Младите социалисти искат оставката на шефа на ДФ "Земеделие" Калина Илиева

Калина Илиева, изпълнителен директор на Фонд "Земеделие"

© Красимир Юскеселиев

Калина Илиева, изпълнителен директор на Фонд "Земеделие"Младежкото обединение в БСП поиска оставката на изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева заради липса "на капка експертен капацитет за заеманата длъжност". Това обяви на пресконференция днес лидерът на младите социалисти Явор Гечев. По думите му дипломата и образованието на Калина Илиева не били подходящи за управлението на фонда.


Младежите в БСП обвиниха още Илиева, че поради некомпетентността й страната ни губи 150 млн. лв. по програма САПАРД. Явор Гечев се позова на становище на ДФ "Земеделие", според което не е основание даден проект да не бъде платен заради проверка на ОЛАФ или БИБК, нито заради обявяването му в книгата за лоши длъжници. На практика обаче заради няколко проекта, нито един не е разплатен. Гечев обясни, че при евентуални съдебни дела срещу ДФ "Земеделие", тези пари ще трябва да бъдат платени от джоба на българите.


През миналата година фонд "Земеделие" даде на прокуратурата различни проекти по предприсъединителната програма заради съмнения за нарушения. За тях не беше изплатена субсидия, а САПАРД приключи действието си в България. Тогава правителството взе решение да се изплатят от националния бюджет средствата на онези проекти, при които след досъдебното производство не са открити нарушение. До момента от 23 проекта, които са в прокуратурата, за две не са открити нарушение и фонд "Земеделие" им изплати субсидия за 2 млн. лв.
Според Генев обаче е проблем и факта, че няма кой да подписва разплащанията по проектите. "От тук до Брюксел не намерихме акредитиран подпис на човек, който да е оторизиран да подписва плащанията по програма САПАРД, след уволненията във фонда", каза той пред журналисти. От обединението поискаха да знаят дали има акредитиран подпис пред Европейската комисия.


Според Явор Гечев и 2010 г. директните плащания на земеделските производители няма да бъдат платени поне до Нова година. Според еврорегламента изплащането може да става до март на следващата година, но фермерите не веднъж са настоявали да получат възможно най-рано средствата.


По думите на Генев провал ще претърпи и мярка 112 за млад фермер, по която 60% от бенефициентите вероятно ще бъдат принудени да връщат пари.


Калина Илиева оглави земеделския фонд миналата година. Назначението й събуди коментари по отношение на годините й и съмненията за приятелството между баща й, който е началник на столичната пожарна, и премиера Бойко Борисов. Тя е завършила висшето си образование - магистър по икономически отношения и комуникации в Университета за Техника и икономика в Берлин, Германия. До 2007 г. е участвала в множество проекти, включително и ръководител на проект "Световната икономическа интеграция и бедността- Анализ и иновативни социални продукти" към Deutsche Bank Research.


След завръщането си в България от януари 2008 г. работи в ДФЗ-Агенция САПАРД, а през юли 2008 г. е поканена да участва в екипа, разработил Плана за действие по САПАРД, с чието изпълнение програмата беше удължена от ЕК с една година. До назначението й за директор на фонда Калина Илиева е била представител на ДФ "Земеделие" в "Специализираното звено на ВКП за борба с измами при усвояването на средства от европейските фондове", както и ръководител на работна група за комуникация с Европейската комисия и ОЛАФ.БСП : Новият стандарт за киселото мляко ще навреди на млечния сектор
Заради новия стандарт за киселото мляко млечният сектор в България ще загине, смятат от младежкото обединение в БСП. Стандартът предлага условия за производство на кисело мляко, които ще позволят  то да бъде по-трайно, но ще загуби традиционния си вкус. Освен това никъде в документа не се забранява използването на сухо мляко, което пък създава предпоставки за ограниченото изкупуване на прясното мляко от производителите  заради по-високата му цена, коментира Явор Гечев. Младите социалисти настояха и за проверки при т.нар. млечни продукти с растителен произход. Според тях определението "млечен" изобщо не бива да присъства по закон на етикетите на растителните заместители. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK