Ръководството на ГЕРБ ще решава за депутатката, замесена в лобистки скандали

Геновева Алексиева

© Асен Тонев

Геновева АлексиеваДепутатът от ГЕРБ Геновева Алексиева трябва сама да реши дали да подаде оставка като зам.-председател на здравната комисия в парламента и дали да напусне Народното събрание заради скандалите, в които беше забъркана. Решение по въпроса ще има и на изпълнителната комисия на партията. Това каза пред "Дневник" председателят на комисията Десислава Атанасова от ГЕРБ.


Вчера Алексиева беше обвинена от офталмолога проф. Православа Гугучкова, че източва Националната здравноосигурителна каса чрез клинична пътека за болнично лечение на т.нар. мързеливо око при децата. Алексиева настояла касата да плаща за лечението и в същото време работи в очна клиника, собственост на дъщеря й Виолета Чернодринска и на фирма на съпруга й Силви Алексиев. Преди седмица пък стана известно, че народният представител е участвала в жури и е одобрила дъщеря си да стане доцент.


Атанасова отказа да каже какво е личното й мнение за това дали Алексиева трябва да напусне ръководството на здравната комисия и парламента. "Като юрист обаче смятам, че е трябвало да си направи отвод от комисията, която журира дъщеря й", добави Атанасова. Тя каза още, че разбрала за скандалите около колегата си от медиите вчера, когато се върнала от чужбина. "Все още не съм говорила с Алексиева и нямам информация кога ще има заседание на изпълнителната комисия на ГЕРБ по въпроса", каза още Атанасова.
Геновева Алексиева продължава да не отговаря на мобилния си телефон. Пред в. "Сега" обаче тя заявява, че не възнамерява да подава оставка, докато не приключи процедурата по избор на доценти, тоест до края на септември. "Дотогава всяко влизане в дискусии може да опорочи избора, а това е противозаконно. Не е редно да се говори със съдията, преди да е произнесъл присъдата, нали?", коментира Алексиева. Тя добави, че за нея оставката не е никакъв проблем, още повече че заема поста от месец. По-важното било какво ще кажат колегите й в ГЕРБ. "Нито се крия, нито се ошумолявам", каза Алексиева.Името на Геновева Алексиева беше замесено преди време и в спор между община Пловдив и Министерството на финансите заради опита на местната власт да вземе заем от Европейската банка за възстановяване и развитие. С писмо до банката министър Симеон Дянков настоя за отлагането на проект за преасфалтиране на улици с мотив, че трябва преди това да се направи анализ на трафика. Дянков се позовава и на отрицателно становище на фирмата "Агенция за транспортни проучвания и прогнози", управлявана от Силви Алексиев, съпруг на Геновева Алексиева. От община Пловдив обвиниха народния представител в лобизъм. Тя отговори, че е лекар и няма нищо общо с транспорта. От фирмата на мъжа й пък обясниха, че нямат интерес към проекта, тъй като не се занимават с преасфалтиране. Дружеството обаче прави анализи на трафика.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK