Сергей Игнатов: Висшето образование се нуждае от разтърсваща реформа

Сергей Игнатов: Висшето образование се нуждае от разтърсваща реформа

© Надежда ЧипеваБългария се нуждае от разтърсваща реформа във висшето образование и науката. Университетите трябва да анализират и ревизират специалностите и учебните си програми, за да отговарят на българския и европейския образователен пазар, а и поради влошеното финансово състояние да се замислят дали не поддържат неефективни специалности". Това заяви министърът на образованието Сергей Игнатов при награждаването на учениците, участвали в международни олимпиади, предаде БТА.


Според Игнатов предстои много тежък разговор във висшето образование, защото голяма част от финансовата неефективност се дължи на това, че се поддържат задължителни бройки от "тежък преподавателски състав".  Министърът каза още, че предстои сериозен разговор за новия Закон за висшето образование. Освен това предстои до края на годината изготвяне на стратегия за това какво ще се финансира приоритетно в науката.


Игнатов смята, че  малко студенти ще се възползват от платеното обучение във висшите училища, защото "то по принцип е неизгодно", тъй като търсените специалности запълват своя капацитет. Министърът посочи, че България е "под чертата" по брой на хора с бакалавърска и с магистърска степен, какъвто се изисква в програма "2020".

Ключови думи към статията:

Коментари (127)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yanakirilova
  yanakirilova
  Рейтинг: Неутрално

  Браво на министър Игнатов! Аз съм "за"! Но това се говори отдавна, а няма нищо налице. Май на висшето образование не му се ходи на среща с министъра за да води този "тежък разговор".

 2. 2 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Разсърсващата "риформа" трябва да се състои с пълна конфискация имуществото на всякакви ченгета, комуняги, партийци, седерасти, герберисти и т.н. и забрана за участие в общественото управление. И после всичко останало. Но и за това вече е късно.

 3. 3 Профил на papech
  papech
  Рейтинг: 59 Разстроено

  Ох, след здравето идва ред да съсипят и образ(у)ованието!!! Бог да ни пази от такива реформатори, които на "ползу роду" извършват геноцид над българите! С оправданието, че е за добро!

 4. 4 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  ЧУдя се какво ли ще остане от американската The Ivy League ако попадне в ръчичките на нашите реформатори ...

  TAKE THE RED PILL!
 5. 5 Профил на ++
  ++
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "papech":

  Едва ли някой храни илюзии, че може да стане по-зле от сегашното положение.


 6. 6 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Абе това трон ли е зад министъра? Доста разтърсваща фотография на Серьожа Советский. Така ли ви учеха в СССР , на всяко джудже Снежанка и трон.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 7. 7 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1159 Весело

  Някой ВУЗове имат тежък преподавателски състав, а пък други нямат никакъв.

  Нека Игнатов каже в какво се състои реформата, че да не е нещо, от което полза има само Нов Български.

 8. 8 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 470 Неутрално

  абе то целото ви правителство се нуждае от разтърсване,ама дано по скоро народа намери сили да го направи.

 9. 9 Профил на pravdyo
  pravdyo
  Рейтинг: Разстроено

  България се нуждае от тотална смяна на политиката спрямо образованието си. Ние трябва да базираме икономиката си на знанието, което сега е невъзможно. За съжаление, бруталната дискриминация и наличието на неравни шансове - политика всячески подпомагана и от това и от предишното правителство - не може да даде положителни резултати.
  Защо дискриминация ли? Ами защото вече и децата знаят, че тези които могат да имат кариери и да успяват (две различни неща) ще са най-много от свързаните с бившата ДС групи от хора. Това е и заради наличието на такива ръководни кадри в университетите ни, в държавните ни организации, сред лидерството в 'бизнеса'...
  В крайна сметка, всяка една реформа у нас, за да е успешна трябва да прекрати ТАЗИ дискриминация, ТАЗИ шуробаджанащина, ТАЗИ обезкуражаваща реалност. До тогава, нито ще имаме бизнес, нито образование, нито икономика а само предопределеност на разпределението на ресурсите.
  Това означава, че всяка една реформа в страната трябва да започне със закон за лустрация от властта и държавните органи/организации на ВСИЧКИ бивши членове на ДС до 1990г.
  Иначе ВСЯАКА една реформа е обречена на неуспех..

 10. 10 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Когато някой говори за реформа трябва да дава предложения, а не само да говори трябват промени. Това, че трябват промени всеки го знае. Работата на министъра е да предложи конкретика, а не да говори общи приказки.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 11. 11 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 418 Весело

  Висшето образование се нуждае от компетентен министър, който да действа.

  Този докато разбере за какво става дума, ще му мине мандатът.

 12. 12 Профил на papech
  papech
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#5] от "++":

  Може, може, винаги може! Всяка година нещо се измисля, за да се реформира, а всъщност се съсипва повече!

 13. 13 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Ето първа стъпка за разстърсваща реформа. ОТМЕНЕТЕ ТОВА ПОСТАНОВЛЕНИЕ! Проверете законосъобразността - а също така и "морала" - на постановлението, с което МС даде депутатски заплати на така наричащите се академици и член-кореспонденти, които в мнозинството си не са учени, а са представители на тлъстата комунистическа номенклатура!
  По инициатива на Станишев бяха отпуснати доживотни депутатски заплати (1900 лв.) на така наречените академици, член-кореспондентите трябва да вземат 30% от заплатите за академиците.
  Невероятно гнусно и нагло безобразие на некадърната крадлива пасмина, наречена тройна коалиция, осъществено за сметка на Данъкоплатеца!
  Чрез титлите академик и член-кореспондент абсолютно безспорно се предоставят привилегии! Те са противоконституционни! Чрез тях грубо се нарушава една от фундаменталните разпоредби в Конституцията, а именно член 6, който гласи:
  "(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние."
  Сред академичната общност е известно, че автентичните учени сред гореупоменатите две групи са около 20%. Другите са номенклатурчици и техни асоциати.
  Постановлението, освен всичко останало, е епохално по своята ЦИНИЧНОСТ И НАГЛОСТ, като се има предвид положението на пенсионерите и бедните!
  ОТМЕНЕТЕ ТОВА ПОСТАНОВЛЕНИЕ!

 14. 14 Профил на papech
  papech
  Рейтинг: 59 Гневно

  До коментар [#8] от "4i4e":

  Чиче, един голяяям плюс от мене! Ето това е истината!!!

 15. 15 Профил на vg
  vg
  Рейтинг: 470 Разстроено

  Предлаганата шокова терапия от псевдопрофесорчето от НБУ цели окончателно унищожаване на българското образование , а останалите глупости за повишаване на неговата финансова ефективност са романи за наивници от всякаква възраст .

 16. 16 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 726 Весело

  Хайде, подскочиха веднага хрантутниците. Да не би някой да ги издърпа от уюта на ВУЗ, в който с/у подпис на ведомост всеки месец плащат за четене на стари лекции 4 часа седмично.

 17. 17 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Нека министъра направи висшето образование достъпно за всички които желаят да следват!
  А не хората на ДПС да пълнят аулите на уноверситетите за сметка на бългаските бъдещи лекари,инженери и учители!
  При условие ,че минималната заплата в България е 10-пъти по малка от минималната във Франция,колко трябва да струва семетриалната такса на студентите в родната "Алма Матер"?
  Моля ,напишете ми отговора на тази задачка-закачка?

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 18. 18 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1126 Разстроено

  Някой от Форума наема ли се да каже точно колко реформи в тази област бяха направени досега и какво беше постигнато? Знам само,че всеки който хване властта го обхваща непреодолимо желание за експерименти, най-често направени заради идеята за поредната реформа,която завършва...знаете как.Мога да кажа само-жалко за поредната изгубена надежда на хората.Дано животът или някой форумец ме опровергаят.

 19. 19
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:39 на 26/08/2010 от неговия автор.

 20. 20 Профил на researcher
  researcher
  Рейтинг: 210 Неутрално

  Много слаба ракия си бе, брато! С тебе (и за тебе) не ми се говори сериозно. Все едно, не отбираш. Съгласна съм с 4и4е и Хан Крум. Темата е много сериозна и обширна (комплексна). Но ти (министре) нищо добро няма да направиш. Само още повече ще влошиш нещата. Не си те бива!

 21. 21 Профил на researcher
  researcher
  Рейтинг: 210 Неутрално

  Много слаба ракия си бе, брато! С тебе (и за тебе) не ми се говори сериозно. Все едно, не отбираш. Съгласна съм с 4и4е и Хан Крум. Темата е много сериозна и обширна (комплексна). Но ти (министре) нищо добро няма да направиш. Само още повече ще влошиш нещата. Не си те бива!

 22. 22 Профил на umoren
  umoren
  Рейтинг: 418 Неутрално

  шнам колко е стойността на цялата годищна такса във френски университет плюс здравното осигуряване без специалност-медицина и право,а именно 280 евро.Помислете колко е в България,а и за какво се плаща-за чалгаджийските купони на неграмотните ни студенти, или за големите незаслужени заплати на професорите-летящи холандци,дето са единствени и незаменими и преподават материал отпреди 1970 година.На добър час на министъра и дано успее да вземе решение и да започне да реформира образованието/висшето/,че иначе до още 10 години ще останем грамотни само пенсионерите.
 23. 23 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1439 Весело

  До коментар [#6] от "Хан Крум":

  Ех, Хане, ех Круме - ти завидя на човечеца за стола му ли, бе? По твое време имаше закони - на крадците режеше ръцете, а на предателите - главите. Сега какво? Най много да те задържат в Районното за 72 часа и след това ще те пуснат под парична гаранция. Ако и ти беше управлявал навремето по този начин и ти щеше да имаш кресло като на Министъра, а ти какво? Реши да изкореняваш лозята и алкохолизма. Ми с този проблем и Сталин и Горби и Путин не можаха да се справят в Русия, хем имат ядрено оръжие, а ти - само една конница, въоръжена с мечове, стрели и копия. А нашият човек, Министъра, има къде къде с по-сериозни проблеми да се справя - разтърсваща реформа във висшето образование и науката. По твое време нямаше нито БАН, нито ВУЗ-ове, които да ти хленчат за субсидии, защото който искаше много да се учи - беж в Цариград, в Магнаурската школа. Лесно ти беше на тебе навремето, а питай сега Министъра и Бойко лесно ли им е да се справят с такъв шибан матриал. И ние имахме наскоро Цар, но и той не можа за 800 дни да смени чипа и избяга чак в Мадрид. Лошо племе сме ние българите - хем крадливи, хем ебливи и отгоре завистливи, според Радой Ралин, известен с острия си и хаплив език дисидент от близкото ни Комунистическо минало - мир на праха му. Ама ти не знаеш нищо и за Комунизъма, който ние 45 години с любов изграждахме, защото ни бяка казали, че като го построим, всички ще си живеем като Симеончовци. Обаче и те ни излъгаха Хан Круме, така че недей да съжаляваш, че не си живял по това време. Хайде сега чао, щото бабата е купила от супера едни евтини и хубави германски "дупета" и шише ракия. Не си мисли обаче, че съм станал алкохолик, защото пенсията ми е малка, а акциза и е голям.....

 24. 24 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Ами айде, де. Реформирай, какво чакаш?

 25. 25 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Първа стъпка според препоръките на европейско ниво:
  Остойностяване на разходите според извършваните дейности
  ((http://www.eua.be/Libraries/Publications/Financially_Sustainable_Universities.sflb.ashx?download=true))

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 26. 26 Профил на lyaskoff
  lyaskoff
  Рейтинг: 8 Весело
 27. 27 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#10] от "haralampi":

  Той министъра като беше конкретен, Бойко се отметна на страната на феодалните старчета. Няма какво да направят министрите с такъв голям премиер.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 28. 28 Профил на bubolino
  bubolino
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Висшето образование г-н Игнатов се нуждае от разтърсващо много пари и средства. Без това не може да има наука, камо ли научни открития и ноу-хау. Вместо да влагате в системи на МВР и какво ли не там, вземете приоритизирайте нещата в България, щото така като гледам след някое друго десетилетие българите от най-умната нации в света, ще се превърнат в най-глупавите и изостанали. Хората са го казали "Нема ли наука, нема сполука".

 29. 29 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#13] от "Красимир Кабакчиев":

  А може и да им бъдат проверени досиетата в ДС в комбинация с лустрационен закон за орязване на пенсиите на бивши агенти и доносници.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 30. 30 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Напълно вярно е, че има неефективни специалности, казано с други думи специалности от които няма нужда: защото преподаващите са неподготвени да обучават студенти и/или за които няма приложение у нас. Ако се обърнем към приоритетите на българската икономика, които са официално формулирани, то и държавното висше образование трябва да включва само направления свързани тях, без никакви допълнителни области и напрвления. Приоритетите без значение дали ги харесваме или не са: 1. туризъм; 2. финансово посредничество; 3. селско стопанство; 4. инфраструктура и т.н. Всички други специалности да са изцяло платени от обучаемите. Така ще останат достатъчно държавни пари за приоритетните направления и специалностите в тях.

 31. 31 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 624 Любопитно

  До коментар [#3] от "papech":

  не знам какво са го съсипали здравеопазването, по-лошо отпреди тях щеше да бъде само ако ти теглеха куршума на информацията в болниците.. сега просто има още по-малко пари

 32. 32 Профил на papech
  papech
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#31] от "Боги":

  Пази Боже гербер да те реформира!

 33. 33 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Рецептата: Сливане на университети успоредно с пенсиониране на навършилите пенсионна възраст. За новите слети университети да се приемат устави, които да дадат възможност за смяна на соц. ръководствата както на ниво ректорат/академичен съвет, така и на ниво факултети.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 34. 34 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  С всички крайци съм ЗА. Само да не станя както до сега, от лошо към още по-лошо.

  www.economistbg.com/
 35. 35 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  АНТИ-БАН
  НЕ-ОБРАЗОВАНИЕ
  ЗДРАВЕ-НЕ-ОПАЗВАНЕ
  Не е пипано нищо 20 год. ....
  КАКВОТО И ДА СА НАМИСЛИЛИ ДА ПРАВЯТ ЩЕ Е ПО-ДОБРЕ ОТ НИЩО-то ...

  Червеното п'далче СтаниГейСерШеф
  за рожденния ден на майка си, отпусна всички тези превилегии за висшите-учени, увеличи (на думи) бюджета на БАН от следващата година (след мандата му), отпусна (на думи) пари за иновации ... купи китки и отде да и честити ЧРД-то в Университета .......
  ИСТИНСКА ПЕДЕР'ДРУГАРСКА ПОСТЪПКА !!!
  "ИСТИНСКА РЕФОРМА" ...... по червени прашки ...

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 36. 36 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#30] от "ck":

  белкем медицина да беше оставил... или здравето не е по-голям приоритет от писаните на хартия?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 37. 37 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 2123 Любопитно

  Не само висшето. Цялата образователна система се нуждае от разтърсваща промяна. Като се почне от началните училища.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 38. 38 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#29] от "mapto":

  Може - и трябва!
  Проблемът е, че няма кой да го направи?
  Отрокът на номенклатурчик от окръжен мащаб ли?

  _____
  По принцип - ама само по принцип - миналото, фамилната принадлежност и т.н. не би следвало да са решаващи. Йелцин беше номенклатурчик от най-висш ранг, но това не му попречи да извърши епохалното за Русия и целия свят - и богоугодно, дело, състоящо се в забрана на КПСС! Е, лицето Игнатов е много далеч от този мисловен и морален клас.

 39. 39 Профил на Деян Христакиев
  Деян Христакиев
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Какви са тези констатации. Тоя папунякне беше ли седнал досега (откакто е на власт) да усмисли параметрите на реформата и да я проведе. Държавата с констатации не се управлява.....

 40. 40 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#38] от "Красимир Кабакчиев":

  Игнатов поне знае как се управлява университет без да е помазан от държавния бюджет. Но на Бойко май не му е стигнало до мозъчето къде е проблема.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 41. 41 Профил на Георги Георгиев
  Георги Георгиев
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Този Сергей на чие образование е министър? на руското ли? Там по-вече ще му отива.

 42. 42 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Съгласен съм със забележката за медицината.

 43. 43 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#40] от "mapto":

  Има такова нещо. На Бат Бойко главата му и грам не отбира от управление на образование и наука. Язък, че е инженер и доктор (по някакви науки). Вярно, не е нужно премиерът да е спец - би трябвало да има съветници. Би трябвало, ама няма. То дори и през относително най-приличното управление досега - 1997-2001 г., управлението на образованието и науката бяха под всякаква критика. В министерството се бяха настанили едни костовски парвенюишки нещастници, които не си мръднаха пръста за реформа! А Бат Петьо даже ходеше да се маже на БАН-ските криминални геронто-комуно-феодални диваци! ЖАЛКА РАБОТА! БЪЛГАРСКА! НАПЪЛНО НЕКАДЪРНА И ПРОСТАШКА!

 44. 44 Профил на T.Tanev
  T.Tanev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Извинявам се че цъкнах минус на Виали по погрешка.

  Знам за конкретен случай - влиза доцент шеф-катедра при началника си ректор на уважаван софийски университет. Започва да му се кара ) Свидетел се чуди и мае, как ще държи такъв тон доцент - шеф на катедра на професор ректора на университета?

  Прост отговор : Другият чин на доцента е по-висок.

 45. 45 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  образованието трябва да стане държавна политика. Всички го реформират и накрая сме на тоя хал че хората излизат от университетите без елементарни познания и се учат в движение като започнат работа. за да се оправи положението трябва да има много млади асистенти, който да работят за нормални пари (със сигурност по-малко от частният сектор) и да има реални проекти с индустрията.
  Трябва да се промени системата на изпитите, трябва да се обновят програмите, учебниците просто всичко.

 46. 46 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#43] от "Красимир Кабакчиев":

  Проблемът на Борисов е в егото му и факта, че се поддава на манипулация пред медиите, иначе явно има някакво усещане за лидерство. Само да можеше да осъзнае, че не е способен да взима адекватни информирани решения... Ама то да можеше и света да е по-различен отколкото всъщност е.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 47. 47 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#45] от "gesch18":

  А за да стане това трябва да се махнат феодалните старчета, които спъват всяка проява на инициатива, защото ги е страх да не ги изместят.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 48. 48 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#40] от "mapto":

  Частично съм несъгласен с тази позиция - в частта й за това, че онзи така наречен университет "не е помазан от държавния бюджет".
  Непомазан от държавния бюджет, обаче помазан от спекулантско-еврейски бюджет и от парите на червените дебили - които масово пращат там своите некадърни отроци и отрочки и плащат за обучението им с пари, които са откраднати от всички нас.
  Да не говорим какви диви комунонекадърници населиха този така наречен университет!

 49. 49 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Добавка.
  "Да не говорим какви диви комунонекадърници населиха този така наречен университет!"
  Имам предвид преподавателскя състав, разбира се.

 50. 50 Профил на papech
  papech
  Рейтинг: 59 Весело

  Аз предлагам да се премахне египтологията като специалност! Да се реформира, т.е. - да се закрие!

 51. 51 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1291 Весело

  Сергей Игнатов:
  "Висшето образование се нуждае от РАЗТЪРСВАЩА реформа"
  -----------------------------------
  Без някое звучно наименование на реформата няма да стане работата батка.
  Виж кво прави министеро Миро Дърто-Говеждия - "операция дупета". Напрао ги разби бе оу.
  Министеро без портмоне - шиба шибаните ора.
  Министеро със пищов - има цял отдел "Операцио-именоване"
  А ти Серги, спиш и се туткаш. Толкоз ли нямаш пиаристи у туй твойто министерство учено, да хакнат едно:
  "реформа - дърт професор млада върба друсаше"
  или
  "реформа - чрез раздрусване към едно разтърсващо образование"
  или
  "реформа - раздрусай гооо (образованието),
  все нещо ще да се изтръскаааа"

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 52. 52 Профил на Георги Грънчаров
  Георги Грънчаров
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "тежък преподавателски състав" - много точно казано! Гъмжи от хрантутници, които си надписват часове и гушкат приятни сумички, а дори не посещават лекциите. Но са "професори" иначе... Реформа до дупка!

  "Извращавайки миналото, ние извращаваме настоящето"
 53. 53 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#47] от "mapto":

  напълно си прав. те опорочиха и системата. седят в университетите да им тече стажа и въртят частен бизнес през работно време.

 54. 54 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#23] от "Дедо Либен"

  Драги Дедо Либене, в днешно време единственият комуто приляга подобен трон е Соломон Бърк. Той поне си тежи на мястото.
  Да седнеш като министър пред подобно кичозно облегало, би трябвало поне нещо подобаващо да облегнеш. Това момче не става за министър на образованието с тясното си гръбче на политически парашутист . Нямахме ние, Дедо Либене, широкогръбни министри на образованието, ето например министърът с кучешка морда и вълче име, дето разваляше седенката и подложи на нечувано унижение цялото учителско съсловие. Този пък сега иска да разтърсва висшето образование. И как ще го прави, по най-просташкия начин, ще го хване за гушата, па ще тръска, тръска, докато окапят две трети от преподавателите. Сетне ще сложи задължителна такса "синя зона" за скамейките на студентите в залите - три лева на час, здраво ще ги разтърси - искаш да седиш по време на лекция?, плащаш си като подчинен на синодален старец. Следва мичуринско разтърсване на методиките. Един професор ще преподава едновременно на четири специалности в четири зали. Примерно имат лекции по философия, той чете в кабинета си, а младежите слушат по радиоточки в своите зали. но това не е нищо, както се казва в рекламата. По примера на театралните реформи на Вежди Сергей ще въведе революционни иновации: Един ректор и два деканата на десет висши учебни заведения. Като го питат що прави това, Серьожа важно че каже: на вас декани и ректори ли ви трябват или учебни занятия? Серьожа разтърсващо ще върне студентските бригади през лятото, всички ремонти ще бъдат приспадани чрез студентски труд от перото "синя зона" в залите.
  Постепенно гушата на министъра ще запълва трона, виж за умния му началник с отесняла каска вече и пет облегалки не стигат.
  Дедо либене, да внимаваш с черното дробче, че може да ти се подаде под окото някой хубав ден и да те отръскат разтърсващо в новите болничните пътечки, където също ще въвеждат "синя зона" за леглата - 3 лева на час.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 55. 55 Профил на Georgi K
  Georgi K
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако и в този закон не заложат оценяване на преподавателите от техните ученици, значи нищо не са направили. Не е важно само преподавателя да е доволен от заплатката, министъра от осъвременената програма, а университета от общия брой студенти. Всичко това започва да има значение, чак когато студентите са доволни от материала, който изучават и начина по който им е поднесен!

 56. 56 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Наистина Висшето образование се нуждае от разтърсваща реформа - отделяне от държавния бюджет(хранилка) и поставянето му на пазарни принципи. Българското правителство трябва да отпуска стипендии на отлични ученици и студенти по определени професионални направления и те да плащат на университетите. А останалите които са мързеливи да си плащат от джоба.
  Студентите като дават парите ще искат и качество и ще мислят какво да запишат.

 57. 57 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Дедо Либене, пред твоята механа в Копривщица също е поставен знак "синя зона", ето че ГЕРБ-ерите въвеждат "синя зона" в Бургас, сега там, утре и в Полски Тръмбеш. Софийската "синя зона" стигна до Ниш, да го еба. Е как после новите феодали да не си доставят подобаващи тронове?

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 58. 58 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Е, усеща се, че наближава началото на учебната година в университетите. Истината е, че пари няма. А дори и да има защо да се дават за образование. И ето задейства се поредната реформа (гилотина). Сега е наред някой компромат за подкупен професор, и ура, омаскарили сме ги! Е, нормален начин на действие, повечето управляващи "кадри" за завършили в СССР.

 59. 59 Профил на docent
  docent
  Рейтинг: Неутрално

  Трябва да се отбележи, че в средното образование бяха направени доста добри неща/делигирани бюджети, съкращение на малките училища, единен стандарт за издръжка и др./ В тази посока трябва да се помисли и при университетите.

 60. 60 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  "Министърът посочи, че България е "под чертата" по брой на хора с бакалавърска и с магистърска степен, какъвто се изисква в програма "2020"

  Да бе прочел министъра малко за причините. Да бе прочел, че по отношение на Лисабонската стратегия за нас твърдят следното: Italy is running a current-account deficit of 3
  per cent of GDP, despite prolonged economic stagnation (an
  economy growing as weakly as Italy would not normally be running a current-account deficit). The country must raise its game – it scores poorly on just about every indicator: only Bulgaria, Romania and Malta do worse.
  http://www.cer.org.uk/pdf/rp_967.pdf
  Причината е простичка. Отделяме за наука под 1% от БВП.
  Та след здравните идиоти се обадиха и образователните. И те с идеи... Милиционерски разбира се.

  Ecrasez l’infâme
 61. 61 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 675 Весело

  Да живей Пернишкия университет.
  После Мъглиж и Нова загора. Стара Загора си има!

  Да няма общински център без университет!

 62. 62 Профил на Deyan Todorov
  Deyan Todorov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#7] от "Гогич":
  Тотално съгласен. Иначе тия "реформатори" добре ли са? Как може всеки път да почват да говорят за реформи с думата "съкращения". Абе кажете първо какво ще реформирате точно, не че ще режете персонал, та тоя персонал, дето ще се уплаши и разбунтува веднага, да си намери мястото в цялата патаклама.
  Някой да ме поправи, ако греша, но в момента май университетите получават пари на калпак - повече студенти, повече пари, тоест трябва им повече преподавателски състав и да държат максимално много специалности, за да привличат повече студенти, респективно пари.
  Що не вземат да сменят посоката и да направят схема на финансиране на база цели според това какво искаме от образованието? Абе министър Игнатов, какви са вашите цели на тази реформа? Ако целта е да пестите пари, значи, че образованието ни е цъфнало и вързало като качество, значи ще оптимизираме, което не мисля, че някой ще се съгласи, даже напротив. Ако целта е да вдигате качеството, трябва да си кажете критериите за качество какви са - да имаме силни научни разработки ли, студентите бързо да си намират работа след завършване ли, да имаме университет в някоя световна класация ли?

 63. 63 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#56] от "ЙЕИ":
  "отделяне от държавния бюджет(хранилка) и поставянето му на пазарни принципи. Българското правителство трябва да отпуска стипендии на отлични ученици и студенти по определени професионални направления и те да плащат на университетите."

  До коментар [#61] от "bate_Ventzi":
  "Да живей Пернишкия университет."

  Надявам се осъзнавате, че говорите за две страни на едно и също нещо, което аз намирам за положителен процес.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 64. 64 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#54] от "Хан Крум":

  Хи хииии

  " Един професор ще преподава едновременно на четири специалности в четири зали ... той чете в кабинета си, а младежите слушат по радиоточки в своите зали ..."
  -------------------------------------
  Ааа, туй вече го зеейме ний. И го можим.
  Сега се пинеме да бичим "on-line" по паяжината. Нема зали, нема точки и разни радиоточки. И "върви народе възродени" пред монитора.
  Ма туй се ядва, обаче следващия реформиращ образователен етап мене ме плаши - чува се нящо, че трябвало да минем вече на обучение, чрез телепатия и дистанционна сугестия, използвайки пинеалните си жлези. И даскалите дето са им закърнели или не могат да се настроят на нужните вибрации и да влязат в ефира на информационно-пространствния континуум са направо за бюрото за безработни философи.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 65. 65 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Абе рИформа , рИформа , но само да не е "герберски- игнатовска " , че от Убразованието все по-големи боклуци ще се пръкват...

 66. 66 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#60] от "Graf":

  За наука отделяме точно 0%, за феодални старчета - повече отколкото трябва.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 67. 67 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1439 Весело

  До коментар [#57] от "Хан Крум":

  Хан Круме, ти не го знаеш това, но по комунистическо време, един Езоп на българския небосвод, относно същия този стол и министерство беше казал: "Там, където гордо стоеше Иван Вазов, сега клечи Начо Папазов".

  Относно поставения знак "синя зона" пред моята механа в Копривщица го подозирах още в далечната 1969 и затова реших тогава да се изселя в Бургас, уж по-лесно да пресека родната граница, но уви - дръпнаха ми един бой и се уплаших. Сега нашия кмет и тук тури същия знак, а областният ни управител искаше да прокара и закон за частните плажове. Тогава щяхме да го втасаме и да го вапцаме, щото частен имот на държавна граница не бива. Но не се коси, а пийни една ракийца и дръпни един текст по форумите и ще ти мине. От опит го знам, вервай ми!

 68. 68 Профил на napbon
  napbon
  Рейтинг: Неутрално

  Няма такава реформа, която да е много сложна, че да се отлага с десетки години. А някои отделно взети подобрения са лесни и евтини. Преподаване по преводни учебници например.

  Сложното на реформата е съпротивата на засегнатите. И тя няма да е само от одъртелия тежък преподавателски кадър.

  Парадоксалното е, че противници на реформата ще са самите бенефициенти(учащи) и родителите им. Щото лесното ще стане трудно.

 69. 69 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 726 Весело

  Виждам, че отново всички даскаля и учЕни ревнаха за пари. Средства трябвали.

  Истината обаче е, че пари за наука има. Само дето няма кой да ги вземе. За да вземеш пари за научна дейност, се иска разписан проект. После се искат и резултати - някоя друга статия поне, конференция.. Ей такива, дребни неща, никой не очаква патенти. Ама за това се иска акъл. Първо да измислиш идея, да я опишеш. После да аргументираш бюджет, ама не с "дайте да купим 5-6 лаптопа и да си ги вземем у дома" или "да изпием парите на тържествената вечеря". Накрая, ама иначе много важно, трябва да реализираш поне частично идеята. Както казах - поне няколко статии да се напишат. А това не е лесна работа, ами! Друго си е да си стоиш в кабинета, да зяпаш полите на студентките през прозореца и по някое време да се разходиш до аулата да кажеш някоя прашасала история.

  В интерес на истината министърът вече има доста идеи, които се обсъждат из ВУЗ-овете и хвърлят в треска дъртаците на ведомост. Говори се, например, че няма да може един преподавател да обикаля като същински Георги Бенковски из цялата страна и да се води на хонорар на 10 места през учебната година. А лекциите я ги води, я не, я прати асистенти, я не ги и прати даже... Ужас! Как така ще ги кара да стоят на едно място и да водят лекции по цял ден?

 70. 70 Профил на Viali
  Viali
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Щом световноизвестният учен Борислав Борисов (приятелят на Гоце и на доц. Алексей Петров) измисля реформата, няма начин тя да не е "разтърсваща".

 71. 71 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Все още никой не съм чул да говори за най-важната тема. Висшето образование трябва да подготвя кадри според нуждите на обществото след 5 години. Нима някой днес знае колко инженери например (важи за всички специалности) са нужни и колко ще има след 5 години в България? Или в Европа, защото сме част от този пазар, прочее...

 72. 72 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#67] от "Дедо Либен":

  Драги Дедо Либене, по онуй време бяха модни по-късички имена - Начо, Мако, Дако, Пеко, Тако, Тано, Цоло, Нуна, Нецо, Ташо,Мъдьо, Лало, Цако, Течи, а методите бяха нАучни. Верно че всички бяха Езоповци и често в Сатиричния публиката се вълнуваше и ръкопляскаше на реплики от рода на "Птиците ще литнат", нечувана свобода... Скованите в менгеметата на цензурата творци правеха скопена култура, но това никак не е залегнало в творбата на Иван Еленков "Културният фронт" , издадена от Института за изследване на близкото минало. Напротив, вътре е изграден апотеозен паметник на великата Людмила. Текива нАучни книги се печатат и до днес от съратниците на делата на Начо.
  А що се отнася до "синята зона", препращам езоповски епиграмата на Радой "Ало, качете се на тротоарите, да минат колите на другарите" с "Ало, махнете се от тротоарите, те са за джиповете на децата на другарите".
  "Несинята зона" на софийските общинари заема половината площад пред Александър Невски, башка цялата улица "Московска", пред кметството имат даже и навесче, Бойко си го направи.
  Дедо Либене, на доматите да слагаш пресен джоджен, сафрида да го ядеш печен на скара, а мастиката да я пиеш замръзнала. По повод "дупетата" ( задници от задници ни подават храна, дееба ) прилагам и друга епиграма от Радой след Тезисите : "Няма вече Ала-бала, ей го иде Фестивала, кой със бели, кой със черни, на Тезисите да сме верни".

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 73. 73 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Не може да се гради висше образование, в което "финансовата ефективност" е критерий. Това просто не може да е стратегически критерий и само по себе си такъв критерий илюстрира липсата на капацитет в "елита" - този и миналия. А пари ще дойдат, ако висшите училища успеят да се включат в проекти с икономическите субекти, защото фирмите биха били склонни да плащат на университетите, ако те изготвят качествени кадри, които задоволяват нуждите им от качествен персонал. Тази дискусия обаче не се води и не очаквам да се води от тези...

 74. 74 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#55] от "Georgi K":

  Доста глупости има изписани в коментарите, но твоята е най-голямата. Честито.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 75. 75 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Сложих + на коментари 9, 13, 29. Струва ми се, че трябва да се изясни още нещо - висшето образование е доминирано от държавата, държавни поръчки, субсидии и т.н. Който плаща, той поръчва музиката. Следователно тази система може да обучава и отглежда държавни кадри. Посредствеността доминира и се изражда в посткомунизъм в науката /ченгета, чалга, студентски гр-АД/. Няма как тази система да произвежда качество, необходима за личен успех, защото тя е доминирана от колективизъм, финансирана от държавен колективизъм и произвеждаща държавни послушници. Трябва да се запитаме колко от топ 100 на европейските университети са държавни, или субсидирани от държавата повече от 50%. Явно трябва да се действа непопулярно според разбиранията на народа за финансиране на образователната система.

 76. 76 Профил на jiva voda
  jiva voda
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "България се нуждае от разтърсваща реформа във висшето образование и науката. Университетите трябва да анализират и ревизират специалностите и учебните си програми, за да отговарят на българския и европейския образователен пазар, а и поради влошеното финансово състояние да се замислят дали не поддържат неефективни специалности".

  В Чалгария няма нужда от неефективни специалности в сферата на културата, науката и здравеопазването. Всички ВУЗ-ове да обявят прием по астрология - лудата сестра на астрономията и сценично поведение - за куафьорки - стриптизьорки, вселенски кандидатки и плейбек шматки, както и за техните бодиартове - пардон - бодигардове...
  За онази част от населението, която я друса старческата деменция в рамките на програмите по продължаващо обучение - Отче наш и благодарствена молитва, че все още дишат, въпреки денонощните набези на мародери от ромски произход.

  flow
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 558 Неутрално

  ДОКАТО ИЗ ВИСШИТЕ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ВЛАСТВАТ НЕНАКАЗАНИ ПОБОЙНИЦИ-НОМЕНКЛАТУРЧИЦИ - НИЩО ОСОБЕНО НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ.
  МУТРИТЕ ВЪВ ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ ВЛАСТВАТ ОЩЕ ОТ НАЧАЛОТО НА СЕДЕМДЕСЕТТЯХ ГОДИНИ - КОГАТО ЗАЧИСЛЯВАНЕТО ЗА ДОКТОРАНТУРА СТАВАШЕ СЛЕД ИЗРИЧНО РЕШЕНИЕ НА ОКРЪЖНИТЕ КОМИТЕТИ НА БКП. И АКО СЕ ПОРАЗРОВИ ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ ИЗ ДОСИЕТА И НЕУНИЩОЖЕНИ УНИВЕРСИТЕТСКИ АРХИВИ - БИ МОГЛА ДА СИ СЕ ПОЗАПИТА - КАТО КАК - ПО ДАВНОСТ - СА ПРИКРИТИ ПРЕСТЪПНИЦИ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ?!?

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
 79. 79 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Тук позицията на министъра е отразена доста по-пълно:
  http://mediapool.bg/show/?storyid=169261&srcpos=6
  Аз се изненадах, че някои от предложенията във форума явно той ги е споменал, но от Дневник не са сметнали за необходимо да ги отразят.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 80. 80 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1370 Любопитно

  До коментар [#60] от "Graf":

  При това кой се обади? Министъро. Я да попитам кой одобрява специалностите и плана за прием? Министъро мълчи. Що? Я да попитам кво стана с изграждането на единна информационна система за преподаватели? Че да няма летящи дружини? Министъро мълчи. Кой трябва да въведе ред в агенцията по акредитация? Министъро мълчи. Ма дрънка за риформа. поредната. Ще каже ли нещо за безумната степен професионален бакалавър (бивше специалист и още по-бивше полувисше)? Нея не я е измислил той, ма сега той трябва да мисли. Що не оправи тез дребни неща пък после да вее лозунги?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 81. 81
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:25 на 26/08/2010 от неговия автор.

 82. 82 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#81] от "nicksk":

  "Та ние имахме невероятно хубаво образование и нашите студенти с лекота биеха по знания всякакви там Йеил, Кембридж, Оксфорд и тям подобни..."
  Ех, де ги сега времената дето за такава реплика всички мълчаха и ръкопляскаха...

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 83. 83 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Представям си как един пожарникар свиква пресконференция пред горяща сграда и тържествено обявява на журналистите, че сградата се нуждае от много добро гасене.

 84. 84 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1370 Весело

  До коментар [#69] от "Знам и Мога":

  Би ли споделил колко пари разиграва тази година фонд научни изследвания? дето дебилчето го оряза още в началото. Ей герберчетата сте ега ти дебилите. Вси те заедно.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 85. 85 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#73] от "Димитров":

  Стига с това фирмите родни щели незнам си кво да направят. Минимум 95% от родните фирми въобще не се интересуват от новости (дет им викат иновации). Камо ли да тръгнат да търсят някой да им разработи нещо. Като добавиш, че големите родни фирми (повечето) са собственост на гиганти със собствени развойни звена и търсенето на родния бизнес закономерно клони към нула. Малко отгоре.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 86. 86 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1370 Весело

  До коментар [#75] от "kalin_m":

  Само да не се изненадаш от отговора. За топ 100 в европата имам предвид.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 87. 87 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1370 Весело

  До коментар [#81] от "nicksk":

  Не просто ги биехме, а ги размазвахме. Отвсекъде. най-вече на маса.

  А и риформите почнаха още през 80-те. За по-рано незнам.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 88. 88 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1439 Весело

  До коментар [#72] от "Хан Крум":

  Хан Круме, ти ме излъга, че си "Хан Крум", щом ги знаеш всичките тези работи. Аз си мислех, че си истински и затова ти ги писах тези работи от по-новото време. Да не би да сме се пекли на едно барбекю с тебе, а? Щото София, Бургас все тая, ама бяхме млади и много не ни дремеше! Една вечер преспах у Народната милиция, щото навръх Великден обикалях с попа и кръста около църквата, а това не било редно. Не ме биха, само ме посъветваха, че религията е опиум за народа, а от тук следвало, че съм на една крачка от наркоманията, а това народната власт не го толерирала, и ако съм искал да продължа да бъда студент, трябвало да се дистанцирам от тези работи. Послушах ги и се дипломирах. Сега, през демократичните години исках да регистрирам търговска фирма с името "Кореком", щото беше реномирано и познато. Казаха ми, че не може, защото това било от предишното време. Аз им казах, че смисълът, който влагам в това име е нов, и че с него имам пред вид КОРЕКЦИЯ НА КОМУНИЗМА. Казаха, че не е място нито време за подигравки и ме изгониха. Оставам с убеждението, че съм кърък, и че където и да ида все ме гонят. Дано ти не си такъв!

 89. 89 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#84] от "Цецо":

  Да обвиняваш сегашното правителство за НФНИ е малоумие. Предишното обеща предизборно да напомпа фонда и пусна проектите, но когато дойде време за плащане вече това не беше тяхна работа. Това поведение е представително за тях. Още по финансовите въпроси тук: http://mapto-on.blogspot.com/2010/03/blog-post_16.html

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 90. 90 Профил на tykker
  tykker
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Г-н министър,

  под реформа да не би да се разбира политическа чистка, каквато проведохте във всички регионални инспекторати, училища и други образователни институции по места?

  Уволнихте с нагласени конкурси досегашните директори и служители, сред които безспорно имаше доказали се професионалисти, и ги заменихте до един с герберски магарета. Може и да е магаре, важното е да е от ГЕРБ.

  Така например след "конкурс" за директор на Общински детски комплекс в гр. Пещера бе назначена герберка-ВИФаджийка, която в първия си документ като новоназначен директор написа "Общински деЦки комплекс". Без коментар.

  Такава ли ще е реформата и във висшето образование?

 91. 91 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Божо Димитров и Монката Дянков правят най-много за България от цялото правителство! Само те цяло лято разнасяха костите и ЗЪБА на Йоан Предтеча из Созопол! Кой министър е напоравил повече за страната си от тях?

 92. 92 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#89] от "mapto":

  Ъхъ. Сегашното правителство нема вина за нищо. Ангелчета. Тук таме некой Шибаняк и Дебил.
  Та колко са парите за фонда на това правителство? И кога ще стигнат невероятните 0,1% от БВП? Или приоритети се определят по-други показатели? Ау, забравих. Покрай тоя фонд нема резане на ленти. И първи, втори и т.н. копки.
  Бе я да попитам. Ако не чрез фонд научни изследвания и подобни, като как може да се извърши истинска реформа в областта на науката и висшето образование?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 93. 93 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  ... Исках да карам магистратура като продължение на баклаварията, но като разгледах програмата която ми предлагат се отказах. За какво ми е да си губя времето да преповтарям програмите от предните 4 години? Даже помня как един доц. ми прибра дипломата работа, за да я ползва за някаква мома дето пишела докторантура при него. Сложих си тогава на акъла: братче, чичко гугъл ще ти извади толкова информация за тея трикомпонентни каталитични неутрализатори, че свят да ти се завие... само да искаш да четеш. Беше му много интересно... но той е доц... ама сигурно е станал преди 20 години такъв... и откакто е станал май технологиите са потънали в забвение, ама само за него.
  Как да искаш да учиш, като програмата не се е променила от 65-та година насам и на йота? Все едно и също се преподава... Хората измислиха хибридите, утре на совалка ще литнем, а даскала ми обяснява че нямало дублирани системи в автомобилите... смях, смях и ми подмята жигльори за карбуратор в кутийка, но такъв да отидеш да видиш дори като музеен експонат няма.
  Как искате да се развива образованието като самите даскали не желаят себе си да развиват????

  Жената е покана за щастие
 94. 94 Профил на napbon
  napbon
  Рейтинг: Неутрално

  Като ще цитираме Радой:

  Как да го сложиш начело?
  Много е чело.

 95. 95 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#84] от "Цецо":

  А, като цяло не зная (мързи ме да проверя), но в момента два факултета в ПУ кандидатстват съвместно за проект за около 200К.

 96. 96 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#92] от "Цецо":

  Е, съгласен съм, че част от реформата е поне половината бюджет да БАН да бъде прехвърлен към НФНИ, пък да видим великите академици как ще го усвояват.
  Просто смятам, че е обективно орязването на парите да не го приписваме на изпълнителя, а на причинителя.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 97. 97 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#93] от "bgpainter":

  Ама моля ти се сега и ти. Даскалите са свещени личности, бива ли и ти да им поставят такива тежки задачи, като да отделят време за собственото си професионално развитие? Още малко ще поискаш да се научат да ползват компютър.

 98. 98 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#97] от "Знам и Мога":

  Между другото е факт, че за разлика от Германия например, в България на преподавателите не се плаща за подготовка към лекциите. Във Великобритания пък (или поне в един от най-големите университети от когото имам наблюдения), също не дават допълнително часове за подготовка, но пък почасовото заплащане е значително по-високо от немското.
  В България и заплащането е смешно, и допълнителни часове не се дават. За сметка на това повечето опитни преподаватели нямат и желание да се подготвят. А изключенията се знаят добре. Могат да се видят и на http://universiteta.com/

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 99. 99 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 565 Весело

  До коментар [#8] от "4i4e":

  Той/народа/ го направи...преди година.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 100. 100 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1370 Весело

  До коментар [#98] от "mapto":

  Идеята не е лоша. На сайта. Ама сортира страхотно. Тоя дето го е направил продукт на родната образователна система ли е?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK