МВР призова да не се бърза за нови паспорти, ако няма спешна нужда

МВР призова да не се бърза за нови паспорти, ако няма спешна нужда

© Надежда ЧипеваМинистерството на вътрешните работи (МВР) призова гражданите да не подават заявления за издаване на нови паспорти, освен ако нямат належаща нужда за това.


Причината е, че заради забавянето от страна на фирмата изпълнител "Сименс" няма бланки за международните паспорти. Близо 9 хил. души в страната няма да получат този вид документи в срок, заяви зам. вътрешният министър Павлин Димитров. Той допълни, че във Враца от днес са спрели да приемат заявления за бързи и експресни поръчки, като подобни сигнали има от цялата страна.


"В момента има близо 90 хиляди "висящи" заявления за паспорти, каза още Димитров. Той обясни още, че по договор до 30 май МВР е трябвало да получи 400 хил. бланки и още 600 хиляди до края на годината. Все още от "Сименс" не са изпълнили задължението си за 30 май.
"Ще има напрежение и МВР като изпълнител изпада в криза. Получаваме постоянни уверения от фирмата "Сименс", че проблемът ще бъде решен, но не е ясно кога. Има едно бъдещо несигурно събитие, че евентуално в средата на септември производството на бланки ще бъде увеличено, но нищо не е договаряно все още", обясни още Димитров. По-късно от компанията разпространиха официална позиция, в която съобщават, че вече е започнала ежедневна доставка на бланки.


По-рано през деня от компанията обясниха забавянето с подизпълнителя - швейцарска фирма, която изготвя бланките и  работела на различен режим през лятото. По този повод Димитров заяви, че не може да обвинява европейския бизнес, че почива през август, "но едва ли една европейска фирма не може да си направи преценка" как ще работи през лятото.


Договорът за издаването на новите документи е за над 116 млн. евро, като МВР ползва и външен консултант. Димитров обаче не пожела да каже кой е той и колко струва, въпреки че договорът не е секретен. Зам.-министърът заяви, че МВР "ще защити интереса на гражданите по всякакъв начин и ще държи сметка за всеки лев, който е изхарчен нецелево по проекта".


"Не се опитвайте да ни внушавате вина. Ние сме изрядната страна по договора", призова още Димитров. От МВР засега няма да искат неустойки от фирмата заради неизпълнението на ангажиментите й . "В един момент компанията ще бъде наказана с финансови санкции. Но не му е дошло времето", обясни зам.-министърът.


Димитров се оплака и от над 130 хил. лв. допълнителни разходи от бюджета на МВР по проекта, които се давали за командировъчни и гориво. Заради ограниченото количество на бланките за новите документи се налагало служители на дирекции от страната да пътуват често до склада на МВР в София.


Според Димитров от фирмата са се извинили за неудобството, което са създали, като са обещали да възстановят ритмичността в доставянето на бланки. Задължението на фирмата е да доставя по 35 хил. бланки на седмица минимум. От фирмата са уверили, че това ще бъде така от септември.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 705 Гневно

  "МВР "ще защити интереса на гражданите по всякакъв начин и ще държи сметка за всеки лев, който е изхарчен нецелево по проекта"."
  Най-вероятно МВР както обикновено ще защити интереса на началниците си.

 2. 2 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Аз пък призовавам МВР да престане с глупостите и да се държи професионално!

 3. 3 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 470 Весело

  Смешници - едни документи не могат да направят, а ние да очакваме да ловят престъпници. След като са толкова некадърни, поне да се направят паспортите да важат 10 - 15 години. Така ще се избегне или забави поредния провал. А личните карти да важат още по дълго. Стига с това събиране на пари на всеки 2-3 години!
  Не всички сме като МВР, на някои ни се налага да ходим всеки ден на работа и да работим за заплатата си.

 4. 4 Профил на blago4estiwia
  blago4estiwia
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Защо точно паспортите?
  Бързо да бягаме.............

 5. 5 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Според Димитров от фирмата са се извинили за неудобството, което са създали,"

  Еми ето, извинили са се хората, вие какво повече искате?

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 6. 6 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 435 Весело

  Дали следващата акция няма да се казва: "ПАСПОРТАДЖИИТЕ"

 7. 7 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1422 Гневно

  Смешници и безхаберници!!

  Договорът за издаването на новите документи е за над 116 млн. евро, като МВР ползва и външен консултант. ....не пожела да каже кой е той и колко струва, въпреки че договорът не е секретен. ..... МВР "ще защити интереса на гражданите по всякакъв ...." не пожела да уточни дали ще бъдат поискани и кога неустойки, защото, "когато се обсъжда двустранен акт, трябва и двете страни да присъстват".

  Винивни няма, само едни пари са похарчени безконтролно и ЯВНО договорът е слк*чен без смислени клаузи за неустойки. Палячовци са тези от МВР, от къде на къде "призоват гражданите да не подават заявления за издаване на нови паспорти, освен ако нямат належаща нужда за това".
  Тяхна работа е да осигурят паспортите, а който му скимне може и по 5 да си поръчва...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 8. 8 Профил на elady
  elady
  Рейтинг: Неутрално

  Бах ти смехотворното обяснение: "швейцарска фирма, която изготвя бланките и работела на различен режим през лятото".

  Това може да мине само пред милиционери.

 9. 9 Профил на maratonkov
  maratonkov
  Рейтинг: 8 Гневно

  Нека някои да ми отговори от "нашто МеВеРе" , що старите паспорти важаха 10 години , а новите само 5.... или може всичко е в името на човека за благото на човека ....не знам , нека някои да ми каже ???

 10. 10 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Тази ситуация трагедия ли е, или комедия?
  Ако са виновни от Сименс, защо не се предяват официални претенции за неустойки? Защо коментира П. Димитров, а не ресорния министър Цветанов - за да не му пострада ореола! А дали голяма част от т.нар. бланки за паспорти не са бракувани от неграмотно ползване на техниката - не знаем. И какви интереси на народа бе, това звучи народняшко-бодро, като в зората на социализма. Айде стига глупости, хората нямат интерес да дават излишни пари на държавата, но се налага. За това в наложените от нея услуги, държавата трябва да осигури организация и ред. А МВР се осра тотално в организацията, качеството и сроковете. Пълни некадърници. Имам чувството, че там са събрани от всички села най-простите момчета, които възприемат градската цивилизация и пътуванията като излишна куртоазия и въобще не им дреме за опашките, закъсненията, провалени пътувания и т.н. Това е най-опростаченото министерство!

 11. 11 Профил на rumenvl
  rumenvl
  Рейтинг: 438 Неутрално

  МВР са неспособни да издатат паспорти - камо ли нещо по сериозно като да хванат престъпник. Ако някой се обижда нека видим фактите.. май драмата с паспортите трае няколко месеца виновни няма няма и напредък за решението на проблема просто неспособност за действие.
  Ако беше часна фирма акционерите да са уволнили всички барабар с шефа на този фарс.. но при нас незнам кой е по зле МВР или акционерите.

 12. 12 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Защо не даваш договора Цецко?
  Защо пращаш зам-овете да ти метат лайната Цецко?
  Защо не предявиш претенции пред Сименс Цецко ? Възможно ли е, да имате некаква задкилисна договорка със Сименс, Цецко? Питам, щото Сименс вече ги писаха във вестниците, за това как си печелят търговете?
  Страх те е да не си отворят устата, ако ги притисниш ли Цецко?
  Ще започнеш ли най-накрая ти говедото дето ти е шеф, да вземете и да свършите някаква реалана работа Цецко?
  Или само ше палим фишеци за пред вестниците Цецко?

  Да не би да си забравил, че идат президенстски избори, Цецко?

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 13. 13 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Защо ли ситуацията ми прилича на друга от близкото минало, когато премиерът Д. Попов призова народа: "За Бога братя не купувайте"!

  Очевидно в случая не става дума за обиковени бланки, защото ако беше така, молбите за паспорт можеше да се приемат и на кариран лист, написани на ръка. Тук става дума за кориците на международните паспорти и съдържащите се в тях листи, които са специално защитени с водни знаци, релефи и перфорации, които не могат да се изработят у нас. Моля, поднасяната от журналистите информация да бъде коректна, а не дезинформираща и манипулираща!

 14. 14 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Българска майка юнашка цял ден виси по опашки за нови документи и пак не може да си ги извади!
  Защо Цветан Цветанов сега си трае , а не се показва по телевизията? Незабавно трябва да се удължи срока на старите документи , докато не се нормализира издаването на новите!!!Нормализацията да се счита само тогава , когато няма опашки за издаването и новите документи се издават след чакане най-много само от 1 час!!!

 15. 15 Профил на дон пенчо
  дон пенчо
  Рейтинг: 381 Любопитно

  а бланките за старите паспорти също ли свършиха? като не могат да издават новите (за което просто no comment), да започнат да издават отново паспорти от стария вид. получава се ситуация, в която държавата държи част от гражданите си като затворници на територията си.

 16. 16 Профил на sir_matt
  sir_matt
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Дебилчета са, какво друго да очаква човек от тях. Като не могат да управляват процеси, сега "управляват" кризи... с призиви. Какво пречеше да се организира както преди, по години, за да не може всеки, на който му е скимнало за нов паспорт да тича веднага, независимо колко години има още до изтичане на стария?

  "Me and Jimmy... we're men of grass, and boots, and beauty. "
 17. 17 Профил на ssstan
  ssstan
  Рейтинг: 8 Гневно

  Направо ще се побъркам...!!!!!! Досега чаках, за да ми дадат заявление за паспорт...и ми казват, че някоя соц-кифла, която се води началник трябва да ми разреши да си пусна експресна поръчна, че да ми вземат 200+ лева!!!!
  Просто нямам думи! Как един образован не се намери в тази администрация да види, че на Х брой хора им изтичат паспортите и да поръча от далече Х+10% бройки корици?!?!?!
  Брутално мудна, брутално абсурдна система... Пълно бездействие и безхаберие!
  И нямали да искат неустойки... Що?! Щото държавата е цъфнала и вързала...или щото (както коментираха и други) сте некадърни и не може да работите с техниката или 'щото великите юристи и управници са се налапали и са подписали договор, който в една нормална страна ще се води държавна измяна!!!!

 18. 18 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1422 Разстроено

  До коментар [#14] от "miet": Защо Цветан Цветанов сега си трае , а не се показва по телевизията? Незабавно трябва да се удължи срока на старите документи , докато не се нормализира издаването на новите!!!

  Ама ЦвЦв е физкултурник, толкова може! Не очаквайте повече от него....
  Това че срокът на валидност е 5 години е пълен абсурд, по цял Свят е 10, ама в БГ хората явно са съгласни да ги стрижат постоянно с такси и налози...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 19. 19 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Защо МВР не търси неустойки? Грагданите да си търсят обезщетение за нанесени имуществени вреди и пропуснати ползи от МВР?
  Колкото повече трудности правят милиционерите толков повече наши сънародници ще са в чужбина.
  Щях да забравя да попитам МВР ще предяви ли регресен иск срещу виновните длъжностни лица?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 20. 20 Профил на debutant
  debutant
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Когато стане подобна глупост, само едно е сигурно - трябва да има санкционирани началници. Дали от МВР или от Сименс, не се наемам да съдя, само да се уверят, че няма да се повтаря.

 21. 21 Профил на flex
  flex
  Рейтинг: 434 Весело


  А мутрата призова да не се яде и

  да се диша само с разрешение.

 22. 22 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Ситуацията ще се нормализира след края на гастарбайтерските отпуски. 95% от заявките са Генчлербирлигита. Хем да са под крилото на майката-родина, хем да са европейци. Но за това също е трябвало да бъде помислено. Абе ЕС позволява ли подобно нещо за молдовците, примерно, или там румънците са ги резнали?

 23. 23 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 754 Неутрално
 24. 24 Профил на ktire
  ktire
  Рейтинг: Неутрално

  ето какво казва доставчика на тефтерите тук:
  http://www.logistika.bg/rdetails/3/37/3/1067

  "...„Тънка работа“

  „Ако си напълним складовете, ще работим за нищо, защото лихвите ще изядат печалбата, а ако сме много икономични, ще платим големи неустойки“, откровено признава Михов. Кога какво да се поръча и какъв резерв да се остави? Отчитат се потреблението за аналогичен период от минали години, сезонът, предстоящите събития, рискът от непредвидени обстоятелства (войни, бедствия и др.), срокът на доставка на отделните заводи. Целта е чрез анализи и прогнози да се предвиди общото потребление в страната и евентуалните поръчки. Държи се запас за 3 до 6 седмици...."

  Сто на сто имат система за управление на ресурсите от типа САП.

 25. 25 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Единствено ssstan (17) дава причината за опашките.Никой в МВР не се сети,че предишната кампаниина подмяна на лични документи беше през 2000г. .И след 10 години всички българи отново ще трябва да си подменят документите.Не е толкова сложно да направиш справка в регистрите на ведомството на колко българи им предстои подмяна и да направиш нужната организация.Да не говорим,че за пореден път сме по-католици от папата.При предишната смяна бяхме новатори (опитните зайчета на европа),сега пак първи вкарваме биометрични данни.А някой спомня ли си за задължителните (няколко на брой) смени на регистрационните номера на автомобили.(Всичките свързани с безумна загуба на време и идиотски опашки) При положение,че в цяла Европа номерата се сменят само ако трябва да излезеш извън страната.В МВР глупави,некомпетентни ,корумпирани или просто безхаберни са?

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 26. 26 Профил на tanuco
  tanuco
  Рейтинг: 221 Гневно

  "Не се опитвайте да ни внушавате вина. Ние сме изрядната страна по договора", призова още Димитров. От МВР засега няма да искат неустойки от фирмата заради неизпълнението на ангажиментите й . "В един момент компанията ще бъде наказана с финансови санкции. Но не му е дошло времето", обясни зам.-министърът.

  Е кога ще му дойде времето бе, ХараламБи?!
  Каква изрядна страна сте ?! Не можеш да осигуриш услугата, за която си плаща клиента, поради неуредени отношения(каквито и да е ) с подизпълнител, как ще си изрядна страна...
  Ей тия с всеки изминал ден стават все по-нагли....

 27. 27 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 457 Гневно

  "Не се опитвайте да ни внушавате вина. Ние сме изрядната страна по договора"
  -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

  абе, льольо, ние не ти внушаваме вина, ние открито те обвиняваме в некадърство и в съглашателство със Сименс. ти НЕ СИ изрядната страна - хиляди българи са приели условията на твоята "услуга" като са ти платили такса за издаване на документа.

  съгласно чл.13 и чл.14 от Закона за задълженията и договорите попълването на заявлението представлява договор за услуга и твоето министерство е НЕИЗПРАВНАТА страна по тези хиляди договори.

  никой не го интересуват твоите оправдания с твоя подизпълнител, още по-малко ни интересуват неговите оправдания с някакъв си подподизпълнител.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 28. 28 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#18] от "B52":

  де да беше толкова лесно. може да се удължи срока на личните карти и да не те глобяват в България заради просрочването. върдалят се даже някакви слухове, че може би ще успеят да се спазарят да пътуваме с тия стари лични карти в ЕС, но не го вярвам.

  обаче не можеш да накараш света да ти уважава просрочен паспорт. особено поради некадърството на родната мутриция.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 29. 29 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#24] от "ktire":

  това просто не е вярно, защото не се отнася до разглеждания случай. тоя от Капелен ти говори за големите роли с евтина вестникарска хартия. а хартията за паспортите е всичко друго, но не и евтина. заради тия водни знаци и специални условия по договора, надценките и печалбите не са в проценти, а в пъти.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 30. 30 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1525 Разстроено

  До коментар [#15] от "дон пенчо":

  Не става. Цял свят знае, че издаваме нов образец. А си цъфнал със стар издаден сега и ще има да обясняваш, че нямаш сестра.

  А да попитам все пак кога ще има виновни? Не може да направиш един народ на луд и да няма виновни.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 31. 31 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Много моля някой гербер да ми посочи ПОНЕ едно шибано нещо в таз държава, което ТЪПИТЕ гербери да са свършили като хората.
  Едно единствено!?!?!

  Яд ме е само, че сините все още не са си оттеглили подкрепата за това НАЙ–НЕКАДЪРНО правителство на България от 1990 насам.
  Държавата и без това върви към крах. Не удължавайте агонията, нека изпаднем в парламентарна криза сега!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 32. 32 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#25] от "Loser":

  Напротив, сетиха се. То затова и беше големия зор да се смени системата, за да има биометрични данни. За съжаление реализацията е типично по български, много пари, калпав договор, бета тестове по време на пускането в експлоатация (а не преди това). Освен това и смяна на правителство.

  Само че в случая МВР сбъркаха - в очите на хората те са неизрядната страна. Просто защото не може да не си представиш, че 8 милиона българи (включително и емигрантите) ще трябва да сменят от 1 до 3 документа в рамките на 6-9 месеца, просто предишния път паспортите се издаваха от януари месец. Това прави по около 34 000 човека на ден за цялата страна (9 месечна подмяна), при положение, че се работи и в събота. Просто просто, ама някой трябва да смята, и то преди да разлае кучетата.

  Защото за едно нещо това правителство няма оправдание - ако предишните са поръчвали системата, то сегашните определиха кога да се пусне в експлоатация. Така че нека да не дрънкат глупости, колко са изрядни.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 33. 33 Профил на ktire
  ktire
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#29] от "Швейк":
  Щвейк, струва ми се, че не си наясно как работят ситемите за управление на ресурси. Веднъж внедрени, за тях няма разлика дали става въпрос за рулони хартия или обложки на тескерета.
  Гони се печалбата на мах и на практика човешката дейност при взимането на решения е докрана до минимум. Това също идва от стремежа и глупавата вяра, че е достатъчно да вкараш един процес в компа и сложиш маймунки и парите сами ти потичат в касичката.
  Факт, е че точно Капелан са виновни за сегашната издънка и би трябвало да ги ожулят всички по веригата с яки неустойки или направо прекратят договора, но у нас няма толкоз куражлии.
  Ако беше в Германия или Франция още при изцепките през март щяха дас аги пуснали по пързалката.
  В случая ББ изглежда смешен, оправдавйки се с някъв договор, сключен от предишните. Става въпрос все пак за повече от 100млн евро.

 34. 34 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#31] от "Athanatos":
  "Много моля някой гербер да ми посочи ПОНЕ едно шибано нещо в таз държава, което ТЪПИТЕ гербери да са свършили като хората.
  Едно единствено!?!?! "

  +1


  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 35. 35
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:21 на 19/08/2010 от неговия автор.

 36. 36 Профил на brasnarq
  brasnarq
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ако вие бяхте поръчители на заявката, дали щяхте да предвидите, че само за 4 месеца, ще се поискат 400 хил броя? Плюс още 300 хил в скоро време.
  Паспортът служи само за неЕС страните.
  Сметнах, че на практика всеки трети възрастен е подал заявка.
  Струва ми се вярно твърдението, че много хора го правят, без да им е належащо. Просто вадят наведнъж лична карта, шофьорска и паспорт, за да не ходят пак после.
  Тъпото е, че за лична карта се губят 3 дена. Тях ги печатат тука, само до организация на опашките опира работата. Затуй трябва да се плюе МВР.

 37. 37 Профил на mittland
  mittland
  Рейтинг: 221 Неутрално

  40 дни минаха, кога ще си получа паспорта?!?!?!?!?!

 38. 38 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Така се предотвратява имиграция, а и тези нашенци които се връщат за подмяна на документите, няма да имат такава възможност в близките месеци и на практика ще си загубят работата!

 39. 39 Профил на kp
  kp
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ами да започнат да плащат обезщетения на гражданите. и да удължават срока на старите на всеки изход на страната и във всяко консулства

  И едните и другите са маскари!!!!
 40. 40 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 457 Весело

  До коментар [#33] от "ktire":

  готов ли си да се обзаложиш, че не съм наясно? дори да е само бас на по бира, пак може да го загубиш.

  вече няколко пъти намекваш как системата на SAP може да е проблемът (или поне един от проблемите). няма да ти противореча много, защото знам каква организационна каша е самото внедряване на мотичката и как доусложнява кашотината, която уж е трябвало да реши. но в конкретния случай изместваш фокуса към несъществен фактор - SAP AG не е страна по договора и дори някоя от страните по договора (или нейни подизпълнители) да ползва мотичка, проблемът си е само техен.

  компютърът е като лупа - дава на кадърния нови средства да си свърши работата по-добре или по-бързо, и дава на некадърника нови възможности да се оправдава защо не си я е свършил.

  напълно съм съгласен, че Капелен са причина да се осере Сименс, но това е проблем на последните и не касае МВР. осирането на Капелен+Сименс си е проблем на МВР и не ги оневинява в очите на милионите българи по опашките. много си прав, че трябва да има бой по веригата, а моят скептицизъм не е по-малък от твоя. отчаяните вопли на зам.милиционерчето не защитават по никакъв начин обществения интерес.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK