Над 3000 души се събират на Черни връх за Деня на туризма

Над 3000 души се събират на Черни връх за Деня на туризма

© Надежда ЧипеваНад 3100 души ще изкачат заедно днес Черни връх по повод Деня на туризма и 115-годишнината на организирания туризъм в България, съобщи Българският туристически съюз.


В похода ще се включи и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.


Първият поход към върха започва от района на хижа "Алеко". Останалите две групи туристи ще започнат изкачването от Златните мостове през хижа "Кумата" и от с. Железница през хижа "Физкултурник". Заради честването днес не се допускат автомобили в границите на парк "Витоша".
Кулминацията на празненството е от 12 ч. на върха. Ще бъдат поднесени цветя пред барелефа на патрона на българското туристическо движение - Алеко Константинов-Щастливеца. Тази година тържествата съвпадат и със 160-годишнината от рождението на Иван Вазов, който е председателствал първия български туристически клуб.


На върха ще бъде отправен поздрав към планинарите от туристически хорове от страната. Предвидено е награждаване на отличили се туристически дружества, заслужили туристически деятели и национални туристически обекти от движението "Опознай България - 100 национални туристически обекта".


На Черни връх ще се състои концерт на хор "Планинарска песен - Филип Аврамов" и на младежка група към Дома на туриста "Васил Антонов" от Перник по случай годишнината от откриването на хижа "Планинарска песен".


Денят на туризма ще бъде отбелязан и на други върхове в страната, чието изкачване е организирано от местни туристически дружества.


Българският туристически съюз е учреден на 27 август 1895 г. на Черни връх по инициатива на писателя Алеко Константинов и вече има 40 хиляди членове. По традиция тържествата за годишнината се организират всяка година през последната седмица на август. Организацията е инициатор за развитието на различни форми активен отдих, стимулира алпинизма, спортното ориентиране, пещернячеството. Популярната инициатива - "100 национални туристически обекта - "Опознай Родината", започва през 1966 г.


Съюзът стопанисва стотици хижи, заслони, екопътеки, туристически спални, обектите на няколко международни маршрута, които правят България търсен партньор за масов туризъм през четирите сезона, пише в официалното съобщение на организацията.


Съвместно с министерството на икономиката се обмислят законодателни промени за тяхното обновяване и категоризиране като специфични обекти за почивка, които трябва да отговарят на европейските критерии в бранша.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Хубава работа, ама българска! Заради церемониалното изкачване на 3 хил. човека + някой и друг "вип" беше ограничен достъпът на други поне 50 хил. софиянци, които не бяха разбрали за събитието, но които са свикнали да ходят на Витоша. Поради престъпното си незнание за величавата проява тези неорганизирани тълпи бяха принудени или да си паркират колите по безумен начин на крайно неподходящи за целта места или направо да обърнат назад - просто защото много от тях не бяха подготвени за няколкочасов пешеходен, самодоволен церемониален и организиран туризъм с випове. Ей така се прави организиран туризъм - организираш малко хора и в същото време правиш на маймуни много повече хора, които обичат планината! Със сигурност това са идеалите на туристическото ни движение! И ако ще се ограничава движението на автомобили в любимия на всички ни национален парк, нека преди това отговорните (и платени) за това лица да направят удобни паркинги на изходните точки, както и, по възможност, лифтове, на НЕ-кожодерски частно-монополистични цени. Ако може, а?

 2. 2 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  До коментар [#1] от "Биг Дик":

  Голям си мрънкалник

 3. 3 Профил на str2sarcasm()
  str2sarcasm()
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#1] от "Биг Дик":

  Блокираха автомобилния "туризъм" за един ден и ще се мре, а? Друго си е да паркираш на 20 метра от хижата, да опнеш една софра и да ма'аш кюфтаци цял следобед.

  Гоце ~ Gotse ~ Goatse
 4. 4 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#1] от "Биг Дик":

  не бъркай думите "АВТОтуризъм" и туризъм! Здникът ти няма да изчезне ако го поразмърдаш поне 1 ден в годината.

  Моралът не е порок!
 5. 5 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тъпаци, ОЧЕВИДНО, не сте разбрали срещу какво точно и защо протестирам, преди да почнете с първосигналните си комплексарски обиди! И понеже съм го написал съвсем ЯСНО и детайлно - прочетете отново и след това говорете за задника ми и ме наричате мрънкалник, отворковци смотани!

 6. 6 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Едно ще ви кажа ПАК, защото явно не съм ясен - да правиш "Ден на туризма" и по този повод да блокираш тотално планината за всички, които не са се подготвили специално за мероприятието (или не са "випове" е пълен идиотизъм и е в пълно противоречие със самата идея на туристическото движение! Продължавайте да говорите за задника ми, нещастници!

 7. 7 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  И какво бе, отворковци - ако по някаква причина не мога (или не искам) да катеря Черни връх няколко часа в един от най-горещите дни заедно с малката ми дъщеря - значи просто да духам супата, така ли, бе овци смотани!? И също така това значи, че не слизам от колата си и ходя в планината, за да маам кюфтаци - така ли бе говнари нещастни!?

 8. 8 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#7] от "Биг Дик":

  Ако не се лъжа събота и неделя е забранено за коли на Витоша. Има наслагани един вагон знаци които от никой не се спазват. Признавам си, че и аз ги нарушавам.

 9. 9 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ЧАКАМ някой да ми обясни аргументирано защо трябва да приема безропотно някой да ограничава свободата ми на движение, защото е решил да си спретне огранизирано мероприятие в соц стил, на който са поканени само тези, които първо знаят предварително за мероприятието, второ, са склонни (и имат възможност) да изкатерят Черни връх в августовската жега? А всички останали - нека пият една студена вода, моля. Но много моля първо да прочетете първия ми постинг и да се опитате да разберете какво точно имам предвид. Не е трудно.

 10. 10 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До Големия Дик

  Че има да чекаш))))). Ти май още не си разбрал в коя държава се намираш и затова чакаш обяснения)))).

 11. 11 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#8] от "prirodata":

  Тези забрани не се спазват от никого и не се налагат стриктно от властите ТОЧНО поради осъзнатия дори от тях очевиден идиотизъм на това да забраняваш на софиянци да посещават Витоша точно в почивните си дни. Но ние сме държавата на идиотските ограничения, срещу които никой не протестира. Нямам нищо против да се ограничи автомобилното движение в националния парк, но само в разумни граници и само СЛЕД като се създадат минимални условия за това (прочетете първия ми постинг, за да не се повтарям). И ако ограниченията важат за всички. А не, примерно, семействата с малки деца (които по очевидни причини не са най-големите планинари, покоряващи върхове всеки уикенд) да бъдат ограничени, а мутрите с курвите си на път към витошките заведения и хотелчета - не.

 12. 12 Профил на str2sarcasm()
  str2sarcasm()
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#9] от "Биг Дик":

  Въпреки, че се държиш необосновано грубо, ще ти обясня. Свобода означава не само да правиш, каквото си искаш, а и да не пречиш на другите да правят същото. Самата идея на планинските разходки е... да се разходиш. Знам, шокиращо. Чистият въздух, близостта с природата, тези неща явно са ти чужди. Ако е така, поне не пречи с изгорелите си газове на туристите.
  Освен това, като ти е топло си седиш вкъщи, а още по-малко аргументирано е да водиш дете в горещо време навън.
  ПП: Прочетох първия ти пост два пъти, преди да ти напиша каквото и да било, въпреки отровата, която се лее от него.

  Гоце ~ Gotse ~ Goatse
 13. 13 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#10] от "chiko":

  Много добре съм разбрал chiko! Разбрал съм ,че за съжаление, средностатистическият българин не само е овца, която обожава да бъде стригана, доена и ритана в задника. Той е нещо повече - овца, която раздава "овче правосъдие" - т.е. показва превъзходство и ръфа по бутовете всеки член на стадото , който си позволи съмнение за овчето си съществувание...и се опита да се отклони от пътя към кланицата.

 14. 14 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#12] от "str2sarcasm()":

  Отново не си си направил труда да прочетеш постингите ми и да разбереш какво имам предвид. ПО-лесно е директно да обиждаш и да правиш квалификации, нещастнико!

  Тъпак, как точно реши, че "Чистият въздух, близостта с природата, тези неща" са ми чужди!? Аз отивам в планината точно заради тях, например по няколко дни всяко лято в ПИрин.
  И още нещо, говнар, комплексиран и нещастен - напълно споделям твоята дефиниция за свобода - тя е и моята. И ТОЧНО затова много моля когато някой иска свободата да си спретне организирано мероприятие да не ограничава моята свобода. Която в случая е огранчиена поначало защото първо не съм разбрал за соц мероприятийцето (непростимо!) и второ, защото поради някаква причина нямам възможност да участвам в организираното мероприятие нито съм "вип".

 15. 15 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#11] от "Биг Дик":

  Крайно време е да започнат да се спазват. Като ти е скъпо с лифта, има градски транспорт.

 16. 16 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#12] от "str2sarcasm()":

  А забележката ти, че се държа "необосновано грубо" е върхът на наглостта! НЯКОЙ започна да прави обидни квалификации и обобщения тук и този някой не съм аз! Прочети първия ми постинг и ми кажи кого очно обиждам "необосновано грубо" в него, нещастнико? НО да - по-лесно е да обиждаш и да плюеш вместо да размърдаш оскъдните си мозъчни клетки и да сйванеш за кавко става дума! Шокиращо, знам

 17. 17 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#15] от "prirodata":

  Ограниченията трябва да се спазват - ДА. Но не и идиотските ограничения. Не и когато няма дори минимални условия за спазването им.

 18. 18 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#15] от "prirodata":

  КОга за последен път си ходил на Витоша с автобус?

 19. 19 Профил на krassiblackgreen
  krassiblackgreen
  Рейтинг: 497 Весело

  Ей Биг Диг, айде малко по-спокойно ааа? Това е все пак един ден. И какво ще ти стане ако малко се раздвижиш и походиш. Много по-добре ще се почувстваш вместо да идеш горе с колата и да се намууаш с кебапи и кюфтаци. Това не е туризъм. Има много приятни равни пътеки около Витоша. Излез с дъщеричката и малко походете заедно. Аз лично ходя по планините още от 4 годишен.

 20. 20 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#18] от "Биг Дик":

  Никога.

 21. 21 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#20] от "prirodata":

  АМи тогава опитай, преди да даваш акъл на други хора И аз не го бях правил отдавна и затова си има причини. СКоро опитах и беше незабравимо екзотично изживяване. Опитай и ти, поне, за да знаеш за какво всъщност говориш преди да даваш съвети!

 22. 22 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#19] от "krassiblackgreen":

  Ама ей, аз бях напълно спокоен в първия си пост и изразих съвсем аргументирано гнева си. Но след това се включиха първосигналните комплексари с малоумните обиди за задници, кюфтаци и кебапи. АКо съдя по твоя постинг - ти се включваш в тази група със засилка - не си разбрал какво имам предвид, не кометираш по същество нищо от това, което съм казал. Но първо обиждаш. Да, лесно е, знам НЕЩАСТНИК.

 23. 23 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#19] от "krassiblackgreen":

  И още нещо - за съветите, които ми даваш. РЕдовно ходя и по равните и по неравните пътеки на Витоша, а и на други планини. Това, което правя е да стигна донякъде с колата си, да я оставя на ямсто, на подходящо място, на което няма да пречи на никого (например на трафика или на другите туристи), взимам си раницата и тръгвам. Точно тези неща нямах възможност да направя вчера. Защото някой соц мозък е решил, че за да осигуриш церемониалното изкачване на една група туристи си струва да ограничиш достъпа на 100 пъти повече хора.

 24. 24 Профил на str2sarcasm()
  str2sarcasm()
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#16] от "Биг Дик":

  Успокой се, бе човек, ще си докараш някой инфаркт. Наистина се нуждаеш от разходка. Ако се смяташ за онеправдан има начини да противодействаш, но да обиждаш непознати в Интернет, за съжаление, не е един от тях. Помоли някой от околните за масаж или нещо, че започнах да се притеснявам.

  Гоце ~ Gotse ~ Goatse
 25. 25 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#24] от "str2sarcasm()":

  АБе ей, ТИ започна с обидите, при това напълно непровокирано. МНого ти благодаря за "загрижеността". Сарказмът ти е доста жалък и не ме впечатлява. Приложи го на някое друго място....

  И за разходките ми не се тревожи - вчера се разходих доволно на една друга близка до София планина, на която обаче никой не провеждаше идиотски мероприятия и никой не налагаше безумни ограничения .

 26. 26 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Биг Дик е прав - ходенето без кола в планината винаги е голямо приключение и много често то не е приятно. Знам го, защото винаги ходя на Витоша без кола. Научавам доста поучителни неща за мутренския начин на мислене
  Но... Голям Ху..., ако беше един истински смислен човек, нямаше да нарушаваш законите, защото така правят другите, а щеше да поискаш в България да има работеща власт, която:
  1. Прави смислени закони
  2. Следи и контролира спазването им

  Сори, обаче въобще не ти съчувствам, дори и заради дъщеричката. Искрено се надявам на Витоша най-после да се спазват забраните за коли, за да ти е ясно, че това са правилата и да не се изненадваш в единствения ден, когато колите ме могат да се качват нагоре. Тогава може да ти хрумне да протестираш също, че планината е пълна с боклуци, които всички хвърлят и никой не вдига. Може дори и вие с дъщеричката ти да съберете няколко.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 27. 27 Профил на kikot
  kikot
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До Биг Дик
  Абсолютно си прав за ограничението на свободата на другите! Но в България, за съжаление, се хвърлят големи усилия, българинът да не си смени "чипът", а да се запази "овчият" му соц. рефлекс

 28. 28 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#26] от "liliakostova":

  Абсолютно съгласен съм по отношение на законите и на "работещата власт"! Очевидно обаче имаме коренно различни схващания по отношение на това какво означава "смислен" закон или регулация. Ако си бяхте направили труда да прочетете щяхте да разберете какво конкретно не мога да приема (в най-синтезиран вид в пост номер 6).

  И между другото до момента не съм чул нищо смислено от никой тук по същество и срещу моите аргументи. Вместо това - комплексарски недоразбрали излияния с чувсто за собствено превъзходство - дал господ...

  ПО отношение на жалките ви обидните намеци - явно и вие влизате в групата на агресивните овце, които не са наясно срещу кого и защо точно плюят, за да изглеждат добре в собствените си очи - но въпреки това го правят. Между другото - мутрите с курвите си вчера изобщо не бяха ограничени в движението си, за разлика от няколко дестеки хиляди софиянци, които искаха да избягат от жегата, но не можеха или не искаха (не ги е срам!) да се включат в мероприятието.

  Още нещо - ника ми в този сайт изобщо не означава това, което си мислите НО комплексарските забележки от сорта "Голям Ху..." много и искрено ме забавляват Те говорят повече за вас, отколкото за мен. НО не очаквам да го разберете. Всичко добро!

 29. 29 Профил на roniqroniq
  roniqroniq
  Рейтинг: 388 Весело

  Честит ден на туризма на всички, които обичат да пътуват и да се запознават с нови места и хора! Няма по-приятно чувство от това да се разминеш в планината с някой друг турист, да се поздравите и да обмените информация за трасето примерно, а после да пристигнеш в хижата и да пиеш чай от големия казан!!!

  Roniq
 30. 30 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 660 Весело

  Аз го казах именно с цел да е смешно. В крайна сметка ти сам си си избрал прякора Представи си, че тук някой не знае английски. Нямаше да разбере за какво става дума.
  Колкото до забележката ти - твърдиш ли, че мутрите минаваха с колите си през забранената зона, макар че обикновени граждани като теб не бяха допускани? Или пак си изказал нещо мъдро, което простолюдието не успява да разбере?

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 31. 31 Профил на whassup
  whassup
  Рейтинг: 225 Разстроено

  Майко мила, Биг Дик, поборнико за граждански права..
  Първо, проумейте за какво точно се отбелязва този ден, щото ако не беше Алеко, щяхте да варите компоти сигурно, а не да се разхождате по планините (извинявам се пред останалите форумци за презумцията за интелигентност на Дик-а, но и той прави същото за останалите, хак да му е). Като жител на Свищов, мога да Ви препоръчам да прочетете какво е написал Алеко 1895-та година (и да се моля в някоя друга Вселена да го проуметете, за съжаление).
  Второ, как изобщо може да отваряте дума за природа, като я вързваш с "кола" и "удобство"?!? А случайно да сте имали намерение да се погрижите за чистотата на Витоша, чрез нагледен урок на детето си? Или урокът по принцип е как да псуваме "ония", дето ни пречат?
  И трето, детето Ви знае ли с какъв прякор ("nick" се представяте пред останалите? Бихте ли му обяснили подробно какво означава, и че може да Ви вика така пред останалите деца в училище? И как този прякор се връзва с претенците Ви за живота, Вселената и всичко останало?
  P.S. Да представяте собствената си неудовлетвореност като нещо, произхождащо (дори) от собственото Ви дете, е, меко казано, манипулативно. А липсата на информираност с липса на информация - изтъкнете подобен довод пред всеки нормален шеф, и следващия път ще си търсите нова работа. Само дето детето Ви няма как да Ви уволни поради некомпетентност (за съжаление..)

 32. 32 Профил на starintheye
  starintheye
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ще цитирам Алеко Константинов и ще чакам да ме "нахранят" след това :
  "А нито България, нито българите са диви, а сме диви и простаци ний, които знаем само да хулим, за да покажем, че уж много сме видели и много знаем...”
  И още един, последен цитат (ще ме прощавате ), но все пак Алеко си го е казал най-добре:
  "“Аз питая в себе си вяра, че ще дойде един ден, когато ти, след като прочетеш тази книжка, ще се позамислиш, ще въздъхнеш и ще речеш...”...
  Оставам на Вас да довършите това изречение...според който както желае....
  Хубав ден И честит празник на всички туристи
  П.П. - за планини БЕЗ коли!!!

 33. 33 Профил на atomanov
  atomanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На тоя Биг Дик мога да му дам да ми лапа БИГ БЕНА за да млъкне!

 34. 34 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Хора, вие сте абсолютни нещастници и жалки лузъри и форматирани овчи колективно-мислещи мозъчета! Поради много причини. Основната е, че не приемате мнения различни от вашите, а бързате да обиждате. Ами аз ви връщам същото, лайнари! Поздарвявам ви с цитата на Щастливеца от по=-горе (от starintheye)"...които знаем само да хулим, за да покажем, че уж много сме видели и много знаем...” От моята гледна точка той се отнася за вас.

  Иарзаих мнение и ме оплюхте все едно съм изнасилил дъщерите ви. Нито един от вас, нещастници ОЧЕВИДНО няма достатъчно мозъчни клекти, за да излезе от овчето си подобие на мисъл и да отговяори ПО СЪЩЕСТВО на въпроса ми в пост # 9 или да коментира, пак по съещство на казаното в #6. И понеже НИКОЙ не го направи мнението ми за вашия колективен овчи отказ от мислене е като за хлебарките в канализацията. Нещастници!

 35. 35 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#33] от "atomanov":

  Да ти се връща!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK