Лекарите получиха студен душ за повече пари


72.2 млн. лв. повече са събрани от здравни вноски

Два дни преди утрешната среща на лекарите с премиера Бойко Борисов шефовете на здравната каса Нели Нешева и на ресорната комисия в парламента Десислава Атанасова заявиха, че допълнителни пари за системата няма да бъдат отпуснати.


Председателят на лекарския съюз Цветан Райчинов обясни пред БНР, че основното, което ще иска организацията от премиера, е да бъдат изплатени парите, които се дължат на болниците от март досега. Медиците ще настояват и за гаранции, че до края на годината бюджетът за болничната помощ няма да пада под този за 2009 г.
"Проблемите в здравеопазването не се свеждат само до една сума в края на месеца, която е изплатена с 10-15% или 30% разлика, и не могат да се решат с магическа пръчка", заяви в отговор Нели Нешева. Шефът на здравната комисия Десислава Атанасова каза, че няма решение за разблокиране на резерва на здравната каса в БНБ, за което настояват пациенти и лекарите, след като беше съкратено драстично финансирането на медицинските услуги.


Междувременно справка от Министерството на финансите, цитирана от в. "Труд", показва, че събираемостта на здравните вноски се е увеличила през седемте месеца на тази година спрямо същия период на миналата. До 31 юли са събрани 803.3 млн. лв., което е със 72.2 млн. лв. повече от 2009 г. Обяснението за по-високата събираемост е повишаването на минималния осигурителен доход.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK