България и Румъния - с "най-болните" системи за здравеопазване в ЕС

България и Румъния - с "най-болните" системи за здравеопазване в ЕС

© Юлия ЛазароваБез хирургически конци, без основни консумативи, остър недостиг на персонал, катастрофална хигиена - и накрая пожар, който уби пет преждевременно родени бебета в Румъния, изтъква "Асошиейтед прес" в коментар за системите за здравеопазване в Румъния и България.


Румънските болници бяха истински кошмар при комунизма. Но две десетилетия след свалянето на предишния режим и четири години след присъединяването си към Европейския съюз Румъния остава една от най-бедните страни в Европа - и това се отразява в плачевното състояние на болниците в тази страна, посочва АП.


В годишния доклад за Румъния Европейската комисия посочва, че "две трети от анкетираните твърдят, че са давали пари на медицински персонал, а 81 на сто твърдят, че допълнителното заплащане до голяма степен определя начина, по който са лекувани.
В съседна България, още една от бедните страни в ЕС, пациентите също често плащат за медицински консумативи и лекарства - и за преференциално отношение - в болниците.


"Типични форми на корупция в болниците са подкупите, за да се осигури приемане на лечение или за купуване на консумативи и лекарства. Уреждат се и дарения за болници, плаща се допълнително за лечение и операции", изтъква АП, като цитира местни наблюдатели на проблемите, свързани с корупцията.


И в Румъния, и в България, средната продължителност на живота е 73 години, с пет години по-малко от средното за Европейския съюз. И нещата май ще стават още по-зле, посочва АП.


По данни на румънското министерство на здравеопазването 8000 лекари са подали молба за разрешение да работят в чужбина. И това става в момент, когато Колегията на лекарите в Румъния обяви, че броят на лекарите трябва да бъде удвоен, за да се постигне средното европейско ниво за брой пациенти на един лекар.


В България условията са почти същите. Източник от асоциацията на българските медицински сестри съобщил за АП, че в болниците, където работят по-малко квалифицирани медицински сестри, смъртността е по-висока.


И в Румъния, и в България лекарите гледат навън - към Великобритания, Испания или Гърция, където средните лекарски заплати са поне пет пъти по-високи, посочва АП.


"Некомпетентност, безразличие и безотговорност, взети заедно, се равняват на престъпление", заявил за агенцията член на счетоводния екип от букурещката болница, в която изгоряха живи новородените."Виновни са и лекарите, и сестрите, и охраната, и електротехниците, и липсата на средства - виновна е цялата система".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK