Кандидат-доценти ще оспорват конкурса, журиран от Алексиева


Така ВАК ще може да обяви нова процедура

Лекари, които са се явили на конкурса за нови доценти в клиниката по офталмология на Александровска болница, са подготвили жалба до Висшата атестационна комисия (ВАК) с искане конкурсът да се проведе отново. Това съобщиха от гилдията на офталмолозите.


Причината е, че конкурсът е опорочен, защото депутатът от ГЕРБ д-р Десислава Алексиева е била жури в процедурата, а кандидат, и то сред одобрените, е дъщеря й д-р Виолета Чернодринска. Конкурсът все още не е приключил и ще продължи през есента, обяви самата Алексиева тази седмица.
"Атестационната комисия би могла да спре конкурса или да върне процедурата, но трябва да бъде сезирана, тя не може да се самосезира", каза вчера пред "Дневник" проф. Огнян Герджиков, който е член на президиума на ВАК.


Според него проблемът в този казус е морален и трудно Алексиева би могла да бъде обвинена по Административнопроцесуалния кодекс (АПК) или по други закони в конфликт на интереси. По Закона за научните степени и научните звания не е предвиден казус, който да я задължи да си подаде отвод да журира дъщеря си.


Алексиева дори има официално писмо от ВАК, с което комисията я информира, че присъствието й на заседанието на научния съвет за избор на доценти не противоречи на този закон.


По думите на Герджиков, който беше депутат и председател на 39-ото народно събрание, наказанието оттегляне от зам. председателски постове в две парламентарни комисии е достатъчно сериозно за подобно провинение. Той обаче уточни, че не е добре запознат с другия скандал около депутата от ГЕРБ, свързан с източване на здравната каса.


За по-малко от две седмици Геновева Алексиева успя да се замеси в два лобистки скандала, заради което в сряда се срещна с премиера Бойко Борисов и веднага след това депозира оставките си от шефските места в парламентарните комисии. Тогава Алексиева обяви, че е спазвала законите и е "смаяна" и "ужасена" от отправените й обвинения.


След скандала с конкурса за доценти известни офталмолози обявиха, че заради лобиране на Алексиева от началото на годината в една от клиничните пътеки, по които плаща касата, е вкарано болнично лечение на лениво око при децата, което е абсолютно излишно.


Болестта се лекувала в домашна среда. Офталмолозите припомниха, че депутатът работи в частната клиника, собственост на дъщеря й, и на фирмата на съпруга й Силви Алексиев, която лекува това заболяване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK