Д-р Геновева Алексиева от ГЕРБ подава оставка като зам.-шеф на парламентарни комисии

Геновева Алексиева

© Асен Тонев

Геновева АлексиеваЗамесената в лобистки скандали в последните седмици д-р Геновева Алексиева от ГЕРБ ще подаде днес оставка като зам.-председател на парламентарните комисии по социална политика и по здравеопазване. Това стана известно от съобщение на ръководството на парламентарната група след среща на Алексиева с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.


"При така създалата се ситуация и скандала около нея е недопустимо тя да остане зам.-председател на тези две комисии", каза Борисов, цитиран от агенция "Фокус".


В същото време Борисов защити Алексиева, която е един от известните офталмолози в България, без да коментира скандалите около нея по същество. "Ценя високо качествата и професионализма на доц. Алексиева. Тя има зад гърба си над 10 хил. очни операции. Още по-високо оценявам решението й достойно да излезе от ситуацията, като подаде оставки, за да може спокойно да се изясни на обществото откъде идва кампанията срещу нея", каза министър-председателят и лидер на ГЕРБ, цитиран от агенция "Фокус".

Депутатът от ГЕРБ д-р Геновева Алексиева е готова да подаде оставка като зам.-председател на парламентарната здравна комисия, обяви по-рано днес пред председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Алексиева настоявала да бъде изслушана от Изпълнителната комисия на партията. Председателят на партията Бойко Борисов и политическото ръководство ще решат кога ще има заседание на Изпълнителната комисия, каза Цачева.

За по-малко от две седмици името на Геновева Алексиева нашумя в два скандала. Първият беше за това, че е участвала в журито на конкурс за доценти, кандидат в който е била дъщеря й Виолета Чернодринска. Веднага след като в медиите се появи информация за конкурса, в който Чернодринска внезапно се е превърнала във фаворит, макар преди това да е била назад в класирането, Алексиева обяви, че атаката срещу нея е политическа. Тя не отрече случилото се, но нарече оповестената информация "манипулирана". В края на миналата седмица Алексиева обяви, че е готова да си подаде оставката като зам.-председател на здравната комисия, но след като завърши конкурсът за доценти.


В началото на тази седмица обаче Алексиева беше обвинена в много по-сериозен конфликт на интереси от офталмолога проф. Православа Гугучкова. Гугучкова обяви, че депутатката от ГЕРБ източва Националната здравноосигурителна каса чрез клинична пътека, в която е включено болнично лечение на т.нар. мързеливо око при децата. Алексиева работи в очна клиника, собственост на дъщеря й и на фирма на съпруга й Силви Алексиев. В клиниката се предлага болнично лечение на лениво око.


Геновева Алексиева подава оставка малко повече от месец след като стана зам.-шеф на здравната парламентарна комисия. Тя зае мястото на отстранения също заради лобистки скандал Пламен Цеков. Неговото отстраняване беше санкция за участието му в скандалната поправка в закона за наркотиците, публикувана в Държавен вестник, без да е гласувана от парламента. Малко по-рано тогавашният председател на здравната парламентарна комисия Лъчезар Иванов също беше принуден да подаде оставка, след като стана публично известно, че оказвал натиск над тв журналистка да не пуска разследване за охолния живот на негов приятел митничар. Иванов се раздели и с постовете си на зам.-председател на парламента и шеф на столичната организация на ГЕРБ.


На въпрос на "Дневник" дали д-р Алексиева ще се откаже и от лидерското си място в женската организация на управляващата партия ГЕРБ от пресцентъра на парламентарната група уточниха, че офталмоложката се е отказала от този пост още преди половин година заради ангажираността си. Името й стояло още в сайта на партията, тъй като не е излязъл протоколът на Изпълнителната комисия. По-късно от пресцентъра на партия ГЕРБ уточниха, че Алексиева не е напускала поста. Пред журналисти пък депутатът каза, че партийното ръководство ще реши дали тя да остане начело на женската организация на ГЕРБ.


В декларацията си по Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси депутатът от ГЕРБ е посочила, че към датата на избирането си е едноличен собственик и управител на САПИОН ЕООД, била е управител на СОБАЛ "Визус" и на фондация "Детско зрение". Декларирала е, че е председател на борда на директорите на Първа градска болница.


Очаква се Геновева Алексиева да коментира оставките си на пресконференция, насрочена за 14 ч. днес.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK