98% от държавната субсидия за неправителствения сектор се дава без конкурси

98% от държавната субсидия за неправителствения сектор за тази година е дадена без конкурси. Над 10.6 млн. лв. са получили 26 организации, по-голямата част от които са на хора с увреждания, а сред останалите са БЧК, Рилски манастир, Съюзът на народните читалища, Фонд "13 века България". Това съобщи Любен Панов, основател на информационен портал на неправителствените организации (НПО). Според него всяка от изброените организации освен БЧК би могла да се финансира и по друга линия, а не точно от държавния бюджет.


За сравнение, през 2005 г. средствата от държавната субсидия, разпределяни чрез конкурси, са били 18%, а през 2010 г. те са под 2%, посочи Панов. През 2010 г. четири организации са получили общо 153 507 лв. или средно по около 38 хил. лева всяка. Най-много от тях близо 40 хил. лв. е получил "Спортен клуб Ипон" за проект "Здраве за всички". Спортните клубове получават средства и от Министерството на физическото възпитание и спорта.


Основателите на онлайн портала за НПО настояват по-голяма част от държавната субсидия да се усвоява след конкурси. Според тях финансирането на неправителствения сектор се нуждае от по-голяма прозрачност и ясни критерии. Липсата на ясна държавна политика спрямо дейността и начина на финансиране на НПО е основният проблем в бранша, посочи Панов.
Друг е финансирането на проекти на НПО по европейските програми, посочи Панов. Неправителствените организации могат да кандидатстват с проекти по оперативните програми "Административен капацитет" и "Човешки ресурси". От идването на власт на кабинета на Бойко Борисов обаче за тях не са отваряни схеми за кандидатстване.


Повече от половината от гражданите не вярват на НПО и имиджът на организациите е нисък. Това показва проучване на портала на НПО. Причината е липсата на ефективен контрол дали отпуснатите средства за проектите отиват по предназначение, посочи Панов.


Има идея за приемането на единен етичен кодекс на НПО, но е трудно осъществима заради големия брой райзлични организации, каза Георги Генчев от фондация "Програмен и аналитичен център по европейско право" (ПАЦЕП).


Порталът за НПО-тата е част от 2-годишен проект за създаване на най-пълната и актуализирана онлайн база данни на българския неправителствен сектор. Той е финансиран от Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа. Порталът започва работа през февруари 2010 г. с 4850 вписани в него организации. Към днешна дата техният брой е вече 5016. Сайтът има 52 000 посещения от 80 държави, каза Любен Панов.


Неправителствените организации са концентрирани основно в големите градове. В София на 10 000 души население се падат повече от 10 НПО-та. В Бургас, Варна, Велико Търново, Русе, Смолян и Перник те са между 5 и 7 на 10 000 души. Най-малко са в Пазарджик и Добрич.


Най-голям е броят на гражданските организации, занимаващи се с образование (13%) , социални услуги (11%), култура и изкуство (8%).Субсидии за юридическите лица с нестопанска цел от бюджет за 2010 г.
наименование сума в хил. лв.
Български червен кръст 3 млн. лв.
Съюз на инвалидите в България 600 хил. лв.
Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите 238.8 хил. лв.
Съюз на слепите в България 610 хил. лв.
Българска асоциация на лица с интелектуални затруднения 180 хил. лв.
Национален съюз на трудовопроизводителните кооперации 404.4 хил. лв.
Национален център за социална рехабилитация 300 хил. лв.
Асоциация на родителите на деца с увреден слух 94.8 хил. лв.
Съюз на глухите в България 314.4 хил. лв.
Българска асоциация "Диабет" 343.2 хил. лв.
Асоциация на родителите на деца с нарушено зрение 78 хил. лв.
Национална асоциация на слепоглухите в България 163.2 хил. лв.
Национална потребителна кооперация на слепите в България 96 хил. лв.
Съюз на ветераните от войните в България 255 хил. лв.
Асоциация на Национален съюз на кооперациите на инвалидите, Национална федерация на работодателите на инвалидите и Съюз на военноинвалидните кооперации в България 264 хил. лв.
Сдружение "Комисия по интеграция на хората с трайни увреждания" 54 хил. лв.
Център за психологически изследвания 168 хил. лв.
Българска асоциация за невромускулни заболявания 50.4 хил. лв.
Национална организация "Малки български хора" 40 хил. лв.
Асоциация на родители на деца с епилепсия 50.4 хил. лв.
Съюз на народните читалища 84 хил. лв.
Рилска Света обител - Рилски манастир 580 хил. лв.
Български институт за стандартизация 1.074 млн. лв.
Национален дарителски фонд "13 века България" 220 хил. лв.
Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство 400 хил. лв.
Сдружение "Национален център за рехабилитация на слепи" 150 хил. лв.
Източник: Министерски съвет


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK