсираме разликата с но често проветряване чистия въздух е здраве
  Дажбите и разкладките ще се намалят наполовина щото наднорменото тегло е враг на здравето
  Консумативи като бинтове марли и операционни инструменти
  ще се изплакват със студена вода и ще се ползват повторно
  На всички диагностични и лабораторни уреди ще се извадят предпазните бушони и ще се обявят за временно повредени
  вместо тях от маалата ще се привикват консултантки на половин работен ден да хвърлят боб за определяне на диагноза.
  Лекари сестри санитари и лаборанти ще се преназначат на половин работен ден тоест ще работят 4 от 24 часа а като компенсация ще се сключат граждански договори със мин
  3 погребални агенции работещи 24/7.
  Имам и други идеи ще ги споделя като се наложат следващите оптимизации.

 11. 11 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#1] от "latcho59":Казах ти Бат Лъчо че интернет депресира а ти ме обиждаш!! Ела с мен да поспортуваш и ще гледаш по ведро на живота ,и добрите новини наистина ще ги оцениш!!

 12. 12 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Здравната каса зависи от приходите от осигуровки а не от държавния бюджет (въпреки че той зависи от резерва на касата).
  Това е поредната нагла далавера на властимащите.
  Ако искат да се дигнат приходите да намерят механизъм да накарат неосигурените да си заплащат в пълен размер здравните услуги. Иначе държават е определила някакви вноски и е длъжна да осигурява адекватна здравна по,ощ за тях.
  Ако направиш катастрофа и имаш каско застрахователя не отказва да ти плаща защото не ти е събрал достатачно пари ....

 13. 13 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  къде е министър председателя ,които реагира иначе веднага на пожарите в Москва ,някой виждал ли го е да влезе в една болница и да реагира на намаляването на бюджета и с 30-или 50% при събрани вноски за здраве на 120% от заложеното до момента.Г-н министър председателя ще обяви ли 30до 50% намаление на бюджета на МС ,народното събрание ,на президента ,на МВР ,съдебната система на държавната администрация ,на образованието ,които общо взето са в отпуски за разлика от здраваната система ,която работи на денонощен режим и на пълни обороти ,особено в това тежко време на екстремни температури .Застрашена ли е системата на здравеопазване като затварят големи болници за прием и по този начин се лишават тежко болни пациенти от медицинска помощ осигурена им от конституцията ,прокуратурата ще се сезира ли за това ,че се застрашава здравето на големи групи от хора в големи региони като Стара Загора ,където 8те им заведения няма да приемат болни , кой ще лекува тези хора там,нарушена ли е националната сигурност или не и в крайна сметка ,по важно ли е на първите страници на вестниците да стои положението в Москва и благодарностите на Путин до министър председателя и изобщо интересува ли се някой ,че болниците до 10 дни в страната ще затворят може би на 80% или не -само тези факти показват ,че не само управляващите но и журналистиката ни ,цялата държавна система е толкова много деградирала ,че просто не си заслужава и ден да се стои в тази страна .

 14. 14 Профил на LifeGiving
  LifeGiving
  Рейтинг: 590 Неутрално

  А ако техен колега е по спешност,ще го приемат ли ???

 15. 15 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Продължавам да питам докога депутатите ще имат БЕЗПЛАТЕН ДОСТЪП И БЕЗПЛАТНО ЛЕЧЕНИЕ във военна и правителствена болница? Нека да акат на опашка като останалите, пък след това да видим как ще се оправи здравеопазването.

  До коментар [#3] от "shumi68":

  А специално за теб - градина се копа с болничен от джипито. Проблемът е, че "малцинствата" се научиха, че за всяко кихане цялото домочадие лежи вътре, защото НЕ ПЛАЩА ЛЕКАРСТВАТА! Да, точно така, при домашно лечение ЛЕКАРСТВАТА СИ ГИ ПЛАЩАШ ОТ ДЖОБА, а в болницата НЕ! И дори мама и тати да не плащат осигуровки, децата са здравно осигурени. Затова болниците са пълни с цигани, а за останалите места няма.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 16. 16 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 803 Весело

  Уважаеми пътници ,говори пилота.Оказва се ,че пилотирането
  на самолета е трудно полета дълъг и сме забравили да натовариме провизии и достатъчно гориво.Затова ще изхвърлиме баласта и ненужния товар.
  Скачайте шибаняци/естествено не пейорално/.

 17. 17 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Айде пак започнаха големите радикални реформи. Предполагам че и тях ще ги видим колкото предните 100 в здравеопазването. Ако оживеем въобще....
  Между другото и аз съм навит да пестя от здраве ама мамка му се разболявам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на qk_tapanar
  qk_tapanar
  Рейтинг: 237 Неутрално

  При тези условия на работа и заплащане в България след 10 години ще работят като лекари само виетнамци и пакистанци. До 2 години всичко що е читаво независимо на каква възраст е ще напусне.

 20. 20
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:48 на 11/08/2010 от неговия автор.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на shumi68
  shumi68
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "epoc":

  Много бъркаш ,джи пи-то може да ти даде максимум 7 дни ,а аз то говоря за за 30. Така е , защото работя в болница ,а вие не знаете наредбите дори ,а иначе сте "компетентни". В моятя болница никога не приемам цигани- те са неосигурени ,миришат и на всичкото отгоре са с божествени претенции. Вчера приех момче ,българче с умерена степен умственна изостаналост. Отличен човек ,можеш да се разбереш доста добре с него , за разлика от "мургавите братя". Колкото до иванчо ,дето налитал на бой отгоре ,хората са казали- ти му викаш уйчо иване ,той гледа за уя да та фане!

 23. 23 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 803 Весело

  Кукурузник не се коси това е нова дума комбинация между евтино и фалшиво = ефтино

 24. 24 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Вижте къде ви отиват парите за здраве:

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=573367
  60 000 лв. заплата в болницата с най-яки дългове

  Да не говорим за скандалното САМОПРИЗНАНИЕ че имало болници останали с пари само за заплати! Пък аз си мислех че здравеоопазването е заради хората за да имат лекарства и медицинска помощ при нужда а не едни хора да вземат едни заплати??? Но в Б-я явно имаме болници заради персонала а не заради хората!

 25. 25 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 638 Разстроено

  До коментар [#24] от "merkel":Прав си , колкото повече пари им отпускат толкова и разходите и дълговете им растат!! Все едно да гасиш пожар с бензин-бездънна яма ,а хората умират като мухи!!

 26. 26 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Е нищо не сте разбрали вие, Бойко каза "не са орязвани парите, ще харчат колкото има в хазната".

  Разбрахте ли сега? Това не му се вика орязване.

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 27. 27 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Хм сигурно са намалили здравните вноски без да разберем и сега няма пари.

 28. 28 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 581 Разстроено

  Мъчно ми е са България, но няма да се върна.

 29. 29 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  До коментар [#13] от "tur671":

  ТОЙ ти направи метро да ходиш на работа!

 30. 30 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 868 Неутрално

  24часа разкри болниците пък вестник стандарт в утрешния брой разкри БАН:

  В закъсалата БАН: 1523 лева за секретарка Главсекът с четири бона заплата, трудел се по 24 часа

  Секретарка от затъналия в безпаричие БАН взема повече от старши научен сътрудник първа степен. Жената, която прави кафето на шефа на академията - акад. Никола Съботинов, и вдига телефона му, се разписва срещу 1261 лв. всеки месец. Това установи разследване на "Стандарт". Според документите от Математическия институт на БАН, с които разполагаме, Съботинов е уредил секретарката си и с още два граждански договора. Тя прибира 150 лв. от Института по океанология във Варна и още 112 лв. от Института по хидро- и аеродинамика също в морската столица. Самият Съботинов е с два договора за общо 2392 лв. Най-скандален обаче е случаят с главния научен секретар Стефан Хаджитодоров. Той получава заплати от 4 места за общо 4330 лв. Освен това е свръхчовек, защото по документи се труди от 0 до 24 ч.


  БОЖЕ БОЖЕ КАК НИ СЕ ПАЗДАВАТ ПАРИТЕ БОЖЕ!

 31. 31 Профил на Цапцарапов
  Цапцарапов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Най-големите измамници и търгаши са в здравеопазването,надминал са отдавна и катаджии и митничари!Съответно стават и най-гнусното съсловие с малки изключения.От опита,който съм имал го заявявам съвсем отговорно и безпристрастно.
  Толкова некадърни и алчни хора няма другаде!
  Пак повтарям-с малки изключения!

 32. 32 Профил на tyrel
  tyrel
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Докато в България съществува системата "Семашко" /разбирай кофа без дъно/ , докато правителството не се справи със събираемоста на здравните вноски , ще има предпоставки за финансови сривове. НЗОК пак се изживява на Министерство на здравеопазването. Докато няма правила, ясни за всеки един гражданин на България, ще има параграф 22.

  t.j. yotov
 33. 33 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Със заплати в държавна болница от порядъка на 60 000 лв., и на мед сестри от по 300 лв, не става.
  Много крадат докторите, а от време на време за разнообразие и убиват.
  Още не съм чул доктор да бъде съден, камо ли осъден за убийство !!!!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 34. 34 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#27] от "svoboden":

  Не, просто спряхте да ги плащате, какво чудно има? Да си чувал че по време на криза осигурителните приходи падат драстично?


 35. 35 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#33] от "ironhorse":

  Така е. Но да знаеш едно доктора и адвоката работят с кожа на клиента. В ръчичките си им. Тяхната е лесна - като не ми плащаш колкото искам - умирай. Това че всички в държавата са зле - на кого му пука. Те държат хората за топките и нямат скрупули да ги доят до стотинка. В крайна сметка това не са пациенти а дебитни карти.

 36. 36 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Става много страшно - защо аз, осигурения и един циганин, който не е осигурен, сме поставени на един кантар - и той чака, и аз чакам за прием в болница! Това е нарушение на човешките права на всеки един здравно осигурен българин! Абе, хора, държавата нарушава гражданските ни права - това е геноцид спрямо нас. С нашите си внесени пари не можем да се лекуваме - на какво прилича това?

 37. 37 Профил на ayouei
  ayouei
  Рейтинг: 466 Неутрално

  1. Болници източват здравната каса.
  2. Болниците правят далавери с обществени поръчки (краде се).
  3. Много от директорите и зам. им са близки до бившето правителство.

  Решението на тези три проблема ще доведе до положителни резултати.

 38. 38 Профил на ljubopitko
  ljubopitko
  Рейтинг: 234 Любопитно

  А вярно ли, че преди 20 години здравеопазването в БГ е било безплатно не само за МИНИСТРИ, ДЕПОТАТИ и цигани /лизачите ги наричат - роми/ , а и за всички ?

 39. 39 Профил на onufri
  onufri
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "ivanchoLA":
  Педалче малко, стой си в САЩ и не се занимавай с нас, тъпите българи! Щото наистина може да си получиш шута в гъза, а и не само шута! А тогава няма да мога да се отърва от мераците ти за повторение! Всъщност, нещастно селянче, ти изобщо не знаеш, че в България вече не останаха читави доктори! И добре, че все още има някакви, та да могат да ти закърпят разпрания задник! Макр и накриво, макар и не дотолкова красиво! Поне да не вият парчета ректум от него!

 40. 40 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#38] от "ljubopitko":Да ,но с едно агне в багажника на колата -тогава се въртяха чевермета за" добър ден"!!!От къде мислиш идват доплащанията и подаръците, и тогава заплатите им бяха ниски и се дофинансираха от пациентите!!!

 41. 41 Профил на ljubopitko
  ljubopitko
  Рейтинг: 234 Любопитно

  До коментар [#40] от "vlad76": Стига бе ??? Че откъде по това време агнета, че пък и коли ?

 42. 42 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#41] от "ljubopitko":Питай дядо си!!! Затова продължават да гласуват за БСП ,мислят си че ще се върне онова време....!!!!

 43. 43 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Закривай!!!

  икономист - неграмотник с диплома
 44. 44 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  Знаете ли ,че в Италия трябва да си запазите час поне 3-4 работни дни преди прегледа(това не се отнася за спешните случаи)?Тук хем не искате съкращаване на броя на болниците(тук има сртедно 4 пъти повече болници на единица население от западна европа),а това означава и повече разходи за подръжка,които биха могли да отидат за по-важни неща,хем искате да ви обслужват бързо и качествено!Колко от вас ,критиците(редовните мрънкачи)се осигурявате на пълната си заплата и си плащате пълните осигуровки?Съмнявам се ,че сте повече от 10%!Няма да стане,докато всеки се опитва да излъже всеки!Качествено здравеопазване ще има само когато се плащат реални осигуровки,когато се закрият излишните болници(това не означава,че сградата няма да е здравно заведение,но ще стане полоклиника например или диспансер),когато все още останалите качествени кадри се концентрират в добре оборудвани болници и получават що годе добро заплачане!Сега хем не искате да плащате нормални здравни осигуровки(дори в бедната Македония осигуровката е 2-3 пъти по висока),хе искате качествено здравеопазване!Просто няма как да стане!Все още не е измислен философският камък,ако разбирате иронията!

 45. 45 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До :jubopitko:Наистина по времето на Бай Тошо е било безплатно.)) Той от джоба лично е вадил пари да заплаща лечението на народонаселението,че и за образование и за всичко!И за ДепОтатите също?Нали е бил овчар,та от това стадо цялата страна се е издържала.Така и не се научихте,че тази приказка за "безплатното" по време на комунизЪма,вече не хваща вяра(поне в този форум) ))

 46. 46 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 803 Весело

  Янне ,прав си ,но как да се реши проблема с транспорта на болните.Пътищата калпави ,направо се лази на зиг заг по тях,
  линейки малко и почти необорудвани по стандартите.
  Пътища не се изграждат за ден два,а пари за достатъчно нови и добре оборудвани линейки се съмнявам да отпуснат, а и като знам нивото на логистиката в държавни организации мамата си е е...ло.Щото и логистиката е много важна .
  Да се знае във всеки момент къде са линейките празни/пълни
  и коя най бързо от свободните ще стигне до пациента.
  Следва квалифицирани парамедици в линейките ,да преценят от каква точно помощ ще се нуждае пациента.Логистиците трябва да ги насочат към най близката подходяща болница с капацитет да ги приеме веднага и тн .
  Това са постижими неща в нормална държава ,но в БГ се съмнявам да сработят.
  Затова хората в малките населени места се бунтуват ,щото си знаят ,че де юре ,ще имат мед обслужване ,ма де факто ще е пълна скъб и ще мрат кат мухи.
  Друг момент е въпроса с неспешните случеи.Тук опираме до възможностите на старци без придружител,бедни пенсионери ,
  и социално слаби към дадения момент ,да се предвижват.
  Дали пречките са от физически характер /старост/ или финансов, трябва де се вземат в предвид .Иначе на практика
  се отказва мед помощ на тези категории.

 47. 47 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До:Крез-да трябва приоритетно да се инвестира в спешната помощ!Знаеш ли,че само от заплати на директори на болници могат да се спестят 15-20 милиона годишно(става дума за "излишните болници"да не говорим за спестените пари от заплати на друг персонал и за отопление ток и други такива !Това са стотици милионо годишно,които изтичат,или се крадат(честа практика е директор да закупува от фармацевтична фирма лекарство например антибиотик в огромни количества,без да има възможност да се използва,преди да изтече срокът на годност!Така директорът си взима комисионната 10-20 % а след бракуване на лекарството,болницата трупа дълг)!Тези КРАЖБИ,или загуби от некадърност трябва да се спрат,а парите да се насочат към спешната помощ и към изграждане на медицински пунктове в повечето населени места(включително и по селата)През 1989 в България е имало около 100 болници при почти 9милиона население,сега има над 400 при около 6,5 милиона!Днешната система е създадена и поддържана единствено с цел да се краде и само да се краде!!

 48. 48 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 803 Весело

  Янне ,и двамата мислим еднакво ,но вярваш ли ,че тези смислени неща ,ще се случат с такъв управленски капацитет
  като последните 20г.Хващам бас ,че няма да се случат,просто спестените средства ,ще отидат оня очилатия малоумник да си връзва бюджета,а хората кучета ги яли.

 49. 49 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  Хм,според мен не е до един или друг политик.Съзнанието на българите е промивано и деформирано десетилетия(и преди '89)!Проблемът е културен и цивилизационен!Докато не се очистим от ориенталщината,от тарикатлъка,от желанието дапрецакаме другите,държавата,няма да стане!

 50. 50 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  До коментар [#34] от "niakoi_si":

  Значи просто ни трябва управление с което да не сме в криза.

 51. 51 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Докато всеки пациент, който си плаща зсравната вноска, няма право на мнение за какво да отиват НЕГОВИТЕ вноски - така ще бъде - че и по-зле ще става!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK