Българите са депресирани оптимисти за кризата

Анкета на "Евробарометър" показва разминаване между България и ЕС в оценките за кризата

Българите са депресирани оптимисти за кризата

© Дневник
33% от българите искат по-голям бюджетен дефицит за създаване на нови работни места

Три четвърти (68%) от българите смятат, че финансовата ситуация на тяхното домакинство се е влошила, установява проучване на "Евробарометър". Повече от половината (53%) оценяват като "лошо" личното си положение. Това е впечатляваща разлика спрямо средното за 27-те държави в ЕС - съответно 34% и 30%.


Средно 64% от гражданите в Евросъюза (и само 29% в България) смятат, че финансите на домакинството им са добре. 52% от европейците твърдят, че положението с работата е добро спрямо 34% от българите. Проучването бе огласено сега, а е проведено през май, т.е. в пика на дълговата криза, уточнява "Евробарометър". За целта от TNS BBSS са били анкетирани 1000 българи при общо 26 641 жители от 27-те страни от ЕС.
Внушителните 94-95% от българите са оценили като лошо състоянието на националната си икономика и заетостта (срещу 77% и 83% средно за ЕС) и нищожните 4% я смятат за добра (срещу 22% средно в ЕС). Всеки четвърти в България очаква влошаване на финансите на домакинството си до май 2011 г., но все пак песимистите са намалели (от 36%)  спрямо есента на 2009 г.


Българите изненадващо оптимистично преценяват икономиката на 27-те - 42% я смятат да добра, докато средното в ЕС е 22%. Очакванията за следващите 12 месеца също се разминават - в България 39% очакват подобряване и 6% влошаване в света, но средното в ЕС за двете групи е 23% и 30%. Повече от половината (55%) европейци са притеснени, че тепърва предстои най-лошото на трудовия пазар, докато българите песимисти са 30%.


Сериозни разлики има и по такъв важен въпрос като "Необходимо ли е да се увеличи дефицитът в държавния бюджет с цел създаване на нови работни места по време на криза?". Всеки трети българин е съгласен, а 22% не приемат това да се направи, докато в Германия например "против" се обявяват 52%. В цяла Европа господства разделение наполовина (в България то е 43% на 43%) по въпроса "Готови ли сте сега да понижите жизнения си стандарт, за да се гарантира бъдещето на следващите поколения?".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK