Изтъргуваният символ

Общината се отказа от халите срещу градинка, в която не може да се строи

© Юлия Лазарова

Общината се отказа от халите срещу градинка, в която не може да се строиОсновен момент е бъдещето на един емблематичен за града имот, какъвто е Руската църква." Така започва докладът на четирима съветници от ГЕРБ, в който те предложиха да бъдат заменени акциите на Столичната община в Халите срещу градинката до църквата, която е собственост на израелската компания "Абротеа".


За тази замяна от 6 години упорито настояват собствениците на халите - израелската "Ащром" и компанията майка "Абротеа". Сантиментът явно надделя и общинският съвет реши да направи замяната, въпреки 300 хил. лв. годишна печалба от търговския обект и въпреки факта, че върху градинката не може да се строи.


Търси се собственикът
Халите също са емблема на София, която градът загуби още през 1998 г., когато тогавашните кмет Стефан Софиянски и общински съвет ги продадоха на спорна цена на "Ащром". Сагата започна с подписването на договор между "Ащром" и Софиянски през юни 1998 г.


И до ден днешен има спор дали с него общината е апортирала в общото акционерно дружество сградата на Халите с площ от 4 хил. кв.м и прилежащите й 7 хил. кв.м двор. При тази сделка кметството придоби 25% от акциите с номинал 12 500 лв. и така доброволно се отказа от правото на решаващ глас при взимането на решения.


Пазарната стойност на имотите, по които е трябвало да бъде сключена сделката, е 400 пъти по-голяма. Това показва още на 15 април 1998 г. експертна оценка, поръчана от общината. Експертите оценяват сградата на 2.4 млн. долара, а земята - за 930 хил. Ремонтираната сграда на Централните хали е открита на 30 май 2000 г.


Столичната община заведе дело през 2004 г., с което претендира, че апортът в смесеното дружество "Централни хали" АД е недействителен. Причината е, че прокуратурата обвини Софиянски за престъпление по служба, заради това че имотът е апортиран на 400 пъти по-ниска цена от пазарната. Тогава Софиянски изненадващо обяви, че "Халите са 100% общинска собственост", защото сделката била започната, но не била приключила.


"Сградата на Халите и прилежащият терен са отписани от актовите книги на общината и са включени в капитала на дружеството", отговориха адвокатите на АД-то. Преди четири години пък от "Ащром" обявиха, че ако съдът признае собствеността на общината, компанията ще претендира за 15 млн. евро, вложени в подобрения. Все още текат дела по този спор.


Имотът от 1.3 дка до Руската църква е реституиран през 1994 г. и е върнат на наследниците на рода Балабанови. Те пък го продават на "Абротеа" за 1.5 млн. долара. Пет години по-късно тогавашния главен архитект Стоян Янев издаде разрешение на компанията да построи в парка шестетажна сграда.


След шумен скандал той отмени решението си. До ден днешен обаче "Абротеа" се позовава на издаденото разрешително за строеж през 1999 г. и от шест години съди Столичната община и настоящия главен архитект Петър Диков, защото не й разрешават да започне строежа. И по този казус още текат дела.


Мотиви


Теренът до църквата е предвиден за зелена площ в Общия устройствен план (ОУП) на София и би трябвало да бъде отчужден от общината. В Закона за устройство на територията обаче е записано, че имоти могат да бъдат отчуждавани за паркове само въз основа на влезли в сила подробни устройствени планове (ПУП).


В момента София има ОУП, в който градинката е предвидена за парк, и заради това Петър Диков отказва да даде разрешително за строеж на "Абротеа". Фирмата обаче обжалва и съдът глоби главния архитект. Общината обаче има два проблема, описват адвокатите на "Московска" 33 в доклада за замяната. Първият е, че още няма влязъл в сила нов ПУП за този имот.


Вторият е, че в тези случаи Законът за устройство на територията предвижда, че лицата с право да правят искания, предложения, възражения и обжалвания по повод одобряването и съгласуването на устройствените планове и техните изменения са само собствениците, чиито имоти са засегнати от ПУП. В случая заинтересуваното лице е "Абротеа" и тя няма интерес градинката да остане такава.


Освен това в случаите, когато има противоречие между ПУП и ОУП, законът предвижда подробният план да се променя по искане на заинтересуваното лице, т.е. "Абротеа". Така дори и когато общината "бетонира" с ПУП градинката, собствениците на терена ще имат големи шансове в съда. Това е и основният мотив на ГЕРБ за замяната на зелената площ за дела в Халите.


Почти епилог


Преди да заведе иск през 2004 г. за инвестираните 15 млн. евро в Халите, "Ащром" отправи оферта към общината за уреждане на отношенията им чрез споразумение. Тогава израелската компания за първи път предложи замяна на имота до Руската църква за Халите. Общинският съвет отказа дори да изслуша офертата.


По времето на първия кметски мандат на Бойко Борисов през 2006 г. израелската компания поднови искането. Тогавашният главен секретар на общината Росен Желязков (в момента главен секретар на Министерския съвет) обяви, че уреждането на проблема с градинката до Руската църква не трябва да се обвързва с Халите. По това време вече се организираха масови протести от граждани и екоорганизации.


В началото на тази година общинският съвет, в който ГЕРБ има мнозинство, изведнъж реши отново да се захване с казуса. През февруари беше сформирана комисия от няколко съветници и представители на администрацията, които да проучват, да преговарят с "Ащром" и "Абротеа" и да предложат решение.


То беше взето от общинския съвет в последния възможен момент преди ваканцията му това лято.
СОС реши, че е "най-разумното решение" е общината да се споразумее с "Ащром" и "Абротеа" и да замени акциите си в Халите срещу градинката до Руската църква.


Преди това бяха поръчани оценки на пазарните цени на акциите и имота. Оценката на акциите е направена от KPMG, според която делът на общината струва малко над 6 млн. лв. Градинката беше оценена от "Джоунс Ланг Ласал" и "Елта консулт" на близо 5.6 млн. лв. Така освен парка "Московска" 33 трябва да получи и 400 хил. лв.


Владимир Каролев от НДСВ и Георги Кадиев от БСП протестираха бурно срещу сделката. "Убеден съм, че оценката на Халите е занижена, а на градинката от 1300 кв.м е завишена", обяви Каролев, който от години управлява консултантски фирми.


Той обеща да направи безплатни нови оценки на двата имота и да оспори в съда решението на СОС за замяната. В доклада за сделката е записано, че двете страни са се разбрали да прекратят всички дела, които са поне седем. "Ащром" не бяха открити за коментар нито на стационарни, нито на мобилни телефони.Общината дължи поне 280 хил. лв. на адвокати


Адвокати на общината по споровете с "Ащром" от 2004 г. досега са кантората "Доковска, Атанасов и съдружници". Още през януари тази година те приканват кметството да им изплати хонорара за делото чия собственост е сградата на Халите. Според адвокатите имущественият интерес на общината, формиран от предмета на спора, надхвърля 30 млн. лв. Те напомнят, че според определените по наредба минимални адвокатски възнаграждения, под които на юристите е забранено да падат, "Московска" 33 им дължи хонорар от 650 лв.+ 2% от цената на предмета на спора, или малко над 600 хил. лв. Кантората обаче предлага кметството да плати 2% върху "най-скромната възможна сума", която е балансовата стойност на активите на "Централни хали" АД - 11.7 млн. лв., плюс 650 лв. и ДДС, т.е. хонорарът да е 280 хил. лв. Общински съветници от различните групи не успяха да се сетят да е взимано решение по това писмо на кантората. Според тях общината едва ли ще се разплати, преди да е ясно ще продължи ли да се води дело или ще има сделка с израелската компания. От администрацията също не успяха да дадат ясен отговор дали е платен хонорарът на адвокатите. Даниела Доковска не беше открита за коментар, тъй като е в чужбина. Тя беше адвокат на бившия кмет Стефан Софиянски по наказателните дела срещу него, включително по това за апорта на Халите. Той беше оправдан по всички с мотива, че само е изпълнявал решение на колективния орган - общинския съвет. През 2008 г. след щастливия за него финал Софиянски възкликна: "Аз съм единственият доказано некорумпиран политик в България."


Сделката е била на ръба на закона


Има законодателни пречки, които на този етап не позволяват общината да учреди смесено дружество за изграждане на Централните софийски хали с израелската фирма "Ащром груп". Халите са паметник на културата, а според Закона за общинската собственост паметниците на културата, които се стопанисват от общината, са публична общинска собственост. Според нормативния документ това означава, че с халите не могат да се извършват разпоредителни сделки, тоест не могат да се апортират в капитал на дружества, не могат да се отчуждават, да се обременяват с вещни права. "Решението на проблема е да се поправи Законът за общинската собственост, като паметниците на културата се отпишат като обекти публична собственост", каза Асен Дюлгеров, главен секретар на общината. Надеждите на общинарите са, че промените в закона ще минат в парламента през юни, когато ще се сключи и учредителният договор с "Ащром". 
в."Капитал", 31 май 1998 г.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Шибани законодатели, шибани кметове, шибани главни архитекти. Като се почне от реституцията и се стигне до мерзавеца Софиянски и корумпирания Стоян Янев.

 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#1] от "canuck99":

  А до "некорумпираните" Борисов и Фандъкова!?

 3. 3 Профил на robespierre
  robespierre
  Рейтинг: Неутрално

  Всичко започва от Софиянски - "единственият доказано некорумпиран" политик в БГ. Явно той се е подсигурил с добри адвокати и си е напазарувал съдии. Изкараха го чист като сняг. Такъв цинизъм и такова безочие едва ли има някъде. Ненаказуемост, арогантност, незачитане на националните интереси, високомерие и парвенющина - такива са характеристиките на новата политическа класа. На рамо да си ги носим тези боклуци.

 4. 4 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 479 Неутрално

  25% от 7те декара от двора на Халите са 1,75, което е близко до 1,3 декара на Руската църква. Въпросът е къде са оценени 25% от сградата на Халите?

  gorskia
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK