Днес е Голяма Богородица

Днес е Голяма Богородица

© Юлия ЛазароваНа 15 август всяка година Българската православна църква чества Успението, блаженото заспиване, на Пресвета Богородица. Това е един от най-големите християнски празници, за което свидетелства фактът, че едни от най-многобройните православни храмове в България се издигнати в прослава на Успението на Божията Майка.


Най-големите ни манастири също са посветени на това чудно събитие. Във всички епархии на Българската православна църква ще се отслужи Празнична Света Литургия. Завършва Богородичният пост и тези, които са го изкарали успешно, могат да приемат Светото Причастие.


Православните християни в светата Троянска обител ще могат да получат личното благословение на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, който ще оглави богослуженията пред чудотворната икона на неговата небесна покровителка Света Богородица Троеручица.
Голяма Богоридица е и празникът на град Варна.


Светата Литургия в светата Черепишка обител "Успение на Пресвета Богородица" ще оглави Негово високопреосвещенство Врачански митрополит Калиник в съслужение, с Негово преосвещенство Траянополски епископ Киприян, викарий на Врачанския митрополит.


В катедралата "Успение на Пресвета Богородица" на град Варна, по повод на нейния и на града празник, Празнична Света Литургия ще отслужи Негово високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. На този голям празник за катедралния храм и морската ни столица Варна ще бъде проведено и литийно шествие около храма с чудотворната икона на Божията майка от този величествен храм.


На храмовия празник на църквата "Успение на Пресвета Богородицав" с. Огняново на Неврокопска епархия, която празнува 170 години от освещаването й, празнична Света Литургия ще отслужи Негово високопреосвещенство неврокопския митрополит Натанаил. Негово преосвещенство Драговитийски епископ Даниил, викарий на Неврокопския митрополит ще оглави богослужението в Петрич, на храмовия празник на църквата посветена на Божията Майка.


Успение (заспиване) на пресвета Богородица е един от 12-те велики християнски празници, чествани и от православни, и от католици. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си.Нейнатасмърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване. Оттук идва и думата "успение" - заспиване. Три дни преди смъртта архангел Гавраил ù съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при Себе Си в своето Царство, за да царува вечно с Него. Последното ù желание е да види светите апостоли заедно.


По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома ù в Иерусалим. Три дни след това сам Исус Христос, в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък.


Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред Светицата и закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ù. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни." В памет на явяването ù пред апостолите Църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигне на хляба".


Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рожденият ден на Христовата майка. След тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените раздават за здраве и за починалите. Селищата с църкви, носещи името "Успение на Пресвета Богородица", имат храмови празници.


В християнския богослужебен календар празниците, посветени на Богородица заемат важно място, те са част от т.нар. 12 големи празници. Някои от тях не са специално посветени на Богородица като "Рождество Христово" (25 декември), отчасти "Богоявление" (25 март). Три обаче са строго свързани с Мария - "Рождество Богородично" (8 септември), "Въведение Богородично"(Ден на християнското семейство - 21 ноември) и "Успение Богородично" (15 август).


Раздават се, предварително осветени в църква, от първите плодове за сезона - грозде, дини, както и обредни хлябове за здраве и за "Бог да прости умрелите". За здраве се колят курбани и се правят сборове, обикновено, където св.Богородица е патрон на местната църква.

Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Честит празник на всички, които почитат БОЖИЯТА МАЙКА!

  И Тя, както и Нейния Син, се възнася на небето, доказателство за не по-малко божествения Й статус...

  Само че в книжките на Новия завет няма да срещнете кой знае колко писано за Нея, да не кажем,че има разни непочтителни неща... В Корана даже Й е отделено повече място.
  Да вземе Църквата, дето сега си прави непочтен PR за Нейна сметка, да ги обясни как стават тия неща - обикновена жена, това-онова, пък, после, под натиска на богомолците, които са ставали свидетели на истински чудеса след молитвите си, отправени към Нея, - и църквата почва да я нарича "Майко Божия" и т.н. Но все пак стига само до "Застъпница пред Бога"... Няма такова хилядолетно попско лицемерие!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на faith24
  faith24
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Честит празник!

  Всички искат да разберат живописта. Защо не искат да разберат пеенето на птиците? Пабло Пикасо
 4. 4 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Колко мъка има по света и колко еретици и комунистически пропагандатори във форума.

  Казано е в Писанието от Светия Дух, изпълнил Елисавета: "Майката на моя Господ", никой език не прави разлика между майката на Пешо и Пешовата майка.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 5. 5 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fa/Deisusnaya_ikona_Bogoroditsy_Feofan.jpg

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4748 Весело

  Честит празник на всички християни!!! Дано Света Богородица ни помага и закриля!!!!

  Успение на пресвета Богородица

  "Още от първите векове на християнството св. Църква наредила да се празнува денят "Успение на пресвета Богородица". Подробности за това чудно събитие, както и някои сведения за живота на пречистата Божия Майка след възнесение на Спасителя, не са предадени от древните църковни писатели.

  След като се върнали от Елеонската планина подир възнесението Христово, св. апостоли прекарвали в Йерусалим, очаквайки Утешителя Св. Дух, обещан им от Спасителя. Всички вярващи живеели в единодушие и любов и непрестанно се молели. С тях била и Майката Христова и някои свети жени, които служели на Господа през последните години на живота Му. Понятно е колко радостно и утешително било присъствието на Божията Майка за учениците, които скърбели за раздялата със своя божествен Учител. Тя вероятно им предавала ония думи, които, според евангелист Лука, "спазвала, като ги слагала в сърцето си" (Лука 2:19; 2:51); и всички вярващи гледали на нея с любов и благоговение. Пресветата Дева е живяла на хълма Сион в дома на св. Йоан Богослов, когото сам Господ в последните минути на Своя земен живот отдал като син – вместо Себе Си – на Своята пречиста Майка; и от тогава Йоан, като я взел при себе си в къщи, й служел като на своя майка (Йоан 18:27).

  И след слизането на Св. Дух над апостолите пресвета Богородица си останала в Йерусалим. Скъпи й били ония места, гдето страдал и умрял нейният божествен Син. Често тя ходела да се моли на Голгота, на Елеонската планина, в градината, гдето било погребано тялото на Спасителя. Предполагат, че от нея християните възприели благочестивия обичай да посещават местата, осветени чрез присъствието на Господ Иисус Христос.

  Когато цар Ирод почнал да гони Божията Църква, пречистата Божия Майка заминала за известно време в Ефес, гдето проповядвал св. Йоан Богослов. Има предание, че тя посетила Св. гора Атонска и остров Кипър, гдето праведният Лазар, когото нейният Син възкресил от мъртвите, бил епископ. Ето какво разказва църковното предание за това:

  "Когато апостолите хвърлили жребие кой къде да отиде, за да проповядва Евангелието, пресвета Богородица пожелала да дели с тях трудовете им и казала да хвърлят жребий и за нея. Паднало й се Иверската земя и Св. гора Атонска. Но ангел Божи й се явил и казал да не напуска за известно време Иерусалим. Няколко години след това тя пожелала да посети св. Лазар и се отправила на кораб за остров Кипър. По пътя се дигнала страшна буря. Корабът се отклонил от пътя си, отдалечил се от Кипър и стигнал до Св. гора. Тук имало езически храм, пълен с идоли. Но щом пресветата Дева слязла на сухо, идолите паднали и св. Богородица проповядвала на изплашените жители за своя Син Иисус Христос. Мнозина повярвали и Божията Майка казала: "Това място ще бъде мой жребий, даден ми от моя Син и Бог. Няма да оскъднее Божията милост на това място и аз ще му бъда застъпница!" Затова отците на св. Атонска гора и досега считат Божията Майка своя особена покровителка и наричат Св. гора "Жребий на Божията Майка".

  Когато гоненията малко поутихнали, пресвета Богородица се върнала в Йерусалим и живяла там обкръжена от благоговейна любов. Постепенно с разпространението на християнската вяра растяла и славата на Божията Майка. Мнозина дохождали от далечни страни да я видят. В едно древно послание, приписвано от някои на св. Игнатий Богоносец, четем:

  "Много са у нас жените, които желаят да видят Майката Иисусова. Чуваме, че тая девствуваща Майка Божия е изпълнена с всякаква благодат: в гоненията тя е благодушна, при сиромашия и лишения не скърби, на оскърбяващите я не се гневи, но им прави добро, в щастие е кротка, към бедни е милосърдна и им помага, колкото може. Но не търпи въставащите против нашата вяра; тя е благовестница на нашето благочестие и наставница на верните във всяко добро дело. А особено обича смирените, защото сама във всичко е смирена".

  Езичниците и юдеите, които мразели християните, негодували против Божията Майка заради уважението, с което се ползувала. Като знаели, че тя често посещава местата, гдето страдал Иисус Христос, те я следели, за да я убият. Но Господ пазел пречистата Дева и й готвил славно успение.

  Пресвета Богородица била вече в преклонни години (64-годишна). Веднъж, когато се молела на Елеонската планина, тя видяла пред себе си архангел Гавриил, който държал в ръка палмово клонче. Той й възвестил, че след три дни тя ще се престави отвъд: "Твоят Син и Бог наш ще те вземе в Своето горно царство, за да живееш и царствуваш с Него вечно!" И след като й дал райското палмово клонче, се оттеглил. С най-жива радост св. Богородица приела вестта за своята близка смърт, понеже отдавна желаела да остави долния свят и да се пресели във вечните обители. Тя коленичила, дълго се молила и благодарила на Господа.

  Когато тя се върнала у дома, св. Иоан Богослов бил поразен от сиянието, което озарявало нейното лице. Тя му известила за случилото се и започнала да се готви за своята смърт. Наредила и украсила дома като за радостно тържество, завещала на две бедни вдовици дрехите, които обикновено носела, и помолила Иоан да погребе тялото Й в село Гетсимания, гдето лежали нейните родители и св. Йосиф Обручник. Св. Йоан уведомил Иерусалимския епископ ап. Яков за близката смърт на Божията Майка. Той известил за това на всички нейни сродници и изобщо на вярващите. Скоро всички се събрали при св. Богородица. Всички плачели и скърбели за раздялата с Божията Майка. Но тя ги утешавала, предавала им думите на архангела, показвала им райското клонче и обещала винаги да се моли за тях.

  Пресвета Богородица имала още едно желание – да види още веднъж св. апостоли, които сега били пръснати по цял свят да проповядват Евангелието. И желанието й се изпълнило. По чудесен начин всички апостоли, освен Тома, били пренесени в Йерусалим и изведнъж в едно и също време се явили пред вратите на нейния дом. Заедно с другите апостоли дошъл и св. апостол Павел с учениците си Тимотей, Дионисий Ареопагит и Йеротей Атински. Всички били смаяни, като се видели един друг. А когато св. Богородица известила за своята близка смърт, сърцата им се натъжили при мисълта, че те вече за последен път виждат Иисусовата Майка. Но тя, славейки и благодарейки на Господа, Който изпълнил последното й желание, молила ги да не скърбят: "Не плачете, приятели и ученици Христови, и не помрачавайте радостта ми с вашата скръб! А радвайте се с мене, задето отивам при моя Син и Бог. А като погребете телото ми, върнете се всеки на своята работа!" След това пресвета Богородица разпитала апостолите за трудовете им в проповядване словото Божие, дълго беседвала с тях, благословила ги и се молила Богу за цял свят.

  Настъпил денят на нейното преставяне. От сутринта свещи горели в дома в знак на радост и тържество. Апостолите се молели и славословели Бога. Божията Майка възлегнала на украсен одър, радостно очаквайки смъртта. Изведнъж в третия час (9 часа) чудна небесна светлина озарила стаята. Покривът на къщата като че ли се разтворил и чудно явление се представило пред очите на вярващите. Сам Господ Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ликове ангели и светци, слязъл от небесата за душата на св. Богородица. "Душата ми величае Господа – възкликнала тя – и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой, задето Той милостно погледна смирението на рабинята Си" (Лука 1:46-48). Господ повикал пречистата Си Майка за вечен живот и след това се чуло пеенето на ангелите, които славели с думите на архангел Гавриил: "Радвай се, благодатна, Господ е с тебе, благословена си ти между жените!" (Лука 1:28). Всички с благоговение гледали на това преславно видение. И когато след това пристъпили към одъра, на който лежало пречистото тяло на Божията Майка, видели, че лицето й сияе като слънце и чудно благоухание се разляло по стаята. Сърцата на всички присъствуващи се изпълнили с неизказана духовна радост.

  Когато дошло време за погребение, апостолите вдигнали одъра и с псалмопение го занесли през град Йерусалим в село Гетсимания. Напред вървял св. Йоан Богослов, държейки в ръка райското клонче. Всички вярващи вървели подир пречистото тяло, над което се носел сияещ във вид на кръг облак, който озарявал цялото шествие, и ангелското пение се сливало с гласовете на вярващите. Много жители от града, като видели това чудно шествие, се присъединили към него. Но когато юдейските архиереи и началници узнали, че такава чест се оказва на починалата Майка Христова, те пратили въоръжени войници, за да разгонят събралата се тълпа и да отнемат от християните тялото на Божията Майка – те искали да го изгорят. Но когато войниците се приближили, сияещият кръг изведнъж се спуснал и като че ли с каменна стена оградил шествието, а пратените войници били внезапно поразени от слепота: По-късно някои от тях повярвали и били изцерени при гробницата на Божията Майка.

  Апостолите погребали тялото в пещерата при село Гетсимания и затворили с камък входа й. В продължение на три дни те се молили непрестанно при гробницата и през всичкото време над това място пеели ангели.

  На третия ден след успението (заспиването) на св. Богородица пристигнал ап. Тома. Той много се огорчил, че пристигнал твърде късно и не заварил жива пресвета Богородица. В желанието си да го утешат апостолите му предложили да отвалят камъка от гроба, за да може да се поклони на пречистото тяло. Но когато влезли в пещерата, видели, че е празна и че на мястото, гдето било положено тялото на Божията Майка, останала само плащаницата, с която я били покрили.

  Апостолите в недоумение молили Бога да им открие тайната на това чудно събитие и в същия ден тя им била разкрита. Като се събрали на обща трапеза, те беседвали за успението на св. Богородица. Трябва да се има пред вид, че на своята трапеза те имали обичай да оставят едно празно място и да турят на него хляб за възкръсналия Господ Иисус Христос. След ядене те вдигали тоя хляб, наричан "част Христова", и като славели Пресвета Троица, казвали: "Господи Иисусе Христе, помагай ни!" След това разделяли тоя хляб помежду си и го изяждали като благословение от Иисуса Христа. Тоя път, в същото време, когато станали от трапезата, за да въздигнат Христовата част, изведнъж чули ангелско пение и като отправили очи към небето, видели на облаците пречистата Божия Майка, сияеща от слава и обкръжена от ликове ангели: "Радвайте се! – казала им тя, – защото с вас съм през всички дни!" Изпълнени от неизказана радост, те вместо обикновената си молитва извикали: "Пресвета Богородице, помагай ни!" Оттогава апостолите повярвали, че Пресветата Божия Майка възкръснала в третия ден след успението си и с тялото била взета на небесата.

  В памет на това нейно явяване пред апостолите св. Църква наредила да се прави възношение (въздигане хляб) в чест на пресвета Богородица. Това възношение се нарича "панагия" ("пресвета".

  По-късно над пещерата, гдето било положено тялото на Божията Майка, издигнали църква и оттогава започнали тържествено да празнуват Успението на Божията Майка. Тоя празник е един от дванадесетте велики празници."

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4748 Весело

  http://www.pravoslavieto.com/calendar/feasts/08.15_Uspenie_Bogorodichno.htm

  До коментар [#6] от "Иво":

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на amity
  amity
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Господ Исус Христос ясно каза:
  "Матей" 4:10. Тогава Исус му каза: Махни се, Сатано, защото е писано: "На Господа твоя Бог да се покланяш, и само Нему да служиш".
  Никъде в Божието слово няма дори дума за поклонение пред когото и да е, дори пред майката на Исус. Всяко поклонение пред друг, освен пред Бога, Е ИДОЛОПОКЛОНСТВО!

  "Изход" 20:2. Аз съм Господ, твоят Бог;
  3. Да нямаш други богове освен Мене.
  Който се покланя на Мария или на който и да е човек, върши идолопоклонство. Нито Мария, нито учениците на Господ Исус Христос са богове, та да им се покланяме!
  Ако вършим това, което Бог е забранил, отхвърляме Него като Творец и наш Баща! Няма нито един стих в Божието слово, който да казва, че някой от учениците или пък който и да е човек, се е покланял на тях или на Мария. Самите ученици са отхвърляли поклонение пред себе си, защото много добре са знаели, че такова нещо е недопустимо:
  "Деяния" 10:25. И когато влизаше Петър, Корнилий го посрещна, падна пред нозете му и се поклони.
  26. А Петър го дигна, казвайки: Стани; и сам аз съм човек.
  Ако искаме наистина да служим на Бога, трябва да живем така, както Той е наредил. В противен случай вършим бунт срещу нашия Създател и макар че си мислим, че сме християни, всъщност служим на Сатана. Той, бунтовникът, е въвел човечеството в заблуда, като го кара да не се обръща към нашия Спасител, който единствен е достоен, поради факта, че даде Себе Си за да ни изкупи от греховете и ни насочва към поклонение пред човеци, които са били също грешни, независимо, че са били вярващи. А като връх на всичко, Измамникът внушава на хората, че изображенията на починали хора имат някаква чудотворна сила. Та нали ако имаха, щяха сами да се нарисуват, а не да бъдат рисувани от художници, които след това се кланят на собствените си рисунки! Да, има чудеса, които се вършат, когато се покланяме на иконите. Но не защото иконите лекуват, а защото зад тях стои великият Измамник, който е доволен, че хората са нарушили Божиите заповеди и им "помага", та да продължат да вършат идолопоклонство и да се бунтуват срещу Бога!
  А Бог е категоричен:
  "Исая" 2:17. Гордото носене на човека ще се наведе,
  И надменността ще се унижи;
  А само Господ ще се възвиси в оня ден.
  18. И идолите съвсем ще изчезнат,
  19. И човеците ще влязат в пещерите на скалите
  И в дупките на земята,
  Поради страха от Господа, и поради славата на величието Му,
  Когато стане да разтърси земята.
  20. В оня ден човек ще хвърли на къртовете и на прилепите
  Сребърните идоли и златните идоли,
  Които си е направил за да им се кланя,
  21. За да влезе в канаристите подземия
  И в пукнатините на скалите,
  Поради страха от Господа и поради славата на величието Му,
  Когато стане да разтърси земята.

  А Господ Исус Христос каза:
  "Йоан" 4:24. Бог е дух; и ония, които Му се покланят, с дух и истина трябва да се покланят.
  Не пред икони, не пред статуи, не пред камъни и пред дървета! Поклонение пред Бога и само пред Него! Всичко останало е поклонение пред Дявола!

  Йоан 3:30. Той трябва да расте, а пък аз да се смалявам.
 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4748 Разстроено

  До коментар [#8] от "amity":

  Стига си ни занимавал с тези протестански глупости!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Честит празник на всички вярващи!

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 11. 11 Профил на amity
  amity
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иво":

  Къде в Божието слово пише, че Мария е възкръснала? Ако вярваме на Исус, ще знаем, че:

  1 Солунци 4:16. Понеже сам Господ ще слезе от небето с повелителен вик, при глас на архангел и при Божия тръба; и мъртвите в Христа ще възкръснат по-напред;
  17. после ние, които сме останали живи, ще бъдем грабнати заедно с тях в облаците да посрещнем Господа във въздуха; и така ще бъдем всякога с Господа.


  Има ли някаква логика в твоа починалите да са при Бога, а при Второто пришествие Исус да дойде, за да ги вземе от гробовете?

  Йоан 5:28. Недейте се чуди на това; защото иде час, когато всички, които са в гробовете, ще чуят гласа Му,
  29. и ще излязат; ония, които са вършили добро, ще възкръснат за живот, а които са вършили зло, ще възкръснат за осъждане.


  Библията ни казва, че мъртвите са в гробовете и когато Исус дойде при Второто пришествие, те ще излязат. Праведните ще бъдат възкресени за живот, а неправедните - за осъждане. Не трябва ли да вярваме на библията, която е божието слово, вместо да вярваме на човешки поучения и твърдения? Защото Господ каза:
  Матей 15:9. Обаче напразно Ми се кланят,
  Като преподават за поучения човешки заповеди".

  Самият Йоан, който много години след това написа "Откровение", не казва нито дума за Мария, макар че му е било показано всичко в небето. Как така не я е видял в Рая? Явно Божието слово е по-право от различните "предания", на които се основават тези "празници". Дева Мария не се е възнесла в Небето, нито пък знае, че някой й се кланя. Тя е в гроба и чака като другите починали Второто пришествие, за да бъде възкресена.
  Н е добре да се погубваме, като приемаме човешки измислици и обръщаме гръб на ясното Божие слово:
  "Еклесиаст" 9: 5. Защото живите поне знаят, че ще умрат;
  Но мъртвите не знаят нищо, нито вече придобиват,
  Понеже споменът за тях е забравен;
  Ако мъртвите не знаят нищо, как Дева Мария ще знае?

  Йоан 3:30. Той трябва да расте, а пък аз да се смалявам.
 12. 12 Профил на amity
  amity
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#9] от "Иво":

  Исус каза:
  "Йоан" 17:17. Освети ги чрез истината; ТВОЕТО СЛОВО Е ИСТИНА.
  Ако вярваме на Спасителя, то трябва да вярваме, че Божието слово е 100% истина. Когато Сатана Го изкушаваше в пустинята, Той не каза: "Преданието казва", а "ПИСАНО Е".
  Или трябва да вярваме на Исус, или да не Го наскърбяваме, като се наричаме с името Му - "християни".
  "От делата им ще ги познаете".

  Йоан 3:30. Той трябва да расте, а пък аз да се смалявам.
 13. 13
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:54 на 15/08/2010 от неговия автор.

 14. 14 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Гневно

  Ивчо, ти не ми цитирай как впоследствие се е извъртяла Църквата! Кажи в Новия завет какво пише за Дева Мария! Нали той ви е Пътеводната звезда!

  Там пише, че Иисус се обръща към майка си: "Жено, не те знам коя си!"
  Що не следвате напътствията Му според Свещената книга, а?!
  Ама ще трябва да признаете, че от истинските евангелия са вадени текстове и са прибавяни други!

  Ето дванадесетте ученици, които Иисус сам е избрал:
  Симон, наричен ПЕТЪР, АНДРЕЙ, негов брат, ИАКОВ Зеведеев, ИОАН, негов брат, ФИЛИП и ВАРТОЛОМЕЙ, ТОМА и МАТЕЙ митар, ИАКОВ АЛФЕЕВ и Левей, наречен ТАДЕЙ, СИМОН Кананит и ИУДА Искариот
  (Матея, 10:2-4)

  А повечето от (28 на брой) евангелията и посланията от Новия завет са писани не от учениците Му, а от хора, които никога не са присъствали на проповедите на Иисус: Павел (който е гонел християните и съучастник в убийството на св. Стефан) - 13 бр. послания, Лука - негов ученик, автор на еванг. и на "Деянията", Марко и т.н.

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 15. 15 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#14] от "SAAVEDRA":

  P.S. отговор до [#6] Иво

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4748 Любопитно

  До коментар [#11] от "amity":

  Ето отговора ми:

  http://www.pravoslavieto.com/books/agiologia/pochit_Bogoroditsa_i_svetiite.htm

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#12] от "amity":

  От ПЛОДОВЕТЕ им ще ги познаете!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4748 Любопитно

  До коментар [#14] от "SAAVEDRA":

  За това има Свето Писание и Свето Предание, това което е пропуснато да се напише от светите евангелисти Марко, Матей, Йоан и Лука в написаните от тях Св. Евангелията е съхранено и запазено от християните в Светото Предание....!

  П.П.
  Кажи ми ти какво мислиш за написаното от amity?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ти кажи през първите векове какво е било отношението към Богородица, не ме препращай към постингите на тоя и оня!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4748 Любопитно

  До коментар [#12] от "amity":

  http://www.pravoslavieto.com/inoverie/eresi/ikonoborstvo.htm

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4748 Неутрално

  До коментар [#19] от "SAAVEDRA":

  Днес е голям празник (надявам се и за теб), така че мисля да не споря излишно и да не се ядосвам! Бъди жив и здрав!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Бог да прости умрелите" - защото ние не можем да прощаваме ,нито на умрелите ,нито на живите.

 23. 23 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Църквата само се влачи след онова, което й е изгодно, и което може да й донесе материална облага - затова е прилапала в обредите си и езически такива, и какво ли не, само и само да не отблъсне последователи, да й пълнят касичката! Също като комунетата, дето гонеха вярващите от храма, пък сега - на първа линия там, със свещите и кръстните знаци!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 24. 24 Профил на amity
  amity
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":

  Съжалявам, но тази статия не отговаря на Библията. Единственият Авторитет, на Който може да се вярва, това е Бог. А Исус не пише, че се е покланял на майка Си, нито пък, че апостолите са го правили. Те ясно са разбирали Божиите заповеди и са били наясно, че не може да се покланяш пред каквото и да е, и да не вършиш идолопоклонство. Всъщност, дони понятието "Богородица" е богохулство, защото излиза, че Мария е родила Бога. Всъщност, Мария е послужила за инструмент в Божиите ръце, за да Се въплъти Исус. Думите, които постоянно се цитират и се използват за "доказване", че Дева Мария е в Небето:
  "Лука" 1:48. Защото погледна милостиво на низкото положение на слугинята Си;
  И, ето, от сега ще ме облажават всичките родове.

  съвсем не говорят за подобен факт. Мария изразява благодарността си към Бога и Го прославя:
  "Лука" 1: 46. И Мария каза: -
  Величае душата ми Господа,
  47. И зарадва се духът ми в Господа Спасителя мой.
  49. Защото Силният извърши за мене велики дела; И свето е Неговото име.
  И продължава:
  "Лука" 1:50. И, през родове и родове,
  Неговата милост.
  Е върху ония които Му се боят.
  За какво говори Мария? За прослава на Бога и за Неговата милост към тези, които Му Се боят! Няма нито дума, която да означава, че Мария е вече обожествена, че е вече получила паспорт за небето или че някога ще бъде там. Мария, както всеки друг човек не може да влезе в небето без заслугите на Христовата кръв. Сам Господ Исус Христос казва:
  Матей 12:48. А Той в отговор рече на този, който Му каза, това: Коя е майка Ми? и кои са братята Ми?
  49. И като простря ръка към учениците Си рече: Ето майка Ми и братята Ми!
  50. Защото, който върши волята на Отца Ми, Който е на небесата, той Ми е брат и сестра и майка.
  Ако Мария , въпреки че е послужила за инструмент в Божиите ръце за да Се въплъти Исус, не е живяла след това така, както Бог казва, тя никога няма да влезе в Небето.
  Такива твърдения, че Мария е взета в Рая, са абсолютно неоснователни и дори е доста нелепо да се твърди, че това е станало, особено като се видят някои от твърденията, които буквално повтарят въкресението на Христос. В едно от тези твърдения се казва, че когато станало възкресението на Мария, тома не бил там, та след това трябвало да му се доказва. Това може да бъде измислено или от ум, който е достатъчно фанатизиран, или който пък е искал да направи християните за смях, като им повтаря същата история, само че замествайки Исус с майка Му.
  Имаме само едно абсолютно доказателство, на което трябва да основаваме вярата си: Божието слово. Ако там не пише нещо, не можем да твърдим, че това, в което вярваме, е достоверно. Не е важно дали един или милиони твърдят за дадено събитие или вяра. Важното е дали те се основават на Писанието. В противен случай:
  Исая 8:20. Нека прибягнат при закона и при свидетелството!
  Ако не говорят според това слово,
  Наистина няма зазоряване за тях.
  "Ако не говорят според написаното", няма смисъл от подобна вяра. Това казва Бог! Останалото е наш избор: дали да служим на Бога или на човешки измислици!

  Йоан 3:30. Той трябва да расте, а пък аз да се смалявам.
 25. 25 Профил на Valentina Chelebieva
  Valentina Chelebieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  чЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА всички с името МАРИЯ!

 26. 26 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иво":

  Ивчо, аmity e прав дотолкова, доколкото се позовава на Новия завет, в редакцията, която е била изгодна за Църквата и/или властимащите!

  Или признайте, че всичко писано в него е истина, или си признайте хилядолетните ЛЪЖИ! Които така или иначе лъсват вече!

  Не може да мамите хората завинаги! Пък правите и Иисус съучастник в гнусните ви дела, като Му приписвате думи, които никога не е изричал!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 27. 27 Профил на amity
  amity
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иво":

  Иво,
  Трябва да се прави разлика между Предание и "предание". Ето два примера:
  Йоаново 1:1. Това, което беше отначало, което чухме, което видяхме с очите си, което изгледахме и ръцете ни попипаха, за Словото на Живота, -
  2. (защото животът се яви, и ние видяхме, и свидетелствуваме, и ви възвестяваме вечния живот, който беше у Отца и се яви нам), -
  3. това, което сме видели и чули, него възвестяваме и на вас, за да имате и вие общение с нас; а пък нашето общение е с Отца и с Неговия Син Исус Христос.

  2 Солунци 2:15. И тъй, братя, стойте твърдо и дръжте преданията, които сте научили било чрез наше слово или чрез наше послание.

  И така, за какви предания става въпрос? Предания, които са от апостолите. Тези Христови служители са били участници и свидетели на случилото се тогава. Това те са предали на другите и изрично се казва, че това е станало "чрез наше слово или наше послание".
  Къде в посланията или разказите на апостолите пише, че Дева Мария се е възнесла на небето?
  А "светото" предание е сборник от съчинения, които са дело на вярващи и не дотам вярващи през вековете. Всеки е измислял по нещо, добавял е по нещо, тълкувал е по нещо и след това "го е предавал". Но всички тези "предания" са без всякакво основание и не отговарят на Божието слово. А Господ каза:
  "Марко" 7:8. Вие оставяте Божията заповед и държите човешкото предание, [измивания на шулци и на чаши; и много други неща правите].
  9. И каза им: Хубаво! вие осуетявате Божията заповед за да спазите своето предание!
  13. И тъй, осуетявате Божието слово заради вашето предание, което сте предали и вършите много такива неща подобни на това.

  Йоан 3:30. Той трябва да расте, а пък аз да се смалявам.
 28. 28 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Аз мислех, че е Светият Дух казва - Майката на моя Бог, а не Инструментът/даже малко неприлично звучи/ на моя Бог. Той и Ленин се съмняваше, че Св.Дух се е бъзикал с нас по онова време, защото не бил запознат с теорията за диктатурата на пролетариата, но все пак ние православните се придържаме към Писанието, каквото е и затова за тази, която е наречена Майка на Бога, казваме Богородица.

  А в Писанията има безброй примери на покланяне на хора, даже доколкото си спомням Бог, чрез пророка, прати някой да се поклоня на някакъв цар. Не се покланяме на никой като на Бог, но се покланяме на много хора, както и никой не се покланя на Приснодевата като на богиня, а като на Божия майка, както е казал Дух Свети.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 29. 29 Профил на amity
  amity
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иво":

  Иво,
  Вместо да се ядосваш, просто посочи, КЪДЕ В БИБЛИЯТА ИМА ПОНЕ ЕДИН от тези "празници", които се наричат "християнски". Някой от тях да е постановен от уечиниците Му или от самия Него?
  Ако посочиш поне един такъв, ще е достатъчно доказателство и вече ще знам, че наистина е така.

  Йоан 3:30. Той трябва да расте, а пък аз да се смалявам.
 30. 30 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 631 Весело

  До коментар [#4] от "др. Иванов":

  "Колко мъка има по света и колко еретици и комунистически пропагандатори във форума. "

  Абе не са много! Ето в тези коментари един червен пропагандатор Саааведра и един протестант еретик Амити. Ако не броим Врек , които под всяка статия пише боко това и онова, а пък в края на краищата той с това хляба си вади. Та не са много. Иначе много пишат. Просто ги подминавай.

  Честит празник на всички!

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 31. 31 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До Амити ( 27 ) ,,2. (защото животът се яви, и ние видяхме, и свидетелствуваме, и ви възвестяваме вечния живот, който беше у Отца и се яви нам), "

  Мен ако питат Живота е от Сатана и затова е измама, Битието е от Господ ( Виж заглавието Първа глава от Библията ).

 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4748 Любопитно

  До коментар [#24] от "amity":
  До коментар [#27] от "amity":

  Ето пак нещо за теб, заблудени протестанско сектантче:

  http://www.pravoslavieto.com/ikonopis/docs/v_zashtita_ikoni.htm

  И още:

  "Протестантите пък отиват в друга крайност, като отхвърлят свещенството и външното съществуване на Църквата. Според тях произтичащата от свещенството служба е просто едно упълномощаване от вярващите, а възлагането на ръцете е само един обред, който не подава нито благодат, нито някаква власт. Затова и пасторът при протестантите е просто един вярващ християнин, който е упълномощен да ръководи само събранията им, а не свещеник, облечен с духовна власт в Църквата.

  Като се отделил от поместната Римска Църква вследствие на нейните заблуждения, Лютер не искал да се присъедини към Вселенската Източна Църква. Той не направил това отчасти поради своята гордост и славолюбие, а отчасти и защото бил възпитан в католически дух, споделял латинските предубеждения против православния Изток. А най-главната му грешка била неговата лъжлива мисъл, че уж и Православната Църква е причастна на римските злоупотреби и нововъведения. В тая груба грешка, която и досега се заимства от всички протестанти, Лютер изпаднал, като напълно забравил, че именно заради тия римски нововъведения и злоупотреби с хорските съвести Православната Църква е скъсала своя древен съюз с римския патриарх. [Виж също: Luther had his chance - The story of the first contacts between Protestants and the Orthodox Church].

  И като поел върху себе си ролята да преобразува Западната Църква, бащата на реформацията сам се намерил вън от всякаква връзка с Вселенската Църква. Той останал без Църква, с една само Библия, но и нея започнал да преправя по своему. Но като богослов Лютер разбирал силата на много изречения в Новия Завет, в които се приписва на Църквата голяма важност в отношението на истината и духовното право. Той разбирал и чувствувал добре, че с тия изречения се изобличава нагледно неправилността на приетото от него положение по отношение на Църквата, и тези изречения той вече не можел или пък не искал да измени.

  И какво направил реформаторът, за да скрие делото си, за да съгласува някак своето учение със Свещеното Писание?

  Чисто и просто Лютер изключил от своя превод на Библията самата дума Църква. Всеки добросъвестен човек се учудва и недоумява как е възможно да се направи това, когато на много места на св. текст се намира високото понятие и термин Църква. Но това действително e така. Вземете Лютеровата Библия и ще се уверите, че той е изключил от своя превод тая величествена дума и понятие.

  На немски църква е Kirche. Тази дума, която Лютер избягва в Свещеното Писание, се е употребявала и досега се употребява и съответствува на гръцката ekklhsia във всичките й значения, в които тя се среща у всичките християнски писатели. Kirche може да означава място на обществено богослужение. С други думи, храм и събрание на верни: пастири и пасоми. Може обаче да се отнася и към частните църкви, и към Вселенската Църква8. Но без да се гледа на това, че тая дума е напълно достатъчна и удовлетворителна, Лютер не я употребява нито един път в Свещеното Писание, където се говори за Църква. Когато се отнася за здание, той употребява думата Tempel. В повечето случаи обаче реформаторът заменя Kirche с думата Gemeinde, което значи община, събрание, съвет, енория.

  А по какъв начин в Лютеровата Библия думата енория или община или събрание замества думата Църква! Някои протестантски богослови, за да оправдаят Лютер, казват, че думата Gemeinde означава изобщо събрание, а в частност може да означава събрание от верни и по словопроизводството си тя повече съответства на гръцката дума ekklhsia (Църква), както тя се употребява у древните езически гръцки писатели. Но ако следваме тази протестантска логика и при превода на думите, които изразяват християнски понятия, се ръководим от речниците, съставени от езически писатели, тогава можем да отидем много далече. В такъв случай думата cariz щяхме да преведем не като благодат, а прелест, грация; omologeo вместо изповядвам щяхме да преведем свързвам контракт и т. н. С една дума, тогава щяхме да повредим текста на цялото Свещено Писание. При това думата Gemeinde само по словопроизводството си може да означава събрание от верни. И наистина, нито в говоримия, нито в книжовния език такова значение на тази дума не се е утвърдило. Ако запитаме някой немец какво значи думата Gemeinde, веднага ще ви отговори: община, общинско управление, кметство. Така се употребява тя в нейното тясно значение и в Австрия, и в Германия.

  По-голямо доказателство, че думата Gemeinde не съответствува на гръцката ekklhsia и не може да замени думата Kirche, служи това, че тя, без да се гледа на Лютеровото усилие, не го е заменила и досега. Никой от немските писатели никога не е говорил: Gemeindelehre, Gemeindekonzil, Gemeindegeschichte, roemische Gemeinde и т. н., обаче се е говорило и се говори: Kirchenlehre, Kirchenkonzil, Kirchengeschichte, roemische Kirche и пр. Сам Лютер в оглавлението на Псалмите, които са били предназначени за църква, употребява думата Kirche, а в текста на Свещеното Писание никъде не я употребява.

  Защо е така? Затова, защото тая дума му бодяла очите, като изобличавала и неправилността на неговите мъдрувания. И ако не беше свързан този контракт, така да се каже, между него и немските князе, които го покровителствували, понеже ставали пълни господари на отнетите църковни имоти, нямаше да има сега и помен от някакво си протестантство. Като въстанал против поместната Римска Църква и се отчуждавал от Вселенската Църква, Лютер за свое оправдание всички новозаветни обещания за непоколебимостта и вечното пребъдване на Църквата, за нейната важност като стълп и крепило на истината, за духовните й права, за необходимостта да й се покоряваме намислил да отнесе към някаква си дума Gemeinde, която в широк смисъл може да означава само общество от миряни, а в никой случай няма иерархическо значение. Така с това той извратил целия смисъл на евангелските изречения9.  Като отхвърлил думата Църква, която с наименованието си и със свойството си изобличава Лютеровото свободомислие, реформаторът не е могъл да не види, че не малък враг на неговото учение е и църковното Предание. И ето той премахва от своя превод на Библията думата Предание. А местата от Свещеното Писание, в които се говори за необходимостта да се пазят преданията на Светите Апостоли, или устното Божие Слово, Лютер в превода си умишлено затъмнява. Така например свети апостол Павел във Второто си послание към Солуняните (2 Сол. 2:15) дава положителна заповед за преданията: "Дръжте преданията (paradosis), които научихте било чрез наше слово, било чрез наше послание"; и по такъв начин устните предания приравнява, както се вижда от текста, с написаните в Свещеното Писание наставления. Лютер е превел: Haltet an den Satzungen (наставления). Тази дума е употребена от него и в превода на 2 Сол. 3:6. Но наставления или постановления това ли значи, което значи думата предание?

  А думите на апостол Павел, които заключават в себе си похвала към коринтските християни за точното запазване на Апостолските предания, са напълно затъмнени. Текстът на Апостола е този: "Похвалявам ви братя, че ме помните за всичко и държите преданията (paradosis) тъй, както съм ви ги предал" (1 Кор. 11:2). В превода на Лютер обаче четем: "Хваля ви, любезни братя, че ме помните във всичко или във всичките неща и държите този начин (?), който аз ви предадох". В превода на нeмски: "Ich lobe euch, liebe Brüder, daß ihr an mich denkt in allen Stücken und haltet die Weise, wie ich sie euch gegeben habe" (1 Кор. 11:2). Каква тъмнота и неопределеност! Никакъв положителен смисъл не може да се изведе от този превод, докато в думите на Апостола смисълът на това място е ясен и определен.

  Протестантите и досега проповядват за Свещеното Предание, че уж то не е нужно. За догматическото учение, казват протестантските богослови, е достатъчно само Свещеното Писание. Останалото пък в религията - например християнският живот, устройството на Църквата, богослужението, според тях е безразлично. Що се отнася обаче до догматите, самите протестанти си противоречат, когато се обръщат към историята на догматите и по такъв начин те неволно признават важността на Преданието. Всичкото им невежество се състои в това, че те съобразно със своите предубеждения развалят тази история.

  Апостолите заповядали на първите църковни епископи да предават на вярващите символа на вярата, който е и записан в техните свети писания - да го предадат не писмено, а устно. "Имай за образец здравите думи, които си чул от мене, с вяра и любов в Христа Иисуса", пише свети апостол Павел до Ефеския епископ Тимотей (2 Тим. 1:13). По-нататък той добавя: "И тъй, чедо мое, усилвай се в благодатта, която ти е дадена от Христа Иисуса, и каквото си чул от мене при много свидетели, предай го на верни човеци, които ще са способни и други да научат" (2 Тим. 2:1-2). Очевидно е, че според намерението на Апостолите символът на вярата е трябвало да се спазва в Свещеното Предание.  Много от догматите на вярата се съдържат в Свещеното Писание само прикрито (implicite). Всичките тия догмати са отхвърлени от последователите на Лютер. А всъщност тия догмати, които са отхвърлени от тях с отхвърлянето на Свещеното Предание, където са разяснени, са от такъв характер, че с тяхното отхвърляне се подкопават и други височайши истини на християнството. Такъв е например догматът за почитането на Св. Господен кръст; такива са догматите за почитането на Св. Христови тайни, почитането на Св. мощи, Св. икони и др. Най-сетне за самото Свещено Писание, единствения уж според мнението на протестантите източник на християнското вероучение, е необходимо Свето апостолско Предание като негова опора.

  Самият въпрос имаме ли ние Свещеното Писание, се решава само въз основа на Свещеното Предание. В истинността на Четвероевангелието, Деянията апостолски и останалите новозаветни книги ние се уверяваме посредством Преданието.

  Именно от това, че в протестантския свят е отхвърлено Свещеното Предание, започвайки още от времето на Лютер, и до ден днешен произтича безкрайният, неразрешим сам по себе си за човешкия разум въпрос, въпросът за истинността на Светите книги и за историческата достоверност на свръхестествените Божии работи, които са отразени в тях. А освен това каква страшна злоупотреба с текста на Свещеното Писание виждаме ние у протестантите! Буквата е няма и безотговорна: всеки я разбира както си иска и както може. Нима не от тая причина са произлезли и всичките древни ереси, защото еретиците, като се отклонявали от общението с Майката Църква, са се отбили в самоволен път, като са отхвърлили Свещеното Предание? И ако в древността някои умове злоупотребявали със Свещеното Писание, когато всички, дори и самите заблуждаващи, твърде са го уважавали и са благоговеели пред него, какво може да бъде сега, когато толкова много от протестантските учени богослови тълкуват Свещените Писания като обикновено човешко произведение, например като турския Коран?

  От всичко казано следва, че и за християнската догматика, ако само искаме тя да ни предава напълно църковните догми, е нужно непременно и Апостолското предание. Преданията, както се изразява и руският светител Ст. Яворски, са тъй потребни за вярата, че чрез едното Предание може да има вяра, докато Свещеното Писание без Преданието е недостатъчно за вярата. Тази е и главната причина, която е накарала Христовите Апостоли да определят като безусловно задължение на вярващите да държат Преданието или устното апостолско Слово наравно със Словото, написано от тях - Свещено Писание (2 Сол. 2:15)."

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Честит празник на всички именници да са живи и здрави!
  На такъв светъл празник тук не е мястото на безбожни другари и гнусни сектанти не им обръщайте внимание и не влизайте в тъпи спорове!

 34. 34 Профил на amity
  amity
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#28] от "др. Иванов":

  Да приемем, че е така. Защо не съществува поне един стих в Божието слово, който да казва, че апостолите са се покланяли на майката на Исус?

  Йоан 3:30. Той трябва да расте, а пък аз да се смалявам.
 35. 35 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#32] от "Иво":

  "...високото понятие и термин Църква"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Долу ръцете от Богородица, лицемери!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4748 Любопитно

  До коментар [#12] от "amity":

  И само още един въпрос към теб: ти вярваш ли в Символа на вярата - която седи в основата на нашата християнска вяра?

  1. Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо.

  2. И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало.

  3. Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек.

  4. И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан.

  5. И възкръсна в третия ден, според Писанията.

  6. И възлезе на небесата и седи отдясно на Отца.

  7. И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край.

  8. И в Духа Светаго, Господа, Животоворящия, който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.

  9. В едната, света, вселенска (съборна) и апостолска Църква.

  10. Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете.

  11. Чакам възкресение на мъртвите.

  12. И живот в бъдещия век! Амин.

  И какво смяташ ти и твоята еретическа сектанска църква (най-вероятно протестанска църква) за светите тайнства?

  1. Кръщение,
  2. Миропомазване,
  3. Покаяние (Изповед),
  4. Причащение (Евхаристия),
  5. Брак (Венчание),
  6. Свещенство
  5. Елеосвещение (Маслосвет).

  ???

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4748 Разстроено

  До коментар [#35] от "SAAVEDRA":

  Защо мразиш толкова много Църквата?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Честит празник на всички православни християни!
  Да сме живи и здрави, да работим и да дочакаме по - добри дни!
  Честит празник и на всички именници!
  А на останалите - нека уважаваме празниците си и зачитаме вярата и обичаите си, и да пожелаваме добро на останалия свят!

 39. 39 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "Иво":

  До коментар [#37] от "Иво":

  Хубави и вярни постове имаш, Иво, напълно подкрепям!
  Не си разваляй празника!

 40. 40 Профил на amity
  amity
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Наистина е много притеснително това, което виждам и в отговорите, и във "вторичните" доказателства(подкрепата) на отделни коментари. Българският народ е бил християнски преди Борис Първи да въведе "християнството". Сега мнозинството всички предпочита да се обръща към идоли, към починали, към кандилата, към свещите. Никой ли не може да се замисли, че християнството не е религия на идолопоклонството? Никой ли не може да разбере, че когато се молим на човек, ние заставаме срещу Бога, защото независимо дали вярваме или не, молитвата и поклонението пред човек е идолопоклонство! Защо никой от четящите не се опита да разбере стиховете, които се показват, а възприема за християнство една религия на парите, с купуване на спасението чрез палене на свещи? Няма нито един момент в евангелието, където Исус да казва, че който запали свещ, ще бъде спасен! Напротив. Исус казва категорично какво ще се случи, когато дойде:
  Матей 7:21. Опасност от лъжливо изповядване
  Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи!, ще влезе в небесното царство, но който върши волята на Моя Отец, Който е на небесата.

  22. В онзи ден мнозина ще Ми кажат: Господи! Господи! Не в Твое ли име пророкувахме, не в Твое ли име бесове изгонвахме и не в Твое ли име извършихме много чудеса?

  23. Но тогава ще им заявя: Аз никога не съм ви познавал; махнете се от Мене, вие, които вършите беззаконие.

  Какво ще каже на тези, които се покланят по неправилен начин? Той няма да ги обвини, че не са вярвали. Няма да им каже, че не са вършили добри дела. Няма да им каже, че не са вършили чудеса. Но ще им кажа, че не ги познава, ЗАЩОТО СА ВЪРШИЛИ БЕЗЗАКОНИЕ! НАРУШАВАЛИ СА ЗАПОВЕДИТЕ МУ!

  Защо вместо да давате одобрение и да вярвате в неверни неща, не отворите Божието слово, за да прочетете това, което иска Господ Исус Христос? Ако сте христини, ще следвате Христос, а не човешки измислици! Защото можете да пишете, че не сте съгласни с думите ми, но дали ще можете да кажете същото и на Исус, когато дойде?
  Съществува едно невероятно разбиране на думата "секта". Секта не означава църква, която е малка група или пък е различна от Православието. Секта произлиза от "сектор". Отрязък. Църква, която изповядва част от Библията, а не цялата Библия и е вмъкнала в ученията си езически обреди. Може ли някой да открие в Исусовите наредби това, което върши днес Правослевната църква? Да може поне един празник да докаже, че се основава на думите на Спасителя? Да може да докаже, че Исус се е покланял пред икони или е палил свещи?
  Йоан казва:

  1 Йоаново 2:6. Който казва, че пребъдва в Него, е длъжен да постъпва, както е постъпвал Христос.

  ДА ПОСТЪПВА КАКТО ХРИСТОС! Това е християнинът. Който не постъпва по този начин, се заблуждава, че е християнин.

  Йоан 3:30. Той трябва да расте, а пък аз да се смалявам.
 41. 41 Профил на amity
  amity
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#36] от "Иво":

  Иво, радвам се, че си написал този "Символ на вярата". Така ще ми дадеш възможност да те насоча към "истината", която мислиш, че е в Православието. И така, виж една от точките:

  7. И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край.

  Кажи ми сега, починалите отиват в небето, а след това Исус ще дойде да ги възкреси и съди ...ОТ ЗЕМЯТА??? Ако Дева Мария и светиите са на небето, Господ няма нужда да ги търси тук, защото те ще са при Него!
  Ако някой ти е дошъл на гости и ти искаш да се срещнеш с него не отиваш в дома му, защото той е при теб!!!
  Не разбираш ли, че вярването, че Дева Мария е в небето, е пълна безсмислица!

  Йоан 3:30. Той трябва да расте, а пък аз да се смалявам.
 42. 42 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Много от написаното в Библията не бива да се приема буквално.Библията трябва да се тълкува на много нива . Името на божията майка е могъщ ерегор ,който има реална сила ,затова толкова хора вярват в нея.В крайна сметка ,дори тази вяра да ни прави мъничко по- добри ,това вече е един плюс

 43. 43 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Защо не съществува поне един стих в Божието слово, който да казва, че апостолите са се покланяли на майката на Исус?
  ---------------------------------------
  Първо, защото е била жива, тя надживява почти всички новозаветни писания, само Евангелието на Йоан е писано по-късно.
  Второ, описвани са само най-важните неща за Църквата и основно там, където са излизали разногласия, напр. всички послания са за да се нахокат тези, дето си измислят свои провила. Никой не е написал и един ред затова, което е било безспорно и което са правили и приемали всички. За какво му е на някой да описва как точно се прави кръщение, след като всички са по правили по един начин и го е имло описан във всички катехизиси? Всички коринтяни са били кръстени по един начин, затова като им шока канчетата св.ап. Павел не ги напътства как да се кръщават, те си знаят и без него.

  Вие защо не правите безкръвна жертва за Мария Мироноска, въпреки пряката заповед на Христос?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 44. 44 Профил на ironlungz
  ironlungz
  Рейтинг: 395 Гневно

  Дами кефете се на празника си и не забравяйте, че според християнството вие сте произлезнали от кост на мъж и трябва да следвате неговата воля и никога да не му противоречите.

  Религията е най-дискриминативната организация спрямо жените.

  ЖИВЕЕМ В 2010 ГОДИНА. НИМА ВЯРВАТЕ В ЗЕВС? Същите доводи, заради които не вярвате в Древногръдската митология, може да приложите и върху юдейската секта, която е официална в България.

  НЕ БЪДЕТЕ СТАДО. МИСЛЕТЕ. ЖИВЕЙТЕ СВОБОДНО.

 45. 45 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Днес 2010 - 8 - 15 в 13: 37 часа Бълг.време ( 10 : 37 ГМТ ) Господ размаза Живота ,като хлебарка на теракот.Всичко на празника !

 46. 46 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "За здраве се колят курбани..." - християни, вместо да мразите мюсулманите, прегърнете се в името на общата ви страст към мазната овча пача като средство за духовно извисяване. Само по-тихо със съборите - Марийка таман успя да заспи.

  gradinko.bg
 47. 47 Профил на amity
  amity
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#42] от "Irina":

  Ирина,

  Ако Библията не трябва да се приема буквално, то излиза, че Исус е лъжец:

  Йоан 17:17. Освети ги чрез истината; Твоето слово е истина.

  Защо Исус не отговаря на Сатана с думи от "преданието", а казва "ПИСАНО Е"?!

  Къде е писано? В ПИСАНИЕТО!
  Забележи какво казва Исус в Първосвещеническата Си молитва:

  "Йоан" 17:14. Аз им предадох Твоето слово; и светът ги намрази, защото те не са от света, както и Аз не съм от него.


  Какво е дал на учениците? Преданието??? Не. ПИСАНИЕТО! БОЖИЕТО СЛОВО.

  Какво се получило като резултат? Учениците били намразени! Защо? Защото на света не му харесва да живее по Божието слово.
  Същото е и тук. Би трябвало всеки да се замисли какво изповядва, вместо да чете първосигнално това, което му е втълпявано от детинство и да мисли, че езическите празници са християнство.

  Йоан 3:30. Той трябва да расте, а пък аз да се смалявам.
 48. 48 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 672 Весело

  За празника на Успение Богородично, "La Croix" изпълнени са различни храмове Мария като католици, млади и стари. Тя кажа това, което въведе фигурата на Мария, по-специално нейната дълбока човечност
  http://www.la-croix.com/Ils-honorent-Marie-a-tout-age-et-en-tous-lieux/article/2435453/4078
  http://www.la-croix.com/mm/illustrations/Multimedia/Actu/2010/8/13/marie15_article.jpg
  "Идвам всяка година в продължение на петнадесет години", каза Мишел.Бермудските острови и ходене с обувки на краката, пенсионирания служител град обозначава плосък камък на планината, изгубени в пейзажи, които обграждат светилище: "Това е, когато се молим. Тук рецитираха ми броеница, за два часа. Мария е много скъпа до сърцето ми. По време на изявата, тя ни изпраща съобщения на Сина Му, който ни засяга дълбоко. "
  "Това е най-близо до нас. Именно тя, който се изяви, малкия Исус. И това е тя, които ще ни придружават в последния момент. Тя се казва в Hail Mary Молете се за нас сега и в часа на нашата смърт. " Исус ще ни съди вместо това. С добър адвокат като Дева, имам шанс да се махна ", казва Жан-Мари, се смее.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 49. 49 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4748 Весело

  До коментар [#39] от "noshtna_straja":

  Благодаря ти, честит празник и на теб!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 50 Профил на amity
  amity
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#43] от "др. Иванов":

  Йоан обаче би трябвало да й се е покланял, след като е починала преди него. За съжаление на нито едно място в "Откровение" не пише, че е срещнал Мария, нито пък че изобщо има някаква представа, че тя е в Небето. Не е ли доста странно именно ученикът, който е приел Христовата майка да не знае къде е тя? Поне едно писмо от нея би трябвало да получи или да му бъде уредена аудиенция в Небето с нея!
  Между другото, за какво жертва става въпрос, защото не си спомням в Библията да пише нещо подобно за жертва на Мария "Мироноска". Предполагам, че става въпрос за Мария, която е помазала нозете на Исус, нали?

  Йоан 3:30. Той трябва да расте, а пък аз да се смалявам.
 51. 51 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#46] от "gradinko":

  Абсолютно точно, тия курбани са една голяма гавра със същността на Христовото учение!

  Църквата гони и убива езичниците векове наред, но като не може да изкорени някои народни вярвания и обичаи, одмах се нагажда и си ги прави неотменна част от собствената си ритуалистика.

  "Християнството" се е зародило като секта в рамките на юдаизма и оттогава насам не може да се отърси от изпразнени от съдържание ритуали, па и притуря и разни други, за които Иисус и хабер си няма... И които нямат нищо общо ни с духовността, ни с пътя към Царството Божие и пр., по-скоро отвеждат заблуденте вярващи на едно друго място...

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 52. 52 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#50] от "amity":

  Ти смяташ, че авторът на "Откровението" е Йоан Зеведеев?

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 53. 53 Профил на amity
  amity
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#52] от "SAAVEDRA":

  Да, самият Йоан. Дори не това, че пише, "Аз, Йоан", а защото няма никаква логика да пише само първото си име, ако не е добре познат между християните. Когато някой се подписва само със собственото си име, това означава, че тези, на които изпраща вестите, го познават твърде добре. А посланието е изпратено до целия тогавашен християнски свят. Доста нелепо би било да се подписва някой непознат с името "Йоан", ако хората нямат представа за кого става дума.

  Йоан 3:30. Той трябва да расте, а пък аз да се смалявам.
 54. 54 Профил на fatih
  fatih
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#42] от "Irina":

  В крайна сметка ,дори тази вяра да ни прави мъничко по- добри ,това вече е един плюс " +++ 4естит празник на вси4ки!

 55. 55 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Откровение е писано преди смърта на Богородица, но въпреки това св.ап. Иоан пише в Откровенние достатъчно за Божията майка, просто еретиците не четат. Пак в Откровение ще си прочетеш за кандилата, а в Деяния за свещите, където Лука изрично посочва, че на сбирката на християните имало много свещи. Бог ще дойде да съди живи и мъртви, под това, че мъртвите са на небето не се разбира, че са сред облаците или йоносферата, а в духовния, в нематериалния свят.
  Хабер си нямате от това, което е написано.

  Освен това, под "небето и земята" не се разбира в облаците и на улицата, както смятат празноглавите евангелисти, а това е земното и небесното,

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 56. 56 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  За Мария Мироноска пътниците за ада да си прочетат какво е станало на Велика сряда и какво точно е казал Христос.
  Чете бе, безбожници, четете!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 57. 57 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Честито Успение Богородинчо!
  http://vbox7.com/play:4323d8f0

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 58. 58 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Неутрално
 59. 59 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#56] от "др. Иванов":

  Преди да четем, дай да се разберем писаното в Новия завет 100% истина ли е, защото за Иисус в него пишат хора, дето ни са Го виждали, ни са го слушали лично!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 60. 60 Профил на lina_sf
  lina_sf
  Рейтинг: Неутрално

  Приятели,
  не реагирайте така бурно на протестантството! Спомнете си как е възникнала Реформацията и срещу какво е била насочена реакцията на онези велики мъже, някои дори жертвали живота си за чистото Христово учение!
  Писаното тук не е от омраза към православието, а с цел да отвори очите на заблудените. Защото е писано:

  Матей 15:9 Обаче напразно Ми се кланят,
  като преподават за поучения човешки заповеди."
  А човешки са включените в много учения предания;

 61. 62 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Гневно

  До коментар [#60] от "lina_sf": Не реагирайте така бурно казва пастора и ви призовава да дадете дарения да си живурка охолно , а вие гледайте тъпо и прежалете апартамента си.Аман от нахални сектанти!

 62. 63 Профил на $
  $
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Хора! Грях е на този ден се спори!

  4ЕСТИТО УСПЕНИЕ БОГОГРОДИ4НО!

 63. 64 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално  "Какво имаш ти с Мене, жено?"

  (или в различните версии:

  "Какво има между Мене и тебе, жено?"
  (Йоана, 2:4)

  Дали Иисус се е отнасял точно така с Майка Си, а?

  И как после Тя изведнъж се превръща в най-тачената след Бог и Него в "християнството"?!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 64. 65 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 948 Неутрално

  На любимия град - Честит Празник, хубави и добре поддържани улици и повечко платени данъци и декларирани приходи от туризъм, че аман от шмекери и мазни тунеядци по Черноморието ни !

  А вярата да си я носи всеки по своему, но без нея - зле !

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 65. 66 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#17] от "SAAVEDRA":


  Само не мога да разбера кой и защо слага минуси на това :

  "От ПЛОДОВЕТЕ им ще ги познаете!",

  което е цитат от Новия завет -

  (Мат. 7:16)

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 66. 67 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Днес православните отбелязваме Успение на Пресвета Богородица !
  Честито на именниците !
  Честит Ден на Варна съграждани !
  Не отстъпвайте никога от Вярата си !

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 67. 68 Профил на lina_sf
  lina_sf
  Рейтинг: Неутрално


  До Шилето:
  някой да ви е задължил да посещавате протестантска църква и да давате парите си там?!?
  Между другото, при нас не се плаща за нито един обред - сватба, кръщение, опело...Както е при православните. Защо тогава се интересувате от парите на църквите ни?
  Има Един Бог, Който вижда и знае всичко;И Той е Единственият Съдия!Слава да Му е, също на Сина и Светия Дух!
  АМИН...

 68. 69 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#68] от "lina_sf":

  "Защо тогава се интересувате от парите на църквите ни? "

  Ми щото сте им конкуренция!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 69. 70 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#47] от "amity":

  Аз написах „не всичко“,по тоя въпрос ,разгледайте Волтер ,който на базата че някои ,от текстовете /историите в бибилията ,тълкувани буквално са неприемливи ,например както тая на създаването на Ева от реброто Адамово или Ноевия ковчег ,където са били събрани всички животински видове и то по двойки/ осмива библейските митове ,като несъстоятелни.Омар Хайям ,между другото също влага многопластово значение в своите стихове ,нали не мислите ,че тоя велик посветен само е разпивал..Така ,че вие сте прав ,по отношение на това ,че някой от писанията и заветите ,могат и трябва да се приемат буквално ,например 10-те божи заповеди -,тук няма ,какво да се чудим-не кради ,не лъжи не убивай....в прав текст е казано.....

 70. 71 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  То затова и пастора не ви плаща за да се лекувате.Всичките сте като завити през глава разнасяте библията и в тоалетната и се опитвате да облъчвате хората, но май най голям успех имате при мангалите.
  Остави ни да си празнуваме и не досаждай
  До коментар [#68] от "lina_sf":

 71. 72 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Разстроено

  И въобще така нареченото християнство в началото и дума не дава да се издума за почитане на Дева Мария, щото изпада в ужас да не се възкреси вярата във Великата Богиня Майка, която "новата" религия всячески се мъчи да заглуши!

  "Св. Богородица е пълна персонификаци на Великата Богиня Майка извършена с приемането на християнството, където само името измества древната характеристика на богинята."
  (Българска митология. Енциклопедичен речник, 1994 г.)

  Тия просто са всеядни, и смилат всичко, стига да им върши работа, и го приобщават към измислената си доктрина, нямаща нищо общо с Учението на Христос!

  И всичките тия разрушени древни храмове и статуи на женски божества, с които е осеяна Европата, да не мислите, че са дело на някакви неизвестни варвари?! Благородните и човеколюви христиенчетата са изпотрошили всичко, и са избили сума ти народ, който е искал да запази старата си вяра! Колко красота е паднала в прахта на забвението! Е наскоро бяха открили, май в Северозападна България беше, една обезглавена женска статуя, сложена за стъпало на църка! Тия връщат изкуството, науката и културата на Човечеството векове, ако не хилядолетия назад!

  Ама после, с течение на времето, и когато няма как да потиснат хорската любов към Дева Мария, защото вярващите чувстват ЖИВАТА помощ и закрилата на Божията Майка, чудесата, които се извършват в Нейно Име, Църквата няма нищо против да почне да Я възхвалява с все по-гръмки имена и да трупа парички за Нейна сметка!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 72. 73 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  "Раздават се, предварително осветени в църква, от първите плодове за сезона - грозде, дини, както и обредни хлябове за здраве и за "Бог да прости умрелите".
  ----------------------
  Ако тук присъстващите бяхте впрегнали цялата тая религиозна енергия в раздаване на грозде и дини, едва ли щеше да остане човек в околността без диня и/или грозде.

  Прочее, къде ми е динята?

  p.s. Обръщам се само към православните юзъри, представителите на останалите християнски деноминации са освободени от дистрибуцията на плодове.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 73. 74 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Значи минуси може, но дини - не.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 74. 75 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално


  “Пресиян, от Бога владетел на многото българи, изпрати кавхан Исбул, като му даде войска, ичиргу боила и кана боила колобъра. И кавханът при смоляните...

  Който дири истината - Бог вижда. И който лъже - Бог вижда...

  БЪЛГАРИТЕ НАПРАВИХА МНОГО ДОБРИНИ НА ХРИСТИЯНИТЕ И ХРИСТИЯНИТЕ ГИ ЗАБРАВИХА, НО БОГ ВИЖДА!"

  Надпис на кан субиги Пресиян
  при Филипи
  837 г.

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 75. 76 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Весело

  До коментар [#73] от "wreck":
  Остана без диня ли , ех завалията!
  За теб ще има един каун защото сте си лика прилика!

 76. 77 Профил на registrac
  registrac
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Честито на всички именници!
  Минка
  Марияна
  Мариян
  Мария
  Марио
  Мариета
  Мариела
  Мариана
  Мариан

  Всички хора са пълни със светлина, само аз съм потънал в мрак.
 77. 78 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3998 Неутрално

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ И ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ,ЧЕ СМЕ ХРИСТИЯНИ!!!

 78. 79 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1225 Весело

  Честит празник на всички именници!
  Трябва да се радваме, че в традициите ни е залегнало да празнуваме именни дни и големи християнски празници.
  Защото в този забързан, натоварен, изпълнен с проблеми живот, това е повод да обърнем внимание на родните си, да седнем с тях на една маса /нещо, за което напоследък все нямаме време/, да пийнем от ракията на тате, да хапнем от гозбите на мама и отново да се почувстваме задружно семейство!

 79. 81 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Голяма Богородица е:Отидох на църква късно днес.Подавам парчки на свещарката като и давам повече / да има за църквата / тя ми отговаря-точни са ???? Смирен заставам пред олтара изпълнен с религиозно почтание прехвърлям на ум молитва.В това време отчето излиза от олтаря в двете ръце с найлонови торби пълни с понуда.Подминаваме като бързият влак и аз оставамс отворена уста.Излизам като замаян насреща ми циганка проси давами 20 ст заради което ме обсипа с пожелания заздраве и дълъг живот,чак се зачудих.Та това ми се случи днес ,оставям го без коментар .

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 80. 82 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4748 Любопитно

  До коментар [#75] от "SAAVEDRA":

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BD%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0

  "...Тази вяра, заради която сега аз умирам, ще се преумножи на българската земя, въпреки опитите ви да я възпрете чрез моята смърт. Кръстният знак ще бъде побит навсякъде, ще се въздигнат Божи храмове и чистите свещеници ще служат на чистия Бог, и жертвоготовно ще въздадат възхвала на жизнедаряващата Троица. Идолите, заедно със жреците и техните небогоугодни капища, ще се срутят и потънат в небитието, сякаш никога не са съществували. А единствен ти (Маламире), след много лета, ще погубиш безбожната си душа, не получавайки нищо заради жестокостта ти."

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 81. 83 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 566 Неутрално

  - В Троянския манастир - негово светейшество полковник максим;

  - В Черепишкия манастир - полковник калиник;
  - Във Варна полковник кирил;
  - В Неврокоп - полковник сатанаил...

  Край немат!

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 82. 84 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#82] от "Иво":

  Ивчо, не е ли малко нахално да игнорираш дребния факт, че при основаването си България не е била християнска!

  Така нареченото християнство, неговият ВИЗАНТИЙСКА девиация, е наложено насилствено, с реки от кръв по нашите земи!

  "Жизнедаряващата Троица" чрез ръцете на своите кръстоносни адепти, доста жизнеотнемащо се е проявявала!

  Ако нямаше подкрепата на държавата, православието отдавна да е забравено, защото хората не са слепи и виждат какви са му свещениците, какви са му проявленията, какви са му ПЛОДОВЕТЕ!

  И доколко то има нещо общо с истинското Учение на Христос! Макар че векове наред библията не е била достъпна за обикновените хора, каквото им прочетат и проповядат чернодрешковците - това е Истината!

  Разнасяйте си там кокалите, въвличайте наивните вярващи в идолопоклонство, глейте си мерцедесите, ролексите и златата, дебелите търбуси, завити в златоткани одежди, свещоливничките..., пък ще видим как ще свърши всичко...

  Както е писал кан Пресиян: БОГ ВИЖДА!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 83. 85 Профил на registrac
  registrac
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Кураж братя българи!
  На границата с исляма и при нарастващата цигания, трябва кураж.
  С Буда и Христос напред !

  Всички хора са пълни със светлина, само аз съм потънал в мрак.
 84. 86
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:04 на 15/08/2010 от неговия автор.

 85. 87
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:26 на 15/08/2010 от неговия автор.

 86. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 89 Профил на amity
  amity
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#56] от "др. Иванов":

  Ще посочиш ли точния стих?

  Йоан 3:30. Той трябва да расте, а пък аз да се смалявам.
 88. 90 Профил на amity
  amity
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#55] от "др. Иванов":

  Хайде сега "Деяния за свещите"... Дали Лука е знаел, че е написал това?
  Колко наивен е българският народ.Та нали , ако Лука е написал нещо, което да се различава от Стария завет, изобщо не би бил в Божието слово! Няма как Бог да избере един човек за Свой служител, а този служител да пише против Него! Та къде в Писанията бог е казал, че трябва да се палят свещи? Вероятно там, където пише, че трябва да се правят изображения за поклонение!
  Чудя се защо никой не се замисли и не се обърне към Библията, която е Божието слово, а вярва на човешки съчинения! Ако не друго, то поне лесно може да се установи дали от всичките 365 празника, които съществуват в Православната църква(да, толкова са, въпреки че изглежда невероятно - всеки ден се чества някой "светец". А Бог не е посочил нито един от тези "празници" за празнуване!
  Апостол Павел казва:

  Евреи 13:8 Исус Христос е същият вчера, днес и до века.

  Ако Христос не се променя, как може да се променят заповедите Му? Той не е земна институция, която през няколко дни да променя заповедите Си!
  Той е съвсем ясен: Ако не се пазят заповедите му, а се пазят човешки наредби, ползата е никаква! Може хората да твърдят, че Дева мария е в рая, може да пращат хора в небето, но това няма да ги прати там, защото само и единствено бог може да каже кой къде ще бъде. И това не е в миналото, а ще бъде при Второто пришествие7

  Матей" 25:31. Предстоящият съд
  А когато дойде Човешкият Син в славата Си и всички святи ангели с Него, тогава ще седне на славния Си престол.

  32. И ще се съберат пред Него всички народи; и ще ги отлъчи един от друг, както овчарят отлъчва овцете от козите;

  33. и ще постави овцете от дясната Си страна, а козите от лявата.


  Кога ще бъда съдът? При Второто пришествие! Може ли в такъв случай някой да бъде в Рая?

  Йоан 3:30. Той трябва да расте, а пък аз да се смалявам.
 89. 91 Профил на amity
  amity
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#70] от "Irina":

  Ирина,

  Има две възможности: Или трябва да приемем, че има съмнителни неща в библията и в такъв случай да кажем, че Господ Исус Христос е лъжец(защото той каза, че Божието слово е истина - "Йоан" 17:17) , или да приемем, че абсолютно всичко(!!!) е самата истина. Ако приемем, че Исус е излъгал дори веднъж, значи оставаме без Спасител, защото Той беше нашият Агнец, който пое греховете на света. Не може да Му се припише дори една лъжа. Ако това направим, той няма да бъде без недостатък и в такъв случай веднага отпада като наш Изкупител.
  Кое приемаш: Да вярваш на Исус и той да е твоят Спасител или да вярваш на човешки учения и съмнения и да останеш без Посредник пред Бога?
  А Божието слово ясно казва:
  "Йоан" 3: 36. Който вярва в Сина, има вечен живот; а който не слуша Сина, няма да види живот, но Божият гняв остава върху него
  Вечен живот може да има само при положение, че вярваш в Него. И Му вярваш:
  Йоан 17:3 А това е вечен живот, да познаят Тебе, единия истинен Бог, и Исуса Христа, Когото си изпратил

  Ако не вярваме на Исус, значи не Го познаваме и няма на какво да се надяваме! По-горният стих е категоричен: КОЙТО НЯМА СИНА(КОЙТО НЕ МУ ВЯРВА!), НЯМА ВЕЧЕН ЖИВОТ!

  Йоан 3:30. Той трябва да расте, а пък аз да се смалявам.
 90. 92 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4748 Любопитно

  До коментар [#84] от "SAAVEDRA":

  "глейте си мерцедесите, ролексите и златата, дебелите търбуси, завити в златоткани одежди, свещоливничките..., пък ще видим как ще свърши всичко..."

  Това за българските свещеници ли се отнася или за моята скромна личност???

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 91. 93 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#91] от "amity":
  В Библията няма съмнителни неща. Това е свещенна книга. Има места ,за които трябва по-широко тълкуване ,понеже са метафорични.Мисля ,че бях ясна.

 92. 94
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:39 на 15/08/2010 от неговия автор.

 93. 95 Профил на АНТИПАТ
  АНТИПАТ
  Рейтинг: 450 Разстроено

  До коментар [#93] от "Irina":

  Мразя когато хората се опитват да съпъстват с НЕБИВАЛИЦИ.........в библията нямало неяснота..........САМАТА БИБЛИЯ Е ЕДНА КОЛОСАЛНА НЕЯСНОТА ПРЕПЪЛНЕНА С ДОГАДКИ и за да ти стане още по ясно, библията е унищожила живота на хиляди поклонници и е била оръжие в ръцете на църквата която 2000 години се постара да запази контрол и да забави ренесанса и прогреса на човешкия интелект и развитие..........НЕ МИ ГОВОРИ.........ЗА БИБЛИЯТА.

  Лесно е да се гавриш със смъртта когато тя е толкова далеч зад хоризонта.
 94. 96 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#84] от "SAAVEDR":

  Можеш ли да кажеш в прав текст, с едно - две изречения,
  коя според тебе е истинската християнска вяра, барем да те разберем какъв си.
  Аз знам, че съм православен християнин. Ти какъв си? Можеш ли да кажеш, или не, вместо да пишеш мъгляво за "идолопоклоничество"?

 95. 97 Профил на АНТИПАТ
  АНТИПАТ
  Рейтинг: 450 Гневно

  До коментар [#93] от "Irina":

  Благодарение на библията днес ти като жена щеще да ореш земята немила недрага из пъстрите житни полета и няма.е да можеш да кажеш дори гък след ежедневните изнасилвания отстрана на мъжа ти, не знам дали си забелязала голямата доза мачизъм в прекрасната ти библия, библията поставя жената като по долна от мъжа НЕ РАВНА каквато идеология сме приложили в модерното общество.........не бъди толкова ЛИЦЕМЕРНО САМОУВЕРЕНА с правотата и яснотата на твоята библия защото признавам това ме вбесява.

  Лесно е да се гавриш със смъртта когато тя е толкова далеч зад хоризонта.
 96. 98 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#97] от "АНТИПАТ":

  Лесно е да ви вбеси човек.Библията се тълкува неправилно,но това не е проблем на Библията ,а на нейните тълкователи.Мъжете орат нивята ,жените си стоят в къщи и гледат децата ,в мачовските времена.Съвременните времена също поставят жената по-ниско от мъжа ,негласно ...и това е факт ,нима ще отречете ....или ЛИЦЕМЕРНО ще продължите да твърдите ,колко е равноправна жената след прилагане на съвремената идеология в съвременото общество ,сякаш че сега няма изнасилвания и домашно насилие ...??

 97. 99
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:03 на 16/08/2010 от неговия автор.

 98. 100 Профил на АНТИПАТ
  АНТИПАТ
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#98] от "Irina":

  говоря за модерна идеология, закони, права, конституция и манталитет не за отделни случай в битовото пространство.
  тях ги създадохме ние НЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ДВАТА ЗАВЕТА, благодарение на морала, интелекта и РАЗУМА..............И ПРОГРЕСА.

  Лесно е да се гавриш със смъртта когато тя е толкова далеч зад хоризонта.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK