Лекар обвини депутат от ГЕРБ, че точи здравната каса

(снимката е архивна)

© Иван Григоров

(снимката е архивна)Офталмолотгът проф. Православа Гугучкова обвини в интервю пред в. "Труд" депутата от ГЕРБ д-р Геновева Алексиева, че източва здравната каса чрез безсмислена пътека за болнично лечение на мързеливо око при децата. По думите на проф. Гугучкова касата преди месец е включила заболяването, и то към друга пътека, и плаща за такова лечение.


"Мързеливо око се лекува само извънболнично - с упражнения на зрението, които се правят в продължение на месеци и години, докато се възстанови зрението. С 3 дни приемане в болницата нищо не помага и е даже смешно", казва в интервюто офталмоложката. Тя подчертава, че д-р Алексиева, за която миналата седмица стана известно, че е участвала в журито, оценявало собствената й дъщеря в конкурс за доценти, има своя частна клиника за очни болести при деца, която работи със здравната каса.


Проверка на "Дневник"  показа, че Алексиева и дъщеря й Виолета Чернодринска работят в очна клиника "Визус". Търговският регистър сочи, че клиниката е собственост на Виолета Чернодринска и на фирма "Сиал 271", която пък е собственост на мъжа на депутатката Силви Алексиев.

От Националната здравноосигурителна каса потвърдиха, че заболяването амблиопия е включено в клинична пътека 138 "Консервативно лечение на глаукома, съдови заболявания на окото и неперфоративни травми" от началото на тази година. Министерството на здравеопазването включва и изключва болести от пътеките по предложение на националния консултант по офталмология, допълниха оттам. От здравното министерство предадоха коментара на настоящия национален консултант Ива Петкова, според която заболяването е вписано в пътека след обсъждане с много лекари от БЛС и не само офталмолози. Тя нямала спомен кой точно от докторите е направил предложението.

В сайта на клиника "Визус" пише, че "предмет на дейност са диагностика, лечение и хирургия на очни заболявания, като приоритет имат заболяванията в детска възраст - ретинопарията на недоносените, страбизъм (кривогледство); амблиопия (мързеливо око); дакриоцистит на новороденото (запушени слъзни пътища); глаукома; катаракта (перде); възпалителни заболявания и др.


"Още от септември миналата година (началото на активната работа на този парламент с мнозинство на ГЕРБ) Геновева Алексиева предложи амблиопията да се включи в друга клинична пътека и да се плаща за болничното й лечение от здравната каса", заяви за "Дневник" доц. Руска Христова, национален консултант по офталмология до февруари тази година. Една от причините да бъде сменена като национален консултант е, че бях против това лечение да се плаща от касата, защото наистина по цял свят то се лекува амбулаторно", допълни тя.


По информация на доц. Христова лечението на лениво око при децата е било включено в една от пътеките, при това - противно на правилата без да се промени името на пътеката от Министерството на здравеопазването, и се заплаща от касата от началото на годината.


Името на депутата от ГЕРБ и зам.-председател на здравната комисия Геновева Алексиева нашумя преди седмица, след като стана известно, че е била в журито, оценявало дъщеря й в конкурс за доценти. Тя е дала гласа си като член на Специализирания научен съвет по офталмология. Въпреки че при предварителния подбор депутатската щерка д-р Виолета Чернодринска е била класирана по-назад, тя печели при тайния вот на журито.


Миналата седмица Алексиева коментира в медиите, че атаката срещу нея е политическа. Тя не отрече фактите, но определи публикациите като манипулация и лъжа. Разви и тезата, че целта е да бъде очернена тя самата, както и партия ГЕРБ, като се внуши, че и новите управляващи "правят далаверки" като останалите. И разясни, че Законът за научните степени и звания не й позволявал да си направи отвод, така че, за да извърши морално действие, тя трябва да наруши закона.


Последното обновяване на статията е от 18.05 ч.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK