Правителството успокои лекарите с обещания за пари

Тепърва ще се уточнява дали и колко средства ще бъдат отпуснати, а и откъде

Правителството успокои лекарите с обещания за пари

© Георги КожухаровРаботни групи и нови срещи при премиера - това е резултатът от втората среща на работещите в здравеопазването, Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и здравния Анна-Мария Борисова.


След разговора представителите на Българския лекарски съюз (БЛС) и на синдикатите демонстрираха увереност, че правителството ще отпусне допълнителни средства за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а болниците ще получат пари за извършената дейност. Дянков обаче увери само, че Борисов е поел ангажимент да се направят точни сметки къде има недостиг на пари, на какво се дължи това и до седмица да има нова среща.


"Премиерът пое задължение за 2010 г. средствата за здравеопазване да бъдат не по-малко от средствата за 2009 г.", заяви още финансовият министър.
И сега обаче средствата за здравеопазване за т.г. са повече от тези за миналата - бюджетът на здравната каса за 2009 г. беше 2 472 943 000 лв., а за тази година - 2 519 211 000 лв., като депутатите гласуваха допълнително 220 млн. лв. за бюджета на НЗОК. За ноември и декември м.г. касата се разплати с болниците с пари от тазгодишния бюджет, около 145 млн. лв., затова има намаление на средствата, напомниха от БЛС.


Дори като се извади тази сума от увеличения бюджет на касата за 2010 г., пак се получават повече пари спрямо миналата. Вчера Дянков отказа да коментира откъде ще дойдат средствата за НЗОК, заяви само, че резервът на касата (около 1 млрд. лв.) не трябва да бъде пипан.


На първата подобна среща при премиера в средата на август представителите на лекарския съюз и на правителството не се разбраха, а докторите обявиха, че се готвят за протести. Ако правителството изпълни обещаното, нужда от лекарски протести няма да има, заяви вчера председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов. "Не съм уверен, че обещанията ще бъдат изпълнени, но съм оптимистично настроен", допълни той.


Според медиците до края на годината трябва да бъдат отпуснати още 200 млн. лв. По думите им министрите признават необходимостта от допълнителни пари за сектора, но ги изчисляват на 120 млн. лв. "Разминаването идва оттам, че те работят с данни на хартия, а ние работим с нетните разходи", поясни Райчинов.


Управителят на здравната каса д-р Нели Нешева пък лансира идея да се въведе коригиращ коефициент над делегираните бюджети, за да се плаща повече на болниците, които работят повече. Не обясни обаче как ще се определя коефициентът. Ако правителството изпълни ангажимента си да плати на лечебните заведения за изработеното от тях, няма да има нужда от такъв коефициент, смята обаче шефът на лекарския съюз.Ревизия на клиничните пътеки


Клиничните пътеки, които определят колко струва лечението на всяко заболяване, ще бъдат ревизирани до месец, обяви вчера министър Анна-Мария Борисова. От години лекарите повтарят, че сегашните стойности на пътеките са занижени и не покриват всички разходи по лечението на един пациент. Миналата есен финансовият министър Симеон Дянков обяви, че и според него има много пътеки със занижени стойности, беше създадена и дирекция към финансовото министерство, която да преизчисли разходите. Преди месеци структурата беше закрита, а шефът й Десислава Димитрова - назначена за заместник на Борисова.БСП и СДС: Управляващите тикат здравеопазването към колапс


Здравеопазването е в колапс, парите не отиват по предназначение, реформата не се случва и няма политическа визия за промените. Тази теза застъпиха вчера на пресконференции политици и от СДС, и от БСП. Към финансовата и икономическата криза вече е прибавена и здравната, заяви депутатът от десния съюз Ваньо Шарков. По думите му парите, с които държавата разполага за здравеопазване, са достатъчни, но не се използват по предназначение. Сините ще питат и министъра на финансите за какво се харчат парите. Според Шарков липсват политическа воля, административен капацитет и визия за реформи в сектора. "Здравеопазването е в пълен колапс. Това, което се прави, не е реформа, а ликвидация. Лечебните заведения упорито се водят към евтина приватизация", заяви пък лидерът на БСП Сергей Станишев. И двете формации настояват държавата да се разплати с работещите в здравеопазването за всичко, изработено от тях.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Дянков да грабва костите и ЗЪБА на Йоан Предтеча и да тръгва!

 2. 2 Профил на dr_ohboli
  dr_ohboli
  Рейтинг: 8 Весело

  "За ноември и декември м.г. касата се разплати с болниците с пари от тазгодишния бюджет, около 145 млн. лв., затова има намаление на средствата, напомниха от БЛС."
  Не е необходимо да си завършил висша математика за да разбереш че със 145 млн. лв касата може да разплати само за един месец извършената дейност от изпълнителите на медицинска помощ.
  Освен това за декември месец НЗОК винаги е разплащала през следващата година , така че не е там проблема.
  Проблема №1 при разплащанията е,че мин.Дянков отложи едно месечно плащане в края на 2009г. и общият брой плащания през 2009г. са 11, а за да бъде компенсирано това и да се влезе в график, би трябвало през 2010г. както всеки би могъл да изчисли са необходими едни 290 млн. лв допълнително в повече от разплатените през 2009г.
  За м.юни НЗОК изплати 70 млн за болнична помощ/ при отчетена дейност за около 100-110млн./, 30млн на аптеките, 35 млн за извънболнична /ОПЛ, специалисти, стоматолози и лаборатории/ общо 135 млн.
  Да ги умножим по 12 стават 1,620 млрд май, някои си прави икономии от парите за здраве.
  И за какви коефициенти може да става дума при условие че има отчетена дейност по цени подписани от НЗОК в НРД - всики болници искат да получат заработеното от тях и нищо друго.

 3. 3 Профил на dr_ohboli
  dr_ohboli
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В допълнение към горенаписаното:
  "би трябвало през 2010 да се извършат 13 месечни разплащания, за което са необходими допълнителни 290 млн лв в повече от изразходваните през 2009г."

 4. 4 Профил на baba_dilka
  baba_dilka
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Защо им се хващате на приказките? Лъжат, както си искат, а вие им вервате. Не бъркайте приходи на НЗОК с разходи за медицинска дейност. За 2009 год. приходите са 2 472 943 х.лв, а разходите за медицинска дейност - 1 746 423 х.лв. През 2010 год. са заложени в бюджета приходи 2 519 211 х.лв, и разходи за медицинска дейност - 1 511 932 х.лв. Допълнително гласуваните 220 млн.лв са да покрият гафа на Дянков, който се разплати за месеците октомври и ноември едва през януари - т.е. финансови задължения за финансовата 2009 год. бяха преведени през 2010 год., което е грубо нарушение на финансовата дисциплина. Така се оказва, че през 2009 год. са заплатени с 220 млн. лв по-малко за медицинска дейност. Автоматично пренесени тези цифри за 2010 год. ви дават обяснение за актуализацията на бюджета. И дума не дават да се издума за резерва на касата, защото просто него го няма - окраден е. Ето още 1 число - заложените в бюджета здравни вноски за 2010 год. са 1 560 034 х.лв - като се има предвид повишените постъпления в НАП, сумата е дори по-голяма - т.е тя надвишава разходите за медицинска дейност. А за вноските от републиканския бюджет (осигуряване на държавни служители, пенсионери, деца, социално слаби и др.) въобще не става и дума.

 5. 5 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дянков, това е наглост! Здравеопазването, като солидарна система да крепи валутния борд на България! Да пази българския лев! Наглост е Дянков да попилееш парите за здраве, умиращия да те моли да му спестиш страданията, наглост е да го оставиш на кучетата, ....възпитание, морал, нещо не липсва ли Дянков? ...Вяра? ....................................
  Утре в църквата, отиди и се помоли за душите на тия хора, запали свещичка и дано Господ ти прости греховете !...и не забравяй, няма ненаказано добро!
  Цената на златото я знаем и двамата, цената на здравето само аз, а на Теб ти предстои неразумний юроде!... Да бъде равновесие!!!

 6. 6 Профил на bai_nencho
  bai_nencho
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Освен пълна ревизия на стойността на клиничните пътеки трябва да се направи и ревизия на тъпите медицински стандарти публикувани на 13.08.2010 г. в ДВ. Това бомбата със закъснител за хората. Изпълнявайки тези стандарти означава, че след 01.01.2011 г. няма да останат функциониращи болници и така разходите за болнична помощ рязко ще намалеят. Нека някой да ми каже в коя общинска болница има 6 /шест/ невролози за да се покрие второ ниво на компетентност! Една болница ми кажете! В областните болници едвам се събират 6, а в общинските? А основния поток от пациенти е натам! Ако няма 6 лекари - закриване на отделението! Ехаааа! И тогава?

 7. 7 Профил на kasabira
  kasabira
  Рейтинг: 374 Гневно

  Безспорен е само меракът на властта да пълни хазната си единствено чрез глоби, санкции, такси, данъци, и като капак - под заплаха от полицейска палка. Това издава безсилие и некадърност. Но пък е най-лесният начин да се съберат пари за заплатите на онези близо 450 000 чиновници, които хрантутим и които получават по-високи заплати от заетите в частния сектор, имат повече отпуски, бонуси и цялата държава работи на пълни обороти единствено и само за техния рахат.
  КРАЙНО ВРЕМЕ Е управляващите МАЛОУМНИЦИ да осъзнаят , че ДЕМБЕЛИТЕ ТРЯБВА да внасят своите здравни и социални осигуровки както всички останали българи!

  ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСИЧКИ от бюджетната сфера като СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТА и ПРЕМИЕРА и се премине през тъпите милиционери и наглите „доктори „ и даскали и некадърните чиновници и малоумните „овенни „и корумпираните данъчни и разни ватмани … !!

  БЕЗ изключения и БЕЗ КОМПЕНСАЦИИ !!!

  ТОВА СЕ ОТНАСЯ и за онези, които ИЗОБЩО НЕ ПЛАЩАТ –роми, тарикати , и всякакви други боклуци !

  ЗА ТЯХ ДА ИМА ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД ,ако не искат да плащат!!

  Не може да не се съгласим и че „ пилеенето на пари никак не противодейства на депресията.
  Не антикризисна програма трябва сега, а антидепресивна.
  Само една такава е подействала досега: запушване на всички пробойни, от които изтичат ненужни разходи, а най –ненужните са точно протестиращите полицаи, военни , даскали, данъчни и още цяла кохорта ТЪРТЕИ , чучнали на държавната софра , свикнали само да лапат и да претендират …
  Та , конкретно по въпроса :
  1. ) Населението е намаляло с 43 хиляди души
  http://www.epochtimes-bg.com/2010-01/2010-03-24_03.html

  2..Бюджетът на здравната каса за 2009 г. е 2 472 943 000лв., а за 2010 г. бяха заложени 2 519 211 000 лв.,като в края на последната парламентарна сесия депутатите гласуваха допълнително 220 млн. лв. за бюджета на НЗОК.
  ……………………………………………………………………
  3. Според съсловните организации, които се срещнаха вчера с премиера и министрите, за здравеопазване до края на годината трябва да бъдат отпуснати още 200 млн. лв

  И тук има няколко въпроса :

  ЗА КАКВО ЩЕ СЕ ПОЛЗВАТ ТЕЗИ ПОЧТИ ПОЛОВИН МИЛИАРД ЛЕВА в повече , в сравнение с 2009 година :

  # за осигуряване на заплати на лекарите по 60 000 лева месечно

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=573367
  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3185251

  # за покриване на кражбите на лекарства , инструменти и оборудване , послужили за обзавеждане на частните кабинети...

  # за осигуряване на хрантутниците , лекували по 5 пациента дневно , които са събрани в над 144 болници

  http://news.expert.bg/n279976/

  # за някакви други цели и задачи , извън посочените по-горе

  Хайде сега, докато си пия бирата " умните гербери " да вземат да ми разяснят ЗАЩО МИ СМЪКВАТ КОЖАТА ОТ ГЪРБА , за да съм наясно и аз !...


  "Въобще не ми пука какво са писали за мен, стига да не е истина."
 8. 8 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#4] от "baba_dilka":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 9. 9 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Имаше един лаф от соца- "Когато искаш да си измиеш ръцете от един проблем и нищо да не правиш по него, направи комисия.". Какво сега? Ще направят комисия, ще "работи" няколко месеца, докато се уталожат страстите, до януари ще се съкратят тихомълком легла, на закритите вече болници я се плати някакво задължение, я не, ще се продадат имоти и реално нищо няма да се реши, поне не в полза на лекарите и данъкоплатците. Чакат тая простотия да отложи лекарските протести? Дано медиците не са толкова луди да се вържат.

 10. 10 Профил на chichekov
  chichekov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Поредните дрънканици в пресата и съответно във форума...

  Според мен:
  "реформата" стартира, но никога не е продължавала...
  и нито едно правителство не е искало да я продължи...
  по простата причина , че така никой и никога не знае - къде отиват парите на данъкоплатеца (т.н. осигурен) ...
  Естествено, като не се знае - къде отиват парите - те никога не стигат... и трябва да се добавят... - така процентите могат да станат 10, 12 , ... и пак няма да стигат ...

  Еретични мисли:
  Клиничните пътеки в комбинация с отчитане по ДРГ-метода е едно малоумие ...
  подобно е и плащането за регистриран пациент...
  а, нерегламентираното (но, почти задължително ) под различни форми доплащане - е просто безочие от страна и на политици и съответно на изпънители ( на услугата) ...
  Колкото до солидарността на системата - по принцип съм "за" , но в този и вариант е геноцид спрямо работещите (осигуряващите се) ...

  Нахвърляните и "несвързани" мисли са само част от темите - които съм готов да коментирам с евентуално засегнатите...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK