Дянков изрови 857 хил. лв. за разкопки

Парите за археология не са били предвидени в бюджета

По искане на Министерството на културата финансовото министерство отпусна от републиканския бюджет 857 хил. лв. за археологически разкопки през това лято. Предоставянето на допълнителни средства е обичайна практика през лятото, защото сега е активният сезон за археолозите, обясниха от Министерството на културата.


Парите не са били предвидени в бюджета на ведомството на Вежди Рашидов за тази година. Оттам заявиха, че са доволни, че в условията на криза колегите им от финансовото министерство са успели да намерят средства.


Според културното ведомство такива суми се отпускат всяка година и не са нещо извънредно, въпреки че не са предвидени в бюджета и може и да не бъдат превеждани. Министерството не успя да даде данни колко средства и по какъв начин са били отпускани в предишни години за археологически разкопки.
Финансирането идва скоро след като финансовият министър Симеон Дянков лично провери в Созопол откритите мощи, за които колегата му Божидар Димитров твърди, че са на св. Йоан Кръстител.


Миналата седмица правителството отпусна 420 хил. лв. за реставрацията на църквата, в която ще се съхранят мощите. Отделно премиерът Бойко Борисов заяви, че ще плати със собствени средства реликварий, в който да се положат.


От 857-те хил. лв., за които Министерството на културата отбелязва, че са отпуснати по лично настояване на Вежди Рашидов, 30 хил. ще са за разкопки на остров Св. Иван, където бяха открити мощите. Работата на екипа на археолога проф. Казимир Попконстантинов на острова е финансирана от Норвегия с над 584 хил. евро.


Най-много пари - по 200 хил. лв., ще получат Национален историко-археологически резерват "Плиска" и Национален историко-археологически резерват "Велики Преслав". 100 хил. лв. ще бъдат дадени за Трапезица във Велико Търново. Част от парите са за реставрация и консервация.


В списъка на обектите, които ще получат допълнително финансиране, са тракийски светилища "Белинташ" и "Кози грамади", прабългарският "Некропол" край с. Топола, Добричко, крепостта "Родостица" край Ивайловград, манастирът "Света Богородица Пантанаса" в Мелник, княжеският манастир "Св. Княз Борис" в местността Карач теке, Варненско, праисторическият некропол "Дъбене" и праисторическите солници в Провадия.Планове


В момента се изготвя цялостен проект за консервацията на тракийското светилище "Кози грамади", обясни пред агенция "Фокус" aрхеологът Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей. Според него отпуснатите допълнителни средства са доста оскъдни, но са важни. За проучванията на тракийската царска резиденция "Кози грамади" средствата са 15 хил. лв. "Ще работим буквално до последната стотинка. Предвидили сме аварийна консервация на обекта. В момента се изготвя и цялостен проект за консервацията на "Кози грамади", който ще бъде внесен есента в Министерството на културата и Националния институт за паметници на културата", каза Христов.
Около 40 хил. лв. ще бъдат отпуснати за реставрация на княжеския манастир "Св. Княз Борис" край Варна. Според доц. Валентин Плетньов, директор на Регионалния исторически музей, парите ще бъдат насочени изцяло към реставрация и освежаване на обекта. "В момента там се провеждат археологически разкопки, в които участват студенти от Великотърновския университет, водени от проф. Казимир Попконстантинов. Засега са намерени много съдове, предимно делви, както и монети", каза Плетньов.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  Айде наслука!!! Дай Боже, се открие некой надпис за средновековната българска история...

 2. 2 Профил на indigo
  indigo
  Рейтинг: Неутрално

  КАКВА НАСЛУКА БЕ,НИЕ НЯМАМЕ ПАРИ ЗА ХЛЯБ ,А ТЕ РАЗКОПКИ 6ТЕ МИ ПРАВЯТ!!!!!!!!!!!!! В ТАЗИ БОГАТА ДЪРЖАВА САМО ТОВА НИ ЛИПСВА,НЯКАКВИ КОПА4И........

 3. 3 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#2] от "indigo":

  такива гладни като теб, да копаят на разкопките, вместо да овоняваш форума.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 4. 4 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Няма пари за болниците, хората масово ще мрат, но за разкопки се намериха пари. Май ГРОБ предпочита мъртвите пред все още живите, или предпочита повечето да сме мъртви - добре се стараят.

 5. 5 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  М-да костите на пациентите не стават за религиозен туризъм това е констатацията на правителството. А след няколко столетия археолозите като ровят други кости на тази територия ще си кажат ' Тези през 2010 г са се хранили с боклуци , имали са лоша здравна система и доста тъпо държавно управление’

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 6. 6 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#4] от "Roza":

  След тъпия мач ето и тъпи женски коментари
  Роза,горска,домашна биоягода,все тая,какво само плачете за бедни,болници и др.?Проблема не е от вчера или от една година!
  Дянков освен от финанси,разбира и от бизнес.Щом е решил да ги отпусне значи си е направил неговата сметка.На който не му изнася да заминава и да плаща данъци другаде.

 7. 7 Профил на balina
  balina
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Герберите са се изсипали под строй тука - обикновени кретени

 8. 8 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Браво на Дянков, бъдещето на България зависи от откровен поглед към миналото ни. Там е ключът.

 9. 9 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  до рет 6
  Аман от просташки мачовски коментари на Ганьовци, продаващи стари коли и 'верващи' във всеки, който е на власт. Дянков си е направил собствената сметка, ама твойта май няма да излезе в по-далечна перспектива, щом си доволен от такива като ББ, ЦвъЦвъ и хер Флик. А колкото до мен - аз ще те гледам от зад океана и ще се подсмихвам И не забравяй - в случая си тъпо мъжле, което не може нищо повече от това да обиди жена. Да не би да не ти става?

 10. 10 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 852 Весело

  Хайде можете да си лягате спокойно - народните изедници от правителството вместо да раздадат парите за пенсии или на бедни лекари с заплати по 75 бона ще отидат за разкопки, където студенти и ученици ще изкарат по някой лев! Смърт на Дянков! Хайде спете спокойно! И днес живота ви се осмисли от плюнките във форума!

 11. 11 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Какъв език! "Изрови"
  Да не е копал в задния си двор!
  Става въпрос за парите събрани от хората!!!!!!!
  Докато пресата не ги назовава с правилни термини нищо няма да се оправи.

 12. 12 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 852 Весело

  Между другото плюенето по архелозите и тяхните 800 хил лева много прилича на плюенето по циганите! Всякаш те откраднаха милиардите нарязаха заводите за скрап и уредиха обслужването на външния ни дълг да се повиши с няколко милиарда... Въобще ограничени хора избиват комплекси по време на криза - нищо необичайно!

 13. 13 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дянков хубаво отпуснал,

  но да даде официален отчет за това

  БОЖИДАР ДИМИТРОВ, уж без портфейл,
  през Дирекция по вероизповеданията
  колко пари е отпуснал от началото на мандата
  на това правителство
  на Българската православна църква!

  Само църкви се реставрират и не знам какво си се правят...

  За тая в Созопол - 450 000, като преди бяха отпускали още някакви хилядарки.
  ..........
  А от тия сегашните 820 хиляди - в Плиска, Преслав и Велико Търново (преимуществено за църквите там) - 500 000 лв..

  За княжеския манастир край Варна - 40 000, за още няколко църкви и манастири - не знам си колко - сигурно ок- 100 000 , и за всички останали тракийски и (пра)българските обекти - колко остават - от кумова срама отпускат около 100-150 000 лв.
  Кози грамади - 15 000...

  Българско правителство!
  Верно сме шибан народ, дето се оставяме да ни пренаписват историята! Всичко отпреди насилственото покръстване на българите - не е интересно за археологията и историята...

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 14. 14 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#9] от "Roza":

  Задокеанска(оттатък околовръстното)мърла
  Подсмихваш се,но от Чепинци според мен,трътко червенаББ, ЦвъЦвъ и хер Флик-тия си ги чула от селския тарикантин
  Аман от тъпи червени компетентни селски пу.ки

 15. 15 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  до рет 14

  Май познах, а?

 16. 16 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  "...в условията на криза колегите им от финансовото министерство са успели да намерят средства."

  Е те това не го разбрах!!!

  Каква е успеваемостта за намиране и на още средства???

 17. 17 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  до 14 рет
  При леко задълбочен психо-аналитичен поглед може да се каже, че коренът ти е от Чепинци (или имаш лична травма от това населено място), и че се опитваш да ползваш контингента на околовръстното, защото дори това не е възможно при теб. Възможно е и околовръсното да е върховната ти сексуална мечта и това да са единствените жени, които биха ти пуснали. Освен това се обиждаш на 'селянин', тъй като коренът ти е селски. В последното не намирам нищо срамно, но ти винаги си се срамувал. По-спокойно! Това е най-малкият ти проблем

 18. 18 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Аррриии - инвестирайте в мооооощщщщиии....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 19. 19 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 497 Неутрално

  сигур ги е изкопал с багера тоя дебил

 20. 20 Профил на mikereto
  mikereto
  Рейтинг: 116 Неутрално

  ама не казва колко е откраднал

 21. 21 Профил на pavlikmorozov
  pavlikmorozov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  така на парче и с подаяния проблеми не се решават трайно. властта се възползва от фокуса на медйино внимание върху проблема, за да си купи с бюджетни пари малко лесна самореклама.

  но в случая държавата прилича на родител, който системно пренебрегва децата си и ги оставя гладни, да преживяват с каквото намерят на улицата, като от време на време се разчувства и им купува сладоледм и за тези си изблици очаква награда "родител на годината"

 22. 22 Профил на pavlikmorozov
  pavlikmorozov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  и още нещо - в момент в който трябва да се води борба за физическото оцеляване на нацията (от която борба властта е абдикирала) да се вадят с такава лека ръка извънредни средства за фейслифт на културни обекти е малко цинично.

  когато загиват носителя и генератора на културата - народа и творците - как да наречем усилията за съхранение на найните неживи артефакти? културна мумификация?

 23. 23 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#17] от "Roza":


  Моме убавооо ,

  гледам Вие не си падате по мощи.... или кво?

  Защото ние смятаме, че мощите са сивото злато на България... нещо като нефтъ за арабите...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 24. 24 Профил на netolleraliya
  netolleraliya
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Пир по време на чума за купчинка кости с непотвърден произход...само чуйте как 5-6 държави имали дясната му ръка /едновременно/ и всичко е ясно..

  Дайте на децата без родители да ядат, стига сте се занимавали с глупости..

 25. 25
  ****

  Този коментар беше изтрит в 07:28 на 12/08/2010 от неговия автор.

 26. 26 Профил на nanrico
  nanrico
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#14] от "ret":

  То " гербер" вече наистина си е ДИАГНОЗА !

  А и няма как да е по друг начин - мерната единицата за кретенизъм , малоумие , простотия , тъпотия и наглост е "ГЕРБЕР " ! Десет гербера са равни на един "ДЯНКОВ" , петдесет „ гербера „ на един „ЦВЕТАНОВ „ , а сто " гербера " са равни на един "БОЙКО "…


  ВРЕМЕ Е „герберските „ форумни малоумни ченгета да се включат ... СЕГА ! …

  „Свестните у нас считат за луди” http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=236324
 27. 27 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Дневник,излагате се с това заглавие!

  4itatel
 28. 28 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Само погледнете обектите, за които се дават пари, и ще видите че парите всъщност са малко. Защото обектите са доста значими. И стига рев, че няма пари - когато няма пари, има приоритети. Разкопките са приоритетни. Ако общините, на територията на които са тези обекти успеят да рекламират малко повече и да привлекат туристи, то може да разглеждате парите за копане като инвестиция в туризма. Община Белоградчик за 2009-та е спечелила повече пари от билети за крепостта и скалите, отколкото е бил отпуснатият и бюджет. Подобно нещо може да стане в много родопски общини. Например ако община Ардино намери още малко пари за да оправи пътя до Дяволския мост, и т.н.

  low riders team
 29. 29 Профил на achilea
  achilea
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хер Флик и от археологията се интересува. Сигурно след като вече на повърхността на българската земя не остана човек, когото да не е обрал сега е дошъл редът и на тези дето са потънали под земята. Каквото може да отмъкне и от тях. Те не са си плащали данъците и осигуровките и е редно вече да им ги вземат с лихвите. Само не знам как Хер Флик ще уреди въпросът със средновековните касови бележки. www.epohitv.com

  www.epohitv.com
 30. 30
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:14 на 12/08/2010 от неговия автор.

 31. 31 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 442 Неутрално
 32. 32 Профил на stobom
  stobom
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Щях да го оправдая ,ако беше измислил и приложил с ефект поне една антикризисна мярка. Този човек е крайно елементарен, единствено мисли как да си докара плануваният дефицит в бюджета ,така че да не му се подиграват на некадърността. Но момчето си мисли ,че като го позакърпи с глоби ,счетоводни трикове и неплащане по договорите всичко е наред. А в дългосрочен план нещата отиват все по на зле.

 33. 33 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  В най-новия сезон на сериала 'Ало, Ало' хер Флик изоставя грешната мадона с големите бомби (здравеопазването) и заедно с генерал Фон Клинкерхофен се насочват към други по-чудотворни трофеи с които да контролират съзнанието на масите...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 34. 34 Профил на tykker
  tykker
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Чудесно. Значи за болници няма пари. За театри пак няма пари. Но за разкопки има, понеже "Божидар ми е приятел". И овцете мълчат и рупат трева, докато мутрата с две мозъчни клетки ББ, физкултурникът ЦЦ, правният гений Цвъцка и един неморален човек и слаб финансист като Симеон Дянков продължават да се държат с тях като с .. овце.

 35. 35 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Докога управляващите ни ще се разпореждат с нашите пари като с бащиния?
  Какви разкопки, какви пет лева?
  Стига с тия Рашидовци и Божидаровци! Крайно време е да ни оставят на мира и да отидат да си пият ракията на сянка!

 36. 36 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не знам дали Дянков ги е изровил, но Дневник със сигурност ще се зарови скоро време с подобни писаници

 37. 37 Профил на shopluk
  shopluk
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не мога да разбера това деление на "Гербери" и "Антигербери"
  По малко политика и повече компетентни мнения са нужни на този форум....

 38. 38 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#32] от "stobom":

  Неее, идеята е друга, сега археолозите са много, ама много ядосани на ... оня, не искам да споменавам името му, и това си е един вид "подкуп", за да се уталожат малко. Колко хитро

 39. 39 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Заглавието е просташко и злобарско.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 40. 40 Профил на flex
  flex
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#38] от "bette":

  Права си , точно това е причината -

  да се спаси задника на един

  от простаците дето ни управляват .

 41. 41 Профил на miller
  miller
  Рейтинг: Неутрално

  Копайте, изровете доказателствата за българското величие, изровете пишката на господ ако трябва, и тъй ще се оправим. Хубава земя, умно правителство.

 42. 42 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Дневник, такова заглавие разочарова силно и огорчава ..Що за език е това "изрови " в случая ? Това е несериозен, пристрастен и жълт език, ще си го кажа направо и ме боли от това..

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 43. 43 Профил на buceva
  buceva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нека се шуми по-вече !!!!Всичко това е туристическа реклама.В Гърция всяко село има религиозни реликви и легенди.В Турция също разкопаните и унищожени маслинови гори и разкритите археологически находки допринесоха за страхотен ръст на приходите от туризъм.Да се поучим от съседите и да ценим истрията на нашата древна земя.Можем да живеем и само от приходи от туризъм,ако всички българи сме предприемчиви като турците и гърците.Не става само държавата да организира и финансира.Всяка къща на село и необитаема целогодишна вила може да стане обект за туризъм.Ако ще и във всеки град и манастир да се отриват реликви ще е добре.Това е нещо ,което ще даде пари.Нека да се финансира от държавата.За здравеопазването и образованието и науката също има пари ,но се КРАДЕ,КРАДЕ И КРАДЕ!!!!!!

 44. 44 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Ще търсят дипломата на Боко.

 45. 45 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Министерството не успя да даде данни колко средства и по какъв начин са били отпускани в предишни години за археологически разкопки."

  ...

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 46. 46 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Представете си, че след векове открият този златно-сребърен реликварий, дарен от Бойко Борисов за намерените на остров св. Иван мощи. На него има НАДПИС, който ще бъде приет от тогавашните АРХЕОЛОЗИ за БЕЗСПОРНО ДОКАЗАТЕЛСТВО, че в тази мощехранителница (дарена от Бойко Борисов) лежат костите на Йоан Кръстител. Потомците ни няма да знаят нищичко за начина на тяхното откриването, за всичките тези съмнения около истинността на костите, налице ще е само надписа от ПОСЛЕДНИЯ реликварий.

  Защо да не допуснем, че и в Константинопол някога е имало съмнение около автентичността им, и са отпратили тоя повод за раздори далеч от столицата - на острова, където пък ние ги откриваме след десетки векове...

  Още повече, че и БД говори за фалшифицирането на мощи като за обикновена църковна практика! А доводът му е, че ТОГАВА, през 5 в., ТЕ НЕ ПРАВЕЛИ ТАКА!

  Тогава да запитаме БиДе-то: тия парчетии от кръста, на който уж бил разпънат Иисус, дето ги пробутваше на премиера, като не са под земята, оригинал или фалшификат са?!

  Че е лято, лято е. Че хората разпускат и се носят по повърхността на нещата - ок, ама чак пък толкоз да ги правят на баламурници... На никой не му е приятно... Друг е въпросът за връзката на костите с Учението на Христос, но това е хептен отделна тема...

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 47. 47 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Весело

  Тъй тъй, а пари за разплащане с фирмите няма а? Леле какъв необезпечен бюджетостави тройната коалиция (ламя?), при положение че от нищото се вадят едни 420 000 за реставрация на църква и едни 857 000 за разкопки!

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 48. 48 Профил на uriah
  uriah
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Здравеопазването, глупако!

 49. 49 Профил на Веселин Василев
  Веселин Василев
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#9] от "Roza": Здравей, Роза...
  Обидите към жена са наистина грозно нещо, но все пак не си права... Разходите за археология не са напразно хвърлени пари.
  В България ежгегодно се пилеят, изразходват неефективно, крадат огромни средства... А археологията не може да ти вземе толкова, колкото може да ти даде. А и не опира до финанси и точна сметка. Просто това е едно минало, което трябва да се запази да оцелее преди варварството на имянярите да достигне и до това малко, което е оцеляло през вековете недокоснато в земята. България няма да забогатее от съмнително спестените средства за културното й минало, а пък иманярство е страшен бич - такива крадци като Васил Божков направиха огромни колекции, изкупени именно от уж "неизвестни" иманяри - това са колекции надхъврлящи в пъти събраното в музеите в България.
  Бавенето и недофинасирането на разкопки - а то си е системно недофинансирано - просто дава преднина на варварското разрушаване на следите от минали епохи!...
  Не виждам с какво толкова са ни ограбили с тези няколко стотин хиляди лева... Моля те, преосмисли позицията си!...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK