Прокуратурата обяви заграждението пред плажа на "Русалка" за незаконно

Плажънт на "Русалка"Събирането на такса за достъп до плажа на ваканционен клуб "Русалка" е нарушение на закона. Това гласи становището на Районната прокуратура в Каварна, оповестено от заместник-окръжният прокурор на Добрич Георги Коларов. "Плащането на такса  на  "Русалка тур"  от шофьорите на автомобили е нарушение на член 4 от Закона за устройство на Черноморското  крайбрежие, като така е възпрепятстван  безплатният достъп до плажната ивица", обясни Коларов. Повод за проверката  стана поставянето на ограничителна  верига  до паркинга  на ваканционния  клуб и събирането на такса от всички преминаващи шофьори, независимо дали ползват паркинга или не.      


По думите  на Коларов преписката  от проверката ще бъде изпратена  по компетентност  до кмета на община Каварна Цонко Цонев, който може да потърси административно-наказателна отговорност от  юридическото лице, собственик на комплекса. Това е . Законът предвижда имуществена санкция  в размер от 6000 до 12 000 лева, допълни Коларов.


Историята започна през април, когато със заповед на кмета Цонко Цонев  бяха принудително премахнати бариери и контролно-пропускателен пункт /КПП/ пред паркинга на ваканционния клуб "Русалка". Тогава Цонев  поясни, че съоръженията са незаконни и преграждат единствения подход до плажа в "Русалка", който е изключителна държавна собственост.  По-късно вместо бариери  собствениците на курорта Николай и Евгения Баневи поставиха  верига и продължиха да събират такса  за достъп до плажа.
Конфликтът се разгоря  с нова сила в началото на август, когато по повод на телевизионне репортаж за ограничения достъп до морето Николай Банев нарече кмета на Каварна "лъжец" и "терминатор". Веднага след това Цонев поиска право на отговор, в което обясни, че през април е наредил събаряне на будката пред ваканционното селище и на бариерата, защото действията на "Русалка тур" са незаконни, тъй като достъпът до всички плажове - изключително държавна собственост, е свободен. "Николай Банев няма никакво право да събира входна такса по 6 лева или да иска по 50 лева от туристите, които искат само да поплуват в морето, каза Цонко Цонев. Господин Банев няма никакво разрешение за изграждане на паркинг, няма никакви документи и затова няма никакво право да иска пари от хората. Преди да премахнем бариерата, той искаше от туристите по 5 лева. След това сложи един синджир като преграда и започна да иска по 6 лева. Не може да искаш пари за нещо, което го няма по документи и на практика е незаконно", обясни кметът на Каварна.


Курортът "Русалка" се оказа и в центъра на друг скандал, свързан този път със замяната на държавни гори, извършена от правителството на тройната коалиция. В началото на лятото стана ясно, че гората върху терасите над морето вече е собственост на "Русалка тур", свързана с компанията "АКБ Форес", собственост пак на бизнесмена Николай Банев. До 1992 г. някогашното едноименно туристическо дружество, е плащало наем на Държавния горски фонд, тъй като е разположено върху негов терен. Тези отношения са регламентирани с министерско постановление №202. "След като Банев влезе във владение на имота, спря да плаща, обясни Калинка Тодорова, директор на горското стопанство в Балчик. Построи си конюшня в гората, съвсем незаконно, разбира се, огради я и започна да се разпорежда с нея." През миналата година Николай Банев внезапно се сдобива и с нотариален акт за горската площ, въпреки че до този момент тя все още не е била извадена от Държавния горски фонд (ДГФ), разказва Тодорова.


През 2008 г. Баневи заменят 186 дка гора в района на Балчик за 167 на границата на курорта си. Цената на замяната е 8-10 лв. и доплащат 1000 лв., тъй като се сдобиват с имот на брега на морето. Горският път, който води до плажа, е преграден с бариера и така уж конституционно гарантираният достъп до морския бряг – изключителна държавна собственост, е прекъснат.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Неутрално


  ВАЖНО Е КАКВО ЩЕ КАЖАТ АПЕЛАТИВНИТЕ СЪДИЙКИ - С ТАЗИ ШИБАНА СЪДЕБНА СИСТЕМА И ШИБАНА СЪДЕБНА ПРАКТИКА .....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 2. 2 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Весело


  ЧЕСТИТО Другарки & Другари,

  Курортът "Русалка" се оказа и в центъра на друг скандал, свързан този път със замяната на държавни гори, извършена от правителството на тройната коалиция.

  .... В началото на лятото стана ясно, че гората върху терасите над морето вече е собственост на "Русалка тур", свързана с компанията "АКБ Форес", собственост пак на бизнесмена Николай Банев.

  НЕЩО ПРОТИВ Е'БАНЕВ ДА ВИ 'УКА ??!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 3. 3 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Няма ли кой да гръмне тая разпасала се свиня?

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 4. 4 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 465 Неутрално

  това комунисти4еско мекере се занимава само с далавери.Държавата да си влиза в ролята Голям срам

 5. 5 Профил на VBT
  VBT
  Рейтинг: 405 Гневно

  "По-късно вместо бариери собствениците на курорта Николай и Евгения Баневи поставиха верига и продължиха да събират такса за достъп до плажа."

  Хич не са нагли....

  VBT
 6. 6 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Плащането на такса на "Русалка тур" от шофьорите на автомобили е нарушение на член 4 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, като така е възпрепятстван безплатният достъп до плажната ивица", обясни Коларов.
  Като се абстрахираме от случая Банев, не съм сигурен, че въпросния текст от ЗУЧК регламентира безплатния достъп на автомобили. Ина мен няма да ми е приятно накой да минава през имота ми, защото му било напряко.

  ATX
 7. 7 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#4] от "chedomir":

  нали прочете каква е санкцията: Законът предвижда имуществена санкция в размер от 6000 до 12 000 лева.

  и да си влезе и да не си влезе в ролята... все тая

 8. 8 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 642 Разстроено

  За няколко години от тази такса може да са спечелили едно 30-40 бона и хората, които са плащали няма сега да им се възвърнат парите. Трябва да се увеличи поне двойно глобата и да им теглят едно 20 бона. Егати наглите и алчни хора за държавна земя такса да искат. 50 лева да плуваш хахаха!

  Драконови закони ще оправят държавата!
 9. 9 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#4] от "chedomir":

  Явно е гербаджийско мекере, според Банев комунистите били крадци и той е много доволен, че ГЕРБ са на власт.

 10. 10 Профил на $
  $
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Този Банев дето запо4нал бизнес с 2,40 лв и станал милионер. Този филм ве4е го гледахме в един амеркански филм на Скорсези.
  Изглежда, 4е Банев е истинския герой от 19 век... Мерзавец, който
  заслужава... Та Русалка е място, което не слу4айно бе взето под наем от французите. Познавам го отли4но от ония времена-60-те
  И ето ни новият собственик- боже пази ни от подобни гре6ници!

 11. 11 Профил на nina70170
  nina70170
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами "Елените"?Превърнаха го във "Форт Нокс". Не може да се проникне нито лете нито зиме.Може би трябва да се атакува по море.

 12. 12 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#4] от "chedomir": -! само заради "4" - то в поста ти.

 13. 13 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#8] от "Момчил89": Абе хора, вие знате ли, че Албена печели от такса вход на автомобили в комплекса повече от хотели и туристи? Пътищата в Албена да не би да са нечия друга собственост, а не държавна? Как така няколко съдебни сътава отсъдиха, че бариерите са незаконни, защото преграждат държавни пътища, а накрая със същите мотиви последният съд каза "Законни са!"

 14. 14 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dehumanizer":

  Колко много свине има за отстрел - за цели две френски революции.

 15. 15
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:00 на 20/08/2010 от неговия автор.

 16. 16 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  Въпрос:
  Знаете ли името на закупилия плажовете "Камчийски пясъци"?
  Жокер: кмета на Москва

 17. 17 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  До 13
  Пътищата (улиците или алеите) в Албена са част от инфраструктурата. Те се подържат от Албена АД, а не от държавата. Логично е Албена АД да събират такси от влизащите автомобили. В резултат на това в курорта Албена алеите са в добро състояние.
  Вижте алеите на Златните. Общината и Прокуратурата забраниха бариерите. Алеите в Златните са разбити и разрушени. Нито държавата, нито общината ги подържа.
  Албена АД не събира такси от желаещите да ползват плажа.

 18. 18 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#16] от "shumkarov":
  Камчиийски пясъци е на юг от Камчия, а кмета на Москва закупи парцели на север от реката.

  ATX
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK