Мирослав Найденов: Бързото поскъпване на хляба е спекулативно

Мирослав Найденов<br />

© Анелия Николова

Мирослав НайденовБързото вдигане на цената на хляба е спекулативно, заяви Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните, в интервю за предаването на БНТ "Денят започва", цитиран от агенция "Фокус".


Найденов разясни, че цената на хляба е резултат от цената на пшеницата, след което се следва по простото златно правило "едно, две, четири", т.е., ако един килограм пшеница струва една единици, или както в началото на жътвата струваше около 25 стотинки, би трябвало брашното да е 50 стотинки, а хлябът един лев за килограм.


"Разбира се, имаше поскъпване на цената на борсата в световен мащаб, и то най-вече след решението на Русия да забрани износа, тогава буквално за дни цената скочи доста на световните борси, но някак си много бързо нашите хлебари вдигнаха цените", добави Найденов.
Министърът поиска да знае защо хлебарите, след като в момента има тенденция за понижаване на цената на пшеницата, не върнат цената обратно. Той обясни, че имаме реколта даже и по-голяма от очакваната - и като количество, и като качество. По думите му в коментара за цената не би трябвало да се включва държавата, но той се е намесил, защото хлябът е най-важното нещо.


"И нека наистина и зърнопроизводители, и мелничари, и хлебопроизводители просто да се съобразят, че това е насъщният, и да бъдат не толкова резки в движенията си", допълни още земеделският министър Найденов.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на www_
  www_
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По думите му в коментара за цената не би трябвало да се включва държавата, но той се е намесил, защото хлябът е най-важното нещо.


  Държавата е за това,да се намеси щом повишаването на цените е необосновано и крещяшто спекулативно.

  пп А какъв е резултата от намесата г-н министър ?С бъклица ли ще ги молите или ще им спретнете една интервенция на пазара.Доказано е,че българина не е.ава порицание пред "колектива",а само като му бръкнеш в джоба.

 2. 2 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Пазарът си е пазар! Ако съм един хлебар и имам брашно на склад купено например по 0.60 лв. за кг., какво би ме накарало аз да го влагам в хляба, който произвеждам и след като го изчерпя да купувам брашно вече на новата цена, например от 0.75 лв., а не още сега да калкулирам в цената на производството си пазарната цена на суровината? И някой да си спомня министър на земеделието, който по това време на годината да не е правил подобни изказвания, поне от началото на Демокрацията до сега?

 3. 3 Профил на Шукри Шашкъноглу
  Шукри Шашкъноглу
  Рейтинг: 461 Весело

  До коментар [#1] от "www_":

  -------------
  прав/а си , но такива като теб и мен не носят.............ползи а след вдигането на цените ползите се увеличават!
  не му е работата н аминистъра да "прогнозира" и цените на месата и колбасите "Стара планина" - но го направи - щели да са двойни !
  ТАМ е добре - почти никой няма д аги купува но с хляба е трудно - българинът отказв асвободата но яденето - никога !
  човек издържа до 30 дни без храна - знаеш ли какви загуби би им донесла пр. 20 дневна пауза в продажбите ???
  ---------
  тук обикновения човек трудно се ориентира - КОЙ Е СПЕКУЛАНТАЪТ - продавачите на хляб или министъра ??

 4. 4 Профил на Шукри Шашкъноглу
  Шукри Шашкъноглу
  Рейтинг: 461 Весело

  До коментар [#2] от "angel_to":

  --------------
  това е така , но и не съвсем !
  при монополите трябва друг тип държавническо поведение
  друг е въпроса,че самите ние можем да сме регулатор на цените , но не сме се събудили още - спим от 9.09.1944 год

 5. 5 Профил на press
  press
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Вижте колко пари ще даде земеделското министерство на медиите за да го хвалят

  Мирослав Найденов дава 3,1 млн. лв. за PR
  http://etrud.blogspot.com/2010/08/24-pr.html

  press
 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Весело

  Не е спекулативно - на къси продажби е.

 7. 7 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Цените в нормалните пазарни икономики се определят от пазара,а както е казал Милтън Фридман:"Купувачът определя цената".
  Всякакви изказвания ,за цени на зърно и хляб, на М.Найденов,В.Симов-Софийска стокова борса,Радослав Христов-Асоциация на зърнопроизводителите, са си откровена защита на някакви интереси.

 8. 8 Профил на PutOut
  PutOut
  Рейтинг: 213 Неутрално

  На държавата трябва да се забрани да се меси където и да е! Освен да посере някой бизнес, друго няма да направи!

 9. 9 Профил на Mit Ko Nan
  Mit Ko Nan
  Рейтинг: 394 Неутрално

  добър министър е но да спре да говори глупостите и пропагандите на боико и цецо. става на моменти смешен

 10. 10 Профил на chavez
  chavez
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всички знаят, че е спекулативно, проблемът е че ГЕРБ и Найденов не правят нищо да вкарат в затвора спекулантите. Най-вероятно защото спекулантите финансират ГЕРБ.

 11. 11 Профил на Viktor Vlaesku
  Viktor Vlaesku
  Рейтинг: 728 Неутрално

  По-високата цена на пшеницата, брашното и хляба на крайния потребител, ще повлияят на месечния му бюджет с 5 лв. /предвид колко хляб се консумира на месечна база/, което съм сигурен на никой няма да му е такава болка. Но това повишаване на цената, ще влияе на над 60 000 души, които работят в този сектор или най-малкото ще направи този отрасъл по-устойчив и развиващ се.

  www.webtrik.net
 12. 12 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Ако е вдигнато спекулативно, означава, че има картелно споразумение. Не може на всички да им е ниска себестойността, да вдигат цените заедно и с еднаква стъпка, да работи пазарния механизъм и да няма картел. Тези неща са несъвместими

 13. 13 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Че тя коя стока в България не е със спекулативна цена?

  Orda
 14. 14 Профил на PutOut
  PutOut
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Точно казано Виктор,

  Само че много малко хора осъзнават, че ценово ориентирания пазар не е добър - води до ниско качество на продукцията, ниски заплати в сектора, голяма част от производителите отиват в сивия сектор...

  И до като министри отговорно застават не на страната на бизнеса, нещата няма да се оправят. Крайно време е, да се разбере, че тази държава произвежда някакъв продукт и събира някакви такси, данъци, акцизи и т.н. неща единствено заради БИЗНЕСА. Ако г-н Министъра си мисли, че хляба е на спекулативна цена - ето му една готова пазарна ниша- прави си хлебозавод, продава на нормалната според него цена, която очевидно ще е по-ниска от спекулативната и ще избие рибата - демек ще печели много, понеже в цялата страна ще се харчи само неговия евтин хляб, а останалите спекуланти ще се принудят или да свалят цените или да умрат от глад...

  Само че понеже все пак има някаква пазарна иконимика и някаква конкуренция, това нещо вече се е случило и реално няма как да съществува такова нещо като СПЕКУЛА при не монополен пазар, а този на хляба е точно не монополен.

  В противен случай г-н Министъра до сега да е зарязал мижавото министерство с 3-4 хил.лева заплата и да се е впуснал в изгодния печеливш бизнес със хляб, в който спокойно щеше да си докарва стотици хиляди левове на месец

  Но щом стои в министерството... значи тази заплата и позиция го устройва достатъчно... Остава само да спре да говори глупости за спекула на който и да било пазар...

 15. 15 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#11] от "viktor":

  А ако тези 5 лева са 30 % от разходите за тази стока? И ако всичките му разходи се увеличат с 30 %? То, като се замислиш...и 30 % покачване на цените на газът ми се отразява с 3-5 лева намесец...

 16. 16 Профил на Viktor Vlaesku
  Viktor Vlaesku
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#15] от "smile":

  Проблема с цената на хляба не е икономически, а политически. Всяко правителство ревностно пази възможно най-ниска цена на хляба и се оптва да каже "вижте колко ни е евтин хляба" и българския народ е доволен.

  Това, което искам аз да анонсирам, е че не трябва да се борим за най-ниски цени, а обратно, да можем да произвеждаме и продаваме на по-високи цени, защото веригата е дълга и от това всички печелят /по-високи печалби, по-високи заплати, повече платени данъци/

  За сравнение, в Германия един хляб струва средно 5-7 лв. и всички в този отрасъл са поощрени да работят и да се развиват. Бъдете сигурни те също могат да произвеждат евтин хляб, просто няма смисъл да го правят.

  www.webtrik.net
 17. 17 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Цената на хляба може да се контролира косвено - чрез КЗК. В сектора хлебопроизводство (а и производство на брашно) има голяма конкуренция и ако всички изведнъж вдигнат цената на хляба на едни и същи нива може да се търси картелно споразумение и да се налагат глоби. Мисля, че само да се размърда КЗК и цената на хляба ще се върне назад. Друг е въпросът с цената на зърното от новата реколта. Ако има чувствително покачване на международните пазари, ще има покачване и у нас. И тогава хлябът ще ни е последна грижа, защото ще поскъпнат и пилешкото месо, млякото (млечни произведения) и още доста хранителни продукти. Очаквам през 4-то тримесечие около 5% инфлация на хранителните стоки.
  Дянков върз@ бюджета

 18. 18 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  А какво да кажем за цената на горивата?
  Цената на петрола пада, но горивата се заковаха, и не мърдат.

 19. 19 Профил на chavez
  chavez
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От спекулативните движения на цените българите са загубили много повече пари, отколкото при хиперинфлацията през 1997-1998 г.

 20. 20 Профил на www_
  www_
  Рейтинг: 8 Неутрално

  shumkarov
  Неутрално 1812:50 19 авг, 2010 Отговор А какво да кажем за цената на горивата?
  Цената на петрола пада, но горивата се заковаха, и не мърдат.


  Не само с горивата,с всичко ситуацията е подобна,държавата я няма никаква,а това е едно от задължениятя й.За последните 20 г. сме без държавност,а държавата се изживява като агент на недвижимо имущество.До тук с функциите й!

 21. 21 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Ако все още има държавен резерв пуснете брашното по евтино и хлебарите ще клекнат.Всяка година по същото време мунчовците от бранша опитват да се правят на хитри- свалят грамажа ,недоопичат хляба слагат боя на ръжения и най вече вдигат цената като надават вой.Но пазара ще ги постави на мястото.увеличен хляб свито потребление по малко печалба-има си неписани правила.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 22. 22 Профил на зограф
  зограф
  Рейтинг: 418 Неутрално

  В Германия и другаде има скъп хляб, но има и богат избор. Ако отидеш в "Алди" или "Лидъл" - там струва почти колкото у нас.
  Факт е, че повечето хлебозаводи са в ръцете на мафията и мутрите (и на някои бивши футболисти ) - те не позволяват да им се бъркат в работата.
  Малки играчи биват пребити с бухалките , само ако посмеят да продават по-ефтино. Мои приятели вече пострадаха.

 23. 23 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#18] от "shumkarov":

  Много Сте прав а нали и горивата ги калкулират в цената на хляба.
  Когато е за вдигане даже предварително вдигнат цените а когато е за сваляне нищо и почват едни обяснения,че ланшния сняг е виновен. Като гледам в скоро време потреблението ще се свие още и няма - защо от МВР да се чудят,че има толкова хора за паспорти.Всеки се спасява самосиндикално.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 24. 24 Профил на open_position
  open_position
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не си губете времето в празни приказки. Когато цената стане неприемлива хората минават на схемата 1:1.5 вместо 1:2:4. Да му мислят 10-20 хиляди дето ще отидат на улицата защото няма да им се купува скъпия хляб.

 25. 25 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Хляба е с такова качество ,че потреблението му е спаднало в пъти , а по диетични и здравословни причини все повече хора отказват да ядат бял хляб - нека да поскъпне.....!!!!

 26. 26 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Весело

  А къде беше държавата ,при имотния балон ?Там нямаше спекула нали?Или може строител да си слага 500% надценка ,
  а тоя дето произвежда хляб ще крета на 100%.
  Да ви се намира отговор?Да сте се запитали дали пък хляба не се
  пече с газ и каква е цената му и тенденцията и?Дали не се кара с гориво и каква е цената му?Искате високи заплати откъде ако производителя продава на минималната възможна цена?
  Искате евтиния а кво ще кажете за лихвите по инвестиционни кредити?То вече почти никой не взима такива.Как се плаща такъв кредит откъде идат парите? Или дай със квото имаме пък като се изхаби и нестава тогава ,ще му меслиме.
  С колко процента се дигна хляба с 10-15% даже не всички видове.А с колко се дигат другите цени?С колко се дигнаха
  всякакви общински и държавни такси ?Значи може превод в банка да струва 5лв а 5 бр хляб не може да са 5лв така а?
  Еиии манипулират ви както си искат затова сме на това дереже.
  Хората в евростат ви го казаха храната в БГ като абсолютна стойност е от най-евтините в ЕС .Скъпа е отнесена към доходите .За което най малка вина имат хлебарите.
  Хляба и храните е чуствителна тема за всяко правителство
  Ниски цени народа кротува високи бунтува се иска по-високи доходи.Да ама поголовно ниски цени водят до едно ядеме боклуци.Аре чао ,че се нервирам само.

 27. 27 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Министърът трябва на всяка цена да запази цената на хляба...дори да я намали ако не с 50% поне с 30%.
  Защото още древните римляни са достигнали до максимата:"Хляб и зрелища".
  Дайте на народа хляб и зрелища и всичко за вас управляващи е добре.
  Зрелищата се осигуряват редовно от съответното министерство на зрелищата с хореограф Ц.Ц.
  Сега е важно да се устиска хляба.Стискай г-н Министре,стискай,че ден-мандат храни.

 28. 28 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Цената на зърното е вече 300 лева http://borsi.dir.bg/_wm/library/item.php?did=515662&df=8&dflid=3 така, че не зная кое е спекулативното. Русия не само няма да изнася, но и ще внася зърно тази година.

  investments.dir.bg
 29. 29 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 316 Неутрално

  В случай, че се пробият сегашните максимални нива 300, има вероятност и от цени 357, 400 лв. По-вероятна е обаче, една консолидация около сегашните нива. http://borsi.dir.bg/_wm/library/item.php?did=499538&df=8&dflid=3

  investments.dir.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK