Доктор беше понижен заради упрек към здравното министерство

Д-р Владимир Атанасов е отстранен като директор на спешния център на болница "Царица Йоанна" в София (ИСУЛ) заради интервю пред Би Ти Ви в края на миналата седмица, потвърдиха вчера от болницата. Решението е на директора на лечебното заведение Бойко Коруков, а поводът  - използваната от лекаря дума "олигофрени" по адрес на чиновниците в Министерството на здравеопазването.


Владимир Атанасов каза за "Дневник", че не е обиден от наказанието и продължава да работи в клиниката по неврохирургия, където и досега е бил на основен договор (шеф на спешната помощ е бил по съвместителство). Той не съжалява за думите си.


"Ние ще защитим колегата, ако се обърне към нас за помощ, защото абсолютно подкрепяме казаното от него в интервюто", коментира пред "Дневник" секретарят на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков. Все пак допълни, че изпуснатата дума "олигофрени" е обидна и е било по-добре докторът да не я използва.
В края на миналата седмица Атанасов коментира официалното становище на министерството от миналата седмица - че парите за спешна помощ ще бъдат намалени, защото твърде много пациенти сами стигали до спешната помощ, а едва 17 на сто от тях са закарани с линейка.


По този повод д-р Атанасов обяви: "Олигофрените от Министерството на здравеопазването да се запознаят с наредба № 25 от 4 ноември 1999 г. за оказване на спешна медицинска помощ." Той напомни, че право на спешна медицинска помощ имат и потърсилите сами помощ от спешните отделения, както и болните, характерът и тежестта на чието заболяването не може да се преценят.


Директорът на болницата Бойко Коруков отказа да коментира случая пред "Дневник". "Личното мнение може да го изказва на маса, помежду си с приятели и колеги, но не и като официален представител на болницата", обясни той пред "Медиапул" мотивите си за отстраняването на Атанасов от поста.


Иначе директорът обяснява, че като се изключи квалификацията "олигофрени", застава зад думите на колегата си и също не е съгласен с мотивите на министерството за орязване на средствата за спешна помощ.


Той отрече представители на министерството да са му оказали натиск за решението. "Интервюто беше дълго и смислено, но д-р Атанасов говори след изморително дежурство и си изпусна нервите", уточни пресаташето на болницата Фани Цуракова.Фармацевти искат право да сменят предписани лекарства с подобни


Настояваме да се разреши на аптекарите да предложат на клиентите си лекарство с различно търговско наименование от изписаното в рецептата, съобщиха от Националната аптечна камара. Това може да стане с промяна в наредба. По информация на шефа на камарата Антон Вълев в повечето страни от ЕС аптекарите имат такова право. Според председателя на Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов обаче не трябва да се правят промени - в повечето случаи лекарите изписват конкретна търговска марка, защото все пак има разлики в лекарствената формула на продуктите и помощните вещества, смята той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK