УНСС преустановява приема на документи за платено обучение

УНСС преустановява приема на документи за платено обучение

© Асен ТоневУниверситетът за национално и световно стопанство (УНСС) временно преустановява приема на документи за платено обучение, се разбира от публикация на сайта на висшето училище. Той трая само два дни, защото се установи, че исканите от университета пари превишават допустимите по закон.


Приемането на документи за платено обучение започна на 23 август, а таксата, която УНСС поиска за професионално направление "Право" например, беше над 2700 лв.


Сумите, които университетът обяви, не отговаряха на разпоредбите в закона за висшето образование. В окончателно приетия от народните представители вариант платеното обучение трябваше да бъде равно на държавната издръжка за студент в различните професионални направления плюс таксите, които редовните студенти плащат. Така платеното обучение по "Право" трябваше да струва 1570, 80 лв.
В другите направления също имаше разминаване - вместо 982 лева за икономика, финанси, счетоводство и контрол и администрация и управление, университетът беше поискал 1732 лв.


В телефонен разговор във вторник зам.-ректорът на учебното заведение доц. Веселка Павлова обясни пред "Дневник", че разминаването се получава тъй като Академичният съвет на УНСС е взел решение за обявяване на платен прием, докато е разполагал само с проект на закона за изменение и допълнение на закона за висшето образование.


По думите на доц. Павлова, когато окончателният вариант е обнародван в Държавен вестник, ръководните органи са били в отпуск и не е имало как да бъде променено решението за  приема.


Тогава тя предположи, че най-вероятно събирането на такси за платеното обучение ще бъде преустановено, но чак на академичен съвет може да бъде взето такова решение.


Първоначалният вариант на закона даваше възможност на университетите да обявяват платен прием с такса, не по-висока от удвоената държавна издръжка за съответното професионално направление. При сега създадената ситуация платеното обучение няма голяма икономическа полза за държавните университети, тъй като на практика платените студенти ще носят такива приходи на вуза, колкото и редовните студенти по държавна поръчка.


Въпреки че решението за платен прием беше обявено на 21 август, а приемането на документи започна от 23-и, едва вчера вечерта от учебното заведение публикуваха официално данните за несъответствието със законовите разпоредби и взеха решение временно на прекратят приемането на документи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK