Алексиева подаде оставка, но отхвърли всички обвинения (обобщение)

Геновева Алексиева

© Цветелина Ангелова

Геновева АлексиеваЗамесената в два лобистки скандала депутатка от ГЕРБ Геновева Алексиева подаде оставка като зам.-председател на здравната и на социалната комисия в парламента, но обяви, че е спазвала законите и е "смаяна" и "ужасена" от отправените й обвинения - че е участвала в журито на конкурс за доценти, където е кандидатствала собствената й дъщеря, и че е източвала здравната каса с клинична пътека за болест, която се лекува в частната й клиника.


Алексиева, която е един от известните офталмолози в България, обясни твърденията за източване на касата с продължаващ вече 40 години конфликт между нея и колегите й - специалистите по офталмология доц. Руска Христова и проф. Православа Гугучкова.


Решението за оставката от Алексиева от ръководните постове в двете комисии дойде след среща между нея и премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по-рано днес. Веднага след това от ГЕРБ насрочиха извънредна пресконференция, на която доцентката да изясни своята версия по скандалите. Брифингът обаче продъли едва десетина минути, като Алексиева предварително позволи да й бъдат зададени само два въпроса (пълен запис на изявлението й можете да чуете в аудиофайла).


В резултат на това остана неизяснено ще се оттегли ли Алексиева от журито, което оценява дъщеря й в конкурс за доценти, ще има ли нова процедура, ще бъде ли извадено болничното лечение на лениво око от клиничната пътека и ще остане ли депутатът начело на женската организация на ГЕРБ.

И предшественикът й в здравната комисия си отиде заради лобистки скандал
Геновева Алексиева подава оставка малко повече от месец след като стана зам.-шеф на здравната парламентарна комисия. Тя зае мястото на отстранения също заради лобистки скандал Пламен Цеков. Неговото отстраняване беше санкция за участието му в скандалната поправка в закона за наркотиците, публикувана в Държавен вестник, без да е гласувана от парламента. Малко по-рано тогавашният председател на здравната парламентарна комисия Лъчезар Иванов също беше принуден да подаде оставка, след като стана публично известно, че оказвал натиск над тв журналистка да не пуска разследване за охолния живот на негов приятел митничар. Иванов се раздели и с постовете си на зам.-председател на парламента и шеф на столичната организация на ГЕРБ.

Геновева Алексиева потвърди, че е обсъдила ситуацията с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. И двамата били на мнение, че личните нападки срещу нея не трябва да се отразяват на имиджа на партията, нито петната върху професионалния й имидж да отиват върху ГЕРБ.


"Не трябва българското общество да остане с впечатление, че моите действия са пряко свързани с работата ми като член на парламентарната група на ГЕРБ, това са мои лични действия", заяви пред журналисти тя.  Самият Борисов не коментира скандалите около Алексиева по същество, а се ограничи с думите, че цени качествата и професионализма на доцентката.


"Обвиненията за източване на Националната здравноосигурителна каса ме смаяха, те просто ме ужасиха", каза Алексиева. В началото на седмицата офталмологът проф. Православа Гугучкова обяви, че Алексиева източва здравната каса чрез клинична пътека, в която е включено болнично лечение на т.нар. лениво око при децата. Алексиева работи в очна клиника, собственост на дъщеря й и на фирма на съпруга й Силви Алексиев, в която се предлага такова лечение. 


В отговор Алексиева извади списък на експерти, присъствали на работни срещи на 12 октомври и 25 ноември м.г., на които са обсъждани клиничните пътеки в Националния рамков договор за 2010 г. По думите й на срещите "с пълен консенсус всички се подписахме, че трябва да помислим за лечението - 2 до 3% от популацията на една държава са с лениво око и хората не ги лекуват, защото нямат пари". "Ето го подписът на доц. Христова, пълен консенсус и аз съм смаяна, нямам думи да го коментирам", заяви депутатът. Ксерокопия на документите бяха раздадени на журналисти, но в тях има подписи на присъстващите на срещата експерти, а не кой как е гласувал по предложението.


Алексиева посочи, че за цялата офталмологична общност е известно, че тя е в конфликт и с доц. Христова, и с проф. Гугучкова, който продължавал вече 40 години. Цитира и разпространи сред журналисти мнение на националния консултант по офталмология доц. Ива Петкова, изпратено и до ръководството на ГЕРБ, че е недопустимо "професионалните спорове да се водят на страниците на ежедневниците, както и личните вражди да се намесват в лечебния процес".


По повод информацията, че е оценявала дъщеря си Виолета Чернодринска в конкурс за доценти, Алексиева декларира: "Няма законов конфликт на интереси в участието ми като експерт в специализирания съвет по офталмология".


Тя разказа, че "за всеки случай" преди конкурса попитала президиума на Висша атестационна комисия, където пристигат всички оплаквания и обжалвания от опорочени конкурси, а на 18 юни получила отговор, че присъствието й на заседанието на специализирания научен съвет по офталмология не противоречи на Закона за научните степени и научните звания. Добави, че председателят на съвета Андрей Андреев е подложил на гласуване нейното участие в заседанието, както и това на проф. Веселин Танев, чийто син също е кандидат в конкурса. Това обезсмислило двамата да подават отвод, защото "всички колеги, които гласуваха в този конкурс, искаха той да се осъществи".


"И ако бях си дала отвод, както и проф. Танев, това щеше да е нарушение на закона, защото това не се предвижда в него", повтори мнението си Алексиева. Попитана за моралната страна на въпроса, тя повтори първата си реакция по случая - "моралът е в закона и според него трябва да участвам в конкурса". Сега трима души се оплакват, тогава щяха да се оплакват всички девет участници, защото нашите гласове не се вадят от кворума, те се броят за глас "не" на всички участници, смята тя.


"Деликатният момент тук е, че по някакви причини и трите места (за доценти - бел.ред.) са обявени в един текст. Ако имаше различни обяви, щях да си дам отвод в конкурса на дъщеря ми, защото то щеше да касае само нея", обясни Алексиева действията си. Ден по-рано тя заяви, че не възнамерява да подава оставка, докато не приключи процедурата по избора на доценти, в която участва дъщеря й, т.е. до края на септември.


На въпрос дали ще остане председател на женската организация на ГЕРБ, Алексиева каза, че това ще бъде решено от партийното ръководство.Кой ще заеме зам.-председателските постове в двете парламентарни комисии ще стане известно в началото на новата пленарна сесия през септември. За момента обсъжданите имена са на Даниела Дариткова за здравната комисия и на Светлана Найденова за социалната, съобщи Би Ти Ви. Дариткова беше сред обсъжданите кандидатури за шефския пост в здравната комисия след оставката на Лъчезар Иванов.

Директорът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Нели Нешева не пожела да коментира оставките на Алексиева. "Тя преценява, всеки човек, който заема обществен пост трябва да преценява тези неща", коментира Нешева, цитирана от агенция "Фокус".


Нешева повтори позицията на каса от началото на седмицата, че заболяването е влязло в една от клиничните пътеки в началото на годината по препоръка на националния консултант по офталмология. В началото на годината обаче национален консултант е била доц. Руска Христова, която обяви пред "Дневник", че винаги е била против амблиопията да се включва в клинична пътека за болнично лечение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK