Божидар Димитров: Носят се слухове, че мощите в Созопол вършат чудеса

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (170)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Google
  Google
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Най-голямото чудо ще е, ако мощите вземат да го разкарат тоя тъпак!

  Don't be evil
 2. 2 Профил на west
  west
  Рейтинг: Весело

  по-лъжлива свиня нсе бях виждал!

 3. 3 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Глупак!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 4. 4 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Дебелия съвсем изтрещял!

 5. 5 Профил на lomv
  lomv
  Рейтинг: Неутрално

  "Носят се слухове, че мощите в Созопол вършат чудеса"

  Да предположим кой ги пуска?

 6. 6 Профил на boyko_1967
  boyko_1967
  Рейтинг: 213 Неутрално

  пълен глупак,не си пие редовно лекарствата...

 7. 7 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 726 Неутрално

  явно според БД 'разправят' и 'носят се слухове' са равносилни на доказателство.
  Ако някой нещо разправя, то е безспорен факт. Защо да се формализираме с разни експертизи и прочие дивотии, след като се носят слухове?

 8. 8 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 932 Весело

  Тоя дебелоглав тиквеник за министър на мощите ли е турен или има и други задължения?

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 9. 9 Профил на Радойчо
  Радойчо
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Ченгето-шарлатанин!

  Пред боговете и фактите мълчат.
 10. 10 Профил на stog
  stog
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Диагнозата в подобни случаи се нарича "старческо чудодейство".
  Води и до други отклонения...

  stog
 11. 11 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Е, ясна е вече целевата група на цялата рекламна кампания. Не случайно и преди Божидар Димитров така ги хвалеше руските жени: "и най-долната курва да е, забрадката - и тогава вътре".

 12. 12 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Слуховете са си слухове, носят се и по-сериозни неща:  МОЩИТЕ НЕ СА АВТЕНТИЧНИ -

  Археологът Иван Петрински: Лъжа е, че са открити мощи на Свети Йоан Предтеча!
  17 август 2010

  София, България
  Проф. Попконстантинов (в средата) се прекръства, преди да отвори реликвария.Там са ровили като пилци по метода "дупки и окопи".
  Репортер на в. "Шоу" се срещна с Иван Петрински - един от най-големите наши специалисти по средновековна история, по повод на разгорещения спор около откритите наскоро мощи на созополския остров Свети Иван. Петрински работи като главен уредник в Националния исторически музей /НИМ/.

  Правил е археологически разкопки и обходи в село Крамолин, Габровско, във Велико Търново, на остров Свети Иван, остров Свети Кирил и остров Свети Петър край Созопол, в Битоля, Якоруда, село Илинденци, Благоевградско, по поречията на реките Струма и Места чак до техните устия. Открил е стотици археологически паметници. В продължение на няколко години е бил основен оценител на иманярските находки /без монетите/ в НИМ. Контактувал е с почти всички родни представители на този «параархеологически» бранш. Признава, че понякога дори е завишавал цените на трофеите, само и само да ги опази от пласиране зад граница.

  Автор е на много статии и студии, отразяващи резултатите от теренните проучвания, както и на няколко книги, като с особена популярност сред читателите се ползва «Истинската история на България» /в две части/. Сценарист е на документални телевизионни филми. От 2007 г. списва поредицата «Истинската история» във в.»Сега».

  В края на миналата година бе наказан дисциплинарно заради изказване на мнение за иманярството, различно от това на НИМ, в предаването «Референдум» по БНТ. През март пък т.г. ръководството на НИМ свика пресконференция по повод «недопустимото поведение на своя служител Иван Петрински», който в предаването на Лили Маринкова «Вън от рая» по Канал 3 си позволил да се усъмни в законността на сбирката на «уважавания колекционер» Боян Радев.

  - Не мога да скрия изненадата си, че тези дни по медиите се чуха гласовете на десетки археолози във връзка със скорошната находка на созополския остров Свети Иван – предполагаемите мощи на свети Йоан Предтеча и Кръстител, но не и твоето мнение. Защото е известно, че именно ти си специалистът, който близо 20 години прави разкопки на острова и го е „разкопал сантиметър по сантиметър”. На мен лично това, че са те пропуснали, ми изглежда непрофесионално, да не използвам по-тежка дума. Какво мислиш по въпроса?
  - Не се чувствам обиден, но хората са си прави. Не бих казал нищо в тяхна защита, нито пък бих одобрил това, което се прави сега. Включително като работа на самия остров, където ние копаехме планомерно, обект по обект, както се работи в класическата археология. Винаги съм искал да се разкопава на пластове по т.нар. стратиграфски метод, който археологията заимства още през XIX век от геологията и започва да го използва интензивно в развитието на модерната археология в средата на ХХ век. Този метод има много важно място, защото според резултатите, получени по този начин, ще се правят съответните изводи.

  По-скоро сега се копае на дупки, на окопи, ровят като пилци из обекта с надеждата да открият колкото се може повече и по-ефектни неща, без никаква мисъл за науката. И даже тази мощехранителница, този реликварий, който беше намерен сега, беше добит чрез

  разбиване основата на олтарната маса, която ние пазехме 20 години

  след откриването на старата обителска църква „Света Богородица”.

  - Искам да припомня, че ти и твоите колеги сте истинските откриватели на храма. И вероятно тази „олтарна маса” е била консервирана?
  - Да, беше съвсем примитивно консервирана, в полеви условия, облепена с марли и полароид. Такава технология на изграждане няма до тези момент и тя е много прецизно датирана – 1471 г. Тази олтарна маса я пазехме, за да може да се вдигне цялата й основа – тя не е голяма, около 50 на 80 см. Ние също искахме да знаем какво има отдолу, но трябваше да вдигнем основата на олтарната маса – консервирана или не, тя поне щеше да бъде подложена на съответните изследвания вече в музейни условия.

  - И сега това вече е разрушено?
  - Абсолютно, разбито е с кирките.

  - Но това е вандалщина!
  - Да, такова е. След това е разбита една замазка, която е била между масата и самата мощехранителница. Която също е разбита. Толкова могат.

  Сегашният екип действа като държавни иманяри.

  Целта им е да добият някакви предмети, с които да се покажат по телевизора. Това е положението.

  - А вие подозирахте ли какво има под тази олтарна маса?
  - Ние също искахме да проверим. Вероятно няма нищо, стигнахме на 25 сантиметра от мястото, където е открита мощехранителницата. Но трябваше да спазваме изискванията и да вдигнем олтарната маса, както вече споменах. А не да ровим като пилци из целия манастир и целия двор. Слава Богу, имам представа как е работено, тъй като ми се обаждат от време на време, въпреки че вече не сме там.

  - С колегите ти открихте ли нещо интересно навремето? Например мощи на друг голям светец?

  - През 1993 г. открихме цял гроб на светец.

  Всъщност това представляваше гробна камера. Изключително ефектно впрочем беше самото откриване. 25-сантиметрова плоча покриваше гробната камера. За жалост още не бихме могли да кажем кой точно светец е това. Въпреки че има някои варианти. Няколко бивши цариградски патриарси, които всъщност са си созополчани, са заточавани в манастира на остров Свети Иван. Някой от тях е погребан по този ефектен начин. Така че това може да е нашият принос за превръщането на Созопол във „втори Ерусалим” и на Ерусалим във „втори Созопол” като следващ етап.

  - Усещам лека ирония в думите ти…
  - Никак не е лека.

  - Добре, да се опитаме да хванем бика за рогата. Ти вярваш ли, че това са мощи на Свети Йоан Кръстител и Предтеча?
  - В никакъв случай. Има няколко данни за самите мощи. Но нито една от тези информации не е по-ранна от средата на IV век, като имаме предвид, че въпросният Йоан, наречен Предтеча и Кръстител, би трябвало да живее почти едновременно с Исус Помазания, главния персонаж на легендата. Тогава отиваме в първата половина или в първата трета на I век от н.е. Направи сметка – 3 века след това, което прави 300 години, се появява информацията за т.нар. мощи. 300 години засега са много време, какво остава за онези повече от бурни времена. И всеки от нас може да си даде сметка дали може да докара собствения си род до 300 години.

  Не можем да докараме историята си повече от 1805 г. А тогава, в онази епоха, нещата са били далеч по-сложни от гледна точка на родовата памет. Никаква възможност няма да знаят през средата на IV век къде е бил погребан някой си, пък бил той и толкова важен от тяхна гледна точка. А самата информация за всичко това е от средата на V век, когато църковният историк Созомен ни информира какво се е случило преди него. Тоест говорим за едни четири века, за които имаме само легендарни сведения. А за първите три века след смъртта на Йоан, наречен Предтеча и Кръстител, няма никакви сведения. Група монаси /иноци/ открили неговия череп. Просто го открили. Ама как, ама защо – няма данни. И Созомен не знае.

  Освен това има още едно сведение, доста рисково. Цялата история, която ни разказва Созомен, реално е от средата на IV век, защото той е живял между 400 и 450 г. от н.е. Та тази „шумна група иноци”, както той казва, открива черепа и го занесли отначало в Ерусалим, след това в Кападокия. После император Валент поискал да се пренесе в Цариград. Имаме и друг извор, според който

  император Юлиан Отстъпник в средата на втората половина на IV век изгаря остатъците от Йоан Предтеча и Кръстител.

  Християните твърдят, че били скрили, подменили мощите. Ето още един рисков момент. Следващият рисков момент е, когато император Теодосий I построява църквата „Свети Йоан Предтеча” в Цариград и поставя там черепа на светеца.

  Има още 8 века, които са доста спокойни за тези мощи. Третият рисков момент, когато всъщност не знаем какво е станало, е през април-май 1204 г. Тогава Цариград е превзет от кръстоносците по време на Четвъртия кръстоносен поход. И отново има разминаване. Един католически свещеник, каноник Валон дьо Сартон, казва, че е намерил през май 1204 г. главата на свети Йоан Предтеча и Кръстител в кадифен калъф в развалините на един от цариградските дворци и я занесъл в Амиен, главния град на родната си област Пикардия в Северна Франция. По-късно главата е обкована цялата в злато и положена в катедралата на Амиен. От 27 декември 1206 г. тази глава е там.

  В същото време Източна Европа и православният свят изобщо не се примиряват с тази загуба и след като Михаил VIII Палеолог успява да превземе отново Цариград, се заявява, че това не е ставало, че главата никога не е напускала Цариград. И в началото на XIII век на горната половина от череп, който и досега стои в музея Топкапъ, е направен обков с датировка най-рано първата половина на XIV век.

  Ето, че имаме втора глава, която след превземането на Цариград отива в съкровището на турските султани.

  - Дори светците имат 2 ръце, но 2 глави – това вече звучи не пресилено, а направо невероятно!
  - Там е работата, че главите са повече. В същото време в джамията, построена от омаядите в Дамаск, има още една глава. В Рим, в църквата „Сан Себастиан” – също. Има още една глава и в Гандзасарската света обител, голям център на арменската духовност в Нагорни Карабах. Главите общо са 11 сигурно, плюс още няколко легендарни. Като прибавим към това абсолютната несигурност на ранните глави, отговорът вече е ясен, и то твърдо.

  И созополските кости нямат нищо общо с никой, който е живял през I век от н. е. Категорично!

  - Не се ли страхуваш, че ще те обвинят в липса на патриотизъм?
  - Не, защото в науката истината е над всичко. Нямаше проблем, ако местният митрополит, епископ, дори патриархът каже : ”Ето ви тук едни мощи”. Това си е работа на християните, да си правят, каквото искат. Друго е, когато един археолог се реши да каже: „Тук пише…”. При това имам съмнение във възможностите на Казимир Попконстантинов да го разчете палеографски, въпреки че е професор. Защото имаше случай с един Василий, който е изрисувал Боянската църква, това е голямо откритие на реставраторите на стенописите. Същият екип разчете погрешно Боянския поменик, който е съвсем лек за четене, като обърка редовете и ни съобщи несъществуващ човек, несъществуващо село край Сяр, при това с някакви измислени интерпретации.

  Разбирам, че надписът не сме го видели, за да си го прочетем ние, но дори и той да е прекрасно преведен, в крайна сметка от 5 думи е изречението, това пак нищо не говори. Не е редно хора, които се занимават с наука, да ни заблуждават по този начин, смятайки, че ние сме под тяхното интелектуално ниво и няма да разберем за какво става дума. Това е една лъжа. Подозирам, че и екипът, който организира цялото това представление, е наясно, че това е лъжа. Което прави поведението им още по-укорително и унизително за нас.

  - Ти си открил църквата на остров „Свети Иван” и си я датирал, но след това има предатировка. С каква цел?
  - Да, за да могат да си напаснат нещата с мощехранителницата, предатираха църквата. Да, разбира се, тя е ранна, тя трябва да е максимално ранна, тя, ако може, трябва да е изкопана лично от Христос! Но не е красиво всичко това.

  Това е „медийна археология”, при това, ако питаш мен, не от най-високо качество.

  Ако беше направено както трябва, хората просто щяха да плеснат с ръце и да кажат само едно: „А!” Така между другото ги правеше нещата Китов.

  - За него пък се говореше, че още по стария метод на Картър, откривателя на гробницата на Тутанкамон, е слагал в тракийските могили предварително открити артефакти, за да ги „открие” после отново със съответната медийна шумотевица…
  - Да, това се говори за няколко от „медийните археолози” – че става въпрос за експонати, намерени другаде. Това са богати разкопки. Не е проблем за тях да купят, каквото и да било. Чувал съм тези неща, но няма доказателства. Освен може би хората, които са присъствали, но те може и да не са се усетили.

  Но Китов определено имаше нюх за нещата и археологически шанс. Голям късмет. Но като учен той направи само няколко статии, които не блестят с нищо. На мен лично не ми беше приятен като човек, бе като борсук, необщителен, но това не беше и нужно. Тук не говорим за това да сме си близки, а за това, че неговата способност беше да открива. Той не можеше да интерпретира. Интерпретациите му се подлагат на шеговити коментари. Но факт е – останаха неща, които той откри.

  - Сещам се и за случая с т.нар. мощи на патриарх Евтимий. Цял инициативен комитет се зае да доказва, че те са намерени в Бачковския манастир и трябва да бъдат погребани там, а съответно обителта да се превърне в център на поклоннически туризъм. И това ли е мистификация?
  - Всеки може да твърди, каквото желае. Но няма исторически свидетелства, които да ни подскажат мястото, времето и начина на кончината на патриарх Евтимий.

  Що се отнася до този поклоннически туризъм, това се прави от хора, които наистина не разбират за какво става дума. Това се прави само в най-големите светини за съответните религии. У нас това не може да стане никога в мащабите, в които им се иска. По-лошото е, че тази им идея е следствие от невежество. От обикновено невежество. Независимо дали си вярват или не.

  - Застъпват ли се интересите ти с тези на проф. Николай Овчаров, когото наричат „българския Индиана Джоунс”? Той според мен също спада към кръга на „медийните археолози”, както току-що ги нарече. И той като теб е специалист по средновековна история, и той има интерес към Велико Търново, където и ти си копал години наред?
  - Не, аз по принцип в момента не правя разкопки, защото смятам за унизително да ходя да прося пари. Държавата е тази, която трябва да ми осигури условия за работа. Това е обществена професия. Аз не съм археолог просто така, частно да си копая. Тоест има частни археолози, но знаем как ги наричат.

  Аз лично отказвам да обикалям по някакви мутри и да пиша проекти.

  Работа, задължение на държавата е да ми осигури пари. Лично аз няма да си мръдна пръста въобще.

  - Значи, ако добре съм разбрала, на някои от „медийните археолози”, им се осигуряват пари?
  - Да, абсолютно. И то – практически неограничени суми.

  - И кой ги осигурява, ако не е тайна?
  - Информацията ми е осигурена поверително, но наистина става въпрос за много големи суми. Куфарчета са разнасяни и така нататък. По принцип в това няма нищо лошо. Да се правят разкопки не е лошо. Лоши са други неща. Лошо е например непрекъснатото желание да се покажеш по телевизора, независимо на каква цена. Лошо е поставянето на личния интерес над обществения. Лошо е желанието, по-точно способността, да излъжеш…

  - … да бъдеш удобният археолог…
  - Да, точно така, но да съобщиш това, което искат да чуят от теб. Това не мога да приема. В никакъв случай. Иначе Николай има, за разлика от други „медийни археолози”, статии, които са много приемливи за четене, много добри. Но той губи от това непрекъснато: „Аз, аз, аз…” Даже последната му книга е озаглавена „Откритията на българския Индиана Джоунс”. Нашият народ не обича това. У нас не се уважава нескромността.

  - Но според Интернет форумите Индиана Джоунс не е археолог, а иманяр!
  - Даже нещо по-лошо – иманяр с пистолет!

  Едно интервю на Добринка КОРЧЕВА

  ..................................................
  ДОСИЕ

  - Според легендата, когато стигнала до Халкедон на азиатския бряг на Босфора, специално изпратената за пренасянето на главата на Свети Йоан Предтеча и Кръстител държавна кола внезапно спряла и дори яростните удари на камшиците не могли да принудят конете да продължат. Причината за това, казва православният раннохристиянски църковен историк Созомен, била еретичността на император Валент. Понеже станало невъзможно черепът да се пренесе в Цариград, той бил оставен в близкото село Косилай, където го съхранявали няколко години в нарочен реликварий.

  - Следвайки версията на историка Йосиф Флавий, патриарх Никифор /IX век/ и Симеон Метафраст /средата на Х век/, Херодиада /Саломе/ била погребала главата в крепостта Махер, която се намира близо до Мъртво море. Според други автори тя била съхранявана в двореца на цар Ирод, където била намерена по времето на император Константин I /307-337/, след което била занесена в Емеса във Финикия, където мястото й на съхранение останало неизвестно до 453 г.

  - Коптската ортодоксална църква твърди, че притежава част от многострадалната глава в обителта „Свети Макарий” между Кайро и Александрия.

  - Напълно неясно е как се е озовала лицевата част на черепа на светеца в Халифакс /Западен Йоркшир, Англия/. През XIV век рицарите-тамплиери след жестоки мъчения признават пред инквизиторите си, че са притежавали главата

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 13. 13 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 726 Весело

  а онемяли от простотията на божо българи дали има?

 14. 14 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Чалгата "Божидар Димитров" е вече съвсем непоносима, а са я пуснали да гърми по всички станции...

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 15. 15 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Носят се слухове ,че вършат чудеса ????!!! Димитров да иде, ако му излекува простотията , Да вършат чудеса , ако ли не да си подаде оставката !

 16. 16 Профил на arman
  arman
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Мичмана отдавна си го каза... Господ е българин.

 17. 17 Профил на kikot
  kikot
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Слуховете, тиражирани от този дебелак, са любим метод на ченгетата, за манипулации!

 18. 18 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1423 Весело

  Мда, сигурно са чудодейни като концертите на вескомАринов

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 19. 19 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1236 Разстроено

  Защо БЕ(!), м... му ст... , защо БЕ(!) Божидарчо, толкова богохулство има в твоите устенца?
  Как не те беше срам, за Богобоязливост не смея и да си помисля, да се усъмниш в чудодейността на светите мощи на Йоан Предтеча?
  Светите мощи ПО УСЛОВИЕ ПРАВЯТ ЧУДЕСА!!!!!
  За това НЕ СЕ НОСЯТ СЛУХОВЕ!!!
  ЗНАЕ СЕ!!!
  С такива скверни думи, Божидарчо, отричаш истинността на Светите мощи, ТАКА ЛИ??? БЕЗУМЕЦО!?
  Но какво да очакваш от индивид, който нарича народа си "шибан"?
  Шибаняк.
  Бог да ми прости и да накаже безумеца.

 20. 20 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Тоя човек от ден на ден
  се утвърждава като кретен!

  www.berbenkov.hit.bg
 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2649 Неутрално

  Не само, че е глупав ами и никакво чувство за такт няма.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Може и така да е , шибаняк , това не са твоите мощи , все пак, но истинското чудо е , че такива като теб, все още са "министри"..)))
  Или не е чудо..Шибаняци управляват , шибаняшки, шибана и прешибана България ..))

  BIG AL
 23. 23 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Весело

  По въпроса за слуховете, мощите и чудесата:
  Носят се слухове, че прасето-любовник Божо заварило мощен пич в спалнята си. Божо изгрухтял:
  -Какво прави тоя тука?!
  А жена му:
  -Чудеса, скъпи, чудеса!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 24. 24 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Госпожи и господа, Искам да ви обърна внимание, че използвания словоред от "мастния" ( не мастития) ни министър е характерен за писането на агентурни донесения:" Носят се слухове", "Говори се, че....", Един мой приятел, чул от негов приятел, който, когато бил насапунисан в банята.......", Хората говорят....."
  Абе "Търмък" Хората отдавна говорят, че трябва да си ходиш!Прочети форумите, разходи се по улиците, прочети вестниците И в СМО нетърпението е огромно, независимо от голямата им сервилност! С агентурни похвати държава не се управлява.
  От друга страна защо позориш името на интелигентните разузнавачи?

  apoloniy
 25. 25 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Шибаняк , нали знаеш, че по- долни и шибани курви, от такива като ТЕБ - няма..)
  Няма , бе , шибаняк..))

  BIG AL
 26. 26 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1377 Весело

  Божо, абе то и за теб се носят слухове, че трябвало да си подадеш оставката. Какво ще кажеш по въпроса, дали да им вярваме?

 27. 27 Профил на babayaga
  babayaga
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Прав в БД.Не е ли чудо че няма пари за ремонт на българската църква в Истанбул,или за манастира Зограф в Атон,но се дадоха пари за световно неизвестната църква в Созопол.

 28. 28 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тоя ептен изпращя! Абе Божо, абе "исто(е)рико, абе созополска рибо, що си не седиш на задника, ами си тригнал да печелиш евтина популярност? Глей си там министерството без портфейл, а чудесата ги остави на поповете. Те ще се справят по-добре, особенно ако почнат да вземат по 5 лева за всяко "чудо"!

 29. 29 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Весело

  Хих...рускиня проговорила! Мъжът й е бесен сега. Да се поклони пред мощите и Весо Маринов. Ако спре да пее, ще повярвам!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 30. 30 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Да. Такъв ни е материала. Б. Димитров лош. Форумните всезайковци - добър. То и бъдещето ни такова. Материално, но виртуално. Доста интересно ще бъде да ни управлява електронно правителство от форумни тиквеници. Навсякъде тикви и за ядене, и за пиене и за дишане, та и за онождане. Ще спестим поне от in vitro, докато тиквите се усетят че са пренебрегнати.

  Жить стало лучше, жить стало веселее!
 31. 31 Профил на Димитър Нанев
  Димитър Нанев
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Археологията не беше ли наука ?
  Какво значение имат тук някакви си слухове ?!

  Тъп чалга-историк!!!

 32. 32 Профил на nikolov1905
  nikolov1905
  Рейтинг: 367 Неутрално

  добре а смятате ли че някъде по света има истински мощи от 1 век сл . след хр. То всички го знаят ама нашите се правят на по католици и от папата.

 33. 33 Профил на miller
  miller
  Рейтинг: Неутрално

  Извън всякакво съмнение и слухове бд е пълен идиот.

 34. 34 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#31] от "dnanev":
  Каква ти наука бе, човек?! В ДС с наука не се занимават. Да беше преди 20 години, Божо вече щеше да има двайсет карирани листа собственоръчни самопризнания от мощите.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 35. 35 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  ... няма защо да се чудим на изказванията и действията на безпортофейлния министър, Божидар, но тъй като управляащият, няма нужното обрзование и способности, хората го разбираха донякъде, защо той със зъби и нокти се бори против общественото мнение, да поставя човек на измислен само за целта правителствен пост, който е бил свързан с бившите структури в правителството...ПОД ФОРМУЛАТА ЗА МНОГО ЦЕННО лично ПРИЯТЕЛСТВО....
  Сега ясно се очерта ролята, която е предопределена на мегаломана Димитров - роля абсолютно копираща начина и методите на ръководство и управление на културата и историческото наследство по времето на БКП - "незабравимата" - Людмила ЖИВКОВА, състоящо се в създаването на фабрика за надуване на БАЛОНИ за фалшиво национално самочуствие - това е един много стар сценарий и е гледан от българите филм от времето на Тато донесъл само разходи, а не приходи в държавната хазна...и то доста солени за данъкоплатците. Нищо ново и съществено за гледане - салоните ще са празни, само обслужващите залата ще се подсмихват иронично. Жалко.

 36. 36 Профил на alexander_
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:16 на 29/08/2010 от неговия автор.

 37. 37 Профил на meeen
  meeen
  Рейтинг: Весело

  Дано мощите си свършат работата по бързо
  и ни отърват от простотията ти.

 38. 38 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1137 Весело

  Тъкмо човек реши, че господин Димитров се е почувствал леко притеснение от статията в швейцарският вестник и сега ще е "по-тих от водата" и опала - ново пет!
  Министърът започва да разпространява вестта за чудодейната сила на мощите!?! Ясно е, че този човек няма да се задоволи с почтително мълчание!

 39. 39 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  „Един човек за да успее, други трима-четирима трябва да бъдат смачкани.“ Речено на 9 август 2010 в интервю за "Тази сутрин" по БТВ от Божидар Димитров, човек с висок "морал", "християнин" и "учен".

  Свобода за СЛАВЕНА!
 40. 40 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#38] от "tonitod":
  Тонка, стига си господиносвала това прасе!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 41. 41 Профил на vladislavzhelev
  vladislavzhelev
  Рейтинг: Неутрално

  Вярата в Бог изцелява, костите са си кости и нищо повече...!

 42. 42 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1137 Весело

  До коментар [#40] от "Манаф":

  Здравей, Единствен!
  Виновна съм, признавам си. Мисля, че имам някакво оправдание за действията си!
  Човекът е все пак министър и уважението ми към институцията , пустото ми възпитание и толерантно ми отношение ме карат понякога да се държа неподобаващо.
  Ще се коригирам.

 43. 43 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  Аз пък казвам, че се носят слухове, че ти и Бойко няма да изкарате мандата си!

 44. 44 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#42] от "tonitod":
  Здравей, Тони! "Човекът" е министър без портфейл, ако зависеше от мен и без джобове щях да го оставя.
  пп: Егати и държавата дето и тоя й стана министър!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 45. 45 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Разкарайте мръсния доносник-комунист!!!!

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 46. 46 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Едно такова чудо е да поискаш и получиш прошка от избрания от бога народ. Но и днес на този тъжен за християните ден (отбелязваме отсичането на главата точно на Йоан Кръстител) безбожника продължава да се гаври с вярата като говори за някакви си сплетни и слухове.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 47. 47 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Отдолу иде кир Божидараки и като върви, сякаш че и дуварите му думат: "Машаллах, машаллах! Голям човек, умен човек." А голям и умен човек беше кир Божидараки: шкембето му - де можеш направи такова шкембе - да събереш шкембетата и на шестех букурещки трътове, макар те и повече народен имот да са изяли; главата му - пет такива глави, каквото има "нашето доктор", макар то да е професор "на букурещкото медицинско факултето" и с конския си ум е зачудило и мало, и голямо. Главата и шкембето на кир Божидараки нямаше ги по сичките салхани. В шкембето му свободно можеха седна пет души турци и да пият кафе; в главата му с трийсет яйца гъска да насадиш; а гърдите му - гърди нямат нашите чорбаджии. Лицето на кир Божидараки мязаше на подница, носът - на мухлясал грозд, ръцете - ръцете му се не виждаха отпред; а крака - само от краката му да направиш 5-6 попа. Отзад кир Божидараки беше някак по-деликатен: вратът му - като талията на свинята, гърбът - като табашки кош, а под гърба - кръгла манастирска трапеза."
  Хр. Б., "Това ви чака!"...почти

  Свобода за СЛАВЕНА!
 48. 48 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Правителството на Републиката извади най-силното си оръжие в управлението на държавата костите и ЗЪБА на Йоан Предтеча.

 49. 49 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1137 Весело

  До коментар [#44] от "Манаф":

  "........Държавникът е лек човек –
  по навик шмекерува.
  А журналистът с кош лъжи
  главата ти надува.
  Затуй си трай и остави
  съседа да гласува......."

  Единствен, мисля че не сме видели всичко, на което е способен този министър без "портфейл". Всяка негова простотия минава безнаказано. Да не ставам пророк, но той тепърва ще се развихря! Забележи поведението му, гордо вдигнатата му глава, чувството му за величие. Ще берем ядове с тоЗ индивид!

 50. 50 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#30] от "Венко":
  Кво викаш, да не хапем Божидараки, а? Тъй, тъй .... "Не стига на магарето крастата, ами и мухите го хапят." Същият автор, същото място.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 51. 51 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1137 Весело

  До коментар [#43] от "Дедо Либен":

  Сакън, Дедо Либене!
  Това са скверни думи и не прилича на възрастта и богатият Ви житейски опит да разпространявате такива неверни слова!
  Къде ги подочухте тези слухове?
  Напишете, пък аз знам къде да подшушна с каква информация разполагате!

 52. 52 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#49] от "tonitod":
  Естествено, че тепърва ще се развихря. Една десарска въшка, като се насмуче и хубаво се подуе, на челото излиза. Просто си проси размазването!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 53. 53 Профил на planovik
  planovik
  Рейтинг: 514 Весело

  Утре пък Бойко може да каже-"Носят се слухове,че българинът живее добре и охолно" и да продължи да рита топката.

 54. 54 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#30] от "Венко":
  "Доста интересно ще бъде да ни управлява електронно правителство от форумни тиквеници."
  Венко, че от форуметата мога да ти посоча по-читави хора за министри. Ако не е истина, не е и лъжа ... да знаеш!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 55. 55 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Руснаци и украинци са сред първите редици на поклонниците пред мощите."

  Естествено, те са доста по-дългогодишно и качествено обработвани...

  КГБ да не е натиснало и Бойко да е поддал?!


  "РУСКАТА ЦЪРКВА - БЕЗКОМПРОМИСНА КАТО КРЕМЪЛ

  Влиянието на руската православна църква расте
  При управлението на починалия миналата седмица патриарх Алексий Втори руската православна църква се превърна в опора на държавата. По тази тема германският вестник "Зюддойче Цайтунг" публикува следния анализ:

  МНОГО ИНСТИТУЦИИ ИЗВЛЯКОХА ПОЛЗА ОТ ВЪЗХОДА НА РУСИЯ, НО НИКОЯ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЕ СРАВНИ С ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА. Тя се води за опора на държавата като носителка и пазителка на руските ценности. Седемнайсет години след края на болшевизма броят на черквите се утрои. В училище се преподава "православна култура". Свещениците се месят в работата на научните институти и армията, дори в уличното движение и потреблението. В Нижни Новгород например поповете спряха наскоро една рекламна кампания на Кока-Кола. В празнични дни политици и бизнесмени застават пред олтара. Половината от руснаците се смятат за "православни".

  Религията спада към life style и то тъкмо в по-високите кръгове. Триумфалното възраждане е свързано с неговото име: Алексий ІІ, който през 1990 застана начело на руското православие, а миналия петък почина на 79 години от сърдечен удар. Алексий, с гражданско име Алексей Ридигер, се ражда в Естония в семейство с немски корени и прави светкавична кариера. На 32 години той е вече архиепископ на Талин и Естония, като същевременно се издига и в Москва. Имаше впрочем слухове, че под името "Дроздов" е сътрудничил на КГБ.

  Новата хармония между църква и държава е рожба на Путиновото управление, но не е нищо необикновено за Източната църква. Москва, "Третият Рим", се смяташе за пазителка на християнството, но никога като независима сила. Дори решението за приемника на покойния Алексий, който трябва да бъде избран най-късно до шест месеца, едва ли ще бъде взето съвсем независимо. Сред кандидатите е и митрополит Кирил, "външният министър" на патриаршията, който Руската конституция повелява разделението между църква и държава, но близостта им е явна винаги когато може чумосва хомосексуализма и упадъка на западните ценности, но от време на време демонстрира дистанция спрямо политиката

  Президентът Медведев и жена му Светлана са вярващи. Някои ги смятат за двигателя на задълбочаващата се клерикализация на Русия. НЕ ЛИПСВА МНОГО ДО ПРЕВРЪЩАНЕТО НА ПРАВОСЛАВИЕТО В ДЪРЖАВНА ЦЪРКВА, предупреждават критиците."

  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3855877,00.html

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 56. 56 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 418 Гневно

  Народът чака днес да обявят, че го изритват от Правителството, той разнася новини за слухове...

  BULGARIA - DREAM AREA!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 57. 57 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#56] от "SAAVEDRA":
  Яяя, ма как ша го изритат?! Божо е обещал догодина да намери Свещения Граал, а до края на мандата и Кивота със скрижалите.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 58. 58 Профил на alexander_
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:58 на 29/08/2010 от неговия автор.

 59. 59 Профил на alexander_
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:15 на 29/08/2010 от неговия автор.

 60. 60 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Някой наскоро правил ли е официално социологическо проучване за рейтинга на правителството, чийто член е - все още - тоя?

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 61. 61 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Тоя шибаняк яко го хапят комарите и се чудя защо до сега Боце не го е изритал досега?
  КДС ченге откъдето го чукнеш все на червено бие ще ми казва какви мощи имало на Созополският остров който беше Военна база дълги години и най-вероятно военните по военому са го обърнали с хастара нагоре сакън да нема некой капталистически шпионин гробокопач на комунизЪма им.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 62. 62 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1137 Весело

  До коментар [#57] от "Манаф":

  Ти вече прекали.
  Знаеш ли колко средства ще трябва да отпусне Дянков за експедиции, реликварници и трезори за съхраняване на тези ценни вещи!?!
  А пък такива не са предвидени в бюджета на Министерството на културата.

 63. 63 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  До коментар [#51] от "tonitod":

  Приятелю, това горното го научих от аверите на Божидар Димитров от ДАНС, но не го казвай никому, за да не го отнесеш!

  Името на този наш герой е тотално сбъркано. В точен и буквален превод името Димитър идва от името на гръцката богиня Деметра и означава земята-утроба или земята-майка, а Божидар е дар от Бога. Аз мисля че по-добре би му стояло името Сатанаил Безбожний!

 64. 64 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 418 Весело

  Ако не беше истина, да се смееш. Този човек, вече ни взе за мезе, пардон за шибаняци. И като се има предвид, че той сред по интелигентните в този кабинет....

 65. 65 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#59] от "alexander_":

  Вероятно имате в предвид нещо от сорта:
  : „Дръж кучето си гладно и то ще те следва. Охрани го и то ще те захапе.„

 66. 66 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До Венко.Браво Венко типично комсомолск изказване.Не виждаш ли че шибаняка е богохулник бе

 67. 67 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 418 Гневно
  "Божидар Димитров: Носят се слухове, че мощите в Созопол вършат чудеса"

  Като липсва НАУЧНО ДОКАЗАТЕЛСТВО, сега АВТЕНТИЧНОСТТА на мощите трябва да бъде доказана ПО ГОРНИЯ БЕЗСПОРЕН НАЧИН - чрез чудесата, извършвани от тях...

  И даже не чрез самите чудеса, ами чрез СЛУХОВЕТЕ за тях...


  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 68. 68 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#29] от "Манаф":

  Добре Манафе..))))))))

  BIG AL
 69. 69 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 418 Неутрално

  КАКВО

  Е

  ОФИЦИАЛНОТО

  СТАНОВИЩЕ

  НА

  БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

  ЗА ТОВА ЧИИ СА МОЩИТЕ?!?

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 70. 70 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Божидар Димитров има наглостта да сравнява поЧитта на руснаците пред патриарх Тихон с тези открития за привлиЧане на туристи.

  Патриарх Тихон е бил действително истински християнин. А не от рода на Путин, Първанов и други.

  А за мощите има една слуЧка с патриарх Тихон.

  Когато се спукали тръбите в мавзолея на Ленин и канализационните отпадъци влезли вътре, патриарх Тихон казал:
  "По мощам и елей" - "каквито мощите, такъв и елея"

  А ето и обършенията на патриар Тихон към болшевиките:

  «Опомнитесь, безумцы, прекратите ваши кровавые расправы. Ведь то, что творите вы, не только жестокое дело, это поистине дело сатанинское, за которое подлежите вы огню геенскому в жизни будущей — загробной и страшному проклятию потомства в жизни настоящей земной.

  Властью, данною Нам от Бога, запрещаем вам приступать к Тайнам Христовым, анафематствуем вас, если только вы носите ещё имена христианские и хотя по рождению своему принадлежите к Церкви Православной.

  Заклинаем и всех вас, верных чад Православной Церкви Христовой, не вступать с таковыми извергами рода человеческого в какое либо общение: „Измите злаго от вас самех“»

  Патриарх Тихон открито анатамесва всиЧки болшевики и техните поддръжници и им предриЧа проклятие на бъдещите поколения.

  гонение воздвигли на истину Христову явные и тайные враги сей истины и стремятся к тому, чтобы погубить дело Христово, и вместо любви христианской всюду сеют семена злобы, ненависти и братоубийственной брани. Забыты и попраны заповеди Христовы о любви к ближним: ежедневно доходят до Нас известия об ужасных и зверских избиениях ни в чём не повинных и даже на одре болезни лежащих людей, виновных только разве в том, что честно исполнили свой долг перед Родиной, что все силы свои полагали на служение благу народному. И всё это совершается не только под покровом ночной темноты, но и въявь, при дневном свете, с неслыханной доселе дерзостью и беспощадной жестокостью, без всякого суда и с попранием всякого права и законности совершается в наши дни во всех почти городах и весях нашей отчизны: и в столицах, и на отдалённых окраинах (в Петрограде, Москве, Иркутске, Севастополе и др.).

  Все сие преисполняет сердце Наше глубокою болезненной скорбью и вынуждает Нас обратиться к таковым извергам рода человеческого с грозным словом обличения и прещения по завету св. апостола: «Согрешающих же пред всеми обличай, да и прочии страх имут» (1Тим.5:20).


  Съгрешилите изоблиЧаваяй поред всиЧки, зада имат и другите страх (от Бога).

  «Все, взявшие меч, мечем погибнут» (Мф.26:52)

  Это пророчество Спасителя обращаем Мы к вам, нынешние вершители судеб нашего отечества, называющие себя «народными» комиссарами. Целый год держите вы в руках своих государственную власть и уже собираетесь праздновать годовщину октябрьской революции, но реками пролитая кровь братьев наших, безжалостно убитых по вашему призыву, вопиет к небу и вынуждает Нас сказать вам горькое слово правды.

  Захватывая власть и призывая народ довериться вам, какие обещания давали вы ему и как исполнили эти обещания?

  По истине вы дали ему камень вместо хлеба и змею вместо рыбы (Мф.7:9—10). Народу, изнурённому кровопролитной войной, вы обещали дать мир «без аннексий и контрибуций».

  От каких завоеваний могли отказаться вы, приведшие Россию к позорному миру, унизительные условия которого даже вы сами не решились обнародовать полностью? Вместо аннексий и контрибуций великая наша родина завоёвана, умалена, расчленена и в уплату наложенной на неё дани вы тайно вывозите в Германию не вами накопленное золото.

  А и погребението на патрарх Тихон е съпроводено от над един милион хора

  «К Донскому стечение народа было огромное. По приблизительному подсчёту, там перебывало в те скорбные дни не менее одного миллиона людей. Вокруг Донского все ведущие к нему улицы и вся Калужская площадь были запружены народом. Уличное движение по ним прекратилось, трамваи доходили лишь до Калужской площади. Порядок поддерживался рабочими-распорядителями, у которых на рукаве была чёрная повязка с белым крестом. <…> Очередь от Нескучного — версты 1,5 от монастыря — шла по четверо в ряд. Передвигались до собора более трёх часов. Беспрерывно пополняясь у Нескучного вновь прибывающими, этот медленно день и ночь движущийся людской поток не походил на обычные „хвосты“. Это было торжественное шествие. <…> В день погребения Патриарха погода стояла чудесная — тёплая, ясная, весенняя. Служба, по установленному чину, началась в 7 ч. утра и продолжалась до наступления темноты. Двери собора были открыты настежь, т.ч. не поместившимся внутри его и стоявшим впереди было слышно богослужение, а пение доносилось и дальше. От вторивших ему передних рядов оно перекатывалось в задние, и пела вся многтысячная толпа. Это было заупокойное служение всенародное. Духовный и молитвенный подъём был так велик, что даже не слышалось плача. Это было не только погребение Патриарха Тихона, но и всенародное его прославление.»[

  така Че сравнението на Божидар Димитров е недопустимо.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 71. 71 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#68] от "big_al":
  И кое му е добрето?! Чудя се дали без правителство няма да я караме по-добре. Отде ги събраха тия Поразяващи усти ... мани, мани!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 72. 72 Профил на Ганю
  Ганю
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Тоя мутрафон и комунистически доносник (БД), не само си е тъп по рождение (кат' приятеля му Цара-Слънце на мат'риала) ... но е съвсем изкуфял напоследък, и го ударил на окултизъм и бабешки клюки, ха-ха-ха ... пита се, дали не му идва множко дневната доза алкохол, та е изпаднал в дълбок и траен дилириум??

  Айде сполайте, бай ви Ганя екс- Балкански
 73. 73 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1137 Весело

  До коментар [#63] от "Дедо Либен":

  Не се притеснявайте за мен!
  В ДАНС имам близки на сърцето си хора. Преди година здраво ме "раздрусаха" с проверки и оттогава сме първи "дружки". И с тях и Националната следствена служба.
  Относно името - то много рядко пасва на човек като ръкавица. И почти никога не отговаря на същността на характера му.

 74. 74 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А руснаците, след тия унищожителни пожари из Москва и Россията, да не са загубили вяра в техните си свети мощи, та сега вече се ловят като удавник за сламка и на нескопосаните рекламни мощеви кампании на нашето агентче?

  Или и руските служби са ударили едно рамо на нашите... очаквайки vice versa...  Щом опреха до чудесата, положението не е никак розово!!!...

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 75. 75 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 624 Неутрално

  ОТКОГА ГЕРБ РАЗПОСТРАНЯВА СЛУХОВЕ?

  Аз знам много малко.
 76. 76 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Божидар Димитров направи България за смях пред света.

  Навремето царя пак го бе направил , когато бе казал, Че ще оправи България за 800 дни.
  Но Божидар надмина и царските изказвания

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 77. 77 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Бойко е правил и прави доста издънки, но тая безумна история с мощите и кадесарския глашатай май ще е началото на края...

  Дотолкова НАКУП нещата са в разрез и със здравия разум, и с морала, и с искрената вяра в Бога... и с какво ли не!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 78. 78 Профил на Axl_Rose
  Axl_Rose
  Рейтинг: 8 Весело

  Не бива да вярваш на слухове, Божо... Щото се носят слухове и, че ти си бившо ченге и си много тъп, ако решим да им повярваме, работата ще стане дебела.

  http://www.youtube.com/watch?v=E9VhD4SccSE
 79. 79 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#70] от "bulgarinvstranstvo":

  Не знам Тихон как се е обръщал към болшевиките, ама що не видим други едни руски духовни пастири как са се обръщали към Хитлер:

  "Благодарственный Адрес Митрополита Анастасия А. Гитлеру.
  12 июня 1938 г.

  Ваше Высокопревосходительство!
  Высокочтимый Господин Рейхсканцлер!

  Когда мы взираем на наш Берлинский соборный храм, ныне нами освящаемый и воздвигнутый благодаря готовности и щедрости Вашего Правительства после предоставления нашей Святой Церкви прав юридического лица, наша мысль обращается с искренней и сердечной благодарностью, прежде всего, к Вам, как к действительному его создателю.

  Мы видим особое действие Божьего Промысла в том, что именно теперь, когда на нашей Родине храмы и народные святыни попираются и разрушаются, в деле Вашего строительства имеет место и создание сего храма. Наряду со многими другими предзнаменованиями этот храм укрепляет нашу надежду на то, что и для нашей многострадальной Родины еще не наступил конец истории, что Повелевающий историей пошлет и нам вождя, и этот вождь, воскресив нашу Родину, возвратит ей вновь национальное величие, подобно тому, как Он послал Вас германскому народу.

  Кроме молитв, возносимых постоянно за главу государства, у нас в конце каждой Божественной Литургии произносится еще и следующая молитва: "Господи, освяти любящих благолепие дому Твоего, Ты тех воспрослави Божественною Твоею силою...". Сегодня мы особенно глубоко чувствуем, что и Вы включены в эту молитву. Моления о Вас будут возноситься не только в сем новопостроенном храме и в пределах Германии, но и во всех православных церквах. Ибо не один только германский народ поминает Вас с горячей любовью и преданностью перед Престолом Всевышнего: лучшие люди всех народов, желающие мира и справедливости, видят в Вас вождя в мировой борьбе за мир и правду.

  Мы ЗНАЕМ ИЗ ДОСТОВЕРНыХ ИСТОЧНИКОВ, ЧТО ВЕРУЮЩИЙ РУССКИЙ НАРОД, стонущий под игом рабства и ожидающий своего освободителя, ПОСТОЯННО ВОЗНОСИТ К БОГУ МОЛИТВы О ТОМ, ЧТОБы ОН СОХРАНИЛ ВАС, РУКОВОДИЛ ВАМИ И ДАРОВАЛ ВАМ СВОЮ ВСЕСИЛЬНУЮ ПОМОЩЬ.

  Ваш подвиг за германский народ и величие германской Империи сделал Вас ПРИМЕРОМ, ДОСТОЙНыМ ПОДРАЖАНИЯ, и образцом того, как надо любить свой народ и свою родину, как надо стоять за свои национальные сокровища и ВЕЧНыЕ ЦЕННОСТИ. ИБО И ЭТИ ПОСЛЕДНИЕ НАХОДЯТ В НАШЕЙ ЦЕРКВИ СВОЕ ОВЯЩЕНИЕ И УВЕКОВЕЧЕНИЕ.

  НАЦИОНАЛНЬНыЕ ЦЕННОСТИ СОСТАВЛЯЮТ ЧЕСТЬ И СЛАВУ КАЖДОГО НАРОДА и посему находят место и в Вечном Божием Царстве. Мы никогда не забываем слов Священного Писания о том, что цари земные принесут в Небесный Божий Град славу и честь свою и славу своих народов (Откр. 21,24,26). Таким образом, создание сего храма является укреплением нашей веры в Вашу историческую миссию.

  Вы воздвигли дом Небесному Владыке. Да пошлет же Он Свое благословение и на дело Вашего государственного строительства, на создание ВАШЕЙ НАРОДНОЙ ИМПЕРИИ. Бог да укрепит Вас и германский народ в борьбе с враждебными силами, желающими гибели и нашего народа. Да подаст Он Вам, Вашей стране, Вашему Правительству и ВОИНСТВУ ЗДРАВИЕ, БЛАГОДЕНСТВИЕ И ВО ВСЕМ БЛАГОЕ ПОСПЕШЕНИЕ НА МНОГАЯ ЛЕТА.

  Архиерейский Синод Русской Православной Церкви Заграницей,
  Митрополит Анастасий."

  ---

  Православното духовенство открай време продава народа си за едните имоти...

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 80. 80 Профил на the Onion
  the Onion
  Рейтинг: 798 Весело

  Мдаа, доживяхме и това ... 21 век, в Европа, наш министър се занимава със "сериозни" теми като мощи и слуховете свързани с тях...

  да се смееш ли, да плачеш ли...

  Tu Stultus Es
 81. 81 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#71] от "Манаф":

  Как , кое ?? Море, плаж , къркане, министър съм,чудеса около мен , Созопол= Йерушалем.., паспорти на който си искам - раздавам , баби ръка ми цеелуват, онзи ден дойдоха и хонорарите от БНТ , пускам слухове - ВЕРВАТ ми, от ръководната и най- голема партия и министъраъ на финансите -и той ми верва...
  САМО Господ да не научи какви ги дробя, ама..може да е зает и да не ме чуе ..)))

  BIG AL
 82. 82 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 367 Неутрално

  С това откритие в Созопол се състезаваме с макетата. И при тех нема лабаво))))

  http://www.youtube.com/watch?v=NwTne3FsK-c

 83. 83 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Дъртия комуноид доносник на ДС съвсем изтрещя и взе да става религиозен

  investments.dir.bg
 84. 84 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ВЪН ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНА!

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
 85. 85 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1137 Весело

  До коментар [#82] от "chiko":

  Много ме развеселихте!
  77 000 години цивилизация и писмена традиция.
  Ех, можем да си отдъхнем. Божко си е бледа сянка в сравнение с макетата!
  Тях не можем ги стигна никой път!

 86. 86 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Вижте това)))
  http://www.youtube.com/watch?v=7PW2_7u2rA8

  А това е върха на сладоледа - посрещането в Скопие на принца на някакво племе хунзи, което е в Пакистан и което според макетата било наследник на древните македонци))))
  Вижте какъв цирк и те искат да са в НАТО и ЕС)))

  http://www.youtube.com/watch?v=yGt___N0znw&NR=1

  http://www.youtube.com/watch?v=GO4U_OUJvTE&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=G1BsUbnnJoI&feature=related

 87. 87 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Божо е изтрещял напълно ! Носели се бли слухове...
  Ако това, дето са го намерили на остров Св. Иван СА мощи, то те биха имали изцелителна сила, независимо на кой Божи угодник са - до тук с православната доктрина, която "професорът по история" не познава дори в груби линии.
  И после, каква му е работата на един министър да се занимава със СЛУХОВЕ по адрес на св. мощи - ами има си синодална комисия, която това й е работата - да анализира носещите се слухове за чудеса на мощи и икони и да се опита да отбере истината от измислиците.
  Доколкото стигат скромните ми познания по българско конституционно право, още по Търновската Конституция (1879 !) църквите и вероизповеданията и държавата са отделени и не се месят една на друга в работите.

  E PLVRIBVS VNVM
 88. 88 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1137 Весело

  До коментар [#86] от "chiko":

  Нямам думи!!!!
  +++++++++

 89. 89 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#79] от "SAAVEDRA":

  Не бързате ли да обобщите от действията на един свещеник за цялата църква.

  Аз дадох за пример само действията на патриарх Тихон - действия, които е извършил докато е бил във властта на болшевиките, той не е избягъл - останал е като пастир при своето стадо, бил е избиван на Люблянка, освобеден е по изриЧно искане на Великобритания, но не е приел убежище там, а е останал при руския народ.

  Поради това за руснаците той е светец.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 90. 90 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#79] от "SAAVEDRA":

  и писмото е от 1938 година, преди пакта Рибентроп-Молотов, преди да избухне Втората световна война.

  Вие просто преинаЧавате факти като отявлен болшевик.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 91. 91 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1137 Любопитно

  А бе аз искам да задам един въпрос:
  Ако са верни тези слухове и мощите имат чудодейна сила, не е ли редно да подействат и на Божко /Мани не ми дава да го наричам господин/. Той доста се въртя около тях, разнася ги насам, натам с Дянков!?!
  Твърде е възможно в най-скоро време да се почувства ефекта от благотворното влияние на мощите и този човек да спре да върши простотии .

 92. 92 Профил на Щутгарт
  ****

  Мненията на потребителя Щутгарт бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 93. 93 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#87] от "PavelCZ":

  Павел, това не са слухове, това е реклама.
  Знаеш ли колко объркани хора ще потърсят свръхестествена помощ, след като са Чули за това от цял министър.
  С тези изказвания той просто взема бизнес на астроложки, гадателки, и други подобни.
  И се наливат пари в джобовете на хотелиери.

  Освен това руснаците са доста наивен народ, който вярва в такива неща. Ванга там е известна. така, Че поклонниЧески туриъзм може и да има успех.

  Но това не е наука и Божидар Димитров не е уЧен за какъвто претендира да е. Неговият подход по този въпрос бе дори и под нивото на уЧеник, а не на доцент или професор.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 94. 94 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 418 Весело  Единственото що-годе хващащо дикиш доказателство, че това МОЖЕ И ДА СА мощите на Кръстителя, е , че Божидар Димитров (очевидно обсебен от мисълта за тях), се държи така, сякаш няма връзка с главния (мозък)! Т.е. все едно, че главата му е отделена от тялото... както при Йоан Предтеча... на днешния ден... пред 20 века...
  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 95. 95 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#79] от "SAAVEDRA":

  Това писмо е дори няколко месеца преди Кристалната нощ 9-10 ноември 1938 година.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 96. 96 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#89] от "bulgarinvstranstvo":

  Прощавай, че се намесвам, но мисля, че бъркаш. Първо, с отделни примери не се доказва нищо. Църквата викаш е харна. Всички релиогиозни системи, предначартаващи ритуали, тайнства, начин на почиране на Бога и пр., вече са богохулство. Ако имаш силна вяра, защо са тези безумства? Пътищата към бога са изначално различни. Всеки ще стигне до Него. Няма нужда от посредници. Колкото до конкретния пример - не мислиш ли, че този духовно издигнат човек е бил такъв поради личната си връзка с Бога, а не защото е служител на църквата? Защо, да му се не види, постоянно и навсякъде хората смесват две съвършенно различни неща - духовност и религия?

 97. 97 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#90] от "bulgarinvstranstvo":

  Войната между Русия и Германия може и да не е избухнала още, но пък наред с църквата, дарена на руснаците, Хитлер е изграждал и концентрационните "почивни" лагери, които по това време - лятото на 1938 година - вече са приютили над 7000 "летовници"...

  Ама какво значение имат тия подробности, касаещи живите божии чеда! Имотите са важни, и-м-о-т-и-т-е!!!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 98. 98 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Четете Чудомир - "Три века преди Христа"! Геният на автора е предвидил настоящите събития!

 99. 99 Профил на SAAVEDRA
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:06 на 29/08/2010 от неговия автор.

 100. 100 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#96] от "zg":

  Това и посоЧих на Сааведра, Че постъпката на един свещеник не говори за цялата църква.
  А за лиЧната връзка с Бога - да, това е и мое мнение. Това го пише и в Библията - Човек не се нуждае от посредници за нея.
  Аз съм възпитан като евангелист. И много неща в православието ми са любопитни.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK