Кметът на Пазарджик ще бъде награден от Пловдивската епархия заради забрана на гей парад

Митрополит Николай

Митрополит НиколайКметът на Пазарджик Тодор Попов и прокурорът Стефан Янев от Окръжната прокуратура в града ще бъдат наградени с най-високото отличие на Пловдивската епархия – орден "Свети апостол Ерм", реши епархийският съвет. Предложението за връчване на ордена е лично от на Пловдивския митрополит Николай, а повод е "тяхното достойно поведение при отстояването на християнските ценности, защитата на православната нравственост и морал, на светостта на брака, семейството и държавността".


Само преди десетина дни прокурорът Янев излезе с уникално постановление по жалба на хомосексуални, в което разсъждава за сексуалната ориентация и заключава, че наблюдаването на прояви на сексуалност, към която според него спадат и състояния като зоофилия, некрофилия и геронтофилия, води до отклонение от собствената ориентация. След това обаче Върховната административна прокуратура отмени постановлението на Янев.


Преди това пък община Пазарджик забрани провеждането на гей парад в града, като въведе наредба за обществения ред, която забранява публичното демонстриране на сексуална ориентация на обществени места. Комисията за защита от дискриминация (КЗД) обаче обяви разпоредби в нея за дискриминационни и се разпореди те да бъдат отменени. 


На фона на това Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил заяви в официално съобщение: "Отявленото демонстриране на различни, особено сексуални, предпочитания несъмнено може да засегне мнозина от българските граждани. Разбира се, тук ясно трябва да се каже, че Църквата по никакъв начин не се стреми да ограничава правата на волеизявление или каквито и да са други права на хората или определени групи от българското общество, защото като основен закон в християнството е залегнало даденото още от Бога - Творецът на всички и всичко - право на свободен избор. Придържайки се обаче към принципите на умереност."На свое заседание Епархийският съвет на Пловдивската епархия е разгледал случая и широката обществена дискусия за провеждането на гей парад в Пазарджик. В позицията на Епархийския съвет се посочва: "Епархийският съвет приема с недоумение и тревога публичните критики и порицания, на които бяха подложени Янев и общинското ръководство на Пазарджик заради заетата от тях позиция".


Епархийският съвет смята още, че чрез забраната за провеждане на едно безнравствено зрелище, провеждано пред очите на децата и представляващо публично предизвикателство срещу брака, семейството и устоите на държавата, кметът на град Пазарджик е постъпил като отговорен държавник и добър християнин.


Прокурорът Стефан Янев чрез заетата от него професионална позиция доказва, че когато бъдат разгледани през призмата на общоприетите ценности, правото и моралът могат да бъдат в единство и хармония, които са в основата на православното разбиране на правопорядък, почиващ на основите на вярата в Христа и изповядваните от православните християни ценности и норми на обществено приличие и ред.


Според духовниците масираните критики, на които са подложени кметът на град Пазарджик и прокурорът Стефан Янев, са несправедливи, а Българската православна църква в лицето на Пловдивската епархия трябва да ги подкрепи.


Епархийският съвет предлага отличията да бъдат връчени от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай на подходяща церемония в катедралния храм "Успение на Света Богородица" в Пазарджик на 6 септември 2010 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1134 Разстроено

  Боже, Божеее - слез на Земята и си прибери вересиите ("служителите".......

 2. 2 Профил на boniperti
  boniperti
  Рейтинг: 233 Неутрално
 3. 3 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Хм, след като църквата с готовност приема кръвосмешението - няма как човешкият род е дошъл от поколението на Адам и Ева без братчета и сестричета да са се шибали диво, какъв толкова й е проблемът с гейовете?

  gradinko.bg
 4. 4 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1127 Весело

  Кметът на Пазарджик Тодор Попов и прокурорът Стефан Янев от Окръжната прокуратура в града ще бъдат наградени с най-високото отличие на Пловдивската епархия – орден "Свети апостол Ерм", реши епархийският съвет.
  ==================================
  тези ходжи прекалиха ......

 5. 5 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Ето затова уважавам толкова дълбоко БПЦ - винаги се занимават със сериозни неща и истински проблеми!*

  А после се чудят защо християнството е в упадък.

  *сарказъм, за неразбралите

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 6. 6 Профил на krastjo
  krastjo
  Рейтинг: 265 Неутрално

  21-ви Век - Европа - Срам.

 7. 7 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  точно пък тоя поп мутра николай е най- най- големия педал наоколо...

 8. 8 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 796 Разстроено

  Не мога да разбера защото духовенстово на БПЦ продължава да търпи изстъпленията на Ники Лудото!

 9. 9 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Е как да стана християнин......??? Не толкова религията, а нейните следовници ме отвращават, да, знам, има и Альошовци и Зосими, но и един като този на снимката е достатъчен да те накара да се отвърнеш!

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 10. 10 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Ахаха, психопатът Николай Севастиянов в действие

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 11. 11 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Дядо Фанатик пак избухна.
  Тоя човек е клинично луд и има вкус към скъпи возила (най-вече подаръци от пловдивски "бизнесмени".
  БПЦ е сред най-богатите неправителствени организации в България, освободена от куп данъци. Да е чул някой да правят някакво дарение, някаква благотворителност, да нахранят някакви бездомни, да дарят пари за операция на някакво дете?!
  НЕ!
  Ако има наистина Бог, то 97% от служителите на БПЦ ще врят в ада вовеки!

  Цензуриран от "Икономедиа"
 12. 12 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1303 Весело

  Хомофобство,религиозен фанатизъм примесен с някакъв мистицизъм,дълга брада-не виждам особена разлика между този представител на БПЦ и иранските аятоласи.

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 13. 13 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 1014 Разстроено

  Сега като се позанимаваха с гей-парадите, цензурирането на филмовата програма на една светска телевизия в светска държава, като си направиха религиозен канал, прилична колекция от маркови джипове и лимузини, инвестиционна активност по варненско и други подобни безсребърнически дела, нека Отците на БПЦ се позанимават и с бедните, хромите и невинните жертви на тормоз!
  Ама какво говоря - вярата се утвърждава само с "огън и меч", само насилието може да вкара заблудените овчици в Божията кошара...Добрата дума и доброто дело не вършат работа, поне според нашите владици...
  Написах това, от позицията на православен мирянин, защото ме боли когато Църквата ни е превзета от търговци (като митрополит Кирил) или войнстващи религиозни демагози, които копират престъпни модели в епархията си (като митрополит Николай).

  PHILIP
 14. 14 Профил на babameca
  babameca
  Рейтинг: 458 Гневно

  Що за балканщина е пак това...? За тва е на такъв хал кочината....

  Тоя да вземе пример от колегата си от Нови Хан, и да прави това, което БПЦ трябва да прави, а иммено да се грижи за хората, да ги храни и да ги изгражда духовно!

  А той взел с гейовете да се занимава. Имам познати обратни; свестни хора, много по -свестни от масата крадливи попчета...

 15. 15 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Любопитно

  Вие всичките ли сте гейове , или само отчасти ?

 16. 16 Профил на konrad
  konrad
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#15] от "kimba3":

  Напълнило се е с хора които искат явно да демонстрират сексуалната си ориентация.

 17. 17 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#15] от "kimba3":

  Не сме, но това не е причина да толерираме църковно-комунистическата ретроградност.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 18. 18 Профил на зограф
  зограф
  Рейтинг: 458 Неутрално

  От кога българите станаха такива симпатизанти на обратните или
  тази статия се чете само от педали.

 19. 19 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#15] от "kimba3":
  Не, напълнилноло се е с хора, които искат да изгонят търговците от храмовете.

  PHILIP
 20. 20 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#18] от "зограф":
  На кого симпатизирам си е лично моя работа. Но когато обществото е болно, а БПЦ има претенциите да е религиозен и духовен водач, морален съдник, учител, не смятам, че е редно единственото, което се прави да е проповядване на нетърпимост към една или друга група хора. Не е редно Църквата да обръща гръб на проблеми, сред които, хомосексуализма е една нищожна част. Не може,духовните водачи да се занимават със сделки с недвижими имоти, да се дърлят за пари, да колекционират лимузини и да се правят на ущипани, когато трябва наистина да подадат ръка на слабите и нуждаещите се. Когато владиците слязат при хората, когато Божиите наместници на земята, спрат да се занимават с дейност, която Спасителя заклеймява, а имевво сребролюбството и алчността, то тогава - моля, нека ни съдят!
  Но не и преди да са се покаяли и очистили от греховете си.

  PHILIP
 21. 21 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Малее голяма мъка за педалите, дали ще се успокоят дядо Николай да награди евгени минджев?Каква радост ще бъде да могат да то поздравят с целувка после.

 22. 22 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Гневно


  ПРАВОСЛАВНА ТАЛИБАНЩИНА !!!!

  още поне 30 години ще му сърбаме попарата на тоя ПРАВОСЛАВЕН ТАЛИБАН ... !!!!!

  МУЛТАШКИЯТ СВ.СИНОД - УВОЛНИХА НАЙ-МОДЕРНИЯТ ВЛАДИКА - СИМЕОН .... ОСТАНАХА ВЕКЕРЕЙЦИТЕ - ТЪРГАШИТЕ И ЛУДИТЕ .... АНАТЕМА !!!!!!! МИТРОПОЛИТ ЙОСИФ ПРАВИ ИЗКЛЮЧЕНИЕ
  ... какво стана с избора на "европейския владика", която се провежда от ВеКеРееца Галактион .. ??!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Любопитно

  Сефте чувам за мода и модерни владици ? В православната църква всичко не трябва ли да е според канона , а не според модата ?

 25. 25 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  И тъй като не съм много компетентен , нека някой от православните гейове плюещи по владиката във форума, да ми разясни , не е ли работа на православната църква да се бори , освен срещу всички останали пороции и срещу разюзданата демонстрация на нестандартна сесуална ориентация ? Никой у нас не спира гейовете да са такива каквито са си . Но защо те трябва да ни натрапват чудатостта в сексуалният си живот която природата им е причинила ? Какво биха казали те , ако ние започнем да им натрапваме нашата стандартна сексуална ориентация ? Биха го приели като посегателство срешу себе си нали ? Давам им идея . Защо не си правят Гей събори в определени места по подобие на рокерите , без да скандализират хората по агресивен начин с нестандартната си сексуалност ?

 26. 26 Профил на Axl_Rose
  Axl_Rose
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И обратните не са стока, ама точно "дядо" Николай да прави подобни изказвания, е егати пародията. След като не е тайна страстта на "божият служител" към млади момчета. Да си бе замълчал, поне, по-достойно щеше да е.

  http://www.youtube.com/watch?v=E9VhD4SccSE
 27. 27
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:53 на 21/08/2010 от неговия автор.

 28. 28 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Боже прибери си вересиите, почвайки от отец Николай. Да се смееш ли или да плачеш за наградите които раздава БПЦ.

 29. 29 Профил на дон пенчо
  дон пенчо
  Рейтинг: 402 Гневно

  тоз псевдо-свещенник ме предизвиква да ходя да си върна кръщелното. ако си мисли, че с тази идиотщина ще прикрие (не-чак-толкова) латентния си хомосексуализъм, дядо Николай май е забравил да си пие хапчетата. БПЦ трябва да го анатемоса и изгони в Уганда - там има място за такива като него.

 30. 30 Профил на don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#27] от "alexander_":

  Ей в заведенията за душевно болни имате достатъчно време на разположение...

  http://www.facebook.com/group.php?gid=2211217648
 31. 31 Профил на don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#26] от "Axl_Rose":

  А бе то така тръгват слуховете, ако днес някой каже че и ти си педал и друг го повтори и потрети, след три дни всички че знаят че си такъв пък иди го отричай после...

  http://www.facebook.com/group.php?gid=2211217648
 32. 32
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:53 на 21/08/2010 от неговия автор.

 33. 33
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:53 на 21/08/2010 от неговия автор.

 34. 34
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:53 на 21/08/2010 от неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK