Държавната болница в Плевен ще приема по-малко пациенти

Със 109 ще бъдат намалени леглата в Университетската болница в Плевен, което е 11.7% от общата леглова база. Това обяви директорът на здравното заведение доц. д-р Димитър Стойков. Той добави, че за да се вмести в делегирания бюджет болницата намалява разходите си с 40 %, спира плановия прием през август и формира листа за чакащи пациенти.


Предстои също закриването на клиники и звена, които са с лоши показатели, добави директорът. За пример той посочи отделението по лицево-челюстна хирургия, в което трима лекари лекували по 20 пациенти месечно. Подобно е положението в отделението по клинична токсикология, в което петима лекари се грижат за 20 пациента. Тези дейности няма да се ликвидират, но ще се обединят с други. Например отделението по лицево-челюстна хирургия може да се обедини с УНГ клиниката, поясни доц.Стойков. Според него по този начин държавната болница ще заработи по-ефективно, по примера на честните лечебни заведения.


Съкращението засяга общия брой на леглата, но преразпределението им по клиники остава право на борда на директорите, каза още  доц.Стойков. Той  уточни, че ако дадена клиника е запълнена над 100% и има необходимост от допълнителни легла, те ще й бъдат осигурени.
Въпреки оптимизацията съкращение на лекари няма да има, но е възможно  част от работещите в престуктурираните клиники да бъдат пренасочени  към други звена. Няма да бъде намаляван и броят на медицинските сестри.


Междувременно стана ясно, че Университетската болница в Плевен се очаква да бъде допълнително натоварена,  заради закриването на хирургичните и акушеро-гинекологични отделения на болниците в региона.


Държавната университетска болница "Д-р Георги Странски" в Плевен е една от петте големи болници в страната, които са печеливши, като за  шестмесечието на тази година  е реализирала 2 млн.лв. печалба. За първи път лечебното заведение е увеличило капитала си със собствени приходи и в момента той е 12 млн. лева. Повишени са собствените приходи от 5 на 8 %. Месечното увеличение на пациентите средно е с 8-10 %. Средната работна заплата на персонала е 666 лева, като увеличението за период от 9 месеца е с 14 %.


В същото време, заедно със старите задължения,  болницата дължи над 11 млн.лв. , а от неполучени плащания за извършена дейност има да получава  над 5 млн.лева. 

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK