Божидар Димитров - българският юмрук Божи

Божидар Димитров

© Надежда Чипева

Божидар ДимитровСъс заглавие "Българският юмрук Божи" и подзаглавие "Един гневен български министър проклина неверния си народ" швейцарският всекидневник "Тагесанцайгер" помества язвителна статия за министър Божидар Димитров, съобщава Дойче веле.

Ето и основните акценти в статията, преведени и публикувани от българската редакция на радиото:


Първо голите факти: в България при разкопки в черноморския град Созопол са намерени човешки кости и един зъб. Намирали се в урна, открита в стария манастир на днес необитаемия остров "Свети Иван".


А ето и интерпретациите: ръководителят на разкопките тутакси приписва тленните останки на Йоан Кръстител - реликвите били докарани на Черноморския бряг през 5-и век след Христа. Главният археолог на България и експерти от Ватикана заеха точно обратната позиция - те предупредиха да не се правят прибързани изводи, находката трябвало първо да бъде основно обследвана.
Напаст Божия
Нямаше нужда скептиците да казват нищо повече, за да предизвикат гнева на един политик от тежка категория. Откъде, дявол да го вземе, толкова завист у този "шибан народ и тези шибани колеги", се разпени Божидар Димитров пред една журналистка.


Димитров е министър в правителството на премиера Бойко Борисов и официално няма портфейл (за което сигурно си има основателни причини). Той обаче има правото да се грижи за българите в чужбина и за отношенията на държавата с църквата. Това е особено пикантно, тъй като повечето българи (като се изключат непоправимите националисти и религиозните фанатици) гледат на Димитров по-скоро като на напаст Божия.


В крайна сметка Димитров все пак се отрече от проклятието си срещу народа. Като националист той никога не бил искал да ругае българите, а само някои колеги. Скоро обаче Димитров анатемоса ангро българските жени, защото не проявявали уважение - отивайки на черква, те най-много да прикриели зърната на гърдите си…


Димитров знае две и двеста…


Трябва обаче да се признае на бикообразния министър с могъщата двойна брадичка, че тези вербални атаки са направо умерени за неговите възможности. Димитров знае две и двеста.


Като директор на Националния музей в София той призова двама историци, изследвали художественото изобразяване на едно клане по време на българското национално-освободително движение, на вербален юмручен двубой. По телевизията Димитров обвини двамата, че с турска помощ искали да започнат съзаклятие срещу България. След което те получиха заплахи, че ще бъдат убити и се видяха принудени да прекратят изследванията си.


Димитров произхожда от семейство, принудено да бяга от днешна турска територия. На млади години бил информатор на комунистическата тайна служба, след промяната е член на Социалистическата партия, преди да се присъедини към партията на Бойко Борисов ГЕРБ и да влезе в парламента.


Национализма си той изживява преди всичко на страниците на книгите си, в които описва българите като "първите европейци", а македонците като българи, които за съжаление били подложени на промиване на мозъците. Като министър той поиска от Турция 20 милиарда долара обезщетение за изгубени територии. На гражданите на Македония обаче иска да връчи български паспорти.


Свещеният гняв на министъра
С подобни предложения Димитров редовно предизвиква скандали и дипломатически протести. Правителственият ръководител Борисов обаче държи на него. "Последното предупреждение" срещу Димитров отпреди близо една година остана без последствия.


За свещения гняв на Димитров срещу хората, поставили под въпрос чудото с реликвите от свети Иван, има обаче и причини от икономически характер. Самият той е родом от Созопол и сега мечтае за "нов Ерусалим", за световен център на поклонничеството, от което крайбрежният град да забогатее.


От подобни мечти не се отказва дори премиерът. Като първа мярка Борисов нареди да бъде изготвена мощехранителница от злато и сребро, в която да бъдат съхранявани въпросните кости и зъб. На капака на мощехранителницата той се увековечи с изгравирания надпис "Подарък от Бойко Борисов, премиер на Република България".

Коментари (199)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mrakogor
  mrakogor
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Мачкай Божо.
  Макар че за съжаление бат' Бойко подви опашка пред Турция.
  А външния пред промитите мозъци от ФИРОМ.

 2. 2 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1170 Весело

  Интересно, че покрай (основателната) критика за "шибаният" народ вестника си позволява да хули мнението за Баташкото клане, компенсациите на бежанците от Източна Тракия и за паспортите македонските граждани, което е мнението на целият народ! Доста подвеждаща статия! Възползват се от просташките му изказвания за да плюят по историята ни!
  Това е лошо!

 3. 3 Профил на arman
  arman
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Остава само да разберем защо такива анализи излизат само в чуждата преса : )

 4. 4 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 672 Любопитно

  Кой си ти, че да твърдиш какво е мнението на целия народ? Да не би да си говорил с всеки поотделно?

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 5. 5 Профил на Пламен Шомов
  Пламен Шомов
  Рейтинг: 298 Неутрално

  не е мнението на целия народ, няма такова мнение в природата, което е на целия народ...а и "народ" е дискриминиращо понятие, главната цел на употребата му е да се изключи някой, след 1945г. фабрикантите, селяните с имоти, опозицията, младежите с широки панталони..."родоотстъпнци" с други думи, и това влизаше в мотивите за многогодишни присъди, лагер или изселване. така че по-спокойно с думата "народ". а шибания божо предизвиква единствено погнуса, лично мнение, не на целия народ))

 6. 6 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Огледай се ккакви хора работят в българските медии и по какви критерии ги избират и ще ти отговориш сам

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 7. 7 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Браво, Пламски

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  И в Уолстрийт Джърнъл писаха за няколко "кости и един зъб". Не им се харесва идеята.....

 9. 9 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Никога не съм харесвал Димитров, нито приляга на министър да говори така, но ако се е изказал като гражданин напълно заслужава адмирации за безпорната констатация "шибан народ и шибани колеги". Те са точно такива. Пропуснал е само весникарите, може би защото за тях това е коплимент.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 10. 10 Профил на roro147
  roro147
  Рейтинг: 240 Гневно

  Ах,тези европейци.Ние следваме вярата на Исус Христос,а те са я променили.Не ги е изсрам!!!И пак приказват.Преди 1000 години България е била най-мощната държава в Европа,а сега от тези "Велики" сили сме само парченце от истинскита територия.Давай Божидарееее!!!

 11. 11 Профил на АНТИПАТ
  АНТИПАТ
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да се извинява за КАКВО, ЗА...КАКВО.......този народ е завистлив, тъп и най-вече ШИБАН, истината казана в прав текст.......ДА СЕ ИЗВИНЯВА ЗА КАКВО??!?!?!?!?!?!?!?!

  Лесно е да се гавриш със смъртта когато тя е толкова далеч зад хоризонта.
 12. 12 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1440 Весело

  До коментар [#9] от "др. Иванов":

  Другарю иванов , цъкнах ви плюсче. Да се запомни тоя паметен ден.
  По темата: Писнало ми от божидарщини , но ако всеки българин , който псува подаде оставка ще останат само 17 нефелни депутата с хомосексуални наклонности

  15.02.1989 - 07.02.2018
 13. 13 Профил на ibryam_ali
  ibryam_ali
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Димитров е министър в правителството на премиера Бойко Борисов и официално няма портфейл (за което сигурно си има основателни причини). Той обаче има правото да се грижи за българите в чужбина и за отношенията на държавата с църквата. Това е особено пикантно, тъй като повечето българи (като се изключат непоправимите националисти и религиозните фанатици) гледат на Димитров по-скоро като на напаст Божия."
  ***
  Кратко.
  Точно.
  Ясно.
  Като осе изключат непоправимите "националисти",разбир се.

 14. 14 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Доста леконравно, закачливо и подигравателно авторът на статията се отнася и към теми, не касаещи директно скандалното поведение на Димитров. Как си позволява някакъв си западен драскач-дописвач без широки познания върху историята ни да коментира БАТАШКОТО КЛАНЕ и произхода на македонците? С небивалиците си, родени от малокалибреното си мозъче, се присмива и над неща, за които трябва да адмирираме министър Димитров като техен застъпник. Но така е-покрай сухото изгаря и мокрото е казал народът. Сега обикновеният швейцарски читател, на който едва ли му попада статия за България по-често от веднъж годишно, ще се усъмни и в достоверността на защитаваните от Димитров факти за историята на народа ни. Откривам и фино надничаща от редовете завист към откритието и опит журналистът да се присмее на България като цяло.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 15. 15 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#13] от "ibryam_ali":
  И като изключим теб и мнението ти на краен турски националист.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 16. 16 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 616 Неутрално

  COPY OF COPY . . .
  © 2010 – Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY
  ШИБАНЯЦИ
  от
  Богомил Костов АВРАМОВ РУСЕВ - ХЕМИ

  ПО ВРЕМЕ ПОДГОТОВКАТА на настоящето вкратце напоминание за житието-битието, творчеството, и частните проучвания на ПРАКОРЕНИТЕ НА ПРАБЪЛГАРЩИНАТА; на един от казионно премълчаваните писатели, поети и изследователи; на миналото и настоящето на МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНА – покойният ТОДОР ИВАНОВ ВАСИЛЕВ – РИЗНИКОВ; един министър без портфейл – а това предполагам означава еднолична власт без бюджет но на заплата; си позволи в телефонно интервю да нарече своят си народ – тоест всинца нас - „ТОЗ ШИБАН НАРОД“. Почти усдетил се; Високоуважаемият Господин Министър, в чиито ръце – за сега - е съсредоточена съдбата на миналото на МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНА; си позволи да конкретизира това свое определение по адрес на свои колеги - археолози. Без да си дава сметка, че го слушат и гледат, не само журналисти и пенсионер-отчаяници, но и, деца, юноши и младежи – от повече от една нация. На които не престава да им се налива в главите, доколко е напреднала борбата с корупцията по всякаквите етажи на властта, и едва ли не колко много е ефективна борбата с наркотиците. Налице е обичайно прилагана до неотдавна ползвана и понастоящем, АПРИОРИ НОМИНАЦИОННА ВОЖДИСТКА ПРАКТИКА. Довела МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНА до настоящето всеобщо дередже на шосейни дупки и запушени канализационни системи, на ограбване чрез надписване на консумиран ток, вода и газ, на събиране на некоректно постановено пданъчно облагане, на програмирано погубване на културални слоеве от населението чрез централно инспирирана безработица. Практика, в случаят разпростряна върху НАУЧНО НЕИДЕНТИФИЦИРАНИ ОСТАТЪЦИ ОТ МОЩИ НА НЕИЗВЕСТЕН ХРИСТИЯНСКИЯТ СВЕТЕЦ, ЗА КОЙТО МИНИСТЕРСКИ СЕ ПОСТАНОВЯВА ДА БЪДЕ ИМЕННО ЙОАН-ПРЕДТЕЧА - И НИКОЙ ДРУГ. С такава настъпателна безотговорност, че дори ГОСПОД-БОГ БИ ХЪЛЦУКНАЛ ОТ БОЖЕСТВЕНА ИЗНЕНАДА. И, всичко това, във време на ЗЛЕ ПРИКРИТА ГЛОБАЛНА РЕЛИГИОЗНА ВОЙНА. Във време на местни вътрешномюсюльмански трения. Прочее - щем нещем - РЕЛИГИОЗНИЯТ СКАНДАЛ Е НАЛИЦЕ. И не съществува гражданско-обществен механизъм, който да тресне длан по зелената маса, че да оневини ОСТАТЪЧНИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД, че не е никакъв „ШИБАНЯК“, а министърът да бъде завърнат в неговото си идео-спекулативно логово. И, ако някой реши да се позачуди, поради что сме се сетили да представяме отдавна преселилият се в далечните ловни полета ТОДОР РИЗНИКОВ, то нека да престане да го прави. ПРОСТО ИСКАМЕ ДА ДОКАЖЕМ – ПОНЕ НА САМИТЕ СЕБЕ СИ - ЕДИН ФАЙТОН ХОРА - ЧЕ ВСЕ ОЩЕ СМЕ СИ НАРОД – А НЕ СЛУЧАЕН СБОР ОТ БРУТАЛНО КОМПЮТЕРИЗИРАНИ „БАЛКАНСКИ ШИБАНЯЦИ“.
  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
 17. 17 Профил на Ганю
  Ганю
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много важно какво мислят в чужбина (+ българите в чужбина) за шибания комунистически доносник Божко Димитров, каквито апропос' са и всичките приятели на Цара на мат'риала Важното е, че шибания мат'риал в бугаристанско си го аресва и му се радва, ... щото, той - шибания мат'риал много му е драго да бъде баламосван от мутро-комунистите вече 20-годин

  Айде сполайте, бай ви Ганя екс- Балкански
 18. 18 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#2] от "Варненски":

  Айде и от мен молба да не говориш от името на целия български народ.

  А вестникът можеше да добави и подвигът с открадването от Атон на История славянобългарска.

 19. 19 Профил на Пламен Шомов
  Пламен Шомов
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Диана, а къде видя коментар? "двама историци, изследвали художественото изобразяване на едно клане по време на българското национално-освободително движение"..."а македонците като българи, които за съжаление били подложени на промиване на мозъците". това не се ли нарича преразказ и преразказ по негови твърдения? ама моля ти се, бъди малко извън сиянието на аурата на шибан божо)

 20. 20 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Някои журналисти от "западния фронт" се заловиха страстно да пишат колко е зле да се дават паспорти на македонците, завоалирано признавайки, че те са част от български етнос:
  http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2010/08/07/943680_zakonovi_vratichki_pozvoliavat_na_makedonci_i_turci_da/

  А сега пък други труженици на писменото слово, пак от същата географска посока, иронично ни намигат, че македонците нямали нищо общо с българите, ползвайки статии, в които трябва да се коментира личността на един български министър, а не историята ни.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 21. 21 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 886 Любопитно

  До коментар [#3] от "arman":Остава само да разберем защо такива анализи излизат само в чуждата преса : )

  Дали пък въпросът не трябваше да е : " Защо само в Дневник четем такива анализи?"
  Понеже все пак го четем тоя анализ за Б. Димитров и във форума на "Дневник задаваме въпросите си?

  Щото аз чета "Дневник" и, нищо лично, мога да ги поздравя, че са поставили информацията за тая "чужда" публикация.

  И пак, нищо лично, обобщенията не винаги са за добро!
  Не чета "Труп" и за това си има причина - не ми харесва ДС да ми казват назидателно кое как е!
  Но пък си споделям с Вас в "Дневник".

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 22. 22 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 672 Любопитно

  До коментар [#14] от "Диана Димитрова":

  Доста грубо. Вестникът комвментира поведението на министъра / тогава директор/ , не коментира клането.

  "Като директор на Националния музей в София той призова двама историци, изследвали художественото изобразяване на едно клане по време на българското национално-освободително движение, на вербален юмручен двубой."

 23. 23 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#19] от "plamski2":
  А ти под чие сияние трябва да си, за да се усетиш, че статията е иронична и не толкова към Димитров, колкото към непознати и не добре проучени от автора на статията исторически факти? Това, че Димитров е бил техен застъпник по национално отговорен и своеобразно негов начин, не променя и не оправдава лошия тон на журналиста към тях.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 24. 24 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Г-це Димитрова вие имате сериозен проблем да поставите Б.Шоу и да пишете хвалебствия за този титан на мисълта Бож. е нещо като дървено желязо

 25. 25
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:08 на 26/08/2010 от неговия автор.

 26. 26 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#22] от "zaci":
  Грубо ли? И аз да бях на негово място, също щях да ги призова на юмручен двубой... Е, поне Марина Балева със сигурност! Защото колкото небивало е едно такова поведение и изказване като на Димитров тогава, толкова и абсурдно е твърдението на двамата "изследователи" за БАТАШКОТО КЛАНЕ.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 27. 27 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 672 Весело

  "До коментар [#23] от "Диана Димитрова":

  "в които описва българите като "първите европейци""

  Вярно ли така ни е описвал в книгите си, Диде?
  Не е много хвалебствено. Звучи малко като "първите хора".

 28. 28 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  На Б. Д. не съм фен.
  За мен
  той е кретен!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 29. 29 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#24] от "andimo":
  Г-не, оставете на мен въпроса доколко хармонично могат да съжителстват личности като Б. Шоу и Б. Димитров в моето разбиране за света.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 30. 30 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 830 Гневно

  Нека всичко това ни накара да се замислим как да отстояваме позициите си и дали една компроментирана личност като Божо"Търмъка" не нанася повече вреда околкото полза на националните интереси! Какъв е крайния резултат от неговите "дипломатически" напъни в стил "Созополски масал"( да ме извиняват созополиите) вреда, вреда и пак вреда! Това ли е целта на държавното управление и това ли е визията и лицето на българския висш политически и управленски елит. Към Европейско бъдеще ли ни води? Готов е за еврокомисар с ресор Обединени в различието. — In Varietate Concordia.'
  Преди това следва да мине през поста заместник министър - председател с ресор външни работи, евроинтеграция и балкански отношения.През партии не му е нужно да минава, на изпита и ЕНП и ПЕС и АЛДИ всички ще са очаровани от него и няма да ни представи като Желева!

  apoloniy
 31. 31 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#27] от "zaci":
  Сигурно е имал предвид тракийците, чиито гени според някои вече научни, генетически изследвания преобладават в етно образуването на нацията ни. А може просто в книгата си да е споменал за най-древното златно съкровище в света-тракийското.
  На такива факти пък още по-малко могат да опонират самозвани разбирачи като господина-автор на дискутираната статия.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 32. 32 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1577 Весело

  До коментар [#10] от "roro147":

  Крети, преди 1000 години (1010 г.) България е била смазана от византийците. И са и оставали само още 8 години до пълната капитулация.
  Айде марш с баш шибаняка да учите история.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 33. 33 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Г-це Димитрова така е но се учудвам ако познавате творчеството на Б.Шоу как бихте написали една добра дума за българския титан на мисълта

 34. 34 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1577 Весело

  До коментар [#9] от "др. Иванов":

  Другарю, Шибаняка е министър. Няма как да се изказва като обикновен гражданин. Преди да е подал оставка. А да наречеш идиотите дето са те избрали за шибаняци е малко неуместно. Би могло да каже малоумници. Което не подлежи на оспорване видно от това кого са избрали.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 35. 35 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Клането в Батак е описано не само в български свидетелства, но и от Макгахан – американски журналист и други журналисти, работещи за английски вестници, които пристигат там няколко дни след клането. То е описано и от международна анкета на Великите сили. До момента са установени имената на около 1900 загинали батачани, а много са останали безименни по деретата, освен това около 1000 млади батачани – момичета и момчета, са били отвлечени в околните турски села и подложени на насилия, унижения и смърт.
  А крайната цел на спонсорираните фалшификатори също не е тайна за никого, те си го признаха - да бъдат направени промени в експозициите на музея в Батак и на историческия музей в София, като по собствените им думи са се стремяли така "... да намалят нетърпимостта на българите към мюсюлманското население и да намалят ненавистта към Р Турция, на която й предстои да влезе в ЕС..."
  Така, че тази поредна елементарна антибългарска манипулация, този път на "Тагесанцайгер"-ци , макар и добре опакована в тюрлюгювеча от "божидарщини" може да хфане дикиш само в средите на тези, за които Баташкото клане е удобно да е само едно "художествено изобразяване".

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 36. 36 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#23] от "Диана Димитрова":

  Ти май имаш проблеми с четенето. Що не пробваш пак да я прочетеш?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 37. 37 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 672 Разстроено


  До коментар [#31] от "Диана Димитрова":

  "Сигурно е имал предвид тракийците".

  Възможно е. но наскоро пък ги нарече мутри. Траките.
  Не тракийците. Щото и аз съм с такъв корен. Бежански.

 38. 38 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Свободни и доста повърхностни съчинения на разни журналисти от разни западни медии..Трябва да се научим да ги делим на жълти, по-малко жълти и сериозни - мен тук ме смущава определено ехидния , несериозен тон и обобщаването..
  Добре е да знаем какво пишат, мислят и говорят другите за нас, но също и че не всичко е чиста монета - няма как да е...

  Туй че, Б.Д. се изложи с това отърване на нервата и езика е едно на ръка, но за съжаление съм съгласна в голяма степен с него. А от Запад тепърва ще се упражняват в писане за нас, екзотичните българи - не ми пука, доде си знам цената ( без надценяване, но и без подценяване). Препоръчвам го на всеки почувствал се засегнат !

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 39. 39 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1577 Весело

  До коментар [#26] от "Диана Димитрова":

  Това с юмруците е страхотен аргумент. От областта на най-висшата наука. Вероятно одобрявате и кражбата на История славянобългарская.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 40. 40 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#31] от "Диана Димитрова":

  Само дето варненското съкровище не е тракийско. И средиземноморски генотип хич не означава тракийски.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 41. 41 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#33] от "andimo":
  Гръмката иронията присъща на Шоу, от която сме си патили и ние, е оздравителна за изтъкваните недостатъци-кара те да се замислиш и да се опиташ да промениш себе си. Не мога да се изказвам зле за Шоу, защото критиките му към нас в повечето случаи имат основание. Но те са и твърде безобидни, ако ги разгледаме безпристрастно. Авторът на статията за Димитров се гаври със сериозни и болезнени за българите исторически факти. Има неща, от които трябва да се отмества всеки опит за ирония. Баташкото клане не заслужава да се вмъква в коментар, осмиващ един български министър и изхождайки от него да се критикува същия.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 42. 42 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#39] от "Цецо":
  Не, не одобрявам. Тя принадлежи на мястото, където е сътворявана. Атон е българска духовна крепост и не смятам за обидно "История славянобългарска" да остане там.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 43. 43 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#35] от "PlamenVarna":

  Швейцарците не подкрепят онова малоумие (сякаш е много важно дали са избити 5 хил. или 4 хил. души), а обръщат внимание на малоумната реакция на Шибаняка.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 44. 44 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1577 Весело

  До коментар [#37] от "zaci":

  Извинявам се, но не мога да се сдържа. Следва, че си шибана мутра.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 45. 45 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Божидар Димитров с едната ръка не го подкрепям, но с другата - да! Защото имаме нужда от министър за диаспората. И то с повече правомощия, в Сърбия имаше министерство за диаспората по едно време, а България съвсем не е най-щедрата откъм гражданство държава в ЕС. Да напомня ли за Испания? Или за маймуните, които имат всички права и свободи в Германия, Франция, Холандия, Великобритания, в същото време германците от Аржентина, Намибия, Румъния, Казахстан и къде ли не имат трудности да се установят в Германия защото - сетете се - са много скъпи!

 46. 46 Профил на shilovski
  shilovski
  Рейтинг: Неутрално

  Диана Димитрова е права! А някои тука във форума се правят на невменяеми или наистина са такива, не знам.

  Личността на Божидар Димитров е маловажен въпрос, много по-важно е скритото послание на статията, а именно подлагане под въпрос на исторически факти относно българската история и тяхното омаловажаване като такива с някаква цел. По-скоро се замислете каква може да е тя, а не си губете времето с простотиите на Божидар

 47. 47 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Г-це Димитрова Б. Шоу означава преди всичко свобода и въображение.Титанът на мисълта не търпи чуждо мнение .Замислете се че дори не е проф. каква е тази грандомания да се кичиш с титли

 48. 48 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#40] от "Цецо":
  Обяснете, да разберем мнението Ви, двете теми, които засягате...
  Какво е откритото край Варна съкровище и защо траките хич не са със средноземноморски генотип?

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 49. 49 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 625 Гневно

  За съжаление журналистите в нашите вестници продължават да пишат по стари соц-традиции. Тогава се действаше на принципа: "Когато в СССР пръднат, ние тук се насираме." Сега принципа е почти същия - "Когато някой шибан чуждестранен писарушка напише нещо против България, ние ще се насерем да го повтаряме." Преди пресата се навеждаше "очень хорошо" на изток, сега се навежда "вери куул" на запад . Същото помиярско поведение!
  Това че някакъв си шибан швейцарски драскач е писал нещо против България, не би трябнало изобщо да му обръща внимание. Пълна идиотщина е вестник като Дневник да го извежда като водеща новина. Това издава единствено творческа немощ. Но покрай толкова съкращения в този вестник, нищо чудно журналистите да изнемогват за теми.

 50. 50 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 703 Неутрално

  И аз споделям казаното от ГРАЖДАНИНА Б.Димитров относно "шибания народ",който започва да мисли не в деня за размисъл преди избори,а в понеделник след изборите,но не споделям казаното за "шибания народ" от МИНИСТЪРА Б.Димитров.Жалко за този човек,който е твърде аткрактивен историк,специалист по средновековна история. Защо се захваща с костите от Созопол,а не с онова,където го бива-средновековната история?Защо се захвана и с политиката,която,няма съмнение,ще го срине и като човек.Защо не усеща,че ББ го приюти при себе си,за да ехидничи чрез него срещу БСП,чийто член беше Димиктров,член на нейния Висш съдебен съвет,известно време оглавявал и групата на съветниците от БСП в Софийската община?Все още не ми се иска да вярвам,че Божидар Димитров е непоправим кариерист и службогонец.Все още не ми се иска да вярвам,че е един от "разкаялите се грешници",едно от най-отвратителните явления в човешката цивилизация.

 51. 51 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#48] от "Диана Димитрова":

  Варненското съкровище е отпреди траките. Видно от което те не са сред първите европейци.
  А в разните генетични изследвания се говори за средиземноморски тип. Каквото и да означава. Не за тракийски.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 52. 52 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#51] от "Цецо":

  А да. Името на тия дето са направили предметите не е известно. Или поне никой не ги е кръстил.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 53. 53 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Любопитно

  Ами да...
  Непонятен е Б. Димитров за кравешки глави и промити мозъци!
  Но същевременно е много полезен!!!
  Аман от наведени мазници! Трябват ни хора с мнение и сила да го отстояват!
  А в случая беше и 100% прав - удобно и тук е пропуснато, че все пак и Ватикана призна, че мощите са автентични.
  А дали народа е "шибан" - дискусията е за "наша консумация"..

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 54. 54 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  некой песнички
  стара песничка
  Шуми Марица окървавена, плаче вдовица люто ранена. Марш - марш с шибания генерал наш.
  и по-нова песничка
  Мила Родино, ти си шибан Рай!

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 55. 55 Профил на robespier
  robespier
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Без да коментирам професионалните качества считам,че поведението на министъра е недопустимо.С поведението си той се опитва да имитира главата на днешното нацианално управление.Това явно се харесва на част от пишештите във форума.Дори и национализма има по привлекателен вид когато се проповядва интелигентно!

 56. 56 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Варненското съкровище е отпреди траките. Видно от което те не са сред първите европейци.
  ---------------------------------------

  Тези глупости откъде ти хрумнаха?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 57. 57 Профил на maya2
  maya2
  Рейтинг: 561 Неутрално

  не знам колко от вас прочетоха статията на немски (преводът на български е доста добър също), обаче няма и следа от подигравка с каквото и да е или анализ на баташкото клане. т.е. авторът на статията не се гаври с абсолютно нищо , а прави портет на димитров въз основа на абсолютно скандалното му поведение, заради което би трябвало отдавна да си е подал оставката. което всъщност принадлежи към задачите на един журналист.

  така че хайде стига с избиване на комплекси и световният заговор срещу българите. приемете фактите, че на димитров мястото му не е там, където е в момента.

 58. 58
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:18 на 26/08/2010 от неговия автор.

 59. 59 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1577 Весело

  До коментар [#53] от "The Core":

  Я бе малкио шибаняк. Я дай линк къде и кога Ватикана е признал кокалите за автентични. Айде дай поне за родния свети синод.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 60. 60 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#56] от "др. Иванов":

  Ми четете бе другарю Иванов. то само с шибани лозунги не става.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 61. 61 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  До 35, Пламен
  Прочетох постинга ти, не съм много съгласен, но добре си го написал. Най-вече: "да намалят нетърпимостта на българите към мюсюлманското население и да намалят ненавистта към Р Турция, на която й предстои да влезе в ЕС..."
  Да, това е основното, защото не само в бъдеще, но и сега ние живеем с хора, които се считат за турци. И това съвсем няма да е лесно. Французите, англичаните и германците направиха големи усилия за да превъзмогнат лошите спомени от ВСВ. Всички знаем колко лоши са били германците, но германците и сега не могат да асимилират защо Дрезден бе изпепелен след като там нямало военни, и заводи? Както и да е, бяха направени много филми за войната, където тя бе показана в най-страшния си вид - объркваща и разрушаваща живота на десетки хиляди обикновени хора!

  Между другото свинщините в Батак не са направени от турци, а от помаци. И батачани на свой ред след Освобождението направили не малко щурави неща в село Барутанли,...

  Прочитане на целия коментар селото на героите на свинщините от 1876г. Това е факт.

  А за турците? Нещо друго-прочети описанието на Сръбско-българската война в "Строителите на..."Симеон Радев! Единствените на Балканите, които се радват на победите на българските полкове през великата 1885г. са .... турците. И сега като отидеш в Турция ще почустваш едно топло отношение към нас, за разлика от това на гърци, сърби, а често и дори на братята ни македонци.

  Не зная колко са убитите в Батак мирни хора. Сигурно са много.
  Батак е една не само тъжна, но сигурно ще стане една срамна страница в историята ни. Просто защото лошото се е случило между мюсюлмани и християни, но все с българска кръв.
  Както и Вартоломеевата нощ във Франция, и Кристалната в Германия.

  Чел ли си Иван Хаджийски и неговата "Бит и душевност на българския народ". Там той споменава за едно грандиозно масово убийство, като в Катин, масово побиване на кол на 20 000 войници и командирите им от подивелите орди на Светослав Киевски в Х в., събитие съвсем обезкръвило българската войска тогава. Такива кланета не са се случвали на Балканите във всички войни между византийци, българи, сърби, унгарци. А за този факт почти не се споменава в учебниците.
  А в същото време, точно тези, които ни натресоха ДПС за 8 години много държат, да не забравим Батак. Защо ли?

 62. 62 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#57] от "maya2":
  обаче няма и следа от подигравка с каквото и да е или анализ на баташкото клане. т.е. авторът на статията не се гаври с абсолютно нищо , а прави портет на димитров въз основа на абсолютно скандалното му поведение

  Лошото е, че се смятат за скандални изказванията му в защита на българските национални интереси и отговорното му отстояване на важни исторически факти за нас, българите. Авторът иска да ни убеди, че Димитров има скандално досие на общественик, именно защитавайки остро и непопулярно автентичността на Баташкото клане. Аз не смятам така и този журналист лично ме обижда с тънките си намеци, завити и подвити във фейлетон за един министър.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 63. 63 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1577 Весело

  До коментар [#58] от "shumkarov":

  Малииййй, кво ще последва... Само да те пипнат шибаняците и дънките ще ти цепнат. Нъл от тез двамата са им представите.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 64. 64 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  До 59
  Да, кокалите и зъбът са автентични. Не са пластмасови.
  Само дето не се знае със сигурност чии са?

 65. 65 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Народът е шибан, многократно при това. Колегите също са шибани, поне 90%. Но най-шибани са вестничета които правят сензацийки от няма-нищо. Горното писание просто не може да е от човек с небългарски корен. И Божидар се въздига в очите ми, с цялата си дебалащина на типичен шибаняк.

 66. 66 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1577 Любопитно

  До коментар [#62] от "Диана Димитрова":

  Как да го обясня? Не става дума за остро, а за просташко. От официално лице. Не от еди кой си (Слави Трифонов да речем).

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 67. 67 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#41] от "Диана Димитрова":

  Димитрова, статията на Балева я намерете в архива на "Култура" и я прочетете. Публикувана е 2006, а Първанов я извади от навталина, удобно, преди избори (май за европейски представители) през 2007. Като прочетете статията внимателно, ама наистина внимателно, щото Балева пише твърде засукано и направо лошо, ще разберете що на Гоце му трябваше цяла година да набере "патриотичен" гняв срещу Балева: една не знам колко добра или лоша историчка, но безспорно употребена за политически цели.
  Жокер: в статията Балева не казва никъде, че клането не се е случило. Казва, че картината на Пьотровски не се основава на документален снимков материал, а на журналистическите разкази за клането на Макгахан, чиято достоверност Балева не поставя под съмнение. Ако прочетете лошо написаната й статия, ще видите че е така и ще научите нещо за методите на КДС.
  Лек ден.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 68. 68 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До всички псевдопатриоти:
  1. Преди да коментирате, погрижихте ли се да издирите изданието в което е поместена въпросната статия? Този Тагесанцайгър ще да е швейцарският Шок!
  2. Ето го спорния абзац " Als Direktor des Nationalmuseums in Sofia griff er gegen zwei Historiker, die künstlerische Darstellungen eines Massakers im bulgarischen Befreiungskrieg untersucht hatten, zum verbalen Zweihänder. Im Fernsehen bezichtigte Dimitrow die beiden, mit türkischer Hilfe eine Verschwörung gegen Bulgarien anzetteln zu wollen. Daraufhin erhielten sie Morddrohungen und mussten die Studie abbrechen".
  Като гледам, хората нищо не отричат, в интерес на истината са използвали думата Massaker, макар че истински важната част всъщност се заключава в последното изречение.

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 69. 69 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Хора бдете и разберете че грандомани като тиквата и шибаняка са вредни за България.Разбира се че статията е описана какъв шибаняк сме си избрали

 70. 70 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 679 Весело

  Един плюс за Васко. И да допълня как се правят летните вестници, защото зимните са различни.
  Представете си - лято е, жега, скука, никъде по света нищо не се случва, върнали 13 цигани от францата и .....ооооо, имаме новина!!!.... 15 минути по телевизията ни забавляват с тях, щото просто няма с какво друго. А са зинали едни празни страници /респективно минути от новините/...мъка страшна!!! В такива дни традиционно изплува чудовището от Лох нес, за 50-ти път намират Ноевия ковчег, тълпи от извънземни щурмуват рибарски лодки и други подобни сензации.
  Та простете на хората, дето се превели тая недоклатена дописка от "швейцарски", съгласете се, че не могат да излязат с бели страници.

 71. 71 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#58] от "shumkarov":
  Г-не, статията не е за "В Русия бият българите" или "Как русите са воювали с българите"...Далече ви е от главата това, което са преживели десетки поколения българи под османското робство (както и на мен-разликата е, че аз не съм апатична като вас) и от уютния, спокоен, съвременен поглед на интелектуалец-историк тиражирате манипулативно коментари, които да ни солидаризират с турците. Никой човек не може да обхване с човешкия си взор всички възможни истини в настоящето, пък камо ли в миналото, но и да се опитваш да изглаждаш грапавините на реактивния скептицизъм на българите към турците, е малко нечестно, след като нямаме реципрочен чест от турска страна. Кога Турция най-накрая ще признае арменския геноцид? Кога ще признае правото ни сами да определяме политиката си? Или ще кажете, че ДПС няма ама нищо общо Турция?

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 72. 72 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2115 Любопитно

  тъжно - забавна статия от 4уждия пе4ат за нашенския министир без ...мозък божо димитров ! между другото в археологи4ските среди се говори 4е фалшивите мощи са сътворени като договорка между божо и морските феодали братя диневи за превли4ане на туристи по морето целогодишно вместо както е сега само през летния сезон ?

 73. 73 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Диана, какви интереси точно защитава Димитров, нападайки двама учени, които са провели изследване и то се базира на факти? Как не може да осъзнаеш това?

  Нито Балева, нито Брунбауер отричат Баташкото клане. Те изследват създаването на една картина по темата.

  А поведението и на онзи кретен от ДС, и на бг медиите, и на болшинството комплексари, населяващи държавата България, беше толкова срамно, че още две-три такива тъпотии и аз просто ще си хвърля българския паспорт, та ако ще и без родина да остана след това.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 74. 74 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Леле, Дианче, с какви клишенца са ти напълнили главата, миличко...
  Все едно слушам някоя учителка по история от времето на зрелия соц...

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 75. 75 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#62] от "Диана Димитрова":

  Божидар Димитров няма как да е защитавал "автентичността" на Баташкото клане, защото Балева не го е отричала. В статията напомнят как идиотската му "защита" на Баташкото клане насъска националистическите примати лично да се обидят и да заплашват учените със саморазправа.

 76. 76 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Гневно

  Изказването за "шибания народ" тежи на съвестта на Божидар Димитров!

  Но оттам насетне, всички подобни хули, изречени от защитниците на самозабравилия се министър, ТЕЖАТ НА СЪВЕСТТА НА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ БОЙКО БОРИСОВ!

  Който незнайно защо не го отстрани веднага!
  И който остави цял месец българският народ да се ожесточава, омерзява, а чужденците да ни се надсмиват над акъла за това що за хора сме избрали и търпим да ни управляват!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 77. 77 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 838 Неутрално

  С главния чирак вероятно подготвят нещо за 29 август. Логичното е да е изгонил безбожника до неделя когато е обсечение. Оставянето му на поста и след този тъжен ден е и гавра с църквата и обижда целия християнски свят и ценностите които споделя.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 78. 78 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#67] от "7777":
  Така, чела съм статията й. Иначе как ще си позволявам да я критикувам?! Тя оспорва по много йезуитски начин автентичността на тълкуването на събитията, настанали в Батак. Това е нейният принос към не българската позиция по темата. Лекото, префинено недоверие, което излъчват констатациите й. В някои думи и строфи, могат да се отличат белезите на поръчков, исторически доклад. А и как въобще от преувеличената артистичност (ако наистина е такава) на едно художествено произведение с цел постигане на внушителен драматизъм, може да се изхожда за историческата достоверност на събитието въз основа, на което е направено? И не въздигна глас само Първанов, много истински уважавани историци не се съгласиха с Балева. Георги Бакалов, Георги Марков, Пламен Павлов...Професор Иван Илчев разкритикува Първанов за раздухването на случая, но личното му мнение не беше в подкрепа на псевдо историчарката.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 79. 79 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ми четете бе другарю Иванов. то само с шибани лозунги не става.
  --------------------------------
  Четем, не се жалим и то не в интернета, а в библиотеките, но и да не четем ни е интересно как се пръкна изводът, че хората от варненският некропол не са траки? Да не си попаднал на някой техен "Регистър на гражданското състояние"? Как така "варненци" живели тъдява преди 7000 г. , после из района имало само и единствено племена определяни като траки, като 1500 г. никой не споменава нищо друго, пък изведнъж се установява, че "варненци" били в изобилие през цялото време, та ние им носим гените, но не и тракийските. Та мисълта ми беше за елементарна логика, която при представителите на простият народ изглежда отсъства. Излиза, че по времето на траките старото население се е изнесло от района и след това се е върнало.
  Говорим за елементарна логика.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 80. 80 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Не ви трябват мощи, учете турски и цигански език!
  "Дневник" вижте накъде ни води измекярската парвенюшка пасмина, затова си изнасят капиталите от БГ и пращат децата си в чужбина:
  http://news.ibox.bg/news/id_866058795

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 81. 81 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1577 Весело

  До коментар [#71] от "Диана Димитрова":

  Статията не е и за турци колят арменци. В добавка не е и за ДС прави и управлява ДПС (не както го свързваш с Турция). Дори не е и за въпросната историчка.
  Посветена е на Шибаняка дето е министър в шибаната държава. И навява тъжни мисли за идиотите дето са го избрали.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 82. 82 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Г-це Димитрова искам да ви кажа че дпс са творение на нашето д.с. колеги на шибаняка.И ако тивквата искаше лустрация нямаше да има дпс и шибаняка

 83. 83 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А ето и нещо по-сериозно за онези, които наричат горната статия повърхностна, подигравателна досежно костите и зъбчето и пр.

  С приложено CV на автора, който не може да бъде обвинен в некомпетентноста!

  JOHN THE BAPTIST AND THE RELIQUARY OF SVETI IVAN:

  NOT A MATCH

  I. Summary of the Salient Details of the ‘Sveti Ivan’ Excavation and the Claims regarding the Reliquary

  A portion of a small island known as ‘Sveti Ivan’ (a Bulgarian term that means “Saint John”) has been the site of excavations for a number of years. This island is located in the Black Sea, about a kilometer from the Bulgarian town of Sozopol, one of the oldest on Bulgaria’s southern coast. Kazimir Popkonstantinov is the director of the excavations on Sveti Ivan. Aerial images reveal that there are (at least) two prominent sets of monumental archaeological remains on the island. These have been affirmed to be the remains of: (1) a church of ca. the 6th century CE; (2) and a monastery (and church) of ca. the 13th and 14th centuries CE.

  Under the ruins of the 6th century church are the remains of an older basilica, and these older remains have been dated to the 5th century CE. It was in the ruins of this older basilica that a reliquary was found. (1) The reliquary’s measurements are ca. 20.5 cm. x 12.5. cm. x. 14.5 cm. The reliquary is reported to have been made of alabaster. Within this reliquary were found bone fragments, including portions of a skull, a hand, and a tooth. (2) Near the reliquary was a small sandstone box measuring ca. 4 cm. x 6 cm. On this small sandstone box is a Greek inscription that reportedly says “May God save you, servant Thomas. To Saint John, June 24.”

  Popkonstantinov believes that the inscription is the “key” to the interpretation of the finds. That is, based on this inscription, he has stated that the remains found in the alabaster reliquary may very well be those of John the Baptist, a figure of the Greek New Testament.

  II. Summary of the Salient Features of the Greek New Testament’s Statements regarding John the Baptist

  Although New Testament scholarship has cogently argued for more than a century that the New Testament documents are not historical in all of their details, it has been argued convincingly that certain things can be known about John the Baptist with a high degree of historical certainty. Namely, (1) He was a Jewish Apocalypticist of the 1st century CE; (2) He was connected in some fashion with a movement surrounding Jesus of Nazareth; (3) John the Baptist was imprisoned in the Galilee by Herod Antipas (note: Herod was the Tetrarch of Galilee and Perea from ca. 4 BCE to ca. 39 CE). (4) John was martyred by Herod Antipas, arguably some time between 26 CE and 30 CE. (5) John had followers (referred to in Greek as mathetai) and these followers buried John the Baptist after he was killed, arguably (according to the Marcan tradition), in a tomb (for these details, see Mark 6:14-29; Matt 14:1-12; Luke 9:7-9; for the birth narratives of John the Baptist, see Luke 1; for his apocalyptic message, see Mark 1:2-8; Matt 3:1-12; Luke 3:1-20). (6) Josephus has some material about John, but this material does not alter the details about John the Baptist that I have noted here.

  III. A Critique of Popkonstantinov’s Arguments

  1. John the Baptist was buried in a tomb in Palestine, arguably in the Galilee (where he died). (2) John the Baptist died during the early 1st century CE. Therefore, without some compelling evidence for the moving of the body of John the Baptist (centuries later!) from the place of burial in Palestine, it is not cogent or prudent to propose that the remains found on a small island in the Black Sea, in the archaeological ruins of a basilica of the 5th century CE, are those of a Palestinian Jews named John the Baptist who lived, died, and was buried in the 1st century CE ,in Palestine.

  3. To be sure, Popkonstantinov argues that the inscription on the sandstone box near the reliquary is the “key” to his interpretation. However, this is not convincing. After all, the inscription certainly does *not* state that “these are the remains of John the Baptist”! 4. Moreover, the date of June 24th is arguably the date of the deposit or dedication of the sandstone box, not some sort of a record of the actual date of the birth of John the Baptist (in reality, no one knows the date of the birth of John the Baptist) 5. Furthermore, the inscription is not on the reliquary (where the bones were found), but rather, they are on a sandstone box that was found *near* the reliquary. One might, therefore, propose that the bones are those of a certain man named “Thomas,” but even this is not necessarily the case, for a number of reasons (not the least of which is the fact that the reliquary and sandstone box need not have belonged to the same person or been deposited at the same time in the basilica). 6. Mostly, the inscription strikes me as a plea of a pious believer from the island of Sveti Ivan to a famed patron saint, namely, a plea to John the Baptist. In short, the epigraphic evidence cannot carry the weight with which Popkonstantinov has saddled it. 7. Furthermore, Popkonstantinov states that he knows of no DNA database for the relatives of John the Baptist. This is correct…there is certainly *not* such a database of DNA data for the relatives of John the Baptist. 8. I do hope that these bones are carbon dated and this should help establish the actual chronological horizon for the interred remains (assuming they have not been handled so much that carbon dating will be very difficult or almost impossible).

  Ultimately, I would contend that for someone to suggest that these bones could be those of John the Baptist, a figure of 1st century CE Palestine, is tenuous in the extreme. In this connection I should note that Popkonstantinov (knowing that his understanding of the evidence is strained to the breaking point) is quoted as saying “Here, I believe, the science stops. Since we cannot prove the attribution of any of the relics with scientific methods, we have to be tolerant of those who want to believe that they are” (Popkonstantinov). I would gently suggest, though, that archaeological and literary analyses are about evidence, not about authority, faith, or piety. Thus, with all due respect, it is necessary to state that Popkonstantinov’s conclusions do not follow from the evidence.

  IV. For the Sake of Argument, Here are the Sort of Data that would be Needed for Popkonstantinov’s Case.

  1. A reliable ancient tradition, preferably from the late(r) 1st century or very early 2nd century CE, stating that the bones of John the Baptist had been moved to an island in the Black Sea; 2. An inscription on the burial box that stated something like “The bones of John the Baptist” (i.e., name and title…something such as ”John” would not be sufficient); 3. A palaeographic date for the inscription itself that was late 1st century or very early 2nd century (after all, arguably no one in later centuries would be able to locate precisely the burial site of John the Baptist in Palestine and it may be that even in the late 1st century no one would have been able to have done so!). (4) Carbon 14 dating of the bones that yielded a 1st century CE date. 5. Of course, we have nothing of this sort; therefore, Popkonstantinov’s proposal cannot be readily accepted even as ”potentially plausible.” Rather, his proposal must, with all due respect, be dismissed as misguided speculation.

  Sincerely,

  Christopher Rollston

  http://www.rollstonepigraphy.com/?p=154#comments

  Curriclum Vitae
  Dr. Christopher A. Rollston

  Education
  MA., Ph.D. Johns Hopkins University

  Narrative Bio
  Professor Rollston was educated as an historian and philologist of the ancient Near East, with Northwest Semitic epigraphy, Hebrew Bible, textual criticism, Syro-Palestinian archaeology, Second Temple Jewish Literature, and the Dead Sea Scrolls as his strongest emphases. He works in more than a dozen ancient and modern languages, especially the biblical languages (Hebrew, Aramaic, and Greek), as well as Ugaritic, Phoenician, Akkadian, Ammonite, and Moabite. He was a full-time faculty member in the Dept. of Near Eastern Studies at Johns Hopkins University for two years (as a Post-Doctoral Fellow of Northwest Semitic), where students consistently noted his strong teaching abilities. He is currently the Toyozo Nakarai Professor of Old Testament and Semitic Studies at Emmanuel School of Religion, a graduate seminary of the Stone-Campbell Movement. Dr. Rollston is a member of Phi Beta Kappa.

  He has conducted research at museums and collections in the Middle East (including Israel, Jordan, Lebanon, and Syria), Europe, and North America. He has participated as a staff member in archaeological excavations at Tell Umm el-Marra (Syria) and Tel Megiddo (Israel). His research has received funding from several organizations, especially the National Endowment for the Humanities, the Society of Biblical Literature and the Dorot Foundation.

  Dr. Rollston is active in the academic guilds of biblical and ancient Near Eastern studies. He presents papers on a regular basis at meetings of the Society of Biblical Literature and the American Schools of Oriental Research. He has delivered lectures at various institutions, including Vanderbilt University, the University of Judaism, and the University of Tennessee. He was invited to participate in, and fully funded for, Princeton’s Symposium on the “Talpiyot Tomb” in January 2008 (Jerusalem, Israel) and Duke University’s symposium entitled “Archaeology, Politics, and the Media” April 2009. He will be lecturing on the Qeiyafa Ostracaon in November 2010 at Vanderbilt University and in December 2010 at Brown University. He is the co-chair of the “Ancient Inscriptions” session of the American Schools of Oriental Research (with Annalisa Azzoni of Vanderbilt University) and he is the chair of the “Palaeography Session” of the Society of Biblical Literature. Dr. Rollston is a member of the editorial board of BASOR. He is the editor of MAARAV, a specialized journal publishing articles in the field of Northwest Semitic languages and literature. He served as the guest editor for two recent sequential issues of the Bulletin of the American Schools of Oriental Research, namely BASOR 344 (2006) and BASOR 345 (2007), both of which were devoted to the subject of epigraphy. He holds membership in several learned societies, including, the Society of Biblical Literature, the Catholic Biblical Association, the American Schools of Oriental Research, and Israel Exploration Society. During January of 2007 Rollston testified as a Palaeographic Expert in Israel as part of the Epigraphic Forgery Trial (this was done at the behest of the District Attorney of Jerusalem).

  Rollston has published articles, notes, and reviews in various venues, including Israel Exploration Journal, Bulletin of the American Schools of Oriental Research, Near Eastern Archaeology, Journal of Biblical Literature, Catholic Biblical Quarterly, Journal of Near Eastern Studies. Among some of his more recent contributions are three articles in the forthcoming Festschrift for Harvard Professor Frank Moore Cross entitled An Eye for Form: Epigraphic Essays in Honor of Frank Moore Cross (Eisenbrauns). Rollston’s articles in this volume focus on the Phoenician script, the Old Hebrew script, and palaeographic methodology. In addition, his article entitled “The Phoenician Script of the Tel Zayit Abecedary and Putative Evidence for Israelite Literacy,” recently appeared in a volume entitled Literate Culture and Tenth-Century Canaan: The Tel Zayit Abecedary in Context (Eisenbrauns, 2008), his article entitled “The Dating of the Early Royal Byblian Inscriptions: A Response to Benjamin Sass,” was published in MAARAV 15 (2008): 57-93. More recently, he published an article entitled “Prosopography and the Yzbl Seal” which has appeared in Israel Exploration Journal 59 (2009): 86-91 . Among older publications of note are his “Scribal Education in Ancient Israel: the Old Hebrew Epigraphic Evidence,” BASOR 344 (2006): 47-74; “Non-Provenanced Epigraphs I: Pillaged Antiquities, Northwest Semitic Forgeries, and Protocols for Laboratory Tests,” MAARAV 10 (2003): 135-193; and “Non-Provenanced Epigraphs II: The Status of Non-Provenanced Epigraphs within the Broader Corpus” MAARAV 11 (2004): 57-79. A reflection of his interests in the Second Temple Period, Rollston has also published “Inscribed Ossuaries: Personal Names, Statistics, and Laboratory Tests” in NEA 69 (2006): 125-129; and “Ben Sira 38:24-39:11 and the Egyptian Satire of the Trades: A Reconsideration,” JBL 120 (2001): 131-139.

  Dr. Rollston authored the volume entitled Writing and Literacy in the World of Ancient Israel: Epigraphic Evidence from the Iron Age (Atlanta: Society of Biblical Literature, forthcoming, 2010) and and his volume entitled The Art of the Scribe in Israel and Judah: The Script of Iron Age Hebrew Ostraca soon will be at press. In addition, he is under contract with the Society of Biblical Literature (in the Writings from the Ancient World series) for a volume entitled Northwest Semitic Royal Inscription. He is also under contract with Eerdmans Publishing Company for a volume tentatively entitled An Introduction to Northwest Semitic Epigraphy (forthcoming 2011). Several years ago, Rollston edited a New Testament volume entitled The Gospels of Michael Goulder: A North American Response, among the contributors are Krister Stendahl, Alan Segal, John Kloppenborg, and Bruce Chilton (Trinity Press International, 2002). In addition, he is working on the republication of the Old Hebrew inscriptions from Samaria and the Old Hebrew inscribed jar handles from Gibeon. Finally, he is also serving as one of the editors for a Festschrift honoring his Doktorvater, namely, P. Kyle McCarter, Jr. of Johns Hopkins University.

  http://www.rollstonepigraphy.com/?page_id=2

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 84. 84 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1577 Весело

  До коментар [#79] от "др. Иванов":

  Съжалявам, че в библиотеката на слънчев ад нема книги за траките. намерете си нещо по въпроса. Все пак има доста литература по въпроса. Макар явно да нямаш капацитета да го схванеш. шибана работа.

  Айде пробвай с това:

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8

  Пък за варненската култура и изобщо за неолита по земите ни си търси сам.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 85. 85 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Нормално е Баташкото клане да не впечатлява германците, те убиваха по толкова от 8.00 до сутрешната закуска, нормално е никой да не обръща внимание на чуждите калеги на Шок, това, което не е нормално е превъръщането на борбата срещу някаква статия в национална кауза. Не може да приравняваме историята си с някаква културоложко или журналист.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 86. 86 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#81] от "Цецо":
  До коментар [#82] от "andimo":
  Господа, оттеглям се от дискусия с вас... Явно не споделяте моето мнение, а аз вашето. Но ако се вгледате по-подробно и като българи в коментара на този журналист, ще се почувствате неприятно засегнати. Всичко отрицателно се усеща в контекста и далеч надминава желанието за критика към един министър.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 87. 87 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1577 Весело

  До коментар [#83] от "SAAVEDRA":

  Между другото коментарите с пълна сила се отнасят за всички християнски светини от 1-ви век. И как мисълта и знанието ще победят правата Вяра?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 88. 88 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#86] от "Диана Димитрова":

  Приятна вечер. беше ми приятно.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 89. 89 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Намирали се в урна, открита в стария манастир на днес необитаемия остров "Свети Иван".

  Швейцарците даже са благосклонни, защото фактите са още по-отвратителни:

  РЕЛИКВАРИЯТ С МОЩИТЕ Е НАМЕРЕН В КРИПТАТА, В ГРОБНИЦАТА!!!, В КАКВАТО Е ПРЕВЪРНАТ СТАРИЯТ МАНАСТИР!

  В КОЯТО ИМА 14 ГРОБА!

  И Казимир Попконстантинов с цялото си нахалство заявява, че са очаквали да намерят подобно нещо! МИ КАКВО ДРУГО, АКО НЕ КОСТИ НА МЪРТЪВЦИ ЩЕ НАМЕРЯТ В ГРОБНИЦА! И ОТТАМ - АЙДЕ БЪЛГАРИТЕ ДА ИМ СЕ ПОКЛАНЯТ!

  ОТ МНОГО ВРЕМЕ НИКОЙ НЕ СИ Е ПРАВИЛ ПОДОБНА ГАВРА С НАРОДА БЪЛГАРСКИ!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 90. 90 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Щом укипедия ти е източник - нямай грижа.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 91. 91 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Г-це Димитрова замислете се че това е срам за държава в е.с. да имаме такъв министър.Най- големият парадокс е за българите в чужбина плюс това е едно излишно министерство

 92. 92 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Др. Иванов не знам на колко години сте и да не сте разбрали че Сталин и Хитлер са си играли на чичо доктор

 93. 93 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 450 Гневно

  До коментар [#16] от "Carmina BULGARANA":

  ПРОСТО ИСКАМЕ ДА ДОКАЖЕМ – ПОНЕ НА САМИТЕ СЕБЕ СИ - ЕДИН ФАЙТОН ХОРА - ЧЕ ВСЕ ОЩЕ СМЕ СИ НАРОД – А НЕ СЛУЧАЕН СБОР ОТ БРУТАЛНО КОМПЮТЕРИЗИРАНИ „БАЛКАНСКИ ШИБАНЯЦИ“.
  Като ти чета глупостите си правя извода, че Сакскобургготски беше прав за това, че българинът трябва да си смени чипа !

  НИЩО ТАКОВА НЕ МОЖЕШ ДА ДОКАЖЕШ, но МОЖЕШ ДА СЕ САМОЗАЛЪГВАШ КОЛКОТО СИ ИСКАШ !!...

  На българинът все някой друг му е виновен , но не се поглежда в огледалото, за да види тъпата си муцуна , селския си манталитет, байганьовския си табиет и празното пространство между ушите !

  Племе, което изпраща делегация, за да търси по европейските кръчми пропаднали пиянгури, за да си намери цар , племе , за което Андрешко и Бай Ганьо са едва ли не национални герои , племе , което и през време на робство се е прочуло с предателствата си, племе , което СЪС СТОЛЕТИЯ стои със „ свалени панталони „ силно наведено напред, че чак удря с челото си пода , НИКОГА няма да стане НАРОД , а още по-малко НАЦИЯ !
  Ще си остане винаги ПЛАМЕ !...
  ШИБАНО МАЛОУМНО ПЛЕМЕ !
  .....................................................................................................

 94. 94 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  И МАНАСТИРЪТ, ЗА КОЙТО СЕ ТВЪРДИ, ЧЕ в края на V в. е получил МОЩИ ТОЧНО НА ЙОАН КРЪСТИТЕЛ, ПО ОНОВА ВРЕМЕ Е НОСЕЛ ИМЕТО НА СВЕТА БОГОРОДИЦА!

  Защо от Константинопол ще пращат МОЩИ ПЪК ТОЧНО НА ЙОАН КРЪСТИТЕЛ в манастира "СВЕТА БОГОРОДИЦА"?!

  Йоан Кръстител е патрон на по-късния, изграден през XIII в. манастир, носещ неговото име! И мощите най-вероятно са оттогава! Когато вече е имало 12 глави, 9 ръце и незнамколкоси други части от "тялото на Предтечата", изфабрикувани от предприемчиви църковни деятели!

  И са ни пратили кости най-вероятно на някой византиец! И айде сега, НАРОДЕ БЪЛГАРСКИ, покланяй се на зъбчето и челюстта на некой незнаен византиец! Като отмъщение за това, че някога Крум е пил от Никифоровата капацина!

  ЗА ТАЯ ГАВРА С БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ПОНЕСЕ СВОЯТА ОТГОВОРНОСТ!!!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 95. 95 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 450 Весело

  ИВАНЧО и МАРИЙКА :
  ПРОДАВАМЕ на ТЪРГ българското си гражданство, заедно с новите си паспорти !
  Първоначална цена - 100 000 евро за всеки по цени определени от Божидар Димитров !
  Моля не се натискайте и си правете списъци , като в КАТ !

 96. 96 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ето снимка на двата манастира.

  http://4.bp.blogspot.com/_JHkZ7H7z2ms/TGYA1kYFw5I/AAAAAAAABvA/GTVVs0mqjgw/s1600/JohnBaptist3.jpg

  Единият, по-старият, от края на V в, носещ името "Св. Борородица", превърнат в крипта,

  и по-новият, "Св. Йоан Предтеча" от XIII в.

  Реликварият с костите е открит в стария манастир "Св. Богородица"! А ПРАЗНАТА кутийка с надписа "св. Йоан" е намерена на повече от метър от тоя реликварий с "мощите"!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 97. 97 Профил на aleksandro21
  aleksandro21
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Поръчкова статия с много жлъч....Кофтито на интернета е че нямаш достъп до тоалетна хартия след като прочетеш подобно нещо а не се раздават и мокри кърпички....

 98. 98 Профил на aleksandro21
  aleksandro21
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Борисов нареди да бъде изготвена мощехранителница от злато и сребро, в която да бъдат съхранявани ВЪПРОСНИТЕ КОСТИ И ЗЪБ."

  Финала на статията.......Турбо дизел 4.4 . Мутробарок в мисленето. Егати и изразяването....
  Който е писал тая статия има нужда от психиатър......

 99. 99 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#98] от "aleksandro21":

  Не знам кой по-точно има нужда от психиатър...

  Мълчанието на Премиера би било приемливо ЕДИНСТВЕНО в случай, че наистина чака 29 август - Секновение - Отсичане на главата на св. Йоан Кръстител, за да отсече СЪС ЗАМАХ ГЛАВАТА НА ТОВА МАЗНО АГЕНТЧЕ ДИМИТРОВ за сегашния и досегашните циркове!

  Дано са събрали с ЦЦ достатъчно годен за пред съдебните власти доказателствен материал!

  Защото инак не ми се мисли как ББ ще отговаря за оцапания имидж на страната ни, за подозрението и несериозното отношение, което оттук насетне ще легне върху археологическите открития в България, за подигравката със самия него (ББ) с тая златно-сребърна мощехранителница; за скорострелно отпуснатите половин милион лева за църквата в родния на Юмрука Божий Созопол във време, когато се съкращават средствата за спешна помощ... и пр., и пр.

  Верно "Турбо дизел 4.4" в извършените простотии около тая "свята находка"!!!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 100. 100 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 455 Весело

  Те взички швитцери са лекета, лъжци и използвачи. Това швитцерско журнале не ме изненада въобще

  Да кажем не на педерастията!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK