Плевнелиев: Всеки втори ден през септември ще има първи копки на пътища

Плевнелиев: Всеки втори ден през септември ще има първи копки на пътища

© Георги КожухаровВсеки втори ден през септември ще се правят първи копки на втори и трети клас пътища. Това обеща министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев по време на началото на изграждането на кръговото кръстовище при моста на Бяла, Русенско днес, предаде БТА.


През следващия месец започва рехабилитацията на над 300 км пътища за над 130 млн. лева по оперативна програма "Регионално развитие". Ремонтите ще бъдат ударни, защото повечето от победителите дадоха срок за изпълнение от 3 до 5 месеца.


Утре министър Плевнелиев ще направи първа копка на пътя Добрич – Генерал Тошево – Кардам – граница с Република Румъния. Ще се ремонтират близо 16 км за над 5 млн. лв. Ремонтът трябва да приключи за 3.5 месеца. Изпълнител е "Пътно строителство", Добрич.
"Ако до сега 2007 г. е считана за пикова година в инвестирането на най-много в регионалните пътища - 200 милиона лева, то през 2011 година в тази насока се подготвя да бъдат вложени два и половина пъти повече пари - около 500 милиона лева", каза министър Плевнелиев, цитиран от БТА.


Вече започнаха тръжните процедури от втората фаза на оперативната програма за още 15 лота с 311 км пътища с индикативна стойност от 285 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие". Ако при търговете се получи спестяване на средства, се предвижда да има и трета фаза на програмата.


Освен тези ремонти правителството цели да балансира изграждането на трите магистрали в Южна България с повече строежи по пътищата в Северна България, каза Плевнелиев. Той посочи, че по програмата "Транзитни пътища 5" на две правителствени съвещания е фокусирано вниманието върху важните отсечки в северната част на страната пътищата Видин - Лом, Русе - Силистра, Силистра - Шумен, Шумен - Карнобат, Ришки и Върбишки проход и други.


Днес в Министерството на финансите се внасят писма за осигуряване на допълнителен финансов ресурс от 61 милиона лева за форсиране на изпълнението през 2011 година на проектите, които се реализират със заеми от Световната банка и Европейската инвестиционна банка.


Министър Плевнелиев е отправил критика към ръководството на Русе, че изостава с проектите по оперативна програма "Регионално развитие", а е един от деветте града - центрове на растеж на България.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK