Мирослав Найденов обяви акция "Дупетата", премиерът го поздрави

Мирослав Найденов

© Юлия Лазарова

Мирослав НайденовВ 7 часа тази сутрин е започнала акция "Дупетата" - това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред агенция "Фокус".


По думите му ГДБОП и органите на Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) проверяват месопреработвателни предприятия за производството на продукти със суровини, предназначени за унищожаване.


"Поздравявам министрите Цветанов и Найденов за проведената днес синхронна операция за предотвратяване на продукти със суровини, предназначени за унищожаване. Това е наистина една добра съвместна операция" – това пък заяви за агенция "Фокус" министър-председателят Бойко Борисов.
По примера на вътрешния министър Цветан Цветанов, който често обяснява как му е хрумнало името на поредната акция на МВР, Найденов обясни:


"Работихме по информацията, че се внасят изрезки от колбаси, които се правят на разфасовки, т.нар. краищници, които се събират като отпадъчен продукт, който следва да бъде унищожен. Но вместо да бъде унищожен, се внася в България и има недобросъвестни търговци, които ги преработват и ги пускат обратно в българската търговска мрежа, с което излагат на риск здравето на хората. Тъй като на жаргон тези краища се наричат "дупета", така кръстихме и акцията", разясни министърът.


Допълни, че са проверени доста складове и предприятия, за които е имало предварителна информация. По-късно пред БНР Найденов съобщи, че сигналът, по който е проведена акцията, е анонимен, но било преценено, че най-вероятно е достоверен.


Земеделският министър уточни още, че при акцията, която продължава и в момента, са конфискувани над 130 тона изрезки от колбаси, предназначени за унищожаване. По думите му над 100 тона са установените количества изрезки в Плевен, над 25 тона в Пазарджик, в Брезник – 850 кг, в София около 800 кг, в Първомай – около 1,5 тона.


На въпрос кои предприятия са проверени, министър Найденов съобщи пред БНР, че става въпрос за 6 - 7 фирми, но акцията продължава. Посочи "Анона" в Плевен, "Камарко дистрибюшън" в Пазарджик, в Брезник - "Бенет", а в София - "Делта трейдинг".


"Конфискуваните количества ще бъдат унищожени в екарисаж. А предприятията "ще бъдат санкционирани възможно най-жестоко", обясни Найденов, цитиран от агенция "Фокус".


Той уточни, че акцията е свързана и с кампанията по налагане на стандарта "Стара планина" за месните продукти, за да бъде предотвратена всякаква злоупотреба. "Представете си, че някой може да се опита да смели тези неща и да ги предложи евентуално като свежи продукти, да използва голямото търсене, така че затова форсирахме тази акция, за да не може някои хора да използват еуфорията около търсенето на новите месни произведения по стандартите", каза министърът.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK