Moody's: България е с положителна перспектива за суверенен кредитен рейтинг

Moody's: България е с положителна перспектива за суверенен кредитен рейтинг

© Надежда ЧипеваБългария е единствената страна с положителна перспектива на суверенен кредитен рейтинг в класация на страни от Европа и Средна Азия, съобщи Министерството на финансите. Това сочи класация на рейтингова агенция Moody's на присъдените суверенни кредитни рейтинги на страните от Европа и някои от Каспийския регион, публикувана в месечния преглед European Sovereign Outlook от август.


Тази оценка отразява виждането на агенцията, че страната ни има потенциал да премине на следващо по-високо ниво кредитоспособност по скалата на инвестиционния клас рейтинги. В процеса на оценяване, Moody's взима под внимание фактори като икономическо състояние, институционална рамка, ниво на държавните финанси и изложеност на риск, уточняват от министерството.


Като основен извод в прегледа е изтъкнат фактът, че перспективата в глобален мащаб за затягане на публичните финанси върху реалната икономика носи със себе си риск от последващо понижаване на държавните кредитни рейтинги. Това с особена сила важи за Европа, чийто икономически растеж се очаква да е по-нисък от този в останалия свят, поради вероятността от едновременно затягане на фискалните политики в повечето страни от континента, посочват от ведомството.


На фона на този песимистичен сценарий, позитивната перспектива на текущия рейтинг на България показва, че ефектите от по-строга фискална политика няма да окажат сериозно негативно влияние върху очаквания икономически растеж, а оттук и натиск върху оценката на страната, допълват от министерството.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK