Защитата на обвинения за Белнейски ще иска нова ДНК експертиза

Адвокат Марин Марковски<br /><br />

© Красимир Юскеселиев

Адвокат Марин МарковскиЗащитата на Лазар Колев, обвинен за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски преди 4 години край Брацигово, ще поиска повторна ДНК експертиза на материала под ноктите на жертвите. Това съобщи пред Би Ти Ви адвокатът на Колев Марин Марковски.


Именно ДНК експертиза през 2008 г. свърза осъдения за кражби Колев с убийството. Тя доказа, че негова семенна течност е намерена у едно от момичетата, а под ноктите им има негови епителни клетки.


"Ние оспорваме експертизата - семенната течност в едно от момичетата не е достатъчна, за да бъде осъден някой за убийство. А има една експертиза, която установява наличие на епителни клетки под ноктите им, но аз се отнасям с изключително подозрение към изводите на тази експертиза и към нейната достоверност", заяви Марковски.
Аргументите му срещу заключението на вещите лица са следните:  "Убийството става 2006 г., а експертизата е направена през 2008 г. През този период генетични материали са пращани във Великобритания и Австрия. Оттам заключението е, че няма достатъчно биологичен материал за ДНК експертиза и как стана така, че най-реномираните институти нямат реактив, специалисти и апаратура, аз да направят това изследване, а сега тука ги има. Това буди известно съмнение."


Преди три дни окръжният съд в Пазарджик реши, че въпреки изтичането на присъда на Колев за кражба, той трябва да остане в ареста, тъй като има достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение, че е виновен за смъртта на сестрите Белнейски.


За ареста на Колев окончателно ще се произнесе в четвъртък Пловдивският апелативен съд.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bg_fan
  bg_fan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Първите днк проби дадени за изследване в САЩ и Великобритания се оказаха негодни и недостатъчни за да се докаже кой е убиеца !! След като общественето мнение се вдигна срещу Пазарджишката полиция (и в частност срещу Румен Петков), мина малко време и изведнъж се реши да се изпратят "нови" днк проби , които след това "доказаха" по “категоричен” начин ,кой е убиеца (Лазар Колев) ! Мислите, че не е възможно да се издири затворник изтърпяващ присъда за изнасилване , и който да е от района на убийството..... Сбъркали сте, възможно е ! Лазар Колев е в затвора излежаващ присъда и имащ вече такава присъда за изнасилване. Удобна “жертва” на която де се прихвърли обвинението и да се уталожат протестите на хората (както и стана) ! Много е лесно да се изземе днк проба от затворник (а такава банка с днк проба има всеки затворник излежавал присъда за сексуално посегателство), да се приложи тази проба към новите днк проби и да бъде обвинен набедения затворник! А, днк пробите са семенна течност (сперма) , няколко косъма,фас от цигара !! А за Лазар Колев ,( за който дълбоко се съмнявам че е убиецът на двете момичета ) трудно ще се намери спасение !! Единственото му спасение е адвоката Марковски (един от добре платените адвокати у нас) , който е един мн.добър професионалист и който е взел делото и защитата без да получава хонорар , защото е сигурен в невинноста на Лазар Колев . Кой скъпо струващ адвокат, ще вземе дело без да му се плаща , ако не вярва, че ще го спечели и ако не е сигурен в невиноста на обвиняемия ?! Не съм защитник на Л. Колев , нито пиар на адвокат Марковски, но всичката информация през последните 3 години сочи , че не Лазар Колев , а някой друг е истинския убиец на момичетата ! Това е отвратително убийство и е много рисково за защита ..... особенно за адвоката и неговото реноме на добър такъв . Дори и майката на убитите момичета каза , че не е сигурна (тя просто не вярва) ,че това е убиеца.......а майчиното сърце не лъже !”

  “С МАЛКА РЕДАКЦИЯ НА ПРЕДИШЕН КОМЕНТАР ПО СЛУЧАЯ БЕЛНЕЙСКИ”
  И още нещо интересно по случая според мен........


  " САЩ и Русия отказват записи от сателити
  САЩ и Русия са отказали да съдействат на разследването с видеозаписи, направени от сателит на местността Грамадите, където са открити телата на сестрите.
  Искането за това е направено през лятото на 2008 г. от представители на високо ниво в следствието и прокуратурата.
  От американското посолство директно отрязали разследващите, като обяснили, че тези записи могат да бъдат предоставени само ако е застрашена тяхната национална сигурност или тази на президента им.
  Руският посланик Потапов обаче обещал да помогне, като дори се ангажирал да използва личните си контакти, за да получи положителен резултат от Москва, разказаха запознати.
  Точно 20 дни по-късно обаче той бил сменен с посланик Исаков, който пък директно отказал също като от американското посолство.
  Преди това от следствието старателно проверили дали снимките от спътник ще могат да им помогнат.
  Оказало се, че точно до местността Грамадите край село Козарско се намира огромен склад за боеприпаси на военното министерство. Поделението се намира точно на 5 км по въздух от мястото,където са открити телата на Белнейски.
  До складовете води жп линия, която буквално свършва в планината. Преди време бившият военен министър Николай Цонев води журналисти там, за да демонстрира как се съхраняват боеприпасите след взрива в Челопечене.
  Експерти от Института по космически изследвания към БАН обяснили на разследващите, че заради склада американски спътници със сигурност наблюдават постоянно района.
  Разследващите се консултирали лично със зам.-директора на института ст. н. с. Лъчезар Филипов, който отговаря за международното сътрудничество.
  Той обяснил също, че всички записи от камерите са пазят - от изстрелването на спътника до последната му работна минута.
  Техниката на американските спътници е с изключителна разделителна способност и ако не уличи директно убийците на сестрите, поне би помогнала изключително на разследващите в събирането на улики.
  Така можеше да се установи движението на автомобила в обратен ред от мястото, където са изхвърлени труповете.
  Също колко са мъжете, отишли в местността Грамадите, какво точно са правели там, какъв автомобил са ползвали.
  При по-добро осветление от записите дори биха могли да се извадят снимки на мъжете...."

 2. 2 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Неутрално


  Така поиска - мазният т.н. адвокат,
  който дъвчеше дъвка при влизането на съда в залата ... Докато станат негодни нещата ...

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 3. 3 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Весело

  И аз искам защитата на убиеца да отслабне поне със 100 кила , но няма как да стане !

 4. 4 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Много е интересно да се проследи, как барцелонски, щутгарт и прочее анал лизатори винаги застават на една определена страна по строго определени въпроси.
  Това предполага, че са командировани във форумите на "Дневник" с определена цел и винаги са на разположение с готови формули, които им се снасят по мейла.

  А може всичко да е автоматизирано...

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 5. 5 Профил на wornoxmaniak
  wornoxmaniak
  Рейтинг: 688 Неутрално

  С Жоро Стоицев, бивш шеф на ОД на МВР в Пазарджик, разговаря ЛЮБО ИЛКОВ

  - Г-н Стоицев, защо изпуснахте през 2006 г. Лазар Колев? Какво попречи още тогава да бъде задържан за убийството на сестри Белнейски, а не три години по-късно?

  - Не сме го изпуснали, не е правилно да смятате така. Лазар Колев си отговаряше изцяло на психопрофила, който тогава бе изготвен от института на МВР. Не знам обаче кой тогава ви даде този психопрофил да го публикувате, макар че се досещам.

  Лазар бе прехванат от нас още на десетия ден от разследването и бе в първата десетка на заподозрените. Алибито му обаче тогава бе желязно. Трима - приятелката, майка й и пастрокът, свидетелстваха, че в нощта на убийството е бил у тях.

  Колегите много добре си свършиха работата с насрещната проверка и нещата по-късно излязоха. Заради подробното описание, което е направено на действията му тогава, стана възможно алибито му да бъде разбито по-късно и свидетелите да признаят, че са излъгали. Но в първия момент, когато бе извикан на разпит, се водехме от твърденията на свидетелите и нямаше как да го задържим. Те се бяха продали за 200 лв.

  - Повече от 4 г. вие като полицейски директор и екипът ви сте постоянно наприцел, че носите основна вина убийството на Белнейски да не бъде разкрито навреме. Последно адвокат Марковски заяви, че сте минали като бизони през поляната.

  -Ако имаше грешки, както твърдят, нямаше да има обвиняем. Огледите бяха направени професионално. Първият започна около 4,30-5 часа следобед. Беше януари и започваше да се стъмва. Първо беше направено неотложното. Извърши се оглед на телата. Оставихме две патрулни коли, които цяла нощ охраняваха терена и никой не е припарвал до него. Вече на сутринта беше направен повторният, най-подробен и обстоен оглед. Няма изгубени следи, няма газени. Това, че телевизионни кадри показаха някакви хора там, след като сме си свършили работата, нищо не значи. Проблемът бе, че един изключително тежък случай бе възложен на много млад следовател, без опит в подобни престъпления. Това бе голяма грешка на следствието. Все пак съвсем колегиално с всичко сме му помагали. Всичко, което е могло да бъде събрано и изследвано от терена, е приложено към следственото дело. Но да бъдем обективни. Тези деца бяха открити повече от 72 часа след изчезването.

  Няма да коментирам с какво закъснение ни беше подаден сигналът. Повече от три денонощия са много, за да направиш алиби, да заличаваш следи. Не се оправдавам, но не е лесно и не става като по филмите.

  - Кога е настъпила смъртта на момичетата? Двете медицински експертизи - петорна и седморна, посочват различно време, разминават се с дни.

  - Времето беше много студено, минус 10-15 градуса. Това даде възможност телата да се запазят, запази се и биологичният материал, от който бе извлечена ДНК на убиеца.

  Затова съдебните медици би трябвало да отговорят кога и как е настъпила смъртта.

  - Кое ви попречи - противоречивите показания и забавянето на експертизите?

  - Много неща ни попречиха. Първо, в този случай се вкара много политика. Политиката не трябва да се меси в полицията, а за съжаление точно така стана. Започнаха да се разчистват стари сметки и вражди. За много подобни неща си губихме времето. Знаеш, че работиш напусто, но ако не го направиш, ще те обвинят, че прикриваш някой политик. Като историята със сина на бившия областен управител Георги Петърнейчев. Подлудиха момчето на Петърнейчев, а доказахме безспорно, че човекът няма абсолютно нищо общо с убийството. Но това ни отне много от времето за разследване.

  - Сега се твърди обаче, че вие не сте си свършили работата и добре че случаят е бил даден на следователя от НСлС Веселин Мартински, който е разкрил убиеца.

  - Не съм съгласен просто защото по-късно излязоха експертизите.

  Ако ДНК анализите бяха готови на третия месец, ние до 30 дни щяхме да дадем Лазар Колев на прокуратурата. Всеки обвинява полицаите, но те не са водещи в разследването. Ние събираме и даваме оперативните данни, а следователят ги легализира за пред съда. Ние може да сме убедени в много неща, но като не можеш да ги докажеш, ти остава само една оперативна справка. Знаеш кой е извършителят, убеден си, обаче...

  В този случай стана така. Ако не бяхме направили качествен оглед, ако не бяха взети тези натривки, нокти, веществени доказателства на местопрестъплението, следователят нищо нямаше да направи. Изпусне ли се едно разследване в първите часове, после и Господ да си, не можеш да възстановиш нищо.

  - Къде сбъркахте тогава?

  - Не мога да кажа, че сме сбъркали. Има си неща, които донякъде пречеха. Може би в първия момент, понеже бе дадена много гласност на случая, хората искаха престъплението едва ли не да бъде разкрито незабавно.

  Тогава от София дойдоха 30-40 колеги и всеки даваше съвети. Около десетия ден стана ясно, че тези колеги не ни помагат, въпреки че много искаха. Реално обаче ни пречеха. И се взе решение от главния секретар и от министъра да остане единствено една група от 5-има колеги от Криминална полиция, от "Убийства" и "Издирване", а другите бяха върнати в София. С тази група започнахме сутрин, обед и вечер да анализираме какво е свършено и да планираме за следващия ден.

  На тези оперативки задължително присъстваше тогавашният окръжен прокурор Иван Даскалов. Много често се работеше през цялата нощ и той винаги е бил с нас. Знаеше за всички оперативни сигнали и разработки. Заедно определяхме приоритетите, планирахме и предприемахме действия. Защото имаше стотици, хиляди сигнали. Всички луди бяха решили, че трябва да пишат, всички неосъществени личности също решиха, че трябва да изпъкнат чрез този случай. Политиците и те скочиха. То не бяха шествия, не бяха препоръки и изказвания. И ние, вместо да си вършим работата, трябваше да отбиваме всевъзможни атаки. Още тогава казах, че не е хубаво на гроба на две деца да се прави черен пиар.

  ВИЗИТКА

  Роден през 1956 г. Завършил е Академията на МВР в Симеоново през 1984 г.

  Започва работа в РПУ - Пазарджик. От 1993 до 1997 г. е началник на Районното полицейско управление. Напуска системата на МВР заради политическа намеса в работата му

  През март 2002 г. става директор на Регионалната полицейска дирекция в Пазарджик. Подава оставка през юли 2006 г., след като двама негови подчинени от РПУ - Велинград, убиват при безразборна стрелба възрастен гъбар. Два месеца по-късно е назначен за зам.-директор на ДОТИ, която оглавява до юли 2007 г.

  През март 2009 г. се пенсионира

  Имал ли е Лазар Колев съучастник - четете следващия път

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK