Специален закон ще урежда пенсиите на музиканти, останали без документи за работата си

Йордан Караджов (ляво) от "Сигнал" пръв повдигна  публично въпроса с проблемните пенсии на музикантите.<br />

© Дневник

Йордан Караджов (ляво) от "Сигнал" пръв повдигна  публично въпроса с проблемните пенсии на музикантите.Експертна група юристи ще подготви проектозакон, с който да бъдат уредени пенсиите на музиканти, за чиято работа отпреди повече от 20 години няма съхранени документи. Това става ясно от изявление на министъра на културата Вежди Рашидов пред в. "24 часа".


Повод за коментара му стана публикувано лично мнение на вокала на "Сигнал" Йордан Караджов, в което той призова почитателите на групата и на други известни музиканти в страната да свидетелстват за проведените им концерти. Причината е, че архивът на бившата Концертна дирекция от времето на социализма изгорял преди 22 години и сега няма доказателства за труда на изпълнителите. Така няма правно основание, на което да им бъдат определени пенсионни възнаграждения.


Премиерът Бойко Борисов е разпоредил до понеделник социалният министър Тотю Младенов и министърът на културата Вежди Рашидов да го запознаят със ситуацията около изгорелия архив. Ако не се намери дублиращият архив, правителството ще разпореди да се търси вариант за персонални пенсии на тези, чиито документи са унищожени.
За утре е насрочена среща на Вежди Рашидов с изпълнителите, за да се обсъди проблемът. "Има редица неясноти и проблеми, тъй като 10 правителства преди нас са работили на парче без реформи и сега всичко е клеясало. Затова експертна група от юристи ще подготви проектозакон, за да се вкарат в релси нещата и да не изпаднат в същата ситуация след време и днешните млади изпълнители. Но големите ни творци трябва да бъдат сигурни в своите пенсии", заявява Рашидов.


На срещата в Министерството на културата утре са поканени Йордан Караджов, Кирил Маричков, Йорданка Христова, Ценко Минкин и още няколко други музиканти.


За момента няма яснота кои точно и колко са изпълнителите, чиито документи са унищожени.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 499 Любопитно

  Кой е отговарял за архива през годините?
  Все пак животът не започва днес. Ведомостите се пазят 50 години и някой е получавал заплата за това.

  В НОИ са внасяни осигуровки на музикантите. Да се провери в НОИ.

  Всеки по идея съхранява при себе си трудовата книжка. Може би част от музикантите разполагат с трудовите си книжки, а в тях има нужната информация.

  За времето на Соц-а имаше нормативи за заплатите - имаше щатни таблици - там може да се види. А и те бяха единни за цялата страна. Може да се провери в друг град в България.

  И за всеки изгорял архив ли ще се прави "специален закон"?!

  Днес за музикантите,
  утре - за артистите,
  вдруги ден - за миньорите, продавачите и т. н....

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#1] от "solen":

  Доколкото разбрах, проблемът е с хонорарите от концертите, не с щатните заплати.

  Те трябва да са обработвани от някой изчислителен център. За Телевизията хонорарите се обработваха в Изчислителен център на СОС (СГС) и е възможно да се пазят още магнитните ленти нейде из "Московска"... Аналогично би трябвало да е било и за концертните хонорари, но не знам къде са обработвани.

  Прав си Солени, че трябва да се потърсят следи от тази информация и по други учреждения. Преди да ръгнат на закон... И това си е работа на държавната администрация... Държат се точно както партизаните, дето горяха архивите за дължимите данъци... Малко наобратно - сега са изгорели документите по които държавата дължи пари на гражданите, но е същата вандалщина. И от същите вандали, трета генерация.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 4. 4 Профил на Добри Божилов
  Добри Божилов
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Добре е управляващите да знаят, че проблемът с липсващите документи за пенсии не е само на 20 известни певци, които ще се уредят с персонални пенсии, отпуснати лично от премиера. Стотици хиляди са пострадали от загуба на стари регистри, от закривания на соц-ведомства, стари предприятия, немарливост и пр. Стотици хиляди хора са така без пенсии, или с някакви минимални пенсии, изобщо неотчитащи стажа им. Та това поредно популистко решение нека бъде решение за всички, а не поредното решение за поредната връзкарска група, която може да влезе в медиите...

  www.dobribozhilov.com
 5. 5 Профил на САРФОШ ГОШО
  САРФОШ ГОШО
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#2] от "be_google":

  Така е!И 20 да са,но те създават авторитета на държавата.Аз също имам около 7 години на хонорар и мисля,че решението е правилно.

 6. 6 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#4] от "Добри Божилов":

  Абсолютно прав си! Тепърва ще си търся УП-то от въпросния ИИЦ и не е сигурно, че ще намеря нещо. Въпреки, че си пазя всички заповеди за преназначаване, но не всички фишове. А те са по-важни, ама тогава кой да ги предвиди тези неща...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 7. 7 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 450 Весело

  Решение :Колкото са платили за пенсии през последните 22,толкова да се признае,че са платили за предишните 22.За сегашните има архив.Или не става-сега са платили НИЩО.нАЛИ ЕДНА ПРОВЕРКА НА вАСКО...ТОВА ПОКАЗА.Та-закон?!А за баба,която си загубила книжката-друг закон?

 8. 8 Профил на Хесапов
  Хесапов
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Пълни глупости!
  А защо не и Закон за пенсиониране на обущарите, останали без документ за трудов стаж?

  Хесапов - герой на нашето време
 9. 9 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Поредния бойковски проект,,АЗ ще реша въпроса "..С нашите пари ..)
  Без да влизам в подробности, ще кажа само : художници, занаятчии, артисти, концертиращи музиканти-класическа музика, поети и други от свободните професии си отидоха от тозо свят в МИЗЕРИЯ и НЕ протягаха ръка -към управляващите ..ТУК , не включвам , разбира се - придворните на Партията ))

  Имаше случай - много -картини или занаятите-продали нещо за 2000-3000 лева- ПЛАТИЛИ данъци около 40-50%, но получили ОСИГУРОВКА САМО за ЕДИН МЕСЕЦ-когато си продали произведенията..Т.е., хем ги обираше държавата -хем се оказваха НЕОСИГУРЕНИ за останалите 11 месеца от годината...Отидоха си от този свят ,,А сега - на йорданка христова например -може Кастро да и изпрати пенсия )) Или БКП - да се погрижи..)
  Батакът е голям - сега пак ли ще има привилегии???
  Ще пеят ли на бойковите концерти догодина ?-това трябва да е първия въпрос ? ::)))))

  BIG AL
 10. 10 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Дано не ви се налага да събирате документи за изплащани възнаграждения по граждански договори и извън трудови възнаграждения, когато едновременно сте работили и по трудови взаимоотношения.Независим, че ги има в регистъра на НОИ, независимо, че сте плащали данъци и информацията я има в регистрите на НАП, съгласно КСО трябва да предоставите заверена от НОИ осигурителна книжка до 2008 г.Защото, видите ли, някой си декларирал доходи, но не си плащал вноските. НОИ не признава собствените си регистри и официално издадени документи с всички атрибути на такива.Ако случайно са ви надвнесли средства за ДОО и ЗО над регламентирания максимум откажете се напълно от тях, те никога няма да ви се възстановят.Вече 8 месеца колега има подадена молба към НАП за това, отговорът е като от умрял писмо и след множество запитвания и проверки на място, само отговор, колко било трудно да се определи частта на осигурения и на фирмата и да се вземе решение на кого да се преведе надвнесената сума.Но по добре било да не се превежда, за да няма ощетени!? Отвратителна логика.
  Иначе за грешки от страна на НОИ и НАП няма чист докумет за липса на задължения.Как става това, ако кандидатстваш на търг или конкурс се води, че ( не )си платил, ако искаш документи за пенсия някой е мамил и няма информация.
  После персонални закони: За певците, за борците, за нинджите, за сумистите, за мутрите, за мутресите, за доцентите, за Жени ГЕРБ и дъщерите им, за мъжете им и т.н.

  apoloniy
 11. 11 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Дори познавам адвокати , които и сега не се осигуряват , но ВСЕКИ си ПРАВИ сметката в този живот..))

  BIG AL
 12. 12 Профил на kasabira
  kasabira
  Рейтинг: 395 Весело

  Пред Националния осигурителен институт трябва да поставят цитат от "Ад" на Данте:
  " О вий, кои пристъпяте тоз праг - надежда всяка тука /за пенсия/ оставете!"
  Проблемът в тази държава е само един - ЧЕ ТОВА Е РОБОВЛАДЕЛСКА ДЪРЖАВА и робите , които осигуряват парите на социалната държава СА НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНИ, НАПЪЛНО БЕЗПРАВНИ и НАПЪЛНО БЕЗМЪЛВНИ и като типични идиоти безропотно влачат хомота си !

  Тази " държава " се нарича България !!!


  ИВАНЧО и МАРИЙКА : ПРОДАВАМЕ на ТЪРГ българското си гражданство, заедно с новите си паспорти ! Първоначална цена - 100 000 евро за всеки , съгласно оценките на Божидар Димитров ! Моля не се натискайте и си правете списъци , като в КАТ !

  "Въобще не ми пука какво са писали за мен, стига да не е истина."
 13. 13 Профил на lyekka
  lyekka
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Архивът на държавното предприятие, където работеше майка ми е предаден на стара хартия и с парите служителите в офиса се черпили с кебапчета. Това е станало поради факта, че сградата, където са се помещавали 30 години е реституирана в началото на 90-те години и предприятието е трябвало да се изнесе. Затова вместо да търсят на архивата нова (голяма) сграда, а не е имало дигитализация, документите са станали на кебапчета. Оправданието е било изключително лесно - по някое време е имало пожарче и кабинет в няколко Правеца изгорял. Върви доказвай, че не е изгоряла половината сграда с целия архив! Фирмата е имала над 1500 служители и през годините на десетки хора им показаха среден пръст, защото освен всико друго се оказа, че в счетоводството десетки години наред са работили две жени, които не са приключили нито една трудова книжка (не са слагали правоъгълния печат) на напусналите. Сега хората нямат оформени документи и им се казва, че архивата е изгорала в пожар. И просто биват връщани.

 14. 14 Профил на lyekka
  lyekka
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Грешка - да се чете "с няколко Правеца"

 15. 15
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:58 на 29/08/2010 от неговия автор.

 16. 16 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 616 Неутрално

  АКО ЗАКОНЕТ НЕ НОСИ ОБЩ ХАРАКТЕР - НАЛИЧЕ Е - ПОРЕДНА СТЪПКА КЪМ УТВЪРЖДАВАНЕ НА КАСТОВО ОБЩЕСТВО.

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
 17. 17 Профил на cheta
  cheta
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Познавам музиканти работили от години, хора с висше образование, с дарба. Тъй че никаква ПР простотия тук няма, освен на злоезични коментари.

 18. 18 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Мимоходом ще отбележа, че герб са способни да направят такъв закон за конкретния случай- те всичките им ,слава богу, немногобройни плодове на законотворческа дейност са именно такива за конкретни случайи вонящи на лобизъм съответно/ и ще трябва да бъдат преправяни и отменяни от следващия парламент/.
  А Му е необходим и като типична пиар акция - грижата за човека -първа Наша грижа/ ама ние знаем и името на човека, беше казал Иванчо за един подобен почин /. С гръм и трясък по медиите ще бъде прокаран закон. Разбира се от самосебе си - че пенсиите ще се определят лично от Него . И Той ще уреди проблемите на тези няколко десетки случая. Ефектно и евтино.
  Затова, вместо да се реши въпросът по начините, предлагани по-горе- закон!

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 19. 19 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Нека се уточни, че става въпрос най-вече за естрадни изпълнители (имаше някои рокаджии). Тия същите, които след 1989 г. тихомълком се преименуваха на поп изпълнители. А по времето на комунизма бяха на софрата - държавата им плащаше всичко, а същевременно забраняваше да се слуша чуждото с изключение разбира се на Алла Пугачова и Ко.
  Живот си живееха тия - "Балкантон" им издаваше плочите, които залежаваха след това, държавата им уреждаше концертни през трудови колекти и в братски страни и т.н. Бяха шутове на режима и доста папкаха. Е, след промените като нахлу чалгата и тия отидоха в десета глуха започнаха да реват. Но когато бяха на софрата не реваха.
  А по-специално Кирил Маричков пя на "Ален Мак". Един фестивал, на който се громяха лошите империалисти. Ами Богдана Карадочева - беше видна червена снаха, а след 1989 г. голяма демократка.....А Лили Иванова - след 1989 г. по едно време стана земеделска - член на БЗНС. Панаири, панаири....
  Между другото Данчо Караджов пострада по ония години - след един концерт в Бургас той пусна едва реплика по адрес на милицията и после......

  Помня една песен на "Сигнал" - "Спри се"

  http://www.youtube.com/watch?v=P0AdlUpnsGk

  Ето оригинала:

  http://www.youtube.com/watch?v=Spd9CbidW0M

 20. 22 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 499 Весело

  Съгласно чл. 356 от Кодекса на труда Министерският съвет е издал "НАРЕДБА ЗА ТРУДОВАТА КНИЖКА И ТРУДОВИЯ СТАЖ" - има ПМС № 227 от 1993 г.(може и да има има актуализация).

  Та според тази наредба:

  ..."5) Всеки работодател трябва да води прономерован, прошнурован и заверен с неговия подпис и печат дневник за издадените от него трудови книжки съгласно приложение No 1.
  (6) Дневник по ал.5 се води и в териториалните инспекции по труда за издадените от тях нови трудови книжки.".......
  -------
  Ха сега да видим колко от Работодателите водят такива дневници - Дали Инспекцията по труда знае или ще решаваме въпросите на парче и всеки ден.

  И за истинските неща все няма да има време.

  Колкото до длъжностите - всички са важни. Ако нещо не е важно - то се съкращава.

  Спомняте ли си когато служителите по чистотата през лятото не прибираха с дни отпадъците от уличните кофи ...

 21. 23 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 616 Неутрално

  За да стане това е необходим закон. За да не бъде този закон, закон и за следващите поколения, трябва да е поименен. Че и ний сме дали нещо на света...

  Жить стало лучше, жить стало веселее!
 22. 24 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Аз предлагам със закон да се ограничи глупостта, която в последно време избуя до невиждани размери в управлението на Републиката.

 23. 25 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ЖПЗавод София ЕАД преди да фалира имаше запалване на сградата в която са били тези архиви и личен състав.Виждал съм тр.книжки наполовина изгоряли или намокрени та нищо се не чете а след ликвидацията всички документи отидаха в ПРИНЦИПАЛА В СЛУЧАЯ "МИНИСТЕРСТВО НА ТРАНСПОРТА'' в остатъчна фирма Рейлком ЕАД гр.София ул.ген.Гурко 5 поне аз от там си взех УП-2 и УП-3. Дано да съм помогнал с насоката в която трябва да се търси/не съм пенсионер,но се усетих овреме и докато бях на тр.борса обикалях но си взех всички УП-та/

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 24. 26 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#24] от "svoboden":

  Не със закон, а с решение на ЦИК за резултатите от проведените избори и с указ на президента за мандат за ново правителство!

  apoloniy
 25. 27 Профил на mutant
  mutant
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Музикантите работят на хонорар. За около 20 години професионална дейност имам около 2000 концерта, практи4ески невъзможно е да се съберат тези документи, много от тези хонорари са извън България...

 26. 28 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1461 Гневно

  Премиерът Борисов бе попитан за изгорелия архив на Концертна дирекция и това – дали 20-те български певци все пак имат шансове да получават пенсия, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „Шансовете са им, че ние сме дошли на власт. Те сами си казаха – 20 правителства са минали и са ги излъгали. Бил им изгорял архивът. Възложил съм на Вежди Рашидов и Росен Желязков, както и на Младенов (бел.ред. Тотю Младенов) – утре до обяд да ми дадат варианти, по които да оправим тези хора.

  Малко по късно:
  Държавата предоставя тенискортовете на „Академик” при парк-хотел „Москва” на Федерацията по тенис, това съобщи премиерът Бойко Борисов, който участва в награждаването на победителите на турнира „Загорка тенис къп 2010”. По думите на премиера – към собствеността се отпускат един милион лева, като има и опция допълнителни средства да се додадат от Европейската тенис федерация.

  Въобще, разпореждането с публичен ресурс от страна на премиера започна да става доста нагло. След басейна "Мария Луиза" е ред на кортовете. Стопанисвани от все още държавното "Академика 2000"...
  Подаръци ще има за всички от сърце. Нали?

  Ecrasez l’infâme
 27. 29 Профил на dermanik
  dermanik
  Рейтинг: 450 Гневно

  Бойко Борисов доказа отново, че е абсолютно неспособен и дори некадърен за каквито и да било логични и смислени действия !

  Време е да си извади оставката от джоба , да я връчи на Първанов и за сведение на Цецка , с тихи стъпки да се отправи за Банкя и да не си показва сурата поне пет години !...

  И пак ще кажа :

  Много е елементарно !...

  ПРОСТ НАРОД-ТЪПОУМНО УПРАВЛЕНИЕ -СЛАБА ДЪРЖАВА ...

  Това е исконната формула за територията България ... И понеже първият елемент от формулата не иска и не може да се промени , няма как да се промени и валентността на останалата част от формулата

  ВРЕМЕ Е герберските малоумни и фашизоидни ченгета да се включат ... СЕГА !

 28. 30 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Лелеле, не стига, че те трябва да плащат да ги слуша някой, ами и пенсии искат, егати наглостта!

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 29. 31 Профил на petarmoskov
  petarmoskov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Абе на Веско Маринов сега дали му вървят осигуровките?

  О-СТАВ-КА О-СТАВ-КА О-СТАВ-КА
 30. 32 Профил на isavov
  isavov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Неотдавна по повод мрънкането на такива музиканти като Кирил Маричков бивш шеф от бившата Концертна дирекция каза по телевизията, че архъвът е налице и се намира на еди кой си адрес.Всички застаряли певци и артисти, галеници на комунистическата власт,сега плюващи я, решиха да си напълнят гушите за сметка на обикновения труженик.И Маркучът сее яки обещания, за да го възпяват,може би.Тези тарикати пак ще бъдат удовлетворени,за съжаление.

  isavov
 31. 33 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Пенсиониращи се мой познати събраха УП-2 за едва 14 години стаж от Държавен архив.

  А са работили през целия си живот, от 23 до пенсионна възраст...

  Изводи сами си правете. И за себе си, като дойде денят...

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 32. 34 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  А за обущари, които са останали без документи за работата си нали ще има закон г-н Борисов или музикантите са по-важни от обущарите.

 33. 35 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#34] от "svoboden":

  И те работеха на някакъв друг, не трудов договор. Така е.

  И куп други работи, които бяха "встрани" от държавата - хем ги търпеше, хем не им даваше много-много простор. И документи.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 34. 36 Профил на slavper
  slavper
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#33] от "Минаващ":

  Агенция "Архиви" не съхранява разплащателни документи (ведомости за заплати). Те се съхраняват 50 г. в администрацията на учреждението. На ликвидираните учреждения - в НОИ.

 35. 37 Профил на zankosax
  zankosax
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Музикантите в концертна дирекция, Балкантурист, Коопестрада и др. работеха на трудов договор, само в "Бюро естрада"бяха на щат.За всички с трудови договори НОИ изисква УП-2 и УП-3.Те се издават на базата на договора и съотв. хонорар от съответното вдомство където е работил музиканта.Архивите са "изчезнали" след като г-н Костов ограби и пенсионния фонд.И по нечие нареждане станаха "бедствия".Къде пожар- "изгорели", къде станало "наводнение" и др. постановки, архивите липсват! Как си обяснявате наводнение?нима архивите стоят на пода и канала избил или от тавана потекло вода, но факта си е факт.Аз съм музикант и от Балкантурист и за определени години не мога да удостоверя трудовия си стаж...Няма неощетени музиканти, и още никой не се е пенсионирал редовно на 62 г.Всички се надяват на пенсия по старост...като се има пред вид, че за редовна пенсия не съм чул още някой да си е осигурил стажа, аз съм на 69 г. и ще ми дадат уж пенсия по старост, ама още ходя по мъките да събирам УП-2, че не могат да ми определят размера на пенсията.Така че коментарите по-горе са плод на невежество...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK